A TALE OF TWO KINGDOMSWalkthrough door Marjo ę 2007 www.adventurespel.nl

Uitgever: Crystal Shard/2007
Ontwerper: Crystal Shard

Voor spelbeschrijving en screenshots, ga naar: Marjo's Spel-Info.N.B.: Dit spel is non-lineair en kent vele zijwegen (side quests), die je kunt volgen, maar die niet noodzakelijk zijn om het spel uit te spelen. Ook zijn er 5 verschillende eindes.
Als je de walkthrough volgt, eindig je met 100% wijsheid, 100% eer (wisdom en honor) en heb je alle 20 cutscenes gezien.H 1: Een gemengd welkom:   In het kasteel
H 2: Vlucht van de duif:   Vluchten
H 3: De stand van zaken:   Onderzoek in de omgevingHavganCarbonek
H 4: Het andere koninkrijk:   Self-bored SteenGeldBedelaarVoorbereidingen
Vriend en vijand
H 5: De eerste klap:   BlossomGoblins in HavganAsheGoblinkamp
H 6: Het licht van de waarheid:   ElfenrijkGordelWaarheid
H 7: Oogpunt:   Konijn
H 8: Einde van de rit:   ReddingIntro

Als koning Culann van Theylinn op reis is door zijn koninkrijk, wordt hij overvallen en vermoord door bandieten uit het naburige Qualinem.
Zijn zoon Vortigern zweert wraak. Nadat hij de overvallers gestraft en heel Qualinem onderworpen heeft, krijgt hij de smaak te pakken en verovert hij stad na stad.
Tot hij op een dag Maeldum Whiteblade tegenover zich vindt. Maeldum is in het bezit van een onoverwinnelijke gordel. En hij heeft zich aangesloten bij het leger van Lady Branwyn. Samen bieden ze weerstand tegen Vortigern, die zich uiteindelijk verslagen terugtrekt in zijn eigen koninkrijk Theylinn.

Drie jaar later, zien we Maeldun, lady Branwyn en de bard Taliesin gezellig aan een feestdis genieten van het overdadige voedsel, ter ere van het equinoxfeest.
Dan komt Geraint, de veldheer van Vortigern binnen. Hij vraagt Maeldun om hulp. Theylinn wordt bedreigt door hordes Goblins, op zoek naar voedsel.
Maeldun besluit Vortigern op te zoeken in zijn kasteel.
H1: Een gemengd welkom


In het kasteel  

Troonzaal
Twee dagen later bereiken onze vrienden Vortigern's kasteel, waar ze door de koning zelf welkom geheten worden. Hij wil hen alles uitleggen aan het diner.
Kanselier Paradur leidt Maeldun naar de troonzaal, waar kroonprinses Rhiannon op hem wacht.

Klik met je cursor linksboven in het scherm op het inventaris mapje. Sleep dan de oogcursor op de voorwerpen in de inventaris. Je ziet dat Maeldun een notitieboekje en de magische gordel (girdle) van zijn vader bij zich draagt.
Sluit de inventaris weer.

Praat even met de prinses, al heeft ze niet veel te zeggen.
Rechts zie je de doorgang naar de keuken, maar Rhiannon vindt dat je daar niets te zoeken hebt. Verlaat dan de troonzaal onder in je scherm.

Bibliotheek
Loop links van de troonzaal de bibliotheek in.
Spreek Kanselier Paradur aan. Hij vertelt je dat het diner pas geserveerd wordt, als de koning zijn scepter heeft gevonden. Ook stelt hij je voor aan de dame die op de sofa zit. Het is Lady Iseult, een juwelierster uit Carbonek. Lady Branwyn staat voor de boekenkast.

Als je in een gesprek de optie "Could you do something for me" (kunt u iets voor me doen) aanklikt, verschijnt boven in beeld een balkje, waarop je eventueel een keuze kunt maken. Klik dan linksboven op het inventaris mapje en je ziet de inventaris van de persoon waarmee je in gesprek bent. De Kanselier heeft een pijp bij zich.

Informeer bij de kanselier naar het spel dat hij speelt. Bied dan aan een spelletje te doen. Hij legt de spelregels uit. Jij speelt met de rode pionnen. Klik op een plek naast een rode pion. Als de rode pion dan tussen twee blauwe staat, verandert hij ook in blauw. Andersom gebeurt hetzelfde als Paradur een zet doet. Wie de meeste pionnen op het veld heeft, wint.
Als je Paradur verslaat, krijgt je +1% Wisdom punten. De punten worden vermeld in de balk bovenin je scherm.

Praat nog even met Lady Iseult. Ze wil je een broche cadeau doen en nodigt je uit haar te bezoeken in Carbonek.
Verlaat dan de bibliotheek.

Soldatenverblijf
Loop door de deur onder de trap naar het verblijf van de soldaten.
Je vindt hier Veldheer Geraint. Praat met hem. Links onderaan in de ruimte, zie je een oefenpop staan. Er hangt een touw overheen. Probeer het touw te pakken. Geraint vindt het niet goed.
Verlaat het soldatenverblijf en ga terug naar de hal.

Hal en overloop
Loop de trap op.
Helemaal links op de overloop zie je een omgevallen
blauwe vaas, naast de deur van de slaapkamer van de koning. Raap de vaas op met je hand-cursor en je vindt de scepter van de koning (+1% wisdom).

Loop terug naar rechts en kijk naar de muur. Rechts van het schilderij zie je een touw hangen. Wacht tot er geen soldaten patrouilleren en trek dan aan het touw.
De alarmbel klinkt en Geraint zal de trap op komen. Ren dus onmiddellijk naar links en spring over het balkon (hand-cursor) bij de slaapkamer van de koning.

Loop dan snel het soldatenverblijf in en steel het touw van de oefenpop (+1%wisdom).

N.B.: Om het spel uit te kunnen spelen, heb je het touw niet nodig. Wel komt het van pas als je ook een aantal Side Quests wilt spelen.

Troonzaal
Loop vervolgens de troonzaal in en geef de gevonden scepter aan Rhiannon. Nu kan iedereen eindelijk aan tafel.
Onder de gasten zijn eveneens een monnik en een dru´de. De dru´de vertelt over de elfen van de Sidhe, die ook in dit land wonen. De andere gasten wisselen wat stekeligheden uit, tot de rest van de maaltijd in stilte verloopt.

Slaapkamer van de koning
Midden in de nacht hoort Maeldun gestommel en een gedempte kreet.
Verlaat zijn slaapkamer en loop snel naar links, naar de kamer van de koning.
Ga naar binnen en je ziet de koning vermoord op de grond liggen. Haal onmiddellijk de dolk uit zijn rug (+1% wisdom), want de moordenaar komt op je af. Hij draagt een zwarte mantel met kap en hij valt je aan met een mes.
Maeldun verdedigt zich en de moordenaar vlucht de kamer uit.
Kijk (oogcursor) nu snel naar de deur. Maeldun ziet een lange zwarte haar. Pak (hand-cursor) de zwarte haar voordat de soldaten naar binnen stormen en Maeldun arresteren.

Maeldun wordt voor Rhiannon geleid, die hem laat opsluiten in zijn kamer. Ze is ervan overtuigd dat Maeldun haar vader vermoordde, ondanks zijn tegenwerpingen. Hij zal hiervoor de volgende ochtend opgehangen worden (+3% honor).
H2: Vlucht van de duif


Vluchten  

Twee Elfen praten met elkaar over het einde der tijden. De mooieElf vraagt zich af of er nog redding is, nu Maeldun gevangen zit en opgeknoopt zal worden.

Ontsnappen uit het kasteel
Maeldun is opgesloten in zijn kamer.
Open je inventaris. Hij heeft de meeste van zijn bezittingen nog. Het mes is hem afgepakt door de soldaten. En hij is zijn gordel kwijt. Die had hij in zijn kamer laten liggen toen hij aan het diner aanschoof.
Bekijk de lange zwarte haar. Hij ruikt licht naar parfum.

Maeldun wil uiteraard uit zijn kamer ontsnappen. Dit kun je op verschillende manieren doen.

Kijk rond in de kamer.
Links zie je in de muur nog net de spleet van een raam. Kijk ernaar en Maeldun zegt dat er een stukje zwarte stof in het raam geklemd zit. Gebruik de hand-cursor op het raam om het stukje zwarte stof te pakken.

Ontsnappingsmethode 1
Kijk nogmaals naar het raam. Maeldun zegt dat hij wel door het raam past, maar dat het een beetje te hoog is om te springen.
Als je het eerder van de oefenpop haalde, kun je nu het touw uit je inventaris halen en op het raam gebruiken. Klik met de witte puntjes aan de rechterkant van het touw, op de raamspleet in de muur. Maeldun staat even later onderaan de toren, buiten het kasteel. (+2% wisdom).

N.B.: Door deze methode te gebruiken zul je later in het spel minder punten kunnen verzamelen, omdat je je touw nu kwijt bent. Ook een bepaalde Side Quest is niet meer mogelijk.

Ontsnappingsmethode 2 - mijn keuze
Raap de twee hoofdkussens op, die je op de grond ziet liggen. Leg ze op het bed. Nu lijkt het alsof er iemand ligt te slapen.
Rammel dan aan de kleerkast, rechts van de deur. Het beeldje dat op de kast staat wiebelt.
Ga vervolgens snel links van de deur staan.
Het beeldje valt naar beneden en een bewaker komt op het geluid af.
Terwijl de bewaker gerustgesteld naar het bed kijkt, kun je door de geopende deur de gang op lopen +2% wisdom).
Ga helemaal rechts de donkerbruine trap af, naar de keuken.

Vanaf hier zijn er weer twee manieren om het kasteel te verlaten:

Met 2% wisdom
Ga vanaf de keuken naar links door de houten deur en je komt uit in de troonzaal.
Gooi met de blauwe vaas een van de ramen stuk, die je hoog in de rechter muur ziet.
Klim dan door het raam naar buiten.
Je belandt onderaan de toren buiten het kasteel (+2% wisdom).

Met 3% wisdom - mijn keuze
In de keuken vind je, links naast de tafel, een emmer met water. Raap hem op en loop naar beneden in je scherm.
cutscene: Maeldun staat nu in de deuropening van het soldatenverblijf en je hoort een conversatie tussen de Kanselier en Veldheer Geraint. Ze zijn het niet helemaal met elkaar eens. Geraint wil Maeldun persÚ ophangen en de Kanselier denkt daar anders over. Na het gesprek verlaat de Kanselier de ruimte.

Gebruik je emmer water op de toorts, links van de deuropening (+1% wisdom).

