S P E L - I N F O

         

COLD CASE SUMMER (Carol Reed Mystery 9)


Uitgever: MDNA Games / 2013
Ontwerper: Mikael Nyqvist, MDNA Games

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows 98/XP/Vista/7 - Pentium 1 Ghz of hoger - 128 MB RAM - 16 Mb videokaart - 800 Mb schijfruimte.

Categorie:
Detective, mysterie, historische moord, Norrköping, fotografisch, slideshow, 1ste persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Carol Reed heeft een afspraak op een verlaten industrieterrein. De man die haar hulp zoekt, belooft Carol in ruil eeuwige roem en rijkdom, maar wil niet meteen zeggen waar het om gaat. Als hij echter ook zijn identiteit niet wil prijsgeven, wijst Carol hem af.
De volgende dag wordt de man door de politie opgevist uit de rivier. Vermoord. En de laatste die hij belde was Carol.
Carol besluit dan om deze zaak nader te onderzoeken. Na een kleine speurtocht op het internet ontdekt ze dat de man een kleine crimineel was. En hij was ook een vriend en getuige van de verdachte van de moord op de Zweedse eerste minister Olof Palme in 1986. Heeft zijn ontijdig overlijden te maken met deze oude moord?

      

De plot zit goed in elkaar en wordt ook uitstekend uitgewerkt. Alle losse draadjes informatie die Carol verzamelt, komen steeds dichter bij elkaar tot alles in een bevredigende climax duidelijk en bewezen wordt.
Op haar eigen wijze speurt Carol in de achtergronden van de vermoorde man, zijn leven nu en in het verleden, zijn oude en nieuwe vrienden en de plaatsen die hij bezocht.
Je krijgt daarbij als speler alle gelegenheid om te genieten van de prachtige toeristische foto's van Norrköping, Stockholm en de omgeving. Maar ook van aparte locaties waar je als toerist niet zo snel komt, zoals een verlaten bouwterrein en een oude bunker vol graffiti. En natuurlijk de woningen van hele gewone mensen. Mensen die niet in een catalogusplaatje wonen, maar omringd zijn met persoonlijke, dierbare spulletjes in een gewoon rommelig huis met volgestapelde kasten en gezellige woonkamers.
Of die, in dit geval bij Carol thuis, herkenbaar ongemak hebben van een badkamer die gerenoveerd wordt, zodat je in de kelder moet douchen en het toilet niet kunt gebruiken.

      

Zo'n renovatie geeft dan aanleiding om klusjesman Bigge even in beeld te brengen. Hij is een oude bekende uit de vorige delen van de Carol Reed serie. We herkennen ook Amber, die Carol in deze zaak belangrijke informatie kan geven. En natuurlijk is ook Carols vriendin Stina als altijd van de partij in steeds weer een nieuwe winkel. Alles bij elkaar geeft het een sfeer van 'herkenning' en echtheid. Het zou zomaar kunnen gebeuren, je zou er zelf bij kunnen zijn.

In het begin van het spel wordt uitgelegd hoe je door het spel navigeert. Het is allemaal heel eenvoudig links en rechtsklikken. Er is in dit negende deel wel een extraatje aan de spelbediening toegevoegd. Als je op de spatietoets duwt, zie je alle actieve punten in beeld. Handig, maar leuker is het natuurlijk om zelf goed te kijken.
Ook in dit spel heeft Carol een aantekenboekje, waarin je hints kunt krijgen, mocht je werkelijk niet meer weten wat je moet doen.

      

Over het algemeen zijn de problemen echter goed op te lossen zonder dit hulpmiddel. Het is een kwestie van Carol's gedachtegang proberen te volgen, goed om je heen kijken, dingen vergelijken en logisch na te denken.
De puzzels variëren van het zoeken van sleutels en codes om deuren en dozen te openen, tot het combineren van dingen in je inventaris, waarna je ze kunt gebruiken. En vaker met mensen praten om de juiste informatie te krijgen, is ook aan te bevelen.

Het stemacteren klinkt op sommige plekken alsof het van een blaadje voorgelezen wordt. Het stoort echter niet. Alles is duidelijk te verstaan en het went heel snel. Per slot moeten dit Zweedse mensen voorstellen die Engels praten.
De achtergrondmuziek klinkt heerlijk bekend na negen afleveringen en verhoogt de sfeer op de plaatsen waar het nodig is.

      

Samengevat kan gezegd worden dat Cold Case Summer een goed uitgewerkte, interessante plot heeft. De puzzels zijn fair en uitstekend in de realistische foto's verwerkt. Deze sfeervolle detective is dan ook een aanrader.

Eerst uitproberen?   Download de demo, op de officiële site.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Meer avonturen van detective Carol Reed in:
Remedy
Hope Springs Eternal
Time Stand Still
East Side Story
The Colour of Murder
Black Circle
Blue Madonna
Amber's Blood
Bosch's Damnation
Shades of Black
Profound Red
The Birdwatcher
The Fall of April
The Fall of April
Geospots
Quarantine Diary
Amos Green's Final Repose
The Gamemaker
Dead Drop