S P E L - I N F O

         

BOTANICULA


Uitgever: Amanita Design/Daedalic Entertainment / 2012
Ontwerper: JŠra Plachż van Amanita Design

Platform: PC, Mac, Linux, Android, iOs.

Systeemeisen:
--- Windows XP of later - 1.8 GHZ processor - 1GB geheugen.
--- MAC OS X Snow Leopard 10.6 of later - 1.8 GHZ processor - 1GB geheugen.
--- Linux met Adobe Air.

Categorie:
Fantasie, reddingsqueeste, boomachtige wereld, handgetekende 2D en 2.5 beelden, meerdere speelbare wezentjes, 3de persoon, point & click.

Beschrijving en review:
Elke keer als het Tsjechische Amanita Design een nieuw spel uitbrengt, wordt de speler blij verrast met een inmiddels herkenbare, bijzondere vormgeving. Dat was zo bij Samorost en Machinarium en gaat ook zeer zeker op voor Botanicula.

Een gloeiend zaadje valt op vruchtbare grond en groeit uit tot een wonderbaarlijke boom. Het wordt de leefwereld van wonderbaarlijke zaad- en bloemachtige wezentjes.
Dan verschijnt ineens een spinachtig bolwezen. Het is een parasiet en hij en zijn soortgenoten beginnen met het leegzuigen van de levenssappen van de boom, hem aldus ter dood veroordelend.
Een groepje van vijf kleine boomwezentjes gaan samen op pad om het laatste zaadje van hun thuiswereld in veiligheid te brengen. Ze zullen op hun zoektocht naar de bodem, onderweg de parasieten ontwijken, hulp zoeken bij andere vriendelijke wezens en uiteindelijk alle problemen overwinnen.

      

Het spel is lineair van opzet. De boom is verdeeld in vier segmenten en binnen elk segment kun je min of meer vrij rondlopen.
De puzzels in het spel variŽren van het zoeken en gebruiken van voorwerpen, tot enkele arcade spelletjes, zoals het klikken op vogeltjes tot er voldoende zingen. Zo is er een spelletje waarbij je een bol moet manipuleren, door met je muiscursor ertegenaan te duwen. In een ander spelletje mag je op zoek naar een worm als aas of zoekgeraakte kindjes van een pluizenmoeder.
Alle 'problemen' en de oplossingen zul je zelf moeten ontdekken door te klikken waar het kan en te bekijken en beredeneren wat er dan gebeurt. Er zitten namelijk geen dialogen, instructies of andere hintfuncties in het spel; noch geschreven, noch gesproken, noch door opgloeien.
Hoewel de puzzels op zich niet moeilijk zijn, kan dit voor ongeoefende spelers in het begin moeilijk lijken. Maar door je in te leven in wat je ziet en kunt en met alles te experimenteren, is het toch goed te doen. En de beloning als het je lukt verder te komen, is dan vaak zelfs een lach, omdat ook humor niet geschuwd wordt.

      

De grafische beelden zijn van een aparte schoonheid, waaruit de liefde voor alles wat groeit en bloeit spreekt. De levende boom in wazige pasteltinten, groengeel waar hij gezond is en oranjebruin of paars, waar hij last heeft van parasieten. De wezens die erop leven zijn net zo apart en uniek vormgegeven. Vleugelzaadjes, zaaddozen, bloesem, stampers, rupsen, kikkers, vogel- en vleerwezens...te veel om op te noemen. Alles leeft en reageert op een wijze die bij hem of haar past. Maar ook is er een wonderbaarlijke kermis, een muziekband, een helicopter en een levende duikboot.
Je wordt ondergedompeld in een wonderbaarlijke wereld met aparte geluidjes en op de achtergrond de prachtige muziek van de Tsjechische DVA band, die perfect de bijzondere sfeer van het spel onderstreept.

      

Eerst uitproberen?   Speel de demo online op de officiŽle site.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere spellen van Amanita Design:
CHUCHEL
Creaks
Machinarium
Pilgrims
Samorost 2
Samorost 3

Gratis te spelen:
- Osada
- Questionaut
- Rocketman
- Samorost 1
- The Quest for The Rest