S P E L - I N F O

         

THE LONGEST JOURNEY


Uitgever: Empire Interactive / 2000
Ontwerper: Ragnar Tornquist, Funcom

Platform: PC, iPad.

Systeemeisen:
--- Windows 95/98/2000/XP - Processor: Pentium2 166 - 32MB RAM - Videokaart met 2Mb videogeheugen - 300 MB opslagruimte - DirectX compatible geluidskaart - DVD-Rom drive.

Categorie:
Science fiction fantasie, magie, parallelle werelden, geïllustreerd realisme in 2D en 2.5D, 3de persoon, point & click.

Extra info:
De CD-ROM versie van het spel is ook verkrijgbaar met Nederlandse ondertitels.
In 2014 verscheen een Engelstalige 'remastered' versie voor iOs.
Patch:
Er zijn een 4-CD-ROM en een DVD-heruitgave van het spel verkrijgbaar.
Bij eventuele crashproblemen in Windows XP en Vista is een patch (herstelbestand) verkrijgbaar op Fileplanet.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
De 18-jarige April Ryan is een student-kunstenaar in het jaar 2209 en onlangs gaan wonen in de grote stad Newport. De laatste tijd ziet ze vreemde, levensechte dromen. Ergens in de bergen praat een mysterieuze witte draak met April en noemt haar de 'moeder van de toekomst'.
Een oude man die bij haar in de buurt woont, vertelt April dat ze een 'shifter' is.. Ze heeft het vermogen tussen twee paralelle werelden te reizen. De wereld Stark, die geregeerd wordt door wetenschap en logica en de wereld Arcadia, die meer ingesteld is op magie en mysterie.
Na duizend jaar rust is de balans tussen deze werelden is verstoord door de verdwijning van de 'Guardian'. Aan April valt de taak toe om in de twee werelden uit te zoeken wat er met de Guardian is gebeurd en om de balans zo mogelijk weer te herstellen.

      

Grafisch ziet het spel er zeer goed uit. De achtergronden zijn allemaal handgeschilderd en vol details. De tussenscenes zijn uitstekend en passen perfect in het verhaal. De figuranten in het spel zijn niet statisch met altijd hetzelfde uiterlijk, maar veranderen bij het verstrijken van de tijd.

De puzzels zijn mooi in het spel geïntegreerd. Maar hoewel het spel je binnen een hoofdstuk een zekere vrijheid van beweging en problemen oplossen hebt, kun je pas naar het volgende hoofdstuk als je alle vereiste handelingen hebt verricht.

      

Geluid, muziek en het stemacteren zijn zr goed.
Er zitten veel lange dialogen in het spel, die je naar believen met een simpele druk op ESC kunt overslaan. Wel doe je daarmee afbreuk aan de voortgang van een zeer boeiend verhaal.
De teksten van de dialogen zijn overigens, op elk moment in het spel, op te roepen in een zogenaamd dagboek. Dit dagboek wordt steeds als April iets ondernomen heeft, automatisch aangevuld.

      


Eerst uitproberen?    Download de demo, op Steam.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de serie:
Dreamfall: The Longest Journey 2
Dreamfall Chapters