S P E L - I N F O

         

3 SKULLS OF THE TOLTECS (Fenimore Fillmore 1)


Uitgever: Warner Interactive / 1996 - Casual Brothers / 2019
Ontwerper: Revistronic, Rodrigo en Hernan Castillo

Platform: DOS, PC.

Systeemeisen:
--- 1996: MS DOS6.0 op een 486DX2 66 met 8Mb RAM of Windows 95 op een Pentium 90 met 16MB RAM - 256 kleuren SGVA videokaart - 2x cdrom - Soundblaster - muis.
--- 2019: Windows 7/8/10 - Processor: 2.0 Ghz - 1 GB RAM - Grafische kaart: DirectX 11 compatible met minstens 1 GB VRAM - DirectX 11 - 1 GB beschikbare opslagruimte.

Extra info:
Het 1996-spel draait ook onder Windows XP en Vista en met DOS-Box. Dit spel staat vaak als gratis extraatje op de cd The Westerner, het tweede avontuur van Fenimore Fillmore.
In 2019 is een remastered versie uitgekomen met verbeterde beelden en geschikt voor moderne PC's.

Categorie:
Humor, wilde westen, cartoon 2D en 2.5D beelden, tijdpuzzels, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Arizona 1866, aan de grens met Mexico. Het is een chaotische tijd in de geschiedenis van het wilde westen. Fenimore Fillmore is een nogal naïeve cowboy, een jonge veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog, die getuige is van een overal op een oude marskramer. Hij probeert oprecht de oude man te redden, maar dat mislukt per ongeluk. In ieder geval houdt Fenimore daar 1 schedel aan over, die hem binnen enkele minuten weer ontfutseld wordt.
Hij laat het er niet bij zitten en gaat op zoek naar die ene en nog 2 andere schedels, die de weg zullen wijzen naar de beroemde schat van de Toltecs. Fenimore komt daarbij terecht in alle locaties die in een traditionele western thuishoren: een indianendorp, een goudzoekersstadje en een legerfort.
Het verhaal is grappig, niet bijster origineel, maar het zit heel goed en onderhoudend in elkaar.

      

De vindingrijkheid van Fenimore wordt getest in zijn contacten met Mexicaanse revolutionairen, Franse soldaten, een bende rebellen, een stam van Apache-indianen, de Amerikaanse cavalerie, een Amerikaanse senator, een sluwe priester, een ambitieuze kolonel en vele andere personages. Voeg daarbij dat hij ook nog een bank moet beroven, een verdrag met de Indianen moet tekenen, rekruut wordt in het leger, whiskey gaat destilleren, een heteluchtballon gaat bouwen en zelfs lid wordt van de Mexicaanse revolutionairen en je krijgt een beetje een idee van de problemen en puzzels die je te wachten staan.
Die puzzels zijn voornamelijk gebaseerd op je inventaris en op de dialogen. De oplossingen zijn logisch, al liggen ze niet altijd meteen voor de hand. Maar de meeste puzzels zijn niet al te moeilijk, zodat het spel ook zeer geschikt is voor de beginnende adventurespeler.
Er zitten een paar kleine getimede puzzels in, maar die zijn niet onoverkomelijk. Er is voldoende tijd.

      

Alhoewel het al een oud spel is, zijn de grafische beelden kwalitatief nog goed, zeker na de verhoogde resolutie in de 2019 versie. Je kunt zelfs, als je dat wilt, tijdens het spelen overschakelen van de ene in de andere versie.
De achtergronden en de karakters zijn in vrolijke kleuren gehouden en ruim voldoende gedetailleerd, absoluut passend bij het tijdsbeeld en de vooroordelen van de kijker naar oude westerns op tv.
Animaties zijn uitstekend gedaan. Het enige probleem tijdens het spelen is, dat Fenimore niet rechtstreeks daar naar toe gaat, waar je hem heen stuurt, maar altijd via een kleine omweg loopt. Verder heeft hij de neiging om precies voor iemand te staan als je met die persoon wilt praten. Dus een beetje geduld wordt wel van de speler gevraagd.
De close-ups en de tussenscènes zijn leuk gedaan, met kleine grapjes op de achtergrond, zoals bijvoorbeeld een indiaan die een veer uit zijn hoofdtooi gebruikt om zijn vingernagels schoon te maken. Het loont om op dit soort grappige details te letten.

      

Niet alleen de tekeningen, maar ook de dialogen zijn humoristisch. Ze zijn niet al te lang of ingewikkeld, zodat het ook te volgen is voor mensen die het Engels niet zo goed beheersen. Tenzij je natuurlijk een dove stationsmeester bent, zoals in het steeds herhaalde grapje in dit spel.
De ondertiteling van het spel moet weliswaar iedere keer bij het opstarten even aangevinkt worden, maar is verder heel duidelijk leesbaar.

De westernmuziek past perfect bij de sfeer van het spel, dramatisch waar dat nodig is met achtergrondgeluiden die in een cartoon passen. Het stemacteren is beslist niet slecht gedaan en de Mexicanen spreken precies met het accent dat je verwacht. Engelssprekenden zullen waarschijnlijk wat aan te merken hebben op de grammatica op sommige punten, maar voor anderen is het allemaal goed te begrijpen. Kniesoor die erover valt.

      

Samengevat is The 3 Skulls of the Toltecs een heerlijk doldwaas cartoon-avontuur in het wilde westen, met heel veel puzzels en maffe karakters in een gedetailleerde omgeving en bijpassende westernmuziek. Twintig jaar na de eerste uitgife nog steeds zeer geschikt voor beginners en gevorderden in het genre.

Eerst uitproberen?    Download de demo voor de 1996-versie, op het Internet Archive.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots DOS versie of de screenshots 2019 versie.

Andere delen in de Fenimore Fillmore serie:
The Westerner (ook: Wanted: A Wild Western Adventure)
Fenimore Fillmore's Revenge