Nu het donker is, kan Maeldun ontsnappen en staat hij even later op het balkon boven de ingang van het kasteel.
De wachter beneden staat precies in de ingang.
Lok hem een pas naar voren door tegen hem te praten. Haal dan je blauwe vaas uit de inventaris en laat hem op het hoofd van de wachter vallen.
Klim dan langs de rechterkant van de toren naar beneden (+2% wisdom).


Ontsnappen uit de stad
Maeldun staat onderaan de toren van het kasteel, al of niet met een bewusteloze wachter.
Loop recht naar beneden.
Je hebt nu een bovenaanzicht. Rechts zie je een vuurtoren en een huis aan de rand van een klip. In het midden zie je het huis van een juwelier met verlichte ramen. En onderaan loopt een wacht heen en weer langs de klip
Loop over het pad naar links, terwijl de wacht niet kijkt. cutscene: Onderweg vang je een gesprek op tussen een man en een vrouw. Ze zijn tevreden dat hun plan gelukt is.

In het volgende scherm loopt een poortwachter voor de stadspoort heen en weer.
Er zijn nu weer twee manieren om uit de stad te ontsnappen:

Ontsnappingsmethode 1
Loop onmiddelijk terug naar rechts, naar het vorige scherm.
De wacht is nu verdwenen.
Ga naar het huis naast de vuurtoren. Haal het touw uit je inventaris en bind het vast aan het hek. Maeldun klimt naar beneden en komt een poosje later aan in het kamp van zijn eigen mensen (+4% honor).

Ontsnappingsmethode 2 - mijn keuze
Wacht tot de poortwachter omhoog loopt en ren dan snel naar de onderkant van het standbeeld. Als de wachter aan de rechterkant van het standbeeld naar beneden begint te lopen, ga je snel verder aan de linkerkant omhoog en dan naar de stal.

In de stal zie je aan de linkerkant iets glinsteren aan een paal. Pak het beet en Maeldun trekt een oude spijker uit de paal.
Als je wilt kun je ook nog even de staljongen wakker maken en met hem praten. Verlaat daarna de stal.

Let erop dat de bewaker naar beneden loopt en loop dan omhoog door de straat aan de bovenkant van je scherm.
Loop verder omhoog en je ziet aan de linkerkant 3 huizen staan. Bekijk het middelste huis. Hier woont een kleermaker. Gebruik je spijker om de deur te forceren en ga naar binnen (+1% wisdom).

Bekijk de toonbank. Er ligt een dienstbode gewaad. Klik er driemaal op en Maeldun besluit de vermomming aan te trekken (+1% wisdom).
Als dienstbode verkleed, verlaat je het huis van de kleermaker.

Loop naar beneden naar het pleintje met het standbeeld.
Loop verder naar beneden. De soldaten die je onderweg tegenkomt zullen je in deze vermomming met rust laten.
In de haven aangekomen, spring je in het water (+4% honor).
Maeldun zwemt naar de kust een eind verderop. Uiteindelijk arriveert hij in het kamp bij zijn eigen mensen, die zich al de nodige zorgen maakten.
H3: De stand van zaken


Onderzoek in de omgeving  

De mooie Elf is blij dat Maeldun ontsnapt is. De andere Elf zegt dat dit niets aan de plannen verandert en dat ze gebonden is aan de afspraak.

Huurlingenkamp
Branwyn zal met de huurlingen in het kamp blijven.
Voor Maeldun is dit te gevaarlijk, ze zullen hem zeker hier komen zoeken. Hij wil op onderzoek uitgaan in stad Carbonek. Misschien vindt hij iets waarmee hij zijn onschuld kan bewijzen. Ook is informatie over de Goblins welkom. De bard Taliesin gebruikt een toverspreuk die ervoor zorgt dat Maeldun onopvallend lijkt. En van Branwyn krijgt hij nog een dolk om zich te beschermen.

Praat met Taliesin. Hij vertelt dat hier in Teylinn, de poort naar Thierna Na Oge ligt, de stad van de Elfen. Ook vertelt hij dat Elfen zichzelf alleen laten zien als je hun ware naam kent en dat ze door fluitmuziek aangetrokken worden. Als Maeldun hem een fluit brengt, zal Taliesin hem erop leren fluiten. Ook leer je dat je Elfen kunt zien als je door een "self-bored stone" kijkt. Dit is een steen waar op natuurlijke wijze door water een gat in geboord is.
De stadswachten zullen Maeldun niet zomaar de stad inlaten. Je zult een andere manier moeten vinden om in de stad te geraken.

Pooka en Muntstuk
Loop vanaf het kamp omhoog over de weg. Ga verder richting bergen, over de brug tot bij het wegwijzerbord op de kruising.
Ga hier, voor de rots door, naar links.
Je komt nu bij een smal riviertje, dat hier plaatselijk breder is.
Loop meteen even een scherm terug en ga dan nogmaals naar de brede plek in het riviertje.
Nu zie je aan de overkant op de oever een aardewerken kom liggen.
Loop door het water er naar toe en raak de kom aan met je hand-cursor. Tot Maeldun's verbazing verdwijnt hij. En ineens hoort Maeldun gegiechel. Aan de overkant danst op het gras een doorzichtige woudelf, een Pooka. Praat met haar. Ze spreekt in rijmpjes, maar kan of wil Maeldun niet helpen (+1% wisdom).

Loop langs de linkerkant van het riviertje omhoog. Steek in het volgende scherm over naar de rechterkant van het riviertje en loop weer omhoog, tot bij de waterval.
Hier zie je iets glinsteren in het gras bij de dikke steen. Raap het op, het is een gouden munt (+1% wisdom).

N.B.: Het is ook mogelijk dat de munt op een andere plek ligt, bv. in Havgan bij het vervallen krot, of bij het scheepswrak. Kijk daar dus zo nodig rond of je iets ziet glinsteren.
Havgan  

De weg naar het dorp Havgan is niet moeilijk te vinden.
Als je bij de waterval bent, loop je terug naar beneden en bij de brede bocht in het riviertje naar rechts. Je arriveert dan weer bij de kruising met de houten wegwijzer.

Volg vanaf de wegwijzer het pad naar beneden tot bij de brug.
Hier staat nu waarschijnlijk een man. Spreek hem aan en stel je voor als "Brann", voor je eigen veiligheid, want Maeldun wordt gezocht.
De man is een bedelaar en heet Ruadh. Hij weet te vertellen dat er gezegd wordt dat er elfen leven in Havgan en dat daar ook een wensput is.
Neem afscheid en vervolg je weg over de brug naar beneden.

In dit scherm kun je, als je wilt, over het gras naar beneden lopen, naar het huurlingenkamp.
Wil je naar Havgan, dan volg je het pad naar links, het bos in. Blijf het pad volgen tot je bij de ingang van het dorp aangesproken wordt door Dru´de Amairgen.
Stel je weer voor als Brann en praat met de dru´de. Hij is er niet van overtuigd dat Maeldun de moordenaar van de koning is. De dru´de is op zoek naar een nieuw huisdier, omdat de Goblins zijn das hebben gedood.

Wensput
Achter de dru´de zie je een waterput. Dit is de beroemde wensput.
Als je met je gouden munt op de put klikt, krijg je de keuze uit een aantal wensen:
- Rijkdom (wealth) - Je vindt een hanger die je voor 20 goudstukken kunt verkopen.
- Vertrouwen van mensen (trust people) - Je kunt vrij de stad Carbonek in en uit lopen.
- Vertrouwen dieren (trust animals) - Je kunt makkelijk een dier voor de dru´de vangen.
- Vertrouwen elfen (trust fairies) - Je kunt makkelijker Thierna na Oge betreden.
- Bescherming tegen boze geesten (protection evil spirits) - altijd handig
- Goede gezondheid voor Branwyn (good health) - de enige wens die later punten oplevert.
- Iets te drinken (drink) - easteregg, geintje van de makers met een pratende beker. Save je spel even en bekijk deze optie als je zin hebt. Start dan je oude spel weer op en ga verder.

Je krijgt echter maar ÚÚn keer de mogelijkheid om een wens te doen, dus wacht liever totdat je zeker weet wat je wilt wensen.
Je kunt het spel overigens ook uitspelen, zonder ooit een wens te doen.

Cider
Rechts van de ingang van het dorp zie je, half verscholen achter de boom, nog een huis. De deur staat wagenwijd open, dus loop naar binnen.
Je ontmoet Niameh, die (appel)cider maakt. Ze vertelt dat zelfs Elfen haar cider niet kunnen weerstaan.
Rechts in de kamer zie je een lege fles staan. Maar Niamek laat je die fles niet zomaar pakken. Verlaat haar huisje en ga naar rechts. Je komt nu in de appelboomgaard.
Bij een afgesloten schuurtje staat een mand met appels. Haal wat appels uit de mand en breng ze naar Niameh. Gooi ze in de kuip en ze zegt dat ze dankbaar zou zijn als je er nog meer haalde. Dus loop weer naar de boomgaard en haal nog wat appels uit de mand.
Als je ook deze appels in de kuip gegooid hebt, bied Niameh je cider aan (+2% honor). Pak de lege fles en vul hem in de kuip met cider.

N.B.: Easteregg
Je mag de fles zo vaak als je wilt komen vullen, dus als je ook een slokje lust, klik dan met de volle fles op Maeldun. Vul daarna de fles weer en drink hem weer leeg. Na een paar maal zal Maeldun ietwat dronken worden en heb jij je cursor niet helemaal onder controle! Het effect verdwijnt als je de fles weer vult.

Elixer
Ga terug naar de plek waar de dru´de staat.
Praat met hem. Hij vertelt je dat Niameh een zoon heeft die in het klooster woont.
Vraag de dru´de waar het schuurtje in de boomgaard voor dient. Hij zegt dat er gereedschap in zit en dat hij de sleutel heeft.
Vraag de dru´de dan: "could you do something for me". Open vervolgens het inventarismapje van de dru´de en klik op de sleutel. Klik daarna met de sleutel op Maeldun en hij mag de sleutel lenen.(+1% wisdom).

Loop naar de boomgaard, open het slot op het schuurtje met de sleutel en ga naar binnen.
Hoog op een plank zie je een groen flesje staan.
Raap de schop op, die je links bij het raam ziet staan (hij lijkt op een speer). Gebruik de schop dan op het groene flesje met elixer (+1% wisdom).
Verlaat het schuurtje en haal nog wat appels uit de mand.

Loop terug naar de dru´de en klik met het groene flesje op hem. Hij vertelt je, dat je met deze elixer, planten supersnel kunt laten groeien.
Geef de dru´de dan zijn sleutel terug (+2% honor).

Loop vanaf de dru´de naar beneden.
Je komt bij een vervallen hut. Op de grond, naast een paar stenen zie je een stoffen buidel liggen. Raap hem op en loop terug naar de dru´de.
Verlaat nu het dorp.

