S P E L - I N F O

         

RUSTY LAKE 3: PARADISE


Uitgever: Rusty Lake / 2018
Ontwerper: Rusty Lake

Platform: PC, Mac, Android, iPad, iPhone.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7/8/10 of later - Processor: 1.8 Ghz - Grafische kaart: DirectX 9.0c compatible - DirectX 9.0 - 100 MB beschikbare HD ruimte.
--- MAC OS X version Leopard 10.5.8/Snow Leopard 10.6.3 of later - Processor: Intel Mac 1.8 Ghz - 1 GB RAM.

Categorie:
Surrealistisch mysterie, 10 plagen van Egypte, bizarre humor, verhaalgeïntegreerde en casual puzzels, 1ste persoon, point & click, Nederlands ondertiteld.

Walkthrough: Het spel heeft een ingebouwde link naar de officiële video-walkthrough

Beschrijving en review:
Rusty Lake Paradise is het derde deel in de serie. Apart te spelen, maar leuker met voorkennis, zodat je al weet welk soort bizarre dingen je ongeveer kunt verwachten.

Jakob, de oudste zoon van de familie Eilander, keert terug naar het Paradijs nadat zijn moeder is overleden. Sinds haar mysterieuze dood wordt het eiland geteisterd door de Tien Plagen uit de bijbel, een ware horror. Uiteraard probeer je de familie te helpen en ontdek je naast alle ellende ook nog de nodige familiegeheimen. Maar wat nu de grootste horror is in dit bijzondere verhaal, de plagen, de familie, of de manier waarop Jakob de problemen oplost?

      

De puzzels zijn soms eenvoudig, soms moeilijker en dienen altijd om een acuut probleem op te lossen, maar ook om weer een stukje verder te komen in het verhaal en op het eiland. Toch is het niet een simpel escape-the-room spel, of in dit geval hef-de-plaag-op. Elke plaag is een level met meerdere plekken die je bezoekt en je wandelt ook terug om voorwerpen te zoeken die je nodig hebt. Je moet bijvoorbeeld even moeite doen om een bloedzuiger te kunnen krijgen, die je vervolgens ook heel inventief weer ergens anders gebruikt. Het inventarissysteem is uitstekend in zijn eenvoud. Klik op een inventarisvoorwerp en daarna op de plek waar je het wilt gebruiken. Met (on)logisch nadenken en soms met gewoon proberen, zijn ze goed te doen.
Er zijn ook meer casual puzzles, zoals bijvoorbeeld een kikker in de juiste volgorde over bladeren leggen, muziek herhalen en schelpen sorteren.
Houd er rekening mee, dat de oplossing van een probleem soms nogal onsmakelijk is.

      

De beelden hebben intussen een herkenbare stijl. Ze ogen op het eerste helder, eenvoudig en vrolijk, zoals je wellicht zou verwachten in het Paradijs. Bij nader inzien kijken de personen onaangenaam uit hun ogen en zijn de plaatjes in de details shockerend. Niet overal uiteraard, een sneeuwpop ziet er in eerste instantie uit zoals het hoort, het resultaat van eenvoudige pret. Maar bloedzuigers op onprettige plekken, uitgeknepen harten, teveel vliegen, kotsende personen, aparte moordaanslagen, verzamelbare snot en dergelijke dragen zo bij tot het fascinerend effect van de bizarre, soms onsmakelijke gruwel die je ziet.

De muziek past perfect bij de sfeer van het geteisterde eiland. Een herkenbaar intromeodie bij het begin van elk level. Verder geen meezingers, maar filmische muziek, eenzame herhaalde electronische pianoklanken, melancholisch, of diepe, duistere, ellende voorspellende klanken. Mooi gedaan.
Geluidseffecten zoals klikken, vallen, schuiven, kraken, ploppen, blaten en de eeuwige wind rondom het eiland, zijn ruimschoots aanwezig.
De schaarse gesproken tekst is in het Engels, maar de ondertiteling is in het Nederlands!

      

Samengevat is Rusty Lake een prima vervolg op de eerdere delen. Een surrealistisch horrorverhaal met uitstekend geïntegreerde puzzels in de bizarre wereld van een byzondere familie. Heldere, misleidend eenvoudige tekeningen, die soms onsmakelijke details laten zien. Goede sfeerbepalende muziek omlijst het geheel.
Het spel is minder geschikt voor jonge kinderen.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de Rusty Lake serie:
Rusty Lake: Hotel
Rusty Lake 2: Roots