S P E L - I N F O

         

THE WHITE DOOR


Uitgever: Second Maze / 2020
Ontwerper: Rusty Lake

Platform: PC, Mac, Android, iOs.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7/8/10 of later - Processor: 1.8 Ghz Processor - 1 GB RAM - Grafische kaart: DirectX 9.0c compatible - DirectX 9.0c - 100 MB beschikbare opslagruimte.
--- MAC OS X version Leopard 10.5.8, Snow Leopard 10.6.3, of later - Processor: Intel Mac 1.8 Ghz - 1 GB RAM - 100 MB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Mysterie, onderzoek herinneringen, handgetekend 2D beeld, splitscreen, topdown, verhaalgeïntegreerde en casual puzzels, 3de persoon, point & click, NL ondertiteld.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving:
Het is 14 augustus 1972. Robert Hill heeft zich laten opnemen in The White Door, een kliniek voor geestelijke gezondheidszorg. Hij lijdt aan ernstig geheugenverlies. Twee dagen voor de opname is zijn geliefde, Laura vermoord. Ook is hij ontslagen bij de vogelvoerfabriek, waar hij achter de lopende band stond.
Roberts leven is somber en kleurloos en in zijn dromen ziet hij steeds Laura voor zich. De kliniek helpt hem zijn leven, letterlijk en figuurlijk, weer kleur te geven. Hij zal er een week blijven.
Robert moet zich houden aan een vaste tijdsindeling. Elke dag staat er hetzelfde op het programma: Na het ontwaken en het ontbijt is het tijd voor zijn persoonlijke verzorging. Dan volgt een test om te zien hoe het met zijn geestelijke gezondheid gesteld is en volgt er een test op de computer. Daarna is het etenstijd en is er voor het slapen gaan tijd voor ontspanning.

      

De testvragen van onderzoekster Sarah kan Robert vinden in zijn kamer, die je van bovenaf ziet. De puzzels die hij via de computer moet doen, lijken op opgaven uit psychologische testjes, zoals het aanvullen van reeksen en overeenkomsten of verschillen ontdekken in op elkaar lijkende plaatjes. Ook moet hij van plaatjes aangeven, waar ze in zijn kamer staan of bijbehorende voorwerpen aangeven.
Er zijn verschillende puzzels te doen. Van plaatsen op een plattegrond aangeven, tot legpuzzels maken, plaatjes inkleuren, dominostenen op de goede plaats leggen en codes en wachtwoorden vinden. Ook in zijn dromen moet hij puzzels oplossen, zoals bijvoorbeeld voorwerpen sorteren. Op een gegeven moment houdt Robert zich niet aan de regels en komt hij in een isoleerruimte terecht, waar hij ůůk verschillende gevarieerde puzzels moet oplossen voor hij eruit gelaten wordt.
Er is geen inventaris, dus ook geen bijbehorende puzzels.

      

Het team van Rusty Lake heeft dit spel bij een nieuw label ondergebracht. Het verschilt namelijk nogal van de rest van de Rusty Lake-uitgaven.
Zo is er bijvoorbeeld veel meer aandacht voor het verhaal achter dit adventure. Al spelend krijg je een steeds duidelijker beeld van wat er met Robert aan de hand is en leer je zijn achtergrond kennen, vooral in zijn dromen.

Er is meer beweging in de figuurtjes en achtergronden te vinden dan in de andere Rusty Lake spelen en ze zijn heel vloeiend weergegeven. Het muisje dat ergens rondloopt is daar een goed voorbeeld van.
De tekeningen van de kliniek zijn met eenvoudige lijntjes, in zwart-wit getekend. Alleen waarschuwingslampjes of het computerscherm hebben kleur. Het perspectief is van bovenaf weergegeven in een gedeeld scherm.
Kleur zie je alleen op de laatste dag van zijn verblijf in de kliniek en in al Roberts dromen. Door de dromen krijg je meer te weten over zijn voorgeschiedenis. Het perspectief daar is niet van bovenaf.
De tekeningen in de dromen zijn soms in de zelfde tekenstijl als die gedurende de dag. Andere keren kom je figuren tegen die je misschien kende van Rusty Lake. In mooie en precieze tekeningen met heldere kleuren zie je bijvoorbeeld de man met de hertenkop in een disco.

      

De puzzels zijn in het begin makkelijk op te lossen en lijken ook niet op de moeilijker puzzels in Rusty Lake. Vaak moet je in het verhaal de acties nadoen door met de muis te slepen en te klikken.
Op elke dag en in elke droom is er een ster te halen. Het vinden van de sterren is lastiger, maar toch goed te doen. Je kunt namelijk elk level apart overspelen als je een ster gemist hebt. Je kunt dan ook kiezen voor het overspelen van de dag of van de nacht.
Spelers die de spelen van Rusty Lake niet kennen, moeten even wennen aan hoe de puzzels zijn op te lossen, maar na een tijdje spelen, weet je wel ongeveer hoe je de oplossing kunt vinden. Mensen die de spelen van Rusty Lake waarderen, zullen de puzzels echter te eenvoudig vinden.
Er is een bonuspel inbegrepen, na de 7e dag, waar onderzoekster Sarah de hoofdrol speelt. Daar gaat de moeilijkheidsgraad iets omhoog.

      

Het Rusty Lake-team heeft een geheim spel toegevoegd: The Basement.
Dat is van een hoge moeilijkheidsgraad en alleen te bereiken via een telefoonnummer dat je naar een site leidt waar je verder kunt spelen.
In het spel The White Door krijg je wel een hint hoe je daar terecht kunt komen, maar dat wordt niet nadrukkelijk gemeld. Je zult out of the box moeten denken om toegang te krijgen. Wie belt er tenslotte een telefoonnummer uit een spel?
In The Basement zul je flink wat denkwerk moeten verrichten om aan wachtwoorden, patiŽntgegevens en antwoorden op de security test te komen. Je zult dus heel wat moeten puzzelen om opgesloten cliŽnten uiteindelijk uit de kliniek te bevrijden.

      

The White Door is een aanrader.
Het ziet er mooi uit van tekenstijl en de bewegingen van de figuurtjes zijn vloeiend weergegeven. De muziek is voortreffelijk, synthesizer muziek van pianoklanken, soms galmend, soms kabbelend. Niet opzwepend, met een wat meer uptempo muziekje als afwisseling. Elke dag en elke droom heeft een eigen compositie. De muziek past goed bij de sfeer in de kliniek, die toch niet al te vrolijk kan zijn.
Er zit een duidelijk en logisch verhaal in het spel en de puzzels zijn gevarieerd en in grote getalen aanwezig.
Hoewel anders van opzet, kan dit spel voor veel spelers een opstapje zijn naar de andere Rusty Lake-spelen, een Nederlands product waar men trots op kan zijn.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere adventures van Rusty Lake:
Rusty Lake: Hotel
Rusty Lake 2: Roots
Rusty Lake 3: Paradise