S P E L - I N F O

         

THE BIRDWATCHER (Carol Reed Mystery 13)


Uitgever: MDNA Games / 2018
Ontwerper: Mikael Nyqvist / MDNA Games

Platform: PC, Mac.

Systeemeisen:
--- Windows 98/XP/Vista/7/8/10 - 512 MB RAM - 1 GB beschikbare HD ruimte - Grafische kaart met minimale resolutie 1280x720.
--- MAC OSX 10.7 of hoger.

Categorie:
Detective, vermissing, Norrköping, fotorealistische slideshow, 1ste persoon, point & click.

Walkthrough: Het spel heeft een prima ingebouwde hintfunctie.

Beschrijving:
Het is hoogzomer en Carol ligt al drie weken in bed met de griep. Net als ze zich wat beter begint te voelen, neemt Immodia contact met haar op. Carol kent Immodia van een eerdere zaak. Immodia is nogal nerveus, want weduwnaar Henrik, de man die ze probeert in haar netten te strikken, is plotseling verdwenen. Ze vraagt Carol om Henrik te "vangen".
Carol is maar matig geïnteresseerd in de zaak, maar besluit hem toch maar aan te nemen. Al snel ontdekt ze dat de verdwijning veel gecompliceerder ligt, dan een potentiële huwelijkskandidaat die het hem gesmeerd is. Wat heeft de huisarts die de overleden echtgenote behandelde ermee te maken? En wat te denken van die excentrieke man die in een boomstronk woont en Carol met een smoes erop uit stuurt om te spioneren?
Het verhaal is goed opgebouwd en zet je, zoals het hoort in een detective, zo nu en dan op het verkeerde been.

      

Naast al die bijzondere nieuwe mensen, ontmoet Carol natuurlijk ook een aantalvrienden, die we uit eerdere afleveringen kennen. Haar vriendin Stina is altijd van de partij, Jonas laat zich even zien en natuurlijk is er ook een rolletje voor ons aller Bigge, compleet met tattoos, ijzerwerk en baard.
Carol bezoekt een vogelmuseum met een prachtig panorama op de bovenverdieping, een vakantiepark met levensgrote boomstronken en paddenstoelen waarin je kunt logeren, een moderne kinderspeelplaats om jaloers op te worden en een miniatuurdorp dat nergens op lijkt als je Madurodam kent. De rest van haar omzwervingen brengen haar natuurlijk in dit verhaal op diverse vogel-uitkijkposten en op de weg ernaartoe kun je volop genieten van het schitterende Zweedse landschap. Zelfs gedumpte planken of vervallen schuren lijken sfeervol mooi. Het is overigens leuk om te merken dat de buitenfoto's actueel zijn. Er viel in het voorjaar en zomer van 2017 niet alleen in Nederland veel te weinig regen. Ook in Zweden was de grond erg droog, wat goed te zien was in de wetlands, waar de houten bruggetje je normalerwijze tegen natte voeten beschermen.

      

De honderden foto's die voor het spel gebruikt zijn, zijn van uitstekende kwaliteit. Mikael Nyqvist heeft een goed oog voor details en lichtinval. Als extraatje zie je sommige plekken niet alleen overdag als Carol ze bezoekt, maar ook 'nachts. De grote zuil die opgebouwd is uit glasplaten is dan schitterend verlicht.
De puzzels zijn uitstekend in de foto's en het spel geïntegreerd. Door middel van een radertje op het scherm, weet je dat je op die plek actie moet ondernemen. Je zoekt of krijgt sleutels om deuren mee te openen, en er zijn puzzeldoosjes die alleen met een kleurencode opengaan. Aanwijzingen daarvoor staan dan weer in briefjes, die je vindt als je goed om je heen kijkt. Je hebt een overzichtelijke inventaris waarin voorwerpen bekeken en gecombineerd kunnen worden en natuurlijk zijn sommige voorwerpen alleen op te rapen als er noodzaak voor is.
Als je het verhaal volgt en met Carol meedenkt zijn je volgende stappen goed in te schatten. Mocht je desondanks even niet weten wat te doen, dan is er een prima hintfunctie ingebouwd, die je in de juiste richting stuurt. Het spel heeft een autosave, maar je kunt het ook opslaan wanneer je dat zelf wilt.

      

Carol Reed is een Engelse dame die in Zweden is gaan wonen. De personen die ze ontmoet spreken daarom Engels tegen haar en zoals leuk om te horen en natuurlijk zoals verwacht, is dat Engels met een accent.
Carol levert hier en daar commentaar, maar in de conversaties zie je datgenen wat ze wil vragen op een notitieblokje staan en geeft alleen de andere partij een gesproken antwoord.
Achtergrongeluiden zijn niet overdadig, maar wel aanwezig.
De muziek is (jammer genoeg?) niet hetzelfde herkenbare deuntje als in de eerste delen van de serie, maar beslist niet onaangenaam om naar te luisteren. Bovendien kun je muziek, effecten en stemvolume in het menu apart regelen.

      

Samengevat is The Birdwatcher een prima aflevering van een goede detective serie. Een samenhangend verhaal, vertrouwde puzzels en natuurlijk een fotoreeks, die je aanzet tot het ondernemen van een vakantiereisje naar Zweden.


Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Meer avonturen van detective Carol Reed in:
Remedy
Hope Springs Eternal
Time Stand Still
East Side Story
The Colour of Murder
Black Circle
Blue Madonna
Amber's Blood
Cold Case Summer
Bosch's Damnation
Shades of Black
Profound Red
The Fall of April
Geospots
Quarantine Diary
Amos Green's Final Repose
The Gamemaker