S P E L - I N F O

         

THE EYES OF ARA


Uitgever: 100 Stones Interactive/2016
Ontwerper: Ben Droste/100 Stones Interactive

Platform: PC, Mac, Android, iPhone, iPad, Switch.

Systeemeisen:
--- Windows 7 of later - Processor: Intel i5 3.20GHz of hoger - 4 GB RAM - Grafische kaart: NVIDIA GeForce GTX 750 equivalent of hoger - DirectX 9.0c - 2 GB HD ruimte.
--- MAC OS X 10.11 El Capitan of later - 3.20GHz Processor - 4 GB RAM - Grafische kaart: AMD Radeon R9 M390 equivalent of hoger - 2 GB HD ruimte.

Categorie:
Mysterie, mechanische puzzels, oud kasteel, geïllustreerd realistische panoramabeelden, 1ste persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Hans' Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Een verlaten kasteel aan de Schotse kust zendt plotseling een radiosignaal uit. De speler wordt er naar toe gestuurd om het te onderzoeken en uit te zetten. Bij aanvang van het spel land je met je boot onderaan de rots waarop het kasteel gebouwd is. Vanaf dat punt is het van belang om goed om je heen te kijken, op zoek naar een mogelijkheid om het kasteel te betreden, want natuurlijk staat de deur niet wijd open.
Hier en daar vind je stukjes papier uit een aantekenboek. Lees ze. Verontrustend genoeg lijkt de schrijver van dat aantekenboek te denken dat er een geest in het kasteel rondwaart.
En ben je eenmaal in het kasteel, dan vraag je je toch af of die rondzwevende blauwe lichten er iets mee te maken hebben en wat die machines doen, die de vorige en laatste bewoner allemaal gebouwd heeft.

      

Het kasteel zit vol raadsels, problemen en puzzels die erom smeken opgelost te worden. De puzzels variëren van makkelijk, om je eraan te laten wennen, tot behoorlijk moeilijk. Maar de ingenieuze puzzels zijn nooit onmogelijk of onlogisch, zodat de voldoening bij een zelfopgeloste puzzel is gegarandeerd. Bovendien merk je dat de puzzels een duidelijke samenhang hebben in het achterliggende verhaal.
Je hebt een inventaris waarin je de voorwerpen ook nog eens van dichtbij kunt bekijken en manipuleren. Ook dit is van belang.
Sommige puzzels zijn casual, zoals een schuifpuzzel en een puzzel waarin je stukjes van een schilderij samenvoegt. Maar bij verreweg de meeste puzzels is logisch denken belangrijker.
Net als in de oude Myst spellen, is het wellicht van belang om potlood en papier naast je toetsenbord te hebben. Je hebt in het spel geen aantekenboekje en in alles wat je ziet kan een hint verborgen zitten voor een toekomstige puzzel.

      

En te zien is er meer dan genoeg.
Grafisch ziet het spel er echt fantastisch uit. Een realistisch aandoende omgeving, vol details die je op je gemak kunt bewonderen, want je kunt 360 graden om je heen kijken. Lopen gaat overigens niet vrijuit, maar van beeld naar beeld.
In het menu kun je vrijwel alles naar je hand zetten, de resolutie, de helderheid en het dieptegevoel en ook of je in een 'window' speelt, wat handig is bij het maken van aantekeningen. Ook de gevoeligheid van de camera en je muis zijn instelbaar.
Er is een soort hotspotcursor, maar je kunt ook zomaar klikken op iets wat vervolgens met een korte animatie reageert, zoals bij het rammelen aan een gesloten deur. Grappig is, dat er een klein stofwolkje verschijnt, vergezeld van een dof geluidje, als je ergens vergeefs op klikt.
Voorwerpen die je vanuit je inventaris gebruikt, kunnen in het speelscherm bewogen/gedraaid worden met je muiscursor, wat het geheel een realistisch gevoel geeft. Alle lof voor de spelmaker.

      

Je loopt in je eentje door een verlaten kasteel. Er is geen reden om hardop tegen jezelf te praten, dus is het heel logisch dat je in dit spel geen gesproken stemmen zult tegenkomen.
De achtergrondmuziek is niet bijzonder vermeldenswaard, maar ook niet onaangenaam. Ja, hij is wat repetatief, maar niet zo storend aanwezig dat je alles uit zet. Muziek en geluidseffecten zijn overigens apart instelbaar.
Geluidseffecten zijn waar nodig aanwezig. Rammelende deuren, zoemden machines en klikgeluiden als er bijvoorbeeld een slot openspringt.

      

Samengevat is The Eyes of Ara een heerlijk verslavend spel met puzzels die genoeg van je vergen om je bij de oplossing ervan een voldaan gevoel te geven. Voeg eraan toe dat je in een prachtige omgeving rondloopt en het achtergrondverhaal prima gedoseerd wordt aangeleverd en dit spel is een echte aanrader.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.