S P E L - I N F O

         

AMBER'S BLOOD (Carol Reed Mystery 8)


Uitgever: MDNA Games / 2012
Ontwerper: Mikael Nyqvist, MDNA Games

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows 98/XP/Vista/7 - Pentium 1 Ghz of hoger - 128 MB RAM - 16 Mb videokaart - 800 Mb schijfruimte.

Categorie:
Detective, mysterie, historische moord, Norrköping, fotografisch, slideshow, 1ste persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Als Stina de spullen van haar overleden vader opruimt, ontdekt ze het overlijdensbericht van haar grootvader, Alfred Larson. Tot haar verbazing leest ze dat die vele jaren later is overleden dan haar altijd verteld werd. Jammer genoeg verzwikt Stina haar enkel, voordat ze verder onderzoek kan doen. Haar beste vriendin Carol Reed is uiteraard meteen bereid de zaak tot op de bodem uit te zoeken. Hierbij stuit Carol op het duistere verleden van Larson en krijgt ze maken met geheimen, moord en zaken die sommige mensen liever verborgen houden. Haar leven komt zelfs in gevaar!

      

Het verhaal zit logisch in elkaar en is meteen vanaf het begin boeiend, want wie wil nou niet weten waarom zoveel zaken over je grootvader verborgen worden gehouden?
Carols naspeuringen zijn vervolgens heel logisch opgebouwd en precies zoals je het zelf ook zou aanpakken. De ene informatie leidt haast vanzelf tot het volgende puzzelstukje. Hierbij denk je dan aan het bezoeken van een bibliotheek of een afgebrand gebouw of de nazaat van grootvaders vriend om je verder te helpen.
Het grootste deel van de puzzels in het spel bestaat dan ook uit het zoeken naar plaatsen en voorwerpen die je meer informatie geven. Daarbij horen ook de standaard sleutels en codes voor het openen van deuren en kisten.
Mocht je desondanks niet weten wat te doen, kun je altijd Carols aantekenboek raadplegen, waarin hints worden gegeven voor de volgende stap.

      

De puzzels zijn uitstekend in het verhaal geïntegreerd en voornamelijk gebaseerd op je inventaris. Er zijn ook een drietal puzzels waarbij je informatie die je gelezen hebt, moet gebruiken. Met name de laatste puzzel in het spel kan daarbij voor wat hoofdbrekens zorgen.
Hoewel het misschien wat onwaarschijnlijk lijkt dat sommige voorwerpen na tientallen jaren nog gevonden kunnen worden, wordt het hier aannemelijk gepresenteerd. Op een enkele uitzondering na. Dat een pakje met metaaldraad jarenlang aan een balk van een verlaten molen blijft zitten is vreemd, maar niet onmogelijk. Maar dat je vervolgens de draad alleen kunt doorknippen met een roestig nagelschaartje dat je op een halfgezonken boot vindt, is natuurlijk te gek voor woorden.
Het geeft overigens wel aan, dat je overal waar je komt, heel goed moet rondkijken en alles moet meenemen wat je vindt.

      

En dit plaatje voor plaatje rondkijken op elke plek waar je staat is beslist geen straf. De foto's die Nyqvist van Norrköping en omgeving maakt zijn professioneel goed qua compositie en natuurlijke uitstraling. Hij maakt niet alleen aantrekkelijke toeristische plaatjes, hij schuwt ook het verval en de rotzooi niet.
Terwijl in de eerste Carol Reed spellen de foto's nog met 'waterverf' bewerkt waren, zijn ze nu puur. Dit heeft het effect, dat je als speler steeds meer het gevoel krijgt hier echt rond te lopen en de gebouwen misschien zelfs op een vakantie echt gezien hebt of wellicht wilt gaan bekijken. Het valt niet te ontkennen, dat het altijd leuk is om in anderman's huis rond te snuffelen en bijvoorbeeld verlekkerd kijken naar de enorme hoeveelheid spellen die "Carol" verzameld heeft. Voor degenen die meerdere Carol Reed spellen gespeeld hebben, is het leuk de veranderingen in huis te zien. Dat je ook nog oude bekenden zoals Jonas of Bigge tegenkomt, versterkt nog meer het prettige gevoel deel uit te maken van het spel.

      

Zoals in de vorige spellen communiceert Carol via de teksten in haar aantekenboekje. De personen met wie ze praat, spreken wel en zijn tevens ondertiteld in een duidelijk leesbare lettergrootte. Het stemacteren is over het algemeen goed, al klinkt het hier en daar wat "geacteerd". Het accent dat sommige personen hebben is heel natuurlijk, aangezien het verhaal zich afspeeld in Zweden en ze Engels spreken tegen Carol.
De achtergrondmuziek is niet opvallend en hij stoort nergens. Voor het merendeel hoor je het bekende rustige melodietje en als Carol met iemand "praat", het bekende pianoriedeltje. Waar nodig is de muziek aangepast aan het verhaal en de locatie en verhoogt hij de sfeer van mysterie of gevaar.

      

Samengevat kan gezegd worden dat Amber's Blood een leuk uitgewerkte, boeiende plot heeft. De puzzels zijn niet te moeilijk en uitstekend in de realistische fotoslideshow verwerkt. Deze sfeervolle detective is dan ook een aanrader.

Eerst uitproberen?   Download de demo, op de officiële site.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Meer avonturen van detective Carol Reed in:
Remedy
Hope Springs Eternal
Time Stand Still
East Side Story
The Colour of Murder
Black Circle
Blue Madonna
Cold Case Summer
Bosch's Damnation
Shades of Black
Profound Red
The Birdwatcher
The Fall of April
Geospots
Quarantine Diary
Amos Green's Final Repose
The Gamemaker