Vloek
Als je door het bos loopt, zul je ter hoogte van de boomstronk zien, hoe een Tovenaar in zijn glazen bol kijkt. (Loop zo nodig een paar maal in en uit dit scherm, over bospad heen en weer) De tovenaar spreekt een vloek uit over Maeldun.
Maeldun voelt zich duizelig en je cursor werkt ineens omgedraaid.
Je kunt terug gaan naar het dorp en de dru´de aanspreken. Hij kan je genezen.
Maar als je punten wilt verdienen, loop je terug naar het huurlingenkamp.

Ga dus vanaf de plek waar de vloek werd uitgesproken naar rechts.
Volg dan niet het pad omhoog, maar loop over het gras naar beneden.
cutscene: Voordat Maeldun het kamp in kan lopen, ziet hij dat Geraint er ook is. Geraint wil weten waar Maeldun is en bedreigt de huurlingen.
Als Geraint wegloopt, gaat Maeldun vanzelf naar Taliesin.
Spreek Taliesin aan en hij zal je genezen van de vloek (+1% wisdom).
Carbonek  

Nu Maeldun niet meer duizelig is, kun je naar Carbonek gaan.
Loop vanaf het kamp omhoog naar de brug. Als je wilt kun je de bedelaar, die hier nog steeds staat, appels geven.
Waarschijnlijk zit in de boom links van de brug een raaf. Hij heeft iets glinsterends in zijn bek. De moeite waard om te onthouden.

Vogelverschrikker
Loop over de brug verder en ga bij de wegwijzer naar rechts.
Volg het smalle pad omhoog en je komt bij de stadpoort. De wachten laten je niet door, dus loop verder omhoog.
Nu arriveer je bij een korenveld naast de stadsmuur.
In het veld staat een vogelverschrikker. Hij is vriendelijk, maar weet niet veel. Alleen dat hij moet schreeuwen naar vogels en dieven. Je mag dan ook de pompoenen niet oprapen.
Kijk naar de kleine groene klimop die tegen de stadsmuur groeit.
Giet je groene flesje elixer leeg over de plant (+2% wisdom).
De klimop groeit en je kunt nu over de muur klimmen.

Smidse
In de stad sta je bij de drie huisjes, waar je eerder was.
Rechts onderaan zie je een grijs bakstenen huis. Dit is de smidse.
cutscene: Ga naar binnen en mogelijk zie je hoe kleermaker Midir in gesprek is met smid Cailte. (Loop anders een paar maal naar binnen). Midir wil graag zijn geleende geld terug. De smid zegt dat het wel in orde komt, maar niet nu.
Praat met de smid. Hij vertelt dat de kleermaker zo bang is voor de Goblins, dat hij het liefste de hele dag in een hoekje zit te drinken. Ook vindt hij dat dat prinses Rhiannon met veldheer Geraint moet trouwen, zodat de stad weer een sterke koning heeft. De oude koning vond hij een zwak man. Hij wil geen zwaard voor Maeldun maken. Hij heeft het druk met zwaarden smeden voor het leger.
Verlaat de smidse weer.

Kleermaker
Ga naar het middelste van de drie huisjes. Zoals je weet woont hier de kleermaker. Ga naar binnen en praat met hem.
Kijk dan rond in de winkel. Op de tafel links onderaan ligt een bruine cape. Kijk ernaar. Je kunt hem op diverse manieren bemachtigen:

Optie 1 (mijn keuze):
Haal je fles cider uit de inventaris en geef hem aan de kleermaker. Hij vindt Maeldun meteen erg aardig. Klik dan met je hand-cursor op de bruine cape en Maeldun mag hem zomaar voor niks meenemen (+1% wisdom).
Verlaat de winkel even en kom meteen terug om je lege fles te halen.

Optie 2:
Klik op de cape met je hand-cursor en de kleermaker zegt dat hij 2 goudstukken kost. Maar hij wil hem ook wel voor 1 goudstuk verkopen (+1% wisdom).

Optie 3:
Op de toonbank staat een beker met munten.
Steel 2 munten en geef ze aan de kleermaker (min 2% honor).

Stal
Ga naar de stal bij de stadspoort.
Ga naar binnen en praat met staljongen Ashe. Hij zou graag een echte ridder willen worden. Hij is een beetje verliefd op prinses Rhiannon en hij heeft al eens een Elf gezien in het bos.
Loop de openstaande paardenbox aan de rechterkant van de stal in. Kijk hier met je oogcursor rond en Maeldun vindt een hoefijzer.
Verlaat de stal weer.

Juwelier
Ga vanaf de stal naar rechts over het marktplein. Je kunt, als je wilt nog even met kanselier Paradur spreken, die in zijn blauwe gewaad op het plein staat. Maar hij heeft een "vreemdeling"niets te vertellen.
In het scherm van de vuurtoren aangekomen, ga je naar het huis op de achtergrond. Hier heeft Lady Iseult haar juwelierswinkel. Ga gerust naar binnen, ze zal je niet herkennen.
Kijk rond in de winkel.
Bekijk de vitrine in de toonbank. In het midden ligt een fluit, die Maeldun's aandacht trekt. Op de rechterkant van de toonbank staat een bordje. Er staat dat de juwelierster een magische riem te koop heeft. Zou dit Maeldun's riem kunnen zijn?

Spreek Lady Iseult aan.
Ze is niet zo vriendelijk tegen vreemden. Je kunt naar de magische gordel (belt) informeren. Maar zeg absoluut niet dat hij van jou is (that belt is mine)! Klik met je hand-cursor op het info-bordje over de gordel en Lady Iseult geeft je een foldertje met de prijs: 300 dukaten.
Noem ook in het gesprek de naam van kanselier Paradur niet. Iseult zal dan onmiddellijk de soldaten roepen, die je oppakken en als spion in de gevangenis gooien.
Als je met je hand-cursor op de fluit in de vitrine klikt, verneem je dat die 9 dukaten kost.
Verlaat de juwelierswinkel weer.

Als je wilt kun je nog naar rechts lopen. cutscene: Mogelijk staan op het balkon boven de poort van het kasteel, prinses Rhiannon en veldheer Geraint te praten. Dit gebeurt echter willekeurig, dus loop zo nodig een paar maal heen en weer als je het wilt meemaken. Prinses Rhiannon wil het kasteel verlaten, maar Geraint vindt dit veel te gevaarlijk.

Verder is er op het ogenblik niets meer te doen voor Maeldun, dus verlaat de stad weer.
Loop naar de haven, spring van de kant en zwem de stad uit.
Zwem, als je in open zee ligt, omhoog en Maeldun komt bij een klein strandje onderaan de rotsen.
Hier ligt een roze schelp. Raap hem op.

Zwem weer naar beneden en, met de haven in zicht, naar links.
Maeldun klimt dan aan wal in de buurt van het huurlingenkamp en besluit hier de nacht door te brengen.H4: Het andere koninkrijk


Self-bored Steen  

De Elf heeft een duidelijk zwak voor Maeldun. De Tovenaar wil dat ze ophoudt met huilen en een spreuk over de Goblins legt, zodat die zien wat gaat gebeuren. De Elf zegt dat dit tegenwoordig geen zin meer heeft.

Praat de volgende ochtend met Taliesin. Hij vertelt dat de Goblins op hun eigen wijze eerlijke strijders zijn. Ze houden hun voorouders in ere en hebben krachtige talismannen. Hij zou deze graag eens willen zien.
Ook adviseert hij Maeldun om op zoek te gaan naar de elfenstad Thierna na Oge. De elfen kunnen hen helpen tegen de Goblins. Je hebt hiervoor de fluit van de juwelier nodig en de self-bored steen, die je wellicht al in de inventaris van de dru´de gezien hebt.
Als Maeldun vertelt dat hij een elf gezien heeft, waarschuwt Taliesin hem. Ze hebben een raar gevoel voor humor, dus trap niet in hun streken.

Duif
Verlaat het kamp.
Mogelijk zie je nu op het gras een vogel zitten. Een uitgeputte duif met een gebroken vleugel. Raap hem op (+1% wisdom).
Open je inventaris en klik met de hand-cursor op de (post)duif. Maeldun haalt een klein stukje papier van zijn pootje af (+1% wisdom).
N.B.: De duif verschijnt in hoofdstuk 4 op een willekeurige plek. Zoek er eventueel naar bij de waterval of in de buurt van de schedel, of aan de kust.

Ga naar Havgan en vraag of de dru´de iets voor je wilt doen. Je kunt in zijn inventaris kijken. Hij heeft een Self-bored Steen, maar geeft je die uiteraard niet zomaar. Hij zoekt nog altijd een nieuw huisdier.
Geef de duif aan de dru´de. Even later krijgt Maeldun de genezen duif weer terug (+1% honor). De dru´de wil geen vogel als huisdier.

Nu je toch in Havgan bent, kun je zo nodig je fles cider vullen en een paar appels rapen. Altijd handig om bij je te hebben.

Eekhoorn
Verlaat Havgan.
Een eekhoorn zou een goed huisdier voor de dru´de zijn.
Je kunt hem vinden in een willekeurige boom in het spel. Ik zag hem in het bos, bij de boomstronk, waar Maeldun betoverd werd.
Je kunt de eekhoorn in ieder geval nooit zomaar pakken. Je zult hem moeten lokken.

Loop naar de kruising met de wegwijzer.
Volg van hieruit het pad omhoog en je komt bij het klooster. Rechts van het gebouw staat een eikenboom met gele bladeren. Schud eraan. Een handvol eikels valt op de grond. Raap ze op.

Zoek nu de eekhoorn.
Klik met de eikels op de eekhoorn.
Als hij lekker zit te knabbelen, haal je de warme mantel van de kleermaker uit je inventaris. Vang hiermee de eekhoorn (+2% wisdom).

Ga naar Havgan.
cutscene: Als je langs het schuurtje in de appelboom loopt, ben je misschien getuige van een gesprek tussen Niameh en een meisje met gloeiende runes op haar wang.
Zij is een leerlinge van een tovenaar. Maar Niameh moet niet veel van haar hebben.

Loop verder en overhandig de eekhoorn aan de dru´de (+2% honor).
Vraag dan aan de dru´de of hij iets voor je wil doen. Klik vervolgens in zijn inventaris op de Self-bored Stone (steen met een gat) en daarna op Maeldun. Maeldun mag de steen hebben (+2% honor).
Geld  

Pooka
Verlaat Havgan en loop dan naar de plek waar je de Elf Pooka zag, op de brede plek in de rivier, links van de kruising met de wegwijzer. Ze is er nu niet.
Ga ÚÚn scherm omhoog.
Plotseling komen er mistflarden aandrijven.
Als je nu dit scherm probeert te verlaten, merk je dat dit niet lukt. Je komt gewoon hetzelfde beeld weer in. Maeldun hoort iemand lachen en je ziet vaag, rechts onderaan, de doorzichtige gestalte van Pooka op de rots zitten.
Spreek haar aan en vraag of ze uit deze val laat (Let me out of here).
Pooka zal je nu een raadseltje opgeven.
N.B.: Dit raadsel is in elk spel anders.

