S P E L - I N F O

         

UNDERGROUND BLOSSOM (Rusty Lake 4)


Uitgever: Rusty Lake / 2023
Ontwerper: Rusty Lake

Platform: PC, Mac, Android, iOs.

Systeemeisen:
--- Windows 7/8/10 of later - Processor: 2.4GHz Dual Core - 1 GB RAM - Grafische kaart: Direct X 9.0c compatible - DirectX 9.0c - 200 MB beschikbare opslagruimte.
--- MAC OS X versie Leopard 10.5.8 / Snow Leopard 10.6.3, of later - Processor: 2 GHz Intel i5 of beter - 400 MB RAM - Grafische kaart: Iris Graphics 540 of beter - Netwerk: Breedband-internetverbinding - 200 MB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Surrealistisch mysterie, herinneringen, treinstations, bizarre humor, handgetekend 2D beeld, verhaalgeïntegreerde en casual puzzels, 1ste persoon, point & click, Nederlands ondertiteld.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review door Yvonne:
Zoals gebruikelijk in een eerstepersoonsspel, is de speler de hoofdpersoon. Maar pas aan het einde merk je dat je in de schoenen hebt gestaan van Harvey, een bekend figuur uit de Rusty Lake spellen.
Het spel volgt het leven van Laura Vanderboom. De trein die op zeven unieke stations stopt, symboliseert periodes uit Laura's leven, van haar babytijd en haar kinder- en schooltijd tot ze volwassen is. Daarin speel je ook een periode waarin ze somber was.
Het idee je eigen pad te gaan is een onderliggend thema. Rose zal dochter Laura loslaten om ieder hun eigen pad te nemen en Laura neemt afscheid van Bob.

Op elke halte krijg je met typische Rusty Lakepuzzels te maken en moet je een kaartje voor de trein vinden en de juiste tijd van vertrek.
Het spel bestaat uit twee delen. Een voor de levensloop van Laura en daarna het zoeken naar kubussen op de stations. Als het hele spel uitgespeeld is, kun je met een roeibootje naar Hotel Rusty Lake varen, waar Mr. Crow Harvey opwacht om te werken aan het nieuwe spel: the Day of the Lake wordt aangekondigd!

      

Elk perron is een escaperoom die je op moet lossen voor je naar het volgende station kunt vertrekken. Per perron zijn er 4 plekken te bekijken.
Op het eerste perron, de babytijd, zien we Laura en haar moeder Rose voor wie de puzzels opgelost moeten worden. We krijgen dan ook te maken met de bekende "vieze" plaatjes van het Rusty Lake ontwerpteam, als baby Laura haar luier spetterend vol poept.

Wie de eerder spellen van Rusty Lake kent, weet dat de puzzels niet makkelijk zijn, maar altijd logisch in elkaar zitten. De puzzels in dit spel lijken wat makkelijker te zijn dan in andere spelen, maar sommige zullen wel wat denkkracht vereisen.
Als de 7 perrons zijn bezocht en uitgespeeld is het spel nog niet afgelopen. Er volgt een 2e deel waarin je vrijelijk met de trein kunt reizen om 7 kubussen op de perrons te zoeken en Mr. Owl te ontmoeten. Deze puzzels lijken iets moeilijker te zijn. Vooral omdat je met een omweg op een ander station de kubus kunt vinden.

      

De afwisseling in puzzels is groot en nergens zijn ze te moeilijk. Je bent er desondanks best even zoet mee. Glazen ramen met een afbeelding erop moeten, door draaien en keren van vakjes, de afbeelding duidelijk maken, andere ramen geven aanwijzingen voor een andere puzzel. Een duif moet in de juiste volgorde kruimels opeten om dan weg te vliegen. Je moet codes vinden om aktetassen te openen of van een veld hokjes elk vakje gebruiken om de juiste route te vinden. Ook moet je een elektriciteitsleiding in orde maken. De bij of mot, die je van het ene holletje naar het andere holletje moet sturen, is een leuke puzzel van een gemiddelde moeilijkheidsgraad.
In een jaarboek van school moet je de leerlingnamen op de juiste plaats zetten of forenzen van de vogelvoerfabriek vinden om hen de juiste voorwerpen toe te spelen. Deze laatste puzzel is erg makkelijk, maar er zijn al met al veel puzzels te doen, waardoor je niet teleurgesteld raakt.

