S P E L - I N F O

         

5 DAYS A STRANGER


Uitgever: Fully Ramblomatic / 2003
Ontwerper: Ben Yahtzee Croshaw

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows 98/ME/2000/XP - Processor: Pentium 600 MHZ
- 128RAM - Videokaart met 16 bit kleur - Geluidskaart.

Categorie:
Horror, moordenaar, verlaten landhuis, tijdpuzzel, 2D getekende beelden, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Je speelt als meester-inbreker Trilby en je enige wapens zijn een inbrekerssetje en een werphaak die eruit ziet als een paraplu. Trilby is een echte gentleman en dat zie je ook aan zijn kleding: een gestreept pak met een bijpassende hoed, een zogenaamde Trilby-hoed.
Op een dag besluit hij het DeFoe huis leeg te roven. De eigenaar is onlangs overleden. Maar eenmaal binnen, sluiten alle ramen en deuren. Trilby en 4 andere aanwezigen worden door het huis gevangen gehouden. En met een goede reden. Al snel valt de eerste dode. Maar wie is de dader?

      

Ben Croshaw staat erom bekend dat hij veel aandacht aan het verhaal van zijn adventurespellen besteedt. Dat merk je ook aan de karakters in dit spel. Niet alleen de hoofdrolspeler, maar ook de andere karakters gedragen zich allemaal passend. De schatgraver zoekt uiteraard de schat in de tuin, de tv-journalist doet eerst onderzoek en de teenager duikt mokkend weg in een boek.
Omdat het verhaal het belangrijkste is, kom je dan ook geen moeilijke puzzels tegen. Natuurlijk zal het best wel gebeuren dat je even niet weet wat te doen. Maar een rondgang door het huis brengt je dan vast wel weer op het juiste idee. En ondanks de ietwat primitieve beelden, hoef je gelukkig ook nergens te pixelhunten naar dat ene kleine vrijwel onzichtbare voorwerp dat je mist.

      

De grafische beelden zijn weliswaar eenvoudig, maar daarom niet minder fraai. De kamers in het huis zijn klein en creëren zo de juiste claustofobische sfeer van het opgesloten zitten met een moordenaar.
De enkele tussenscènes zijn goed gemaakt en verhogen die sfeer.
De karakters zijn gedetailleerd weergegeven en lopen soepel en natuurlijk.

Achtergrondmuziek hoor je alleen op speciale momenten om een dramatische gebeurtenis te accentueren. Hij is goed gekozen.
Er zijn geen gesproken stemmen in het spel, maar wel de juiste geluidseffecten zoals onverklaarbare voetstappen boven je hoofd en een tv die aanstaat.
De geschreven dialogen zijn uitstekend en zorgen ervoor dat je verder blijft spelen om het mysterie te ontraadselen.

      


Meteen spelen?    Download dit gratis spel (1,2 Mb - special edition 14,1 Mb), via Yahtzee's website.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Meer over DeFoe's geest in 7 Days a Skeptic