Raadsel:
- I need food to grow high. (Ik heb voedsel nodig om groot te worden)
- But I you should try to give water, (Maar als je me water probeert te geven,)
- I'll die. (zal ik dood gaan.)
Je krijgt vervolgens een schermpje waarin je je antwoord kunt intypen.
Bij dit raadsel is het antwoord FIRE (vuur).

Raadsel:
- If a man gives it (Als een man het geeft,)
- he tries to keep its word (probeert hij zijn woord te houden.)
- You break if you speak of it or name it (Je verbreekt het als je erover praat of het benoemt.)
Bij dit raadsel is het antwoord SILENCE (stilte) Op andere raadsels kan het antwoord ook zijn:
RIVER (rivier) of PROMISE (belofte).

N.B.: Als je het antwoord op het raadsel niet weet, kun je alleen vrij komen, als je Pooka de fles cider geeft. Elfen kunnen geen cider weerstaan, zoals Niameh al vertelde, en ze zal je dan laten gaan.

Als je het raadsel hebt opgelost, kun je Pooka een aantal vragen stellen.
Ze vertelt dat ze half vos, half sidhe is, maar haar naam geeft ze niet prijs.
Als je vraagt of ze je wil helpen, zegt ze dat je goud kunt vragen aan de wensput.

Als je de roze schelp al hebt opgeraapt, kun je deze nu aan Pooka schenken (+1% honor). Als dank zal ze zichtbaar worden.
N.B.: Je kunt dit ook later in het spel doen. Als je haar een gouden munt of een fluit schenkt, krijg je hetzelfde resultaat.


Geld verdienen
Methode 1
Om de fluit bij de juwelier te kunnen kopen, heb je 9 dukaten nodig.
Je zou Pooka's raad kunnen opvolgen en je ene gouden munt in de wensput gooien en om meer geld vragen. (wealth).
Je vindt dan al snel een hangertje, dat je bij de juwelier kunt inruilen voor 20 goudstukken.
Je kunt hierna overigens niet nogmaals een wens doen. ╔Ún wens is alles wat je krijgt.

Methode 2 (mijn keuze)
Wil je echter meer wijsheid, dan is er een ander methode.

Zorg dat je je geluks-hoefijzer bij je hebt en een volle fles cider. Ga dan op zoek naar een paar dobbelende Goblins. Je kunt ze vinden als je vˇˇr de stenen brug naar links loopt.
Spreek de Goblins aan. Deze "verkenners" zitten zich stierlijk te vervelen en hebben "dorst". Ze vertellen Maeldun dat Rashakk Skullcrusher hun leider is en dat je hem in het Goblinkamp kunt vinden. Ook verneemt Maeldun dat de Goblins de elfen wegjagen met hun rune-ijzer. Het verbreekt hun magie.

Na het gesprek geef je de Goblins je fles appelcider (+1% wisdom).
De lege fles gooien ze in de rivier en hierna leggen ze Maeldun hun dobbelspel uit.

Spreek ze dus weer aan en vraag om te dobbelen (show me that dice game again). Als je het hoefijzer bij je hebt, win je 18 goudstukken en +2% wisdom).
Nadat hij gewonnen heeft, loop Maeldun meteen weg naar de brug.
In de rivier, tussen het riet links van de brug, ligt je lege fles. Raap hem op.

N.B.: Als je ze nog hebt, kun je ook een paar muntstukken verdienen, met de verkoop van de roze schelp en de vaas uit het kasteel. Het is echter te weinig om de fluit te kunnen kopen.


Geld uitgeven
cutscene: Loop een paar maal langs het kruispunt met de wegwijzer en je ziet op een gegeven ogenblik hoe de bedelaar op de hielen wordt gezeten door Goblins.
Ga naar Carbonek. Ga de stad in via de klimop bij de vogelverschrikker.

Loop even bij de kleermaker naar binnen.
cutscene: Waarschijnlijk zie je nu kanselier Paradur in gesprek met de kleermaker. Hij bestelt een begrafeniskleding voor de prinses. cutscene: En tegelijk krijgt de kleermaker te horen dat het niet fatsoenlijk was, dat hij onlangs 's ochtends laveloos rondhing in de bibliotheek van het kasteel.
Als de kleermaker op de toonbank zit, loop je even naar buiten en weer naar binnen. Hij zit dan weer op zijn stoel. Ga vervolgens naar de toonbank en gooi een paar munten in de beker. Als betaling voor de mantel die je hem afhandig maakte (+2% honor).

Loop naar het plein bij de stadspoort.
Kijk naar de etalage van de winkel met de lichtgekleurde gevel, rechts achteraan. Maeldun ziet dat de winkelier lucifers verkoopt. Klik met je hand-cursor op de etalage en voor 1 muntje koopt Maeldun een doosje lucifers.

Als je wilt, ga je nu even de stal in.
Achterin ligt een grote berg hooi. Doorzoek hem met je hand-cursor en Maeldun vindt een briefje. Bekijk het in je inventaris. Het is een liefdes gedicht.

Verlaat de stal en loop naar rechts, naar de juwelierszaak. Ga naar binnen.
cutscene: Mogelijk ben je nu getuige van een gesprek tussen de bedelaar en de juwelierster. De bedelaar suggereert dat Lady Iseult hem nodig heeft en weet waar ze hem kan vinden. Zij wijst hem heel kribbig de deur. (Als je het gesprek niet ziet, loop dan even naar buiten en weer naar binnen).

Loop naar de toonbank en klik op de fluit in het midden van de vitrine. Maeldun koopt de fluit voor 9 goudstukken.

Zoals je je herinnert, heb je zo-even lucifers gekocht.
Het is dus niet verstandig om de stad zwemmend te verlaten.
Wacht totdat er een soldaat in de juwelierszaak rondloopt en probeer dan zelf een paar maal achter de toonbank te wandelen.
Iseult vraagt meteen aan de soldaat om je de stad uit te gooien via de poort (+1% wisdom).
Bedelaar  

Loop vanaf Carbonek naar beneden, tot op het stukje strand.
Haal de stoffen zak, die je in Havgan vond, uit je inventaris en vul de zak met zand.

Loop dan naar links, over het pad tot bij de wegwijzer.
Als je hier naar beneden gaat, wordt Maeldun met een welgemikt schot uit een katapult tegen de grond gemept. De bedelaar komt aanlopen en berooft hem van de fluit.

Scheepswrak
Als je weer overeind staat, ga je vanaf de wegwijzer een scherm naar beneden en dan over het gras naar rechts (achter de brug blijven).
Je arriveert bij een scheepswrak.
Kijk naar de voetstappen in het zand. Het ziet er naar uit, dat iemand in het wrak is.
Aan de romp hangt een lantaarn. Neem hem mee (+1% wisdom).
Klik op de romp. Maeldun ziet dat een van de planken los hangt. Klik er nogmaals op en Maeldun trekt de plank los en stapt naar binnen (+1% wisdom).

Blijf in de opening staan en kijk omhoog. Klik tweemaal met de oogcursor op het visnet dat boven de opening hangt (+1% Wisdom). Maeldun zegt dat hij hier voorzichtig moet lopen, want het visnet is een valstrik.

Loop voorzichtig naar beneden en dan naar rechts naar de tafel. Hier ligt iets te schitteren. Het is een gouden appel. Raap hem op (+1% wisdom).
Open dan de kist die links naast de tafel staat. Je vindt hier je gestolen voorwerpen weer terug (+1% wisdom).

Op dat moment hoort Maeldun iemand aankomen.
Klik op het visnet boven de ingang! De bedelaar komt naar binnen en trapt in zijn eigen val. Praat daarna met hem.
- Vraag waarom hij geen fatsoenlijke baan heeft (Why do you not get a decent job?). Hij zegt dat de mensen in Carbonek hem niet zo mogen.
- Vraag of hij bedoelt dat hij lui is (By that you mean you are lazy?). Hij zegt dat het eerder zo is, dat hij snel afgeleid is.
- Vraag hem dan of hij al in Havgan is geweest (Have you been to Havgan?). Daar ziet hij het nut niet van in.
- Zeg tenslotte, dat jij daarheen gaat om werk voor hem te vragen (Then I shall talk to them first).
De bedelaar is aangenaam verrast en belooft na aandringen dat hij niet meer zal stelen, als hij in Havgan werk kan krijgen.
Maeldun verlaat het wrak met (+1% wisdom) en (+1% honor).

Havgan
Verlaat het wrak, loop naar links en bij de brug naar beneden.
Volg het pad naar Havgan.
Praat met de dru´de en met Nimaweh. Ze zijn beiden bereid om Ruadh een kans te geven zijn leven te beteren.
Verlaat het dorp weer.

Scheepswrak
Loop terug naar het scheepswrak.
Ruadh heeft inmiddels een vuurtje gestookt, waar hij zijn oude inbrekersspullen verbrandt.
Ga het wrak in en vertel hem dat hij werk kan krijgen in Havgan (+2% honor). Je hebt er een vriend bij.
Informeer ook naar de gouden appel. Hij zegt dat hij hem in de plunjezak vond van een meisje dat bij de vogelverschrikker stond. Hij vertrouwt de appel niet. Het meisje lachte namelijk toen hij de appel wegnamn.
Ook vertelt hij dat hij op verzoek van lady Iseult dingen stal. En ze heeft een geheime minnaar in het kasteel.

Verlaat het wrak.
Zoek tussen het as van het kampvuurtje en Maeldun vindt een setje lockpicks (tangetjes om sloten mee open te maken).
Voorbereidingen  

Huurlingenkamp
Loop vanaf het scheepswrak naar links en dan vanaf de brug naar beneden, tot in het huurlingenkamp.
Geef Taliesin de fluit en hij zal je een melodietje leren.
Luister naar de tonen en onthoud de volgorde van de gekleurde noten, die uit de gaatjes van de fluit komen (+1% wisdom).
Klik met de fluit op Maeldun en je ziet een schermpje met de fluit.
Klik nu in de juiste volgorde op de gaatjes van de fluit en Taliesin zal je vertellen of je het correct deed. Onthoud de notenvolgorde. Je hebt ze nodig om het elfenrijk te betreden.
N.B.: Het melodietje is in elk spel anders.
De kleurvolgorde van de gaatjes is, van links naar rechts: rood - oranje - geel - groen - blauw - roze - wit.