Het spel is door die wisselende moeilijkheidsgraad ook geschikt voor beginnende spelers. Zij zullen niet vast komen te zitten. De spelbediening is eenvoudig en een walkthrough is via het spel makkelijk toegankelijk. Voor het 2e deel is er geen walkthrough.
Je kunt je spelen niet zelf opslaan, maar er is een autosave, die ervoor zorgt dat je verder kunt gaan, als je een spel hebt afgesloten.

      

De tekeningen zijn, zoals gebruikelijk, geweldig. Rusty Lake heeft een eigen universum gecreëerd en fans van de serie zullen dan ook plezier beleven aan de zeer herkenbare figuurtjes en de typische Rusty Lakepuzzels en tekenstijl.
Zo kom je Rose, Laura en Bob ondermeer tegen en ook sommige bekende, niet menselijke figuren en plekken uit de reeks zie je terug. We zien een beeld van Mr. Owl, de corrupte ziel, het roodborstje, een garnaal en er is een puzzel met personeel van de vogelvoerfabriek. In een plaatjespuzzel moet je het Rusty Lakebootje op het meer op de juiste plek zetten en je ziet de typisch zwarte Rusty Lakebomen.

De tekeningen zijn in zachte, gedempte kleuren getekend en sommige vertonen de typische 'gore' beelden die we ook uit andere spelen kennen. De poepende baby is al genoemd, maar je mag een man elektrocuteren en een vis de hersens in slaan. De trein verplettert een duif en een meisje kotst iets uit wat ze vies vindt. Heel 'bijzonder' is het als je aan tepels trekt van een te elektrocuteren man. Als je van dit soort humor houdt, vind je die in de tekeningen.

      

Wat animatie betreft, zijn de ontwerpers meestal karig met bewegende beelden, maar er loopt wel een rat vloeiend naar zijn holletje toe en de trompetspeler beweegt zijn vingers soepel. Het roodborstje fluit ook vloeiend wat toontjes weg. Er is een bewegende duif te zien en de wormen wriemelen er lustig op los. Bloesem waait van de typische Rusty Lakebomen en uiteraard rijdt de trein hoorbaar van en naar de stations.
Het gebrek aan animatie is zeker geen minpunt. Er is voldoende te zien op de achtergrond en expressie op de gezichtjes is aanwezig, als je erop klikt. Het kauwgum kauwen wordt prachtig weergegeven.

De kracht van de spellen van Rusty Lake zit niet alleen in de tekeningen en de typische Rusty Lakesfeer daarvan. Ook de muziek van Victor Butzelaar is in dit spel weer te horen. Mooie muziek van cello- en pianoklanken, vooral op de stations. Geen muziekflarden zoals je in het spel wel aantreft, maar echte, korte muziekstukjes die melancholisch klinken. De muziek is sfeervol.
De figuren spreken en hun stemacteurs roepen een Twin Peakssfeer op door hol en langzaam te praten. Als beginneling moet je daar aan wennen, de kenner weet niet beter. De gesproken taal is in het Engels, maar voor de geschreven teksten en inventarisspullen zijn veel andere talen te kiezen.
Achtergrondgeluiden zijn ruim aanwezig. Je hoort de trein rijden, Laura giechelt en je hoort kastjes e.d. opengaan.

      

Samengevat is Blossom Underground weer een typisch Rusty Lakespel dat past in de traditie: herkenbare tekeningen en sfeer; veel puzzels; mooie muziek.
De groeiende schare fans zullen tevreden zijn met wéér een passend spel in de verzameling en zullen extra worden uitgedaagd steamprestaties te vinden, die soms buiten het spel moeten worden gevonden.
De wisselende moeilijkheidsgraad maakt het spel ook geschikt voor beginnende en nieuwe spelers. Zij zullen ongetwijfeld andere spelen willen ontdekken.
Aan de geweldige serie komt gelukkig nog geen eind, zoals we zien in de aankondiging van "The Day of the Lake".

Eerst uitproberen?    Download de demo, op Steam.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de Rusty Lake serie:
Rusty Lake: Hotel
Rusty Lake 2: Roots
Rusty Lake 3: Paradise