S P E L - I N F O

         

BARON WITTARD: Nemesis of Ragnarok


Uitgever: Iceberg Interactive / 2011
Ontwerper: Alan Thorn en Marlies Maalderink van Wax Lyrical Games

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows 2000/XP/Vista/Windows 7 - 1 GHz CPU - 512 MB RAM - DirectX 9.0c - 128 MB grafische kaart met Shader Model 2.0 - 1.5 GB opslagruimte.

Categorie:
Horror, legendes, bovennatuurlijk, mechanische puzzels, geïllustreerd realisme, 1ste persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Architect Baron Wittard heeft een gebouw ontworpen waarin appartementen, kantoren, winkelcentra en ontspanningsfaciliteiten zijn gevestigd. Een stad onder één dak dus. Het lijkt een ideale plek om te wonen, maar voor de officiële opening wordt het gebouw al gesloten. Dat is inmiddels twee jaar geleden en sindsdien zijn er wel mensen naar het gebouw gegaan, maar allemaal zijn ze daarna spoorloos verdwenen.
Jij krijgt nu opdracht om als fotojournalist een kijkje te gaan nemen, mooie plaatjes te schieten en als het even kan ook uit te kijken naar die verdwenen mensen.
Maar nauwelijks ben je in het gebouw of de geest van Wittard laat je via een magisch amulet weten dat jij de uitverkorene bent en het gebouw niet meer kunt verlaten, voordat je een aantal speciale runestenen hebt gevonden. Het lot van de wereld ligt in jouw handen. En tot overmaat van ramp zou er ook nog een boosaardige entiteit rondzwerven die jouw leven en dat van de hele mensheid in gevaar brengt.

      

Voor de liefhebbers van logisch nadenken is Baron Wittard een leuke uitdaging. Het is een echt puzzelspel vanaf het begin waarin je een weg in het gebouw moet zoeken, tot aan het einde, voordat je weer naar buiten komt. En in tegenstelling tot veel casual games die de laatste tijd populair zijn, heeft Baron Wittard geen hint- of skipfunctie.
De meeste puzzels zijn variaties op bekende puzzels zoals een schuifpuzzel, inlegpuzzel, rekenpuzzels, lampjes uitmaken, lijntjes volgen, schaakstukken verzetten en een hanoipuzzel. Voor andere puzzels zul je eerst dagboeken en brieven moeten bestuderen, voordat je bijvoorbeeld de familierelatie weet. En bij weer andere puzzels wordt iets gevraagd van je vermogen tot observeren en combineren, zoals bij het openen van een safe of het laten draaien van een grote koepel.
Je inventaris blijft in dit spel overigens verrassend leeg. Slecht een Amulet dat tegen je praat en 10 runestenen die je kunt gebruiken.

      

De grafische beelden zien er zeer goed uit. Je loopt van beeld naar beeld en in zo'n beeld kun je 360 graden om je heen kijken. Waar je ook om je heen kijkt, inclusief plafonds en vloeren, is alles realistisch in orde en zeer gedetailleerd.
Het is overal de moeite waard om rond te kijken. En de makers van het spel hebben ervoor gezorgd dat je dat ook doet. Sommige details heb je namelijk nodig om een puzzel op te kunnen lossen.
Jammer is dan ook dat het allemaal wat statisch is. Er beweegt geen blad aan de boom en geen beestje over een muur. Ook de deuren die je openmaakt zie je niet bewegen.
Het enige dat verder nog 'beweegt' is de knipperende verlichting op veel plekken in het gebouw. Zoveel zelfs dat het irritant aan je ogen gaat worden. Het had wat minder gekund, maar is verder wel heel realistisch.

      

Het geluid is onmisbaar in dit spel. Niet alleen vanwege de sombere ijle muziek en de krakende onbestemde achtergrondgeluiden, die zorgen voor een prima sfeertje. Krakende voetstappen op een houten brug, of stappend op een trap, krekels en stromend water, metalen voorwerpen die piepende verschuiven, deuren die dicht of open gaan, het is allemaal perfect gedaan.
Je hebt het geluid echter ook hard nodig om bij sommige puzzels te kunnen beoordelen of je het goed deed en er iets veranderd is. Er is geen visuele hint. Jammer voor puzzelaars die minder goed horen, vooral als je ontdekt dat de heldere opgewekte stem van "Kate" die je opbelt, of de ernstige vermaningen en uitleg van Baron Wittard, wel ondertiteld zijn. Het stemacteren is overigens prima gedaan, het klinkt nergens geforceerd en het maakt een natuurlijke indruk.

      


Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.