S P E L - I N F O

         

CLOCKER


Uitgever: Indienova / 2019
Ontwerper: Wild Kid games

Platform: PC, Mac.

Systeemeisen:
--- Windows 7/10 - Processor: 2.4 GHz - 8 GB RAM - Grafische kaart: GeForce 780 - DirectX 10 - 6 GB beschikbare opslagruimte
--- MAC OS X 10.11 - Processor: 2.4 GHz - 8 GB RAM - Grafische kaart: Intel HD Graphics 615 - 6 GB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Fantasie, tijdmanipulatie, drama, 2 speelbare karakters, 2D en 2.5D getekende beelden, sidescrolling, 3de persoon, toetsenbordbesturing.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving:
Een klokkenmaker heeft het op financieel gebied niet makkelijk en zijn dochter Alice heeft het daar moeilijk mee. Ze verwijt haar vader bijvoorbeeld haar kettinkje verkocht te hebben en loopt bij hem weg. Als de klokkenmaker aan het werk is aan zijn werktafel, komt er een man binnen met een bijzonder horloge, dat hij aan de klokkenmaker geeft. Wie die man is, wordt duidelijk aan het eind van het spel.

De klokkenmaker gaat zijn dochter zoeken. Op straat dreigt zij verpletterd te worden door een vallende piano en dan ontdekt de klokkenmaker de kracht van het gegeven horloge. Hij kan er de tijd mee stil zetten en de tijd manipuleren door de tijd voor- of achteruit te draaien.
Op zijn zoektocht komt hij allerlei situaties tegen die met behulp van het horloge tot een goed einde zijn te brengen. Af en toe wordt zijn zoektocht afgebroken en neemt dochter Alice de rol over. Zij, op haar beurt, probeert haar vader te vinden, maar kan de tijd niet manipuleren, wel kan zij met mensen praten en voorwerpen bekijken.

      

De spelbediening is best lastig voor wie point and click adventures is gewend. Alleen aan het begin is het vreemde horloge met de muis uit elkaar te halen. In de rest van het spel wordt het toetsenbord gebruikt.
De te gebruiken toetsen worden op het scherm weergegeven. Met de pijlen kun je de klokkenmaker en Alice laten lopen en met de spatiebalk kun je springen. De z gebruik je om met het horloge de tijd te manipuleren of daar weer mee uit te zoomen. Met de x kun je voorwerpen bekijken en met de a kun je omschakelen naar een dichtbij staand persoon of voorwerp in de buurt.
Prettig is wel, dat je het spel zelf kunt opslaan en dat er een optie is om een hoofdstuk te herstarten. Je bladert dan door het boek met geschetste scènes naar de scène die je wilt.

      

De puzzels kennen geen variatie. Het spel geeft alleen de mogelijkheid het horloge te verzetten en zo de gebeurtenissen te veranderen. Een inventaris is er alleen in het horloge zelf, waar je gevonden tandradertjes kunt bewaren om torenklokken mee te repareren. Verder zijn er geen voorwerpen te verzamelen.

Er is geen verband tussen de puzzels. De ene keer moet een voetbalspel goed worden opgelost, de andere keer een schip juist worden geladen of moeten spelende jongetjes worden gemanipuleerd om een tandwieltje te vinden. Deze gebeurtenissen zeggen niets over het leven van de klokkenmaker, zijn slechts losse problemen die hij tegenkomt.

      

Dat verzetten van het horloge is makkelijk als er slechts één situatie opgelost moet worden, zoals een vuurtje blussen, maar is een stuk lastiger als de tijden verzet moeten worden van meerdere persoontjes en voorwerpen tegelijk. Omdat er ook weinig tekst is, valt het niet mee om uit te zoeken wat het gevolg is van het tijd verzetten.
Je zult een en ander moeten uitproberen om uit te vinden wat de bedoeling is van de puzzel en dan verder moeten gaan door de tijden weer op de beginstand te zetten. Dat is soms lastig als je bij enkele situaties meerdere keren de tijd moet veranderen van een en het zelfde persoontje of voorwerp.

Als je van puzzelen houdt en veel tijd wilt besteden aan het manipuleren van de tijd, is de scène met de papegaai en de voetballertjes, of die van het schip en de mannen met een hanglamp zéér uitdagend.
Een groot aantal spelers zal mogelijk de steeds weer terugkerende handelingen als saai en weinig afwisselend zien. De handelingen zijn inderdaad meer van hetzelfde, maar het resultaat maakt veel goed.

      

Clocker is een bijzonder spel wat de tekenkunst betreft. De tekeningen zijn zwart-wit voor de klokkenmaker met een uitzondering voor voorwerpen die te gebruiken zijn. Die zijn in kleur. Voorwerpen en figuurtjes die met het horloge zijn te manipuleren krijgen een witte contour, om dat duidelijk te maken.
Alice daarentegen loopt rond in een gekleurde wereld. Die kleuren zijn helder en gedetailleerd.
Bijzonder mooi zijn de overgangen naar nieuwe scènes. Voordat je op een nieuwe plek terechtkomt zie je die plek geschetst in zwarte tekeningen op een gelinieerde witte achtergrond alsof het een tekenschriftje is. Speels en mooi gedaan.
Alle tekeningen in het spel zijn zeer gedetailleerd en geven veel sfeer.
De figuurtjes hebben soms wat houterigs in hun bewegingen van de armen, maar dat is geen onkunde maar zo bedoeld. Mimiek op gezichtjes is er niet.

      

Bewegingen op de achtergrond zijn nauwelijks aanwezig, maar je mist ze niet. De tekeningen van het spel laten genoeg zien. Er zijn uit elkaar spattende klokken in klokkentorens, rook uit een schoorsteen, af en toe bewegende bomen, maar verder is er op de achtergrond niet veel te zien behalve passerend verkeer.

Er zijn geen stemacteurs, de korte gesprekjes worden in geschreven tekst weergegeven. Wel hoor je de voetstappen van Alice en haar vader of bijvoorbeeld het geluid van een smid die zijn aambeeld bedient.
De muziek is goed gekozen. Stemmige en rustgevende achtergrondmuziek, als van een piano, die niet stoort of overheersend is.

      

Samengevat is Clocker een spel dat anders is dan je van adventures verwacht. De spelbediening is even wennen, het manipuleren van de tijd is een aardige vondst die logisch past bij de klokkenmaker. De puzzels zijn interessant om de bedoeling te achterhalen en uit te voeren, maar de handelingen daarvoor zijn steeds hetzelfde en kunnen dus op den duur vervelen. Het spel is niet te makkelijk en wie van puzzelen houdt, kan er redelijk lang mee bezig zijn. Een aanrader dus voor spelers die mooie tekeningen willen zien en eens iets anders willen dan de bekende dialoog- en inventarispuzzels.

Eerst uitproberen?    Download de demo, op Itch.io

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.