Als het gelukt is, ga je naar de soldaat, die achterin het kamp zit.
Praat met hem en je krijgt een roestig zwaard.

Nu je in het kamp bent, is het ook handig om de lucifers aan Branwyn te geven, zodat ze veilig zijn en niet nat worden als je gaat zwemmen.
Je kunt ze op elk moment weer aan haar terug vragen.

Barghest
Loop door het land en vroeg of laat zal de Tovenaar met zijn glazen bol verschijnen. Dit kan gebeuren bij de ingang van de vallei van de reus, of op het stand, net boven het scheepswrak.
De tovenaar zal een groot dodelijk dier, een "Barghest"op je af sturen.

Je kunt de Barghest op verschillende manieren onschadelijk maken.
optie 1: Ontwijk het beest en ren terug naar het huurlingenkamp (+2% wisdom) (mijn keuze).
optie 2: Lok het beest naar het schuurtje in Havgan. Ga het schuurtje in en leg het hoefijzer
             op de grond (+2% wisdom). Raap het hoefijzer daarna weer op, maar doe dit zˇnder het
             schuurtje in te gaan.

Kom je de Barghest later in het spel tegen tegen, dan kun je hem ook nog onschadelijk maken op de volgende manieren:
optie 3: Als je het slangenbeeldje hebt, klik ermee op het beest (+2% wisdom).
optie 4: Als de reus je vriend is geworden, ren naar hem toe.
optie 5: Als je gezegend water hebt, gooi het over het beest (+2% wisdom).

optie 6: Kom je de Barghest pas in het volgende hoofstuk tegen, dan kun je hem, als je wilt, ook nog naar Havgan lokken, waar de Goblins met hem afrekenen. Je krijgt hiervoor (+3% wisdom), maar je zult dan later de nodige wisdom- en honorpunten mislopen.

Eiland
Als de Barghest door je vrienden verslagen is, wordt het tijd om met die tovenaar af te rekenen. Verlaat het huurlingenkamp en ga meteen naar rechts, naar het strand.
Duik in zee en zwem 3 schermen naar rechts. Maeldun arriveert dan bij een klein eilandje.

Op het eilandje zie je links een groene fles half uit het zand steken. Klik erop en Maeldun ontdekt dat het een pot is, met een menselijk brein erin. Raap de pot met brein op.

Haal nu de Self-bored Steen uit je inventaris en klik ermee op het eiland.
Maeldun kijkt door het gat en ziet een grijze toren midden op het eiland verschijnen.
Ga de toren in. Midden in de kamer zie je de grote glazen bol van de Tovenaar. Haal je zwaard tevoorschijn en sla de bol kapot (+1% wisdom).
In de boekenkast zie je een slangenbeeldje. Raap het op (+1% wisdom). Maeldun voelt krachtige magie door zich heen stromen en je cursor reageert ineens weer omgekeerd.
Verlaat zo snel mogelijk de toren. De tovenaar zal je anders betrappen.
N.B.: Je kunt dit beeldje voor 20 goudstukken verkopen aan de juwelierster. Maar slim is dit niet, want het beeldje is voor een aantal andere, nuttiger dingen, te gebruiken.

Vogelverschrikker
Ga naar het veldje met de vogelverschrikker.
cutscene: Mogelijk zie je hier de kleermaker, die naar de Goblins komt informeren.
Pas als je hem gezien hebt (desnoods ga je een paar maal het scherm in en uit) en hij weer weg is, praat je met de vogelverschrikker.
Geef hem de pot met het brein. Hij voelt zich meteen een stuk beter en begint moeilijke woorden te gebruiken (+3% honor).
Raap vervolgens een pompoen op. Ditmaal protesteert de vogelverschrikker niet.

Carbonek
Klim, via de muur bij de vogelverschrikker, de stad in.
Loop bij de smid naar binnen.
Haal het roestige zwaard uit je inventaris en klik ermee op de smid. Hij vindt het een prima zwaard en vraagt wat je ermee wilt.
Klik dan met het zwaard op de grote ronde slijpsteen. De smid is bereid het zwaard voor je te slijpen tegen betaling. Hij heeft er even tijd voor nodig, dus verlaat nu de smidse.

Loop naar de haven.
Op een krat aan de linkerkant, zit het meisje met de runes op haar wang. Spreek haar aan. Mogelijk moet je haar tweemaal aanspreken, eer je de optie krijgt, maar vraag haar in ieder geval wat ze hier doet (what is it, that you are doing here).
Ze heeft een probleem. Ze heeft de taak om "een raskovnik" te vinden, maar weet niet wat dat is.

De smid heeft je zwaard nog niet geslepen, dus spring van de kade en zwem links aan land, op het strandje.

Klooster
Loop naar links, naar het kruispunt met de wegwijzer.
Ga hier omhoog naar het klooster.
Loop naar binnen en vraag de monnik of hij weet wat een Rasnovik is.
Hij zegt dat het een plant is en dat er in de bibliotheek misschien meer informatie te vinden is. Loop dus door de deur rechts, de bibliotheek in.

Vraag in de bibliotheek of de monnik iets voor je wilt doen.
Klik dan met de hand-cursor op het boek helemaal rechts boven in de boekenkast, die tegen de achterwand staat.
De monnik vertelt (in mijn geval), dat het een grassoort is, die langs de rand van een Elfencirkel groeit (+1% wisdom). In het Nederlands heet dit een heksencirkel; dit is een cirkel van paddestoelen.
N.B.: De vindplaats van Rasnovik is in elk spel anders. Mogelijk vind je het ook in de boomstronk in het bos bij Havgan.

Kijk rond in de bibliotheek.
In een kastje zie je een glazen bol. De monnik vertelt dat dit de legendarische Ice Orb (ijsbal) is. Het kastje is afgesloten en de sleutel verdwenen.
Maak, als je wilt, het luik voor het raam in de rechter muur open.
Verlaat dan de bibliotheek en ga terug naar de gang.
Hier zie je aan de linkerkant een wasbak (fonteintje) tegen de muur hangen.
Vul hier je lege fles met gezegend water (+1% wisdom).
Verlaat dan het klooster.

Heksencirkel
Loop vanaf het klooster naar links. Steek het riviertje over en ga verder naar links. Je komt dan bij een paadje, waar een schedel ligt.
Ga hier naar beneden en je ziet op een mooie open plek, in het gras, een cirkel van rode paddestoelen.
Klik met de hand-cursor in de cirkel en Maeldun vindt een vreemd plukje gras, het gezochte Raskovnik (+1% wisdom).

Carbonek
Klim over de muur de stad in.
Bezoek de smid. Hij heeft intussen je zwaard klaar (+1% wisdom).
Merk op dat rechts onderaan een schild staat. Het is een goblin-schild en je mag het niet aanraken van de smid.
Verlaat de smidse en ga nog een keer naar binnen. cutscene: Het is de bedoeling dat je staljongen Ashe ziet, die een hoefijzer komt bestellen. De smid zegt dat hij later op de dag even naar het paard zal komen kijken en zal dus zijn smidse verlaten!

Loop dan de deur uit en ga naar de haven.
cutscene: Mogelijk staat de smid al met de tovenaarsleerlinge te praten. Zo niet, ga dan een paar maal de stad in en uit en kom regelmatig kijken of de smid met het meisje staat te praten. Dat is namelijk je Únige kans om naar de smidse te gaan en het goblin-schild te stelen. Geef in geen geval de Raskovnik aan de leerling-tovenaar, want dan gaat ze weg en komt de smid niet meer naar de haven.

Als de smid in de haven is, ga je naar de smidse. Steel het goblin-schild, dat rechts onderaan in de hoek staat (+1% wisdom) en verlaat de smidse weer.

Je kunt de stad echter niet zomaar uitlopen met een goblin-schild in je bezit. De smid of de soldaten zullen je aanhouden.
Loop naar het hek bij de vuurtoren.
Mogelijk duikt hier de tovenaar op, die een vreselijke storm oproept. De storm blaast Maeldun naar de rand van de klip. Grijp je vast aan het hekwerk, totdat de storm voorbij is (+1% wisdom).
Gooi dan je goblin-schild over de rand van de klip naar beneden.

Ga dan pas naar de haven en geef het meisje de pluk Raskovnik (+2% honor). Ze is je zeer dankbaar en zal daarna verdwijnen.

Spring nu zelf in het water.
Zwem omhoog, naar het strandje onderaan de rotsen, waar je eerder de roze schelp vond. Hier ligt nu je goblin-schild. Raap het op (+1% wisdom).
Vriend en vijand  

Goblin dorp
Voordat je op weg gaat naar Thierna na Oge, kun je nog op bezoek gaan bij vijanden, maar ook een grote vriend maken.
Loop vanaf het klooster naar links, over het riviertje weer naar links, tot bij de schedel die op het pad ligt. Hier in je in de verte een rookpluim en een tentendorpje. Loop daar naar toe.
Bij aankomst wordt je onmiddellijk door de Goblins gevangen gezet.

Blijf rustig in de kooi zitten, totdat de nacht invalt. Kijk intussen rond. Op de grote tent achter het kampvuur, zie je een metalen rune, rechts van de ingang.
Als het donker is haal je je dolk of het zwaard uit je inventaris. Gebruik het op je kooi en Maeldun zaagt zichzelf naar buiten (+1% wisdom).
Loop dan meteen naar de tent en steel het ijzeren rune-teken (+1% wisdom).
Klik tenslotte met je hand-cursor op de wildstromende rivier en Maeldun ontsnapt (+1% wisdom).

Hierna gaat hij vanzelf naar het huurlingenkamp om nog wat te slapen.

Reus
Controleer de volgende ochtend even of je de duif, de zak met zand en wat appels bij je hebt. Zo ja, loop dan naar de waterval. Vul hier je fles met water en ga dan naar rechts. Je komt bij de ingang van de vallei waar de reus woont. Ga omhoog, de vallei in.

cutscene: Je ziet dat de reus bezoek heeft van een Goblin. De Goblin wil de reus overhalen om met hen te vechten tegen de mensen. De reus gaat er niet op in en de Goblin verdwijnt weer, met achterlating van een groot kristal.

Praat met de reus Morholt. Hij dreigt je op te eten. Zeg hem dat hij helemaal niet zo sterk uitziet (You do not look so strong to me!).
De reus perst waterdruppels uit een rots en kijkt dan naar Maeldun.
- Haal de appels uit je inventaris en pers er water uit (+1% wisdom).
Nu vermaalt de reus de rotsblok tot gruis.
-Haal de zak zand tevoorschijn en klik erme op Maeldun (+1% wisdom).
De reus gooit nu een groot rotsblok een flink eind omhoog.
- Haal de duif uit je inventaris en Maeldun gooit deze "rots" zo hoog, dat hij niet meer terugkomt (+1% wisdom).
De reus is zeer onder de indruk en nodigt Maeldun uit om een hapje mee te eten.

