S P E L - I N F O

         

A TALE OF TWO KINGDOMS


Uitgever: Crystal Shard / 2007 / deluxe versie 2017
Ontwerper: Crystal Shard

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows 7/8/10 - Processor: Dual core Intel of AMD CPU - 512 MB RAM - DirectX compatible grafische kaart - DirectX 11 - 500 MB beschikbare HD ruimte - DirectX compatible geluidskaart.

Categorie:
Fantasie, heldenverhaal, Keltische mythes, 2D en 2.5D retro Sierrastijl beelden, meerdere eindes, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving en review:
Maeldun Whiteblade geniet van zijn welverdiende rust, nadat hij 3 jaar geleden de bloedige veroveringen van koning Vortigern een halt heeft toegeroepen. Maar dan is het uitgerekend deze oude vijand die zijn hulp inroept. De goblins vallen het rijk aan, op zoek naar voedsel. Maeldun besluit Vortigern te hulp te komen, temeer daar het, midden in het koninkrijk gelegen, verborgen elfenrijk Thierna na Oge gevaar loopt. In het paleis aangekomen wordt koning Vortigern vermoord en Maeldun wordt gezien als de moordenaar. Je eerste taak is dan ook om te ontsnappen en daarna je onschuld te bewijzen. Tegelijkertijd probeer je als echte held ook het koninkrijk te redden van de goblins. En ook het elfenrijk zoeken en hun hulp vragen is een van je taken.

Het verhaal in dit spel doet denken aan de oude Kings Quest avonturen. Ook Gabriel Knight springt meteen in je adventure-geheugen naar voren. Dit verhaal is nét zo goed opgebouwd en uitgewerkt. Er is een duidelijke hoofdlijn, evenals meerdere sidequests die je naar wens al dan niet kunt volgen. En niet alleen je hoofdpersoon loopt rond en onderneemt actie, ook de andere karakters dragen zelfstandig hun steentje bij, zodat zij op hun beurt weer het verhaal beïnvloeden. Er zijn dan ook 5 mogelijke eindes, afhankelijk van de keuzes die je maakt bij het volgen van de sidequests.

      

Het spel is volledig muis-gestuurd met walk/look/touch/speak opties en een inventaris. Verder is er gezorgd voor een aanvinkbare optie, waardoor je de voorwerpen en de hotspots in een kamer actief zichtbaar kunt maken. Het is een derde-persoons spel. Je ziet Maeldun lopen en kunt zijn bewegingen controleren.
In A Tale of Two Kingdoms kun je in elk scherm vrij rondlopen, niet alleen over de paadjes, maar ook over het gras of door ondiep water. Iets wat je niet vaak ziet in een AGS spel. De andere karakters, dieren en sommige voorwerpen, blijven niet statisch op hun eigen plekje. Ze doen actief mee in het spel en je komt ze dan ook op "onverwachte" plaatsen tegen in elk van de 8 hoofdstukken.

Je inventaris kun je onbeperkt vullen. Maar het is ook mogelijk om voorwerpen in bewaring te geven bij Branwyn, Maeldun's levensgezel. Soms is dit zelfs noodzakelijk. Denk daarbij aan lucifers als je van plan bent om te gaan zwemmen.
Alles wat je in dit spel onderneemt, heeft invloed op je "wijsheid" of "eer". Het is niet eenvoudig om in beiden op een 100% score te komen, al is dit niet nodig om het spel uit te kunnen spelen. Je kunt naar eigen inzicht mensen helpen of doden. Dit heeft gevolgen voor je score en je zult aan het einde van het spel eraan herinnerd worden. Je kunt overigens ook zelf dood gaan, door onoplettendheid, of gewoon omdat je niet snel genoeg was of met het verkeerde voorwerp op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plaats ronddwaalde. Vaak saven is dus aan te raden, al heb je slechts 20 saveplekken. Je hebt overigens de mogelijkheid om tijdens het spel je gamespeed aan te passen. Dit maakt ook je tegenstander langzamer en geeft jou extra "denktijd". Een zeer handige functie!

      

Natuurlijk is er het standaard voorwerp-op-voorwerp, maar het grootste deel van de puzzels is gebaseerd op logisch nadenken. Verder hebben ook je dialogen en de andere karakters en dieren invloed op je puzzels. Er zitten geen schuifpuzzels en dergelijke in dit spel. Wel is er, zoals in alle klassiekers, een doolhof. Je weg hier doorheen vinden is zeer origineel uitgewerkt. De problemen die Maeldun tegenkomt, zijn vaak op verschillende manieren op te lossen. Dit vergroot dan ook de herspeelbaarheid van het spel.
Het spel is alleen in het eerste deel lineair om de hoofdlijn van het verhaal duidelijk te maken. Ben je eenmaal uit het kasteel ontsnapt, dan kunnen de diverse acties naar eigen inzicht ondernomen worden. Het aantal sidequests dat je bereid bent te volgen, heeft uiteraard invloed op de hoeveelheid puzzels. Maar zelfs als je alleen de hoofdlijn volgt is er meer dan genoeg te doen. De voorwerpen die je zoekt zijn over het algemeen goed te vinden. "Pixelhunting" is dan ook niet nodig, al was er één "vlekje", dat achteraf een gat in de grond bleek te zijn, waar iets in lag dat absoluut onmisbaar was.

      

Als je alleen de hedendaagse spellen speelt met grafische beelden van "film-kwaliteit" in een hoge resolutie, zit je in A Tale of Two Kingdoms verkeerd. Dat wil niet zeggen dat dit spel er slecht uitziet. Integendeel zelfs. De achtergronden zijn in de stijl van de klassieke Sierra-spellen geschilderd in Photoshop, met veel liefde voor detail en sfeer. Kleurrijk met een duidelijk onderscheid tussen de echte wereld en het domein van de Elfen. Ook zijn er achtergrondeffecten, zoals het vallen van bladeren of vogels die willekeurig rondvliegen of hippen op een tak, of een otter die een beekje induikt. Dit alles draagt bij tot precies de juiste sfeer. Er zijn (buiten de close-ups) 60 screens waar je vrij doorheen kunt lopen. De karakters lopen en bewegen heel natuurlijk. Ook de 20 cutscenes in het spel zijn van goede kwaliteit.
De 2017 versie heeft verbeterde beelden in een hogere resolutie.

      

In eerste instantie was gepland om het spel te voorzien van spraak. Jammer genoeg kon men geen vrijwilligers of professionele stem-acteurs vinden die bereid waren aan dit project gratis mee te werken. Dus werd er uiteindelijk vanaf gezien en is er alleen tekst. Die overigens meteen aan de uitvoerige, vaak humoristische conversaties in de Monkey Island spellen doet denken.

De verbeterde 2017 versie heeft wel gesproken stemmen.
De muziek is zeer aangenaam. Er is duidelijk veel aandacht besteed aan de 75 minuten muziek in MP3 kwaliteit. De soundeffecten zijn goed en werken sfeerverhogend.

      

Eindconclusie:
Als je dol was op de klassieke Sierra-adventures, zul je zeker ook genieten van dit spel. A Tale of Two Kingdoms is een lang spel (30 uur), met een goed uitgewerkte plot, non-lineair en met optionele sidequests, wat het dan ook zeker tot een herspeelbaar spel maakt. Voor de echte adventure-fans een absolute must.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots 2007 versie. of de screenshots 2017 versie.