S P E L - I N F O

         

SAM & MAX: Season 1
SAM & MAX Save the World - RemasteredUitgever: JoWood Games / 2006-2007, remastered 2020
Ontwerper: Steve Purcell, Telltale Games

Platform: PC, Wii, Xbox 360, Switch (2020).

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista - Processor: 1.5GHz - 256MB RAM - Videokaart 32MB 3D-accelerated.

Categorie:
Humor, detective, science fiction, getekend 2D en 2.5D cartoon beeld, twee speelbare karakters, 3de persoon, muis- en/of toetsenbordbediening.

Extra info:
- Het spel werd in 6 afleveringen uitgegeven, maar is vanaf 2007 ook in zijn geheel te koop.

- In 2020 werd een Remastered versie uitgegeven, met verbeterde beelden en geluid, in realtime 3D, met lipsynchronisatie, breedbeeld en gamepad ondersteuning.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Nadat Lucas Arts in 1993, Sam & Max Hit the Road, uitbracht, bleef het jaren stil rond dit detective-duo. Pas nadat oud-werknemers van Lucas Arts hun eigen firma Telltales oprichtten en ook ontwerper Steve Purcell zich bij hen voegde, werd er begonnen aan een waardige opvolger van dit populaire spel.

Sam en Max zijn twee privé-detectives, al noemen ze zichzelf liever Freelance Politie. Sam is een hond met droge humor en Max is een wit konijn, met een voorliefde voor geweld.
Als op een dag de telefoon rinkelt, blijkt deze te zijn gestolen door een rat, die ook in het kantoor woont. Nadat beide detectives hun telefoon weer in bezit hebben, krijgen ze de commissaris hun eerste opdracht. De buurt wordt onveilig gemaakt door een aantal kindsterretjes uit de 70-tiger jaren. Aan Sam en Max de taak hier iets tegen te ondernemen.
In de volgende afleveringen stuiten Sam en Max steeds weer op gehypnotiseerde mensen. Uiteindelijk brengt het onderzoek hierna hen zelfs tot op de maan, waar een verrassende ontknoping volgt.

      

De puzzels zijn op de inventaris gebaseerd en niet al te moeilijk. De oplossingen zijn vaak humoristisch. Het is leuk om soms met opzet iets fout te doen, alleen al om de reacties te zien.
De inventaris is leuk vormgegeven als een kartonnen doos, die omvalt als je erop klikt, waardoor je spulletjes eruit rollen.

Veel grappen zijn echter alleen te begrijpen als je het Engels voldoende beheerst en gaan meestal over geweld en destructie. Max is beslist geen lief knuffelkonijn.
De karakters zijn, net als in het origineel, humoristisch en absurd. Als je een poosje niets doet, dan begint Max allerlei rare dingen te doen, zoals pluizen zoeken in zijn navel.

      

Het spel is met de hedendaagse moderne technieken, opgebouwd in 3D beelden. De beelden zijn zoals verwacht bij een cartoon, eenvoudig gehouden, maar wel voldoende gedetailleerd, zodat je niet hoeft te zoeken naar een bepaald actief punt en je meteen ziet wanneer iets veranderd is.

De stemmen zijn zeer goed gekozen en ook de jazzy muziek verhoogd de sfeer. De ondertiteling gaat misschien wat snel voor niet-engels sprekenden, maar is gelukkig meestal te herhalen, door nogmaals op een voorwerp te klikken.

      

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de Sam & Max serie:
Sam & Max Hit the Road
Sam & Max - Season 2
Sam & Max - Season 3