S P E L - I N F O

         

BLUE MADONNA (Carol Reed Mystery 7)


Uitgever: MDNA Games / 2011
Ontwerper: Mikael Nyqvist, MDNA Games

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows 98/XP/Vista/7 - Pentium 1 Gb - 128Mb RAM - 16Mb videokaart - 800 Mb opslagruimte.

Categorie:
Detective, moordmysterie, historie, Zweden, realistische foto's in slideshow, 1ste persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Kunstenares Christina Falk heeft het gevoel dat iemand haar volgt en zelfs al in haar huis is geweest. Ze belt detective Carol Reed op en maakt een afspraak voor de volgende dag.
De volgende ochtend wordt Christina echter dood gevonden. Zelfmoord, denkt de politie.
Carol laat het er niet bij zitten en gaat zelf op onderzoek uit. Ze ontdekt steeds meer over Christina, haar verleden en de dingen die haar belangstelling hadden.
En Carol raakt er steeds meer van overtuigd, dat het geen zelfmoord maar moord was.

Het verhaal blijft interessant, steeds ontdek je weer een nieuwe aanwijzing die duiden op moord. Ook de dozen, die Christina als kunstobjecten maakte, intrigeren en de zoektocht naar ikonen is een leuke nevenopdracht. Vaste bekenden als Stina, Jonas en Bigge spelen ook weer een kleine rol.

      

De puzzels zijn gebaseerd op je inventaris en op aanwijzingen die je krijgt. Ze zitten niet slecht in elkaar en zijn niet echt moeilijk. Vreemd is alleen dat je voorwerpen zomaar op de gekste plaatsen vindt en nooit daar waar je ze zelf zou gaan halen. Zo wil je bijvoorbeeld iets schoonmaken. Het schoonmaakmiddel en het sponsje haal Carol echter niet gewoon in haar eigen huis. Je komt beide op aparte plaatsen tegen, waar je ze niet verwacht. Dit soort dingen zorgt ervoor dat je vaak dwaas rondloopt op plekken, zonder te weten wat je daar zoekt en maar alles meeneemt wat los ligt.
Gelukkig heeft het spel een prima ingebouwde hulpfunctie, als je even niet meer weet wat je moet gaan doen.

      

De vele prachtige foto's uit de omgeving van Norrköping geven je het gevoel daar eens op vakantie te willen gaan. Dat wordt versterkt doordat er veel plekken zijn die je uitgebreid kunt bekijken, zoals kerken, museums, woonruimtes en natuurschoon zonder dat dit nodig is voor de voortgang van het spel.
Jammer blijft wel dat de foto's steeds minder met 'waterverf' zijn behandeld, wat voorheen toch zo typerend was voor de Carol Reed serie. Het gevolg hiervan is, dat je je soms geen adventurespeler, maar een voyeur voelt, als je in de kasten, rommelhokken, slaapkamers en garages van echte mensen bekijkt.

      

Het stemacteren is, net als in de vorige delen, goed gedaan. Er is niet veel geproken tekst en soms klinkt het wel een beetje alsof er van een blaadje wordt voorgelezen. Maar iedereen spreekt de Engelse teksten duidelijk en zorgvuldig uit, zodat je de ondertiteling niet echt nodig hebt.
De muziek is somber en soms afwezig, wat prima bij de sfeer past. Het inmiddels bekende Carol Reed deuntje is ook zo nu en dan te horen.
De achtergrondgeluiden zijn passend en aanwezig, waar nodig.

      

Eerst uitproberen?   Download de demo, op de officiële site.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Meer avonturen van detective Carol Reed in:
Remedy
Hope Springs Eternal
Time Stand Still
East Side Story
The Colour of Murder
Black Circle
Amber's Blood
Cold Case Summer
Bosch's Damnation
Shades of Black
Profound Red
The Birdwatcher
The Fall of April
Geospots
Quarantine Diary
Amos Green's Final Repose