Probeer het kristal te pakken. Dat mag niet.
Praat met de reus. Hij wil het kristal wel ruilen voor een andere schat. Jammer genoeg heb je die nog niet. Verlaat dus de vallei weer.

Net buiten de vallei, voor de linker rotswand, zie je een klein gat in de grond. Kijk ernaar en Maeldun denkt dat er iets in het gat ligt. Hij kan er echter niet bij met zijn hand.
Giet je fles water leeg in het gat. Het voorwerp komt nu bovendrijven en Maeldun raapt het op. Het is een houten kam (+2% wisdom).


Ingang Thierna na Oge
Nu is het tijd om naar Thierna na Oge te gaan.
Loop vanaf de reus naar links, vanaf de waterval naar beneden, verder naar links, over het riviertje, tot bij de schedel op het pad. Ga dan naar beneden en je bent bij de cirkel van paddestoelen in het gras.

Ga in de cirkel staan en gebruik de Self-bored Steen (+1% wisdom). Uit het niets verschijnt een houten deur.
Haal nu je fluit tevoorschijn en klik ermee op Maeldun. Speel vervolgens het wijsje dat Taliesin je leerde. De deur gaat open Maeldun loopt naar binnen (+1% wisdom).

Pooka vertelt de Elfenkoningin dat het je gelukt is door de deur te komen. De Wizard-elf vindt dat Maeldun eerst nog een test moet afleggen, eer hij het elfenrijk mag binnengaan.
Pooka laat je dan de entreehal zien en vertelt wat de bedoeling is.

Op zuiltjes liggen 6 voorwerpen:
- De veer van een adelaar, waarmee je door een luchtopening kunt gaan.
- De vleugel van een vleermuis, waarmee je door de donkere sterrenhemel kunt.
- Een schub van een draak, waarmee je door vuur kunt lopen.
- Een groen blad, dat geschikt is om door de groen begroeide opening te gaan.
- De klauw van een mol, die door een stenen deur kan graven.
- Een haaientand, waarmee je door een wateropening kunt gaan.

In deze entreegrot zie je ook doorgangen die bedekt zijn met vuur, water, planten, een donkere hemel, steen of lucht.

Je mag twee voorwerpen oprapen. Ga met 1 voorwerp door een bijpassende deur (bv met de schub door het vuur).
Je komt dan in een gekleurde grot, waar op een zuiltje een gekleurde edelsteen ligt. Raap die edelsteen op.
Ook in de gekleurde grot zijn weer doorgangen, waar je met behulp van een van de twee voorwerpen doorheen kunt gaan. Je komt dan weer in een andere gekleurde grot, waar eveneens een edelsteen op een zuiltje ligt. Zo zijn in totaal 4 edelstenen die je moet vinden.

Als je 4 edelstenen hebt, loop je door de gekleurde grotten. Leg hier op elke zuil de edelsteen die dezelfde kleur heeft als de grot.
Nu ben je geslaagd voor de test! (+3% wisdom).

Lukt het niet met de twee voorwerpen die je opraapte, 4 edelstenen te vinden, ga dan terug naar Pooka. Als je haar eerder een cadeautje gaf, kun je met haar praten en krijg je een nieuwe kans om 2 voorwerpen te pakken en de 4 edelstenen te vinden.

N.B.: Je kunt Pooka ook nu een cadeautje geven, als je dit niet eerder deed. Ze is blij met een roze schelp, een gouden munt of je fluit.

N.B.: Je kunt je spel niet opslaan tijdens deze puzzel.
De doorgangen zijn iedere keer anders als je de elfengrot inloopt.
TIP: Combinatie van voorwerpen die vaak werkt: Het voorwerp dat bij de opening links of rechts van de ingang past, samen met een tweede voorwerp dat niet in de entreegrot bij een van de openingen past.

N.B.: Lukt het echt helemaal niet met deze grotpuzzel, ga dan naar de wensput in Havgan. (Op het moment dat je de grot verlaat, begint hoofdstuk 5.) Wens dat de elfen je vertrouwen en je wordt zonder test toegelaten tot het elfenrijk. Je loopt dan wel punten mis.


In Thierna na Oge
Praat met Pooka. Ze vertelt je dat het jongetje, dat je op de grond ziet zitten een "changeling" is, een wisselkind. Hij is dus een mensenkind, die als baby voor een elf werd omgeruild. Misschien kun je uitvinden wie die elf is. Het kind is namelijk niet gelukkig hier.

Wisselkind
Praat met het wisselkind, dat Blossom genoemd wordt. Hij had een magische kam, die door Pooka gestolen werd. Als je met deze kam over je spiegelbeeld heenging, kon je jezelf veranderen in bijvoorbeeld een Goblin. Zou dit de kam zijn, die je gevonden hebt bij de vallei van de reus?
Geef de kam aan Blossom (+2% honor). Het is inderdaad zijn magische kam! Vraag Blossom of je de kam mag lenen, hij kan je nog goed van pas komen. Blossom heeft er geen probleem mee en geeft je de magische kam te leen.

Seelie
Loop over het pad naar rechts en praat met de "Seelie", de mooie elfen koningin. Vraag naar haar naam en ze vertelt dat ze Nimwe De Danann heet. Dit is een byzondere eer voor een mens, want als je de naam van een Elf weet, heb je macht over haar, maar alleen als je sterker van karakter bent.
Vraag om haar hulp en ze zegt dat je dan ook een wederdienst zult moeten doen. Ze wil dat Maeldun de Goblins verjaagt.

Laat het liefdesgedicht van Ashe aan de Elfenkoningin zien (+1% honor). Ze is helemaal ontroerd en vindt dat deze verliefde jonge man haar hulp verdient.
Ze vraagt Maeldun of hij haar een muis, een helder kristal en een pompoen wil brengen. De pompoen heb je al, de rest zul je nog moeten zien te vinden.

Unseelie
Loop naar links en ga het donkere kale gedeelte van het elfenrijk in. Je ziet hier de "Unseelie". Spreek hem aan en hij daagt je meteen uit voor hetzelfde spelletje, dat je al eerder met de kanselier speelde.
Win het spelletje (+1% wisdom) en hij is bereid met Maeldun te praten.
Vraag hem om hulp. Hij zegt dat hij hier alleen over wil praten als Maeldun heeft aangetoond sterk te zijn, door bijvoorbeeld door de reus Morholt te verslaan.
Als je dit al gedaan hebt, vertel het hem dan.
De Unseelie is geamuseerd en geeft Maeldun een onyx scherf (+2% honor). Met de onyx kan Maeldun 1 keer de kracht oproepen om iemand in een gevecht te verslaan.

Verlaat nu het Elfenrijk om je taken uit te voeren.
H5: De eerste klap


Blossom  

Ruadh
Begin met je taak voor Blossom het wisselkind.
cutscene: Ga eerst een paar maal het Elfenrijk in en je zult zelf zien, dat Pooka onaardig tegen Blossom doet.
Loop naar het scheepswrak op het strand en ga naar binnen.
Zoals je weet kunnen Elfen niet tegen ijzeren runetekens. Haal dus de Rune, die je in het Goblinkamp stal, uit je inventaris en klik ermee op Ruadh. Hij zegt dat het brandt! Hij moet dus de verwisselde Elf zijn.

Nu je toch hier bent, laat je Ruadh het foldertje van de juwelierster zien. Ruadh zegt dat het inderdaad Maeldun's gordel is. Hij is je nog dankbaar voor het baantje dat je hem bezorgde, dus hij biedt aan de gordel terug te stelen. Laat hem het opgerolde touw zien en hij zegt, dat hij daarmee prima over de muur kan komen, maar dat hij hulp nodig heeft van iemand in de stad.

Carbonek
Ga de stad in, via de klimplant bij de vogelverschrikker.
Loop de stal in. Je ziet dat Ashe niet aanwezig is.
Ga de stad weer uit via een duik in de haven.

Prinses
Ga terug naar de Elfendeur bij de heksenkring.
Ga nog niet naar binnen, maar loop naar beneden, het bospad in.
Hier zie je mistflarden en de vage gestalte van de prinses, die in de elfenmist gevangen zit.
Kijk door de Self-bored Steen (klik ermee op Maeldun) (+1% wisdom) en Pooka verschijnt. Ze zegt dat de prinses betoverd is, maar dat een mens haar kan redden.

Haal het ijzeren Runeteken uit je inventaris en klik ermee op de prinses. Dit verbreekt de Elfenmagie (+3% honor), maar het Runeteken verkruimelt in je handen. Zorg dus dat je ÚÚrst het Runeteken op Ruadh de bedelaar hebt gebruikt.
De prinses ontwaakt uit de betovering en is Maeldun dankbaar. Ze is nu ook bereid te geloven dat Maeldun niet de moordenaar van haar vader is.

Blossom
Loop nu naar boven en ga door de deur het Elfenrijk in.
Vertel Blossom, dat je degene hebt gevonden met wie hij omgeruild werd. Hij is heel blij en wil de man graag ontmoeten. De elfenkoningin geeft hem toestemming, maar zegt er wel bij, dat hij daarna niet meer terug kan keren naar het Elfenrijk. Dat vindt Blossom geen enkel probleem, hij was toch al niet gelukkig hier. Vervolgens brengt Pooka hem weg en krijgt Maeldun voor zijn nobele daad (+4% honor).

Verlaat het elfenrijk.
cutscene: Ga naar het scheepswrak, loop naar binnen en je ziet hoe Blossom en Ruadh het prima met elkaar kunnen vinden.
Goblins in Havgan  

Loop naar het schuurtje bij de appelboom in Havgan. Je ziet een Goblin in slaap onder de boom. Als je verder probeert te lopen, hoor je dat Havgan overspoeld is door Goblins. Verlaat het bos meteen weer, want zonder list kun je die horde niet in je eentje aan.

Ga naar naar de brede bocht in het riviertje, waar je Pooka voor het eerst ontmoette. Haal de magische kam uit je inventaris en klik ermee op het water. Maeldun voelt hoe hij in een groene Goblin verandert (+1% wisdom).

Loop nu naar rechts, naar het kruispunt met de wegwijzer en ga dan naar beneden naar de brug.
Als je op de brug komt, hoor je iemand aankomen. Je ziet er nu uit als een Goblin, dus verberg je snel achter de boom bij het rotsblok.
Branwyn komt aanlopen, maar ziet je dan gelukkig niet (+1% wisdom).

