S P E L - I N F O

         

RUSTY LAKE 2: Roots


Uitgever: Rusty Lake / 2016
Ontwerper: Rusty Lake

Platform: PC, Mac, Android, iPad, iPhone.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7/8/10 - Processor: 1.8 GHz - 1 GB RAM - DirextX 9.0c compatible videokaart - DirectX: 9.0c geluidskaart - 100 MB HD ruimte.

Categorie:
Flashplayer levensloop fantasie, bizarre humor, inventaris en casual puzzels, handgetekend, 1ste persoon, point & click.

Walkthrough: Het spel heeft een ingebouwde link naar de officiële video-walkthrough

Beschrijving en review:
In de lente van 1860 erft Jake Vanderboom van zijn oom en huis en een boomzaadje, met de opdracht het zaadje te planten en zijn eigen familiestamboom te kweken.
Dat doet hij dan ook en dit is het begin van een "normale" familiegeschiedenis met geboortes en sterfte door de jaren heen.
Je ziet de tijd voortschrijden en de boom groeien, elke keer als je de, op het eerst gezicht simpele, problemen rond een familielid hebt opgelost.
Het spel bestaat uit 33 "groei"levels aan een stamboom.

      

Een level bestaat uit een plaatje (breder dan je scherm, dus even schuiven) waarin je diverse, unieke problemen moet oplossen, die te maken hebben met het leven van de hoofdpersoon in dat level.
De gewone rustige dingen in het leven, zoals iemand ten huwelijk vragen of bij pasgeboren baby's de navelstreng doorknippen maken deel uit van het gepuzzel, maar achterliggende familiedrama's zoals zoons in een oorlog en achterblijvende moeders horen daarbij uiteraard ook bij. De puzzels zijn daarbij uitstekend geïntegreerd in het verhaal en aangepast aan tijdperk en persoon, zoals het in elkaar knutselen van een motor of het gebruik van een ouija bord om maar iets te noemen.

      

De problemen èn de oplossingen zijn in ieder geval vaak verrassend origineel te noemen.
Er zit natuurlijk altijd wel een sleutel bij, die je nodig hebt voor een afgesloten kast, maar er zijn ook casual schuif- en draaipuzzels, waarmee je een deur kunt openen. En vaak moet je zelfs even nadenken, zoals bij het gebruiken van drie verschillende documenten, die je in gedachten combineert om zo een code voor te vinden. Het kan handig zijn om dan pen en papier bij de hand te hebben, hoewel het uiteraard geen punt is om steeds even te kijken. Alles ligt in dezelfde scène bij de hand.
Als je het geen punt vindt om bijvoorbeeld een nageboorte aan een hond te voeren, kun je de oplossingen van sommige puzzels zelfs apart humoristisch noemen, al kan ik me voorstellen dat sommigen het als licht schokkend ervaren.
Hints krijg je door goed te kijken, overal op te klikken en zoveel mogelijk op te rapen. En als je niet weet wat je moet doen, kun je op het hoofd van het poppetje klikken om een gedachtenballon te zien. Kom je er dan nog niet uit, dan is er in het menu de mogelijkheid op een video-walkthrough te klikken.

      

De achtergronden zijn handgetekend in een eigen, herkenbare stijl. Ze zijn in mooie, zachte tinten gehouden en ruim voldoende gedetailleerd. Waar nodig kun je dingen in duidelijke close-up bekijken. Hoewel je natuurlijk je ogen goed de kost moet geven, is het nergens pixelhunting. De animaties verlopen vloeiend en de bewegingen zien er natuurlijk uit. De teksten zijn in een duidelijke lettertype. Alles is te activeren met een simpele klik.

De muziek, gecomponeerd door Victor Butzelaar is heel goed gekozen. Rustige klanken die op de achtergrond blijven en niet afleiden, terwijl je nadenkt over mogelijke oplossingen.

      

Samengevat is Rusty Lake: Roots een ideaal spel om, terwijl je ergens op wacht, lekker ontspannen een paar levels te voltooien bij rustige muziek in een goed verzorgde omgeving. Bij uitstek geschikt voor mensen die niet van tijdspelletjes houden en een beetje hun hersens willen gebruiken bij het origineel oplossen van ogenschijnlijk normale problemen.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de Rusty Lake serie:
Rusty Lake: Hotel
Rusty Lake 3: Paradise