S P E L - I N F O

         

AGON 4: The Lost Sword of Toledo


Uitgever: Kalypso Media / 2008
Ontwerper: Private Moon Studios

Platform: PC, Mac.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista - CPU: 800 Mhz - 256 MB RAM - DirectX 9.0 - 1.4 GB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Mysterie, historisch, Spanje, met minigame/bordspel, geïllustreerd realisme, 1ste persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Extra info:
Dit vierde deel in de AGON serie, wordt ook wel als "deel 2" bestempeld, omdat de eerste 3 delen samen op een cd werden heruitgebracht. The Lost Sword of Toledo is dan ook net zo lang als die drie vorige delen bij elkaar.
Het spel kan onafhankelijk van de vorige delen gespeeld worden.

Beschrijving en review:
Professor Hunt gaat ditmaal naar Toledo in Spanje, waar hij hoopt een volgende pagina van de Codex en een bordspel te vinden. Bij aankomst krijgt hij al snel door dat de enige persoon die hem kan helpen, onschuldig in de gevangenis zit. Hij heeft niet veel tijd om het gestolen zwaard terug te vinden, waarmee hij de onschuld van Francisco kan bewijzen. Tegelijkertijd wil hij ook nog Carmen helpen onder een gedwongen huwelijk uit te komen.

      

In tegensteling tot de vorige drie delen, zul je in dit spel meerdere interessante karakters ontmoeten, die allemaal hun steentje bijdragen om het spel boeiend te houden.
Ook heb je heel veel vrijheid om de problemen van Carmen en Francisco in je eigen volgorde aan te pakken, zodat je altijd even "iets anders" kunt gaan doen, als je niet meer verder weet.

De grafische vormgeving is prachtig. Zoals in de vorige delen, kun je ook in dit spel 360 graden om je heen kijken. en dat niet alleen! Als je buiten staat, omhoog kijkt en naar de zon draait, zul je een steeds helderder beeld krijgen en uiteindelijk "niets" meer zien door die felle zon.

      

De hele omgeving doet zeer realistisch en authentiek aan. Van het pittoresque plein in Toledo, tot de binnenplaatsen van de typische Spaanse gebouwen. Ook in de interieurs vind je voorwerpen die precies passen bij 1904, het jaar waarin het spel zich afspeelt. Je hebt dan ook je handen vol aan bijvoorbeeld het maken en ontwikkelen van een foto, met de middelen die in die periode voorhanden waren.
In de diverse boekenkasten zijn veel boeken te vinden, die je kunt, maar niet hoeft te lezen. Ze bevatten o.a. informatie over alchemisme, inquisitie, magie en schilderskunst.

Het stemacteren is goed gedaan. Iedereen is duidelijk verstaanbaar en heeft een stem die bij hem/haar past. Het klinkt nergens "geacteerd" en dat is prettig, ook al is het spel ondertiteld. De muziek is niet opvallend, maar ook nergens storend.

      


Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Eerdere avonturen van professor Hunt in London, Lapland en Madagascar, in:
Agon: The Mysterious Codex.