Havgan
Loop nu over de brug naar beneden. Ga dan het bos in naar Havgan.
De inwoners zijn nergens te bekennen. De Goblins zullen je niet lastig vallen in deze vermomming. Wandel dus op je gemak het huis van de dru´de in (bij de wensput).
Kijk rond. Aan het voeteneinde van het bed scharrelt een muis.
In het midden van de kamer staat een zwarte kookpot op een vuurtje. De aanwezige Goblin is een stoofpotje aan het bereiden voor zijn makkers.
Haal de gouden appel uit je inventaris en gooi hem in de kookpot. Als Maeldun de manschappen daarna eten brengt, duurt het niet lang of ze liggen allemaal vast in slaap. (+3% wisdom).

Loop daarna terug het huis van de dru´de in.
Ook de muis aan het voeteneinde van het bed, is diep in slaap. Raap hem op, want de Elfenkoningin heeft hem nodig (+1% wisdom).
Kijk dan naar de spiegel die boven het bed, scheef aan de muur hangt. Gebruik je magische kam op de spiegel en Maeldun krijgt weer zijn menselijke kleur.

Verlaat het huis van de dru´de.
De inwoners van Havgan staan buiten en willen de slapende Goblins vermoorden. Praat met de inwoners en Maeldun zal ze ervan overtuigen dit niet te doen. Het is beter de Goblins te laten leven en handel met ze te drijven (+3% honor).

N.B.: Er is nog een andere manier om Havgan te verlossen van de Goblins. Als je eerder de Barghest hebt opgesloten in het schuurtje, kun je hem vrijlaten en dan snel het dorp in rennen. De Barghest zal de Goblins vermoorden en zelf ook gedood worden (+3% wisdom).

Nu je toch hier in Havgan bent, kun je ook een munt in de wensput gooien, mits je dit nog niet eerder gedaan hebt.
Wens voor gezondheid voor Branwyn en je krijgt voor je onbaatzuchtigheid (+3% honor).

Op een paal bij de boom voor het huis van de dru´de, hangt een beschilderde en versierde schedel. Het ding is door de Goblins achtergelaten. Neem de beschilderde schedel mee (+1% wisdom) om hem aan Taliesin te laten zien.

Verlaat Havgan. In het bos stuit je op de Goblin met de spitse oren. Hij zegt dat Maeldun hen erin heeft laten lopen, maar dat alle Goblins zich nu teruggetrokken hebben in hun kamp en iedereen zullen doden, die hier binnenwandelt. Ook zullen ze hun krachten verzamelen en het kasteel gaan aanvallen.
Ashe  

Voordat je naar het Goblinkamp gaat, is het tijd om iets voor Ashe te doen. De pompoen en de muis, die de Elfenkoningin nodig heeft, heb je al.

Ga over de brug naar het kruispunt met de wegwijzer. Loop naar links, steek het brede stuk rivier over en loop omhoog.
Op de plek waar je Pooka de tweede maal zag, bij de dikke steen, zie je een regenboog. Maar alleen als je eerder de Goblins uit Havgan verjaagd hebt.
Haal de schop uit je inventaris en begin te graven aan het begin van de regenboog. Maeldun vindt inderdaad, zoals in het sprookje, een pot met goud (+1% wisdom).

Loop naar de vallei van de reus en bied hem de pot met goud aan (+1% wisdom). Morholt vindt het een prima ruil en Maeldun krijgt het kristal.

Nu je de drie gevraagde voorwerpen hebt, ga je terug naar het Elfenrijk.
Geef de pompoen, de muis en het kristal aan de Elfenkoningin (+2% honor). Maeldun krijgt even later een lichtgevende pompoen terug. Bekijk hem in je inventaris. Het blijkt een lichtgevende pompoen, een verwarde muis en twee kristallen schoentjes te zijn.
De bedoeling is, dat Maeldun dit aan Ashe overhandigt.

Ga naar de vogelverschrikker en klim via de plant Carbonek in.
Loop naar de stal waar Ashe werkt.
Geef hem de gloeiende pompoen en op magische wijze wordt zijn kleding prinselijk (+2% honor). Nu kan Ashe zich laten zien aan prinses Rhiannon. Ashe is er erg blij mee, maar bergt zijn nieuwe kleren op, tot het feest.

Als je de kwestie met de gordel al geregeld hebt met Ruadh, kun je nu ook Ashe om hulp vragen. Haal het foldertje van de juwelierster uit je inventaris. Laat het aan Ashe zien. Maeldun vertelt dat hij zijn gordel terug wil stelen en hulp nodig heeft. Ashe belooft om het touw over de muur te hangen (+1% wisdom).
Verlaat Ashe en Carbonek.
cutscene: Loop even bij de reus naar binnen en je ziet kanselier Paradur om hulp vragen.
Goblinkamp  

Nu is het tijd om af te rekenen met de Goblins, zoals de elfenkoningin je vroeg.
Ga eerst naar het huurlingenkamp.
Laat de versierde Goblin-schedel, die je in Havgan vond, aan Taliesen zien.
Hij vertelt dat het de schdel van Saragg One-Eye is, een zeer krachtige talisman. Als je hem aan de Goblins laat zien, zullen ze zeker naar je luisteren.
Als Branwyn aanwezig is, vraag je het Goblin-schild aan terug.

Als je nu naar het Goblin tentenkamp probeert te gaan, merk je dat het niet lukt. Je wordt steeds in het scherm ervoor, door een Goblin gedood.
Om toch in het kamp te geraken kun je de reus om hulp vragen. Hij zal je rechtstreeks naar het kamp brengen (+2% wisdom).

Er is echter ook een andere manier die meer punten oplevert (mijn keuze)
Herinner je de raaf die iets glinsterend in zijn bek had. Hij zat in de boom bij de brug.
N.B.: Het is ook mogelijk dat je hem in de buurt van de vallei van de reus vindt.

Ga in de buurt van de raaf staan, haal je fluit tevoorschijn en fluit het melodietje dat je van Taliesin leerde. Terwijl je fluit, begint ook de raaf te fluiten, zodat het glinsterende voorwerp uit zijn bek valt (+1% wisdom). Zoek onder de boom naar de glinstering en raap het op. Het is een sleutel (+1% wisdom).
Herinner je het afgesloten vitrinekastje in de bibliotheek van het klooster.

Loop dus naar het klooster.
cutscene: Je ziet Branwyn naar buiten komen. Ze heeft de monnik beloofd om zijn kostbare boeken te beschermen tegen de Goblins.
Als je eerder het raam in de bibliotheek opende, kun je nu door het open raam aan de rechterkant van het klooster, naar binnen klimmen (+1% wisdom).
Deed je dit nog niet, ga dan naar binnen, naar de bibliotheek en maak hier alsnog het luik voor het raam in de rechter muur open. Ga dan weer naar buiten en klim door het raam naar binnen.
Nu je alleen in de bibliotheek bent, heb je de kans om het vitrinekastje te openen en de koude Ice Orb te lenen. (+2% wisdom).
Klim weer door het raam naar buiten.

Loop nu naar de waterval.
aan de overkant van het wildstromende water ligt het Goblinkamp. Gebruik je Ice Orb op het water en er ontstaat een brug van ijs (+2% wisdom).

Loop over de brug en Maeldun arriveert in het kamp van de Goblins.
In de kooi zit inmiddels de kleermaker gevangen.
Haal de Schedel van Saragg One Eye uit je inventaris en laat hem aan de Goblins zien. Maeldun beveelt de Goblins om te vertrekken. Met de schedel in zijn bezit, heeft hij die macht. Maar eerst zal hij moeten vechten met de huidige hoofdman (+1% wisdom).

Neem het zwaard dat door de smid geslepen en gepoetst is en klik ermee op de hoofdman. Het gevecht begint, maar Maeldun merkt dat hij geen partij is voor de sterke Goblinhoofdman.
Als je je cursor terug hebt, haal je uit je inventaris de zwarte Onys die je van de Unseelie kreeg. Klik ermee op de hoofdman en Maeldun verslaat hem (+3% honor).
N.B.: Je kunt de hoofdman ook verslaan, door hem met een zak zand om de oren te meppen. Je krijgt hier echter geen punten voor.

Als de hoofdman op de grond ligt, klik je met je praat-cursor op hem, om hem te laten leven (+2% honor). Maeldun spreekt dan met de hoofdman af, dat de Goblins in het vervolg handel drijven als ze voedsel nodig hebben.
N.B.: Het is ook mogelijk om de hoofdman met je zwaard te doden, maar je maakt dan wel vijanden.

Haal het Goblin-schild, dat je in de smidse stal tevoorschijn en geef het aan de Goblin. In ruil zal hij de gevangen genomen kleermaker vrijlaten (+3% honor).

Geef de Goblins tenslotte de schedel van Saragg One Eye terug (+2% honor) en verlaat daarna het kamp.
H6: Het licht van de waarheid


Elfenrijk  

In de tussenscene zie je dat de Elfenkoningin blij is, dat het Maeldun gelukt is de horde te verdrijven. De Unseelie moet toegeven dat Maeldun een dapper man is. Hij is het er echter niet mee eens, dat de Elfenkoningin Maeldun als huisdier wil vasthouden in het rijk.

Loop het Elfenrijk in.
Pooka brengt je bij de Koningin. Die bedankt Maeldun hartelijk voor de bewezen dienst en biedt hem rust, gezang en een feestmaal aan. Je merkt dat je beeld steeds waziger wordt. De Elfenkoningin heeft een magische spreuk over Maeldun gelegd! Haal de mooie dolk die je van Branwyn kreeg, uit je inventaris en klik ermee op Maeldun. Hij herinnert zich dan weer zijn leven buiten het Elfenrijk en verbreekt zo de betovering.
N.B.: Als je het Runeteken van de Goblins nog hebt, kun je ook daarmee de betovering verbreken.
N.B.: Als je het scherm helemaal mistig wit laat worden, blijft Maeldun in het Elfenrijk en is het spel afgelopen.

De Koningin betreurt het dat Maeldun niet wil blijven en zegt dat, als hij eenmaal van hier vertrekt, nooit meer terug kan keren. Maeldun blijft bij zijn besluit te vertrekken.
De Elfenkoningin wil Maeldun dan helpen met het bewijzen van zijn onschuld.
Ze vraagt hem of hij weet wie de moordenaar van de koning is.
Geef als antwoord: "Cailte the blacksmith"
Ze vraagt dan, of je ook weet wat de redenen van de smid waren.
Zeg dan : "To have a strong leader against the Goblins" (Om een sterke leider te krijgen die de Goblins aankan".
Voor deze antwoorden krijgt je 2% wisdom.

