S P E L - I N F O

         

UNDERDREAD


Uitgever: Bigzur Games / 2016
Ontwerper: Bigzur Games

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows XP SP2/7/8/Mac OS X - Core met SSE2 processor - 2 GB RAM - Videokaart met Shader model 2.0 - DirectX 9.0c - 3 GB HD ruimte - Stereo geluidskaart.

Categorie:
Horror, 18de eeuw, redding kerkers, enige actie, geïllustreerd realistisch, realtime 3D beelden, 1ste persoon, muis- en toetsenbordbediening.

Beschrijving en review:
Eind 18de eeuw. Een vader en dochter zijn op reis en besluiten de nacht door te brengen in een klein dorp. De volgende ochtend blijkt de dochter spoorloos verdwenen te zijn. Navraag bij de dorpelingen leert, dat hier vaker kinderen vermist raken. Men heeft zelfs een detective ingeschakeld, die enkele kinderen wist terug te vinden. Hij is nu op onderzoek in een nabijgelegen verlaten kasteel.
De vader besluit de detective te volgen.
In het kasteel aangekomen blijkt al snel dat hier iets goed mis is. Er liggen verse lijken en oude geraamtes! Maar vader laat zich niet afschrikken. Het is zijn taak en dus ook die van de speler om zijn dochter te vinden. Houd dus je ouderwetse lantaarn omhoog en doorzoek elk hoekje en gaatje.

      

Lopen doe je met de WASD toetsen en kijken met je muis in dit eerste persoons spel. Precies in het midden van je scherm zie je een klein wit puntje. Zet je dat puntje op een lade of deksel van een kist en klik je, dan gaat die lade open. Hetzelfde doe je met het oprapen van voorwerpen die je nodig hebt. En dat zijn er nogal wat. Deuren en dergelijke gaan niet zomaar open. Daar heb je meerdere blokken, dolken of zelfs wijwater voor nodig. In een later hoofdstuk verandert het witte puntje soms in een oog. En dat betekent dat je een schuilplaats hebt gevonden. Maak er meteen gebruik van, want in het kasteel zweven veraderlijk gevaarlijke spoken en ander wezens rond. Je kunt doodgaan in dit spel! Wegrennen kan ook, maar niet te lang achter elkaar, zoals een balkje aangeeft.

      

Verwacht in dit spel geen kasten vol met wapens. Die zijn er niet. Meer dan een schild en je benen heb je als zoekende vader niet nodig. Verwacht ook geen mechanische schuifpuzzels of moeilijk denkwerk. Het blijft bij het zoeken naar voorwerpen die deuren openen naar een volgende ruimte.
En weet je werkelijk niet meer welke kant je op moet, dan is er wel hulp. Je kunt voor hints de scrollen lezen die de detective hier en daar achterliet. Dit is ook aan te bevelen om meer in het aardige, eenvoudige verhaal te duiken. En verder kun je voor ultieme hulp een grote groene pijl oproepen, die precies aangeeft waar je moet zijn.

      

Het kasteel, de kerkers en ondergrondse grotten zien er grafisch gezien prima uit voor een spel in dit genre. Uiteraard is alles donker en bruin en vol schaduwen. Maar er is van dichtbij voldoende variatie en detail om het interessant te houden en verder te willen gaan.
Bij het lopen gaat je beeld overigens op en neer. Voor sommige mensen leuk om aan te geven dat je echt loopt, maar voor anderen een reden om zeeziek te worden.
De geesten zijn een compliment waard. Niet alleen zijn ze overtuigend eng wazig, ze kondigen zich ook aan met een akelig jammeren. In dit horrorspel geen schrikeffecten, maar een goed opgebouwd naar gevoel. Ook de achtergrondmuziek draagt bij aan het juiste horrosfeertje.

      

Samengevat is UnderDread een prima spel voor een donkere zondagavond. Niet te moeilijk, maar wel interessant genoeg om een uurtje of twee griezelend in spanning door te brengen.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.