S P E L - I N F O

         

BOSCH'S DAMNATION (Carol Reed Mystery 10)


Uitgever: MDNA Games / 2014
Ontwerper: Mikael Nyqvist, MDNA Games

Platform: PC

Systeemeisen:
--- Windows 98/XP/Vista/7/8 - Pentium 1 Ghz of hoger - 128 MB RAM - 16 Mb videokaart - 800 Mb schijfruimte.

Categorie:
Detective, verdwijning en moord, Norrköping, Stjärneborg, fotorealistische slideshow, 1ste persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Ditmaal is het geen zomervakantie, als Carol Reed haar volgende opdracht krijgt. Schoonmaker George vraagt hulp. Zijn steenrijke werkgever is spoorloos verdwenen evenals zijn complete familie en hij heeft nog geld tegoed. De Stierngranats duiken weer op en alles lijkt in orde.
Een paar maanden later wordt het lijk van het vriendje van de kleindochter van Malte Stierngranat gevonden. Niemand heeft ooit zijn vermissing gemeld. Het huis van de Stierngranats is verkocht en de familie zou in het buitenland zitten, maar is onbereikbaar. Carol onderzoekt de zaak en ontdekt al snel wat vreemde zaken rond de grafpiramide van grootvader Stierngranat.
De verhaallijn in het spel bestaat uit twee gedeeltes, die met elkaar verweven zijn. Eentje waarbij Carol de waarheid rond de moord zoekt en eentje waarbij ze in het verleden van de grootvader duikt, die ook zo z'n geheimen heeft.

      

Zoals in de eerder Carol Reed avonturen, worden feiten gemengd met fictie. Malte Stierngranat heeft echt bestaan en is in Zweden beroemd. Hij verzamelde kunst, stichtte musea, was een beschermer van kunstenaars en een liefhebber van de werken van Hieronimus Bosch. De piramide die hij ontworp en waarin hij in 1960 begraven werd is nog steeds te bezichtingen.
Over een zoon Erik en kleindochter Carin is echter niets bekend.
De verhalen rond deze verzonnen figuren geven spelmaker Mikael Nyqvist wel de gelegenheid om allerlei historische en moderne plekken te bezoeken die de speler een leuke inkijkje geven in de Zweedse cultuur en leefgewoontes.
En mensen die nu eindelijk wel eens willen zien hoe spelmaker Mikael Nyqvist eruit ziet, kunnen de folder zoeken, waarin hij overigens wordt afgeschilderd als een man met grootheidswaanzin. ;-)

      

De achtergrondbeelden bestaan, zoals we gewend zijn uit foto's, die sinds een paar avonturen niet meer bewerkt zijn met een aquarelsausje. En ditmaal zien we ook een beetje van Zweden in de winter! Je krijgt ook volop gelegenheid, om overal waar je komt, zomaar rond te kijken. Dat maakt de Carol Reed serie zo bijzonder. Zelfs mensen die normalerwijze niet snel een museum binnenstappen, zullen bij het bekijken van de diverse exposities vast wel iets vinden dat hen interesseert. Daarbij hoef je er niet ver voor te reizen. En voor het bezoeken van een bijzonder autokerkhof midden in een bos, hoef je geen wandelschoenen aan te trekken.
Bij al die bezoekjes aan historische plekken en het lezen van folders, krijg je een aardig inzicht in de persoon Malte Stierngranat. De verzonnen karakters krijgen een beetje substgantie, door de spaarzame gesprekjes met personen, die zogenaamd met de familie te maken hebben. Natuurlijk ontbreken oude bekenden als Stina en Bigge niet.

      

Hoewel de omgeving alleen al prachtig is om te bezichtigen, horen er natuurlijk ook puzzels in een adventurespel. En die zijn in deze aflevering jammer genoeg niet echt boeiend. Het beperkt zich vaak tot het zoeken naar sleutels. En weet je niet meer waar, dan kun je altijd de hintfunctie gebruiken. Bovendien zitten er onzinnigheden in. Zo ligt Carol bijvoorbeeld in haar hangmat op haar volkstuintje en kan ze de deur van het schuurtje niet openen, omdat het slot verroest is. Vervolgens moet ze via omwegen een oude fabriek bezoeken om een flesje olie te vinden! En dan is er nog dat al veertig jaar verlaten treinstel, dat frequent door vandalen bezocht wordt en waar je open en bloot in een kastje een oude portemonnee vindt met een papieren kaartje met hints. En dit zijn niet de enige ongerijmdheden.
Qua puzzels is deze tiende aflevering zeker niet de beste in de serie. Het kijkje in de Zweedse cultuur en de prachtige beelden kunnen dit niet helemaal goedmaken.

      

Eerst uitproberen?   Download de demo, op de officiële site.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Meer avonturen van detective Carol Reed in:
Remedy
Hope Springs Eternal
Time Stand Still
East Side Story
The Colour of Murder
Black Circle
Blue Madonna
Amber's Blood
Cold Case Summer
Shades of Black
Profound Red
The Birdwatcher
The Fall of April
Geospots
Quarantine Diary
Amos Green's Final Repose
The Gamemaker