S P E L - I N F O

         

THE FALL OF APRIL (Carol Reed 14)


Uitgever: MDNA Games / 2019
Ontwerper: Mikael Nyqvist / MDNA Games

Platform: PC, Mac.

Systeemeisen:
--- Windows 98/XP/Vista/7/8/10 - 512 MB RAM - 1,2 GB beschikbare HD ruimte - Grafische kaart met minimale resolutie 1280x720.
--- MAC OSX 10.7 of hoger.

Categorie:
Detective, moord, historische ballonvaart, Norrköping, fotorealistische slideshow, 1ste persoon, point & click.

Walkthrough: Het spel heeft een prima ingebouwde hintfunctie.

Beschrijving:
Ook Zweden kent in 2018 een ongelooflijk hete zomer en detective Carol Reed heeft weinig te doen. Maar als Carol door haar vriend Jonas op een koel drankje getracteerd wordt, zit daar natuurlijk meer achter. En ja, hij geeft haar het een flesje smeerolie dat hij leende terug en vraagt meteen tussen neus en lippen door of ze zin heeft om eens te gaan praten met Andrea, de zus van een vriendin. Andrea heeft een onverklaarbaar geheugenverlies. Ze weet niet meer wat er gisteren gebeurd is en Jonas vraagt zich af of dat echt iets te maken heeft met het drugsgebruik na de moord op Andrea's dochter, nu twee jaar geleden.
Natuurlijk duikt Carol meteen in die zaak. Ze komt erachter dat Andrea onlangs dreigbrieven kreeg, met aanwijzingen die Andrea opvolgde. Carol besluit in de voetsporen van Andrea te stappen en zelf de aanwijzingen op te volgen. Misschien kan ze zo ontdekken wat er de vorige dag gebeurd is. De briefjes brengen haar al snel naar de plek van de moord, maar ook naar een andere plaats delict, die dan weer in verband blijkt te staan met een ballonexpeditie naar de Noordpool in 1915!
Een prima plot, die goed uitgewerkt en te volgen is.

      

Zoals in alle Carol Reed verhalen, wordt ook hier de werkelijkheid gemengd met fictie. De mislukte poolexpeditie, die een belangrijke rol in het verhaal speelt, vond niet plaats in 1915, maar jaren eerder in 1895. Ook heeft expeditieleider Andrew Suchet nooit bestaan en is er dus ook geen museum naar hem genoemd. Het museum dat je in het spel bezoekt, is het Grenna Museum in Jönköping. Hier vind je onder andere originele foto's en dagboeken van de poolexpeditie, gevonden bij de lichamen, die pas in 1930 ontdekt werden.
Uiteraard bezoek je nog veel meer interessante plekken tijdens je speurtocht, variërend van Carols appartement met het zelfgemaakte poppenhuis en de ruime collectie adventures-in-dozen, andermans huizen met al dan niet rommelige kamers vol leuke spulletjes, bouwplaatsen, skipistes buiten het seizoen, luchtvaart- en oorlogsmusea, toeristische routes langs kalksteengroeves, en zelfs prehistorische rotstekeningen die zomaar aan de oppervlakte in het prachtige landschap liggen. Alles met oog voor detail gefotografeerd door Nyqvist.

      

En om je nieuwsgierigheid ten volle te bevredigen, kun je overal om je heen kijken. Dit is uiteraard ook aan te raden, omdat veel oplossingen van de puzzels niet recht voor je, maar langs de kant van weg en weiland liggen. Zelfs de oormerken van schapen dien je in close-up te bekijken.
De puzzels zijn goed geïntegreerd in het verhaal. Je zoekt sleutels en kleur- en cijfercodes om deuren en doosjes te openen, een wachtwoord om op een computer te kunnen kijken, maar ook ladders om ergens bij te kunnen en verlichting om donkere kelders te doorzoeken.
Wordt in een (soms met moeite gevonden) briefje een locatie genoemd, dan begint die meteen te knipperen in een overzichtelijke plattegrond. Plekken die niet meer van belang zijn, verdwijnen daar ook weer.
Niet alleen zoek je het volgende briefje dat door de moordenaar werd geschreven, ook praat je met diverse personen die al dan niet informatie kunnen geven. Naast een kort intermezzo met Jonas, is natuurlijk ook Carols beste vriendin Stina te bezoeken, die met haar lokale kennis belangrijke informatie kan opduikelen.
Persoonlijk vind ik het wel een lichte teleurstelling dat het bekende "Bigge" karakter met zijn markante kop, nu door een andere acteur vertolkt werd.

      

Het spel is te spelen in HD en SD kwaliteit en ook in de standaard kwaliteit zijn de foto's prachtig en duidelijk. De muziek, eveneens door spelmaker Mikael Nyqvist gemaakt, zijn de bekende, ietwat eentonige klanken die bij de Carol Reed serie horen. Je kunt het volume ervan aanpassen in het menu, net als de stemmen en geluidseffecten. Ook is er de mogelijkheid om de ondertiteling aan of uit te zetten.
Het spel is volledig muisgestuurd, met een duidelijke handleiding/oefening in het begin. Inventaris is overzichtelijk bovenaan in het speelscherm, met onder andere Carols aantekenboekje, waarin je hints kunt opvragen, mocht je even vast zitten.
Het spel slaat op waar je bent gebleven, maar je hebt ook ruim honderd slots om het spel op te slaan wanneer je maar wilt. Heel prettig allemaal!

      

Samengevat is dit veertiende deel in de Carol Reed serie een aanrader voor fans en ook voor beginnelingen die nieuwsgierig zijn naar de Zweedse cultuur, leefwijze van de gewone mens en het prachtige landschap, dat in de mooie foto's te bewonderen valt. De plot in het spel is prima uitgewerkt en goed te volgen.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Meer avonturen van detective Carol Reed in:
Remedy
Hope Springs Eternal
Time Stand Still
East Side Story
The Colour of Murder
Black Circle
Blue Madonna
Amber's Blood
Cold Case Summer
Bosch's Damnation
Shades of Black
Profound Red
The Birdwatcher
Geospots
Quarantine Diary
Amos Green's Final Repose
The Gamemaker