Dan vraagt ze of Maeldun bewijsstukken heeft.
Nadat je drie bewijsstukken hebt laten zien, zal ze haar mening geven.
Laat haar in ieder geval het stuk zwarte stof zien, dat je in de raamopening in het kasteel vond.
Verder kun je haar tonen wat je wilt, bijvoorbeeld het briefje dat aan de poot van de duif vastzat en de zwarte haar die je aan het kozijn vond, of het zwaard dat de smid opknapte of zelfs de IJsbal of je lege notitieboekje.
De Koningin zal zeggen dat je gelijk hebt 8% honor.
Hierna geeft ze Maeldun een Juweel van de Waarheid (Gem of Truth). Als hij die aan een sterveling laat zien, zal die overtuigd zijn van de waarheid van Maeldun's woorden en zijn onschuld aan de moord op de koning.
Ook overhandigt ze hem een windgong (chime). Hiermee kan hij haar hulp inroepen als hij in groot gevaar is.
Ze waarschuwt Maeldun dat hij beide geschenken slechts ÚÚn keer kan gebruiken.

Hierna verdwijnt de Elfenkoningin.
Maeldun wordt naar de uitgang gebracht, waar de Unseelie hem met opgeheven zwaard eer brengt, vanwege zijn bewezen moed.
Dan verlaat Maeldun het elfenrijk en verdwijnt de deur voorgoed.

N.B.: Als je het zwarte stukje stof niet aan de Elfenkoningin laat zien, zal ze zeggen dat Maeldun niet alles over de zaak weet (You do not know everything about the matter). Maeldun krijgt dan wel zijn geschenken, maar slechts 3% honor.
Gordel  

cutscene: Als je het leuk vindt, kun je naar de waterval lopen, waar je Taliesin en Pooka treft. Taliesin speelt op zijn luit en Pooka danst voor hem.

De tijd is gekomen om je gestolen gordel terug te stelen.
Maar voor je naar Ruadh gaat, kun je eerst nog naar het klooster gaan. Klim door het raam naar binnen en leg de Ice Orb terug in de vitrinekast 2% honor.
Klim dan door het raam weer naar buiten en ga door de voordeur naar binnen.

cutscene: Je treft hier Niameh, die haar zoon een bezoekje brengt.
Als ze weg is, geef je de monnik de sleutel van de vitrinekast 1% honor.

Ga nu naar Ruadh in het scheepswrak.
Vertel hem dat je een hulpje in de stad hebt gevonden en klaar bent om de gordel te stelen.
Aangezien het bijna avond is, vertrekken Maeldun en Ruadh meteen. Ze klimmen via het touw dat Ashe bij de vuurtoren hing, naar boven, de stad in 1% wisdom.

Loop naar de juwelierszaak.
Geef Ashe het setje inbrekerssleutels (lockpicks), die je uit de as van het kampvuurtje haalde. Spreek hem dan aan en vraag of hij iets voor je wil doen. Klik vervolgens met de lockpicks van Ruadh's inventaris op de deur en hij zal hem openen 1% wisdom.

Loop de juwelierszaak in.
Ashe gaat op zoek naar de gordel, terwijl Maeldun in de zaak de wacht houdt.
Dan komt Iseult binnen. Ze vraagt wat Maeldun hier midden in de nacht doet en houdt hem met een kruisboog onder schot.
Haal het hoefijzer uit je inventaris en gooi Iseult bewusteloos 2% wisdom.

Ashe komt met de gordel aanlopen en samen vertekken ze weer uit de stad. 1% wisdom.

N.B.: Je kunt ook de dolk naar de juwelierster gooien. In dat geval zal Maeldun haar doden en al zijn eer kwijt raken min ßlle honor.
Ga daarna naar de smid, laat hem je Juweel van de Waarheid zien en bedank hem voor zijn hulp. Het spel is dan afgelopen.
Waarheid  

Nu je het Juweel van de Waarheid hebt, kun je naar Rhiannon om je onschuld aan te tonen.
Ga naar de stadspoort van Carbonek. je kunt nu gewoon naar binnen lopen.
Wandel verder tot aan het kasteel en praat hier met de wacht. Vertel uiteindelijk dat je Maeldun bent en je zult het kasteel ingesleept worden.

Even later staat Maeldun in de hal van het kasteel.
Rhiannon is Maeldun nog dankbaar, indien je haar uit de mist gered hebt. Maar ze twijfelt toch over zijn schuld, omdat hij de dolk in zijn handen had, waarmee de koning gedood werd.

Haal Juweel van de Waarheid uit je inventaris en klik ermee op Rhiannon 4% honor.
Ze krijgt een helder moment en begrijpt nu, dat Maeldun niet de dader was.

De vreugde is van korte duur, want plotseling verschijnt de tovenaar.
Hij tovert prinses Rhiannon weg en verandert Maeldun in een konijn! Even later zit Maeldun verdwaasd buiten het kasteel.
H7: Oogpunt


Konijn  

Huppel naar de stadspoort.
Buiten de poort aangekomen, merk je dat het gevaarlijk is. Er loopt een vos rond, die zo'n smakelijk maaltje niet versmaadt.

Ga vanaf de stadpoort omhoog, naar het veld met de vogelverschrikker. Hier zie je de vos. Draai meteen om en ga naar beneden en daarna nogmaals naar beneden.
Huppel dan snel naar links en bij de wegwijzer weer naar links. Je bent dan bij het brede stuk in de rivier. Hier ligt ook een lelieblad in het water. Klik erop met je hand-cursor en Maeldun weet zichzelf uit de kaken van de vos te redden 1% wisdom.

Zoek nu je weg naar Havgan.
Pas op bij de brug, want daar staat Ruadh, die ook dol is op een konijnenboutje.

In Havgan praat je met de dru´de 1% wisdom.
Hij kan zelf Maeldun niet terugtoveren. Maar hij weet dat de Elfen dit wel kunnen. Hij vertelt Maeldun dat hij "thrice widdershins" om een kring van paddestoelen moet lopen om een Elf op te roepen.

Verlaat Havgan en ga naar de kring van paddestoelen.
Huppel dan drie maal, tegen de klok in, om de kring. Let erop dat je zo dicht mogelijk bij de paddestoelen blijft. Ga er desnoods zo nu en dan bovenop staan. Dus niet aan de buitenkant van de stenen huppelen.
Pooka verschijnt en verandert Maeldun weer in zijn normale vorm 2% wisdom. Ze adviseert Maeldun om eindelijk af te rekenen met de tovenaar.

Maeldun gaat naar het huurlingenkamp om dit met zijn vrienden te bespreken. Daar treft hij Lord Paradur en Geraint. Het kasteel is in handen van de tovenaar en ze komen Maeldun's hulp vragen.
Antwoord met: "I shall help you once more" ( Ik zal jullie nog een keer helpen) 3% honor.
N.B.: Weiger te helpen en het spel is afgelopen.

Maeldun wil er in zijn eentje op af gaan, maar Branwyn staat erop hem te vergezellen. Taliesin zegt dat ze dan beter via een geheime tunnel naar binnen kunnen gaan. Dan kunnen ze van binnenuit de stadspoort openen en zo de huurlingen zonder bloedvergieten naar binnen laten.

Hij neemt hen mee naar de vogelverschrikker, die op magische wijze de tunnel bewaakt. Taliesin fluistert de vogelverschrikker iets in zijn oor en in de rotswand verschijnt een opening, waardoor Maeldun en Branwyn naar binnen stappen.
H8: Einde van de rit


Redding  

De Unseelie vindt het verstandig van Maeldun om niet in het Elfenrijk te blijven. De Elfenkoningin is zeer onder de indruk van Maeldun moed, nu hij het gaat opnemen tegen de tovenaar.

Tunnel
Het is donker in de grot.
Vraag Branwyn of ze iets voor je kan doen en vraag dan je lucifers terug.
Klik in je eigen inventaris met de lucifers op de lamp. Nu heb je een brandende lamp. Loop door de tunnel naar rechts.

Op het einde van de tunnel kun je alleen maar verder via een hoger gelegen gang. Het is te hoog om te springen, maar je ziet iets opgerolds boven je hoofd hangen. Een ladder wellicht.
Geef Branwyn je versierde dolk. Vraag haar dan of ze de ladder naar beneden wil halen. (Klik met de dolk uit Branwyn's inventaris op de ladder) 1% wisdom.

Beklim de ladder, loop naar rechts, de trappen op en duw het luik open (met hand-cursor). Maeldun en Branwyn staan in de overhoop gehaalde bibliotheek van het kasteel.

Prinses
Voordat je de poort opent, kun je ook nog de prinses redden.
Als je aan de onderkant van je scherm door de bibliotheek naar de hal loopt, wordt je opgepakt door soldaten.
Loop dus door de deur rechts naar de troonzaal.
Ga vanaf hier door de deur rechts naar de keuken.
Neem in de keuken de trap naar boven.

Nu sta je op de overloop. Kijk goed. Was vroeger op deze plek niet een deur in de muur naar Maeduns slaapkamer? Haal je Self-bored Steen tevoorschijn en klik op de muur, waar de deur behoort te zijn. Nu kun je de deur zien! 1% wisdom

Open de deur en ga naar binnen.
De prinses ligt op het bed te slapen, bewaakt door een Barghest, die meteen grommend op Maeldun afkomt.
Haal meteen het slangenbeeldje (of de fles met heilig water) tevoorschijn en klik ermee op de Barghest. Hij verdwijnt 3% honor.
Het lukt Maeldun niet om de prinses wakker maken. Verlaat dus de kamer weer.

Ga de trap af naar de keuken en loop via de troonzaal naar de bibliotheek
Om de poort te kunnen openen, zul je de soldaten in de hal moeten afleiden.
Haal je lucifers uit je inventaris en steek de gordijnen, die op de grond liggen, in brand 2% wisdom.

Tovenaarsleerlinge
Loop dan terug naar de troonzaal.
Hier verschijnt plotseling de tovenaarsleerlinge, het meisje met de rune op haar gezicht. Ze wil Maeldun en Branwyn tegenhouden.
N.B.: Het is ook mogelijk dat ze al eerder in de troonzaal tegenkomt.

Als je het meisje de Rasnovik bracht, kun je nu met haar praten.
- Vraag haar wat ze hier doet (what are you doing here?).
Ze zegt dat ze haar meester helpt het kasteel tegen indringers te verdedigen.
- Vraag haar dan waar haar meester is (Where is your master?)
Hij is boven en bewaakt de prinses.
- Vraag waarom hij hier is (Why is he here?)
Ze antwoordt dat haar meester het koninkrijk wil redden, want de prinses heeft immers haar vader de koning vermoord.
- Vraag haar of ze dit zeker weet (Do you know this for sure)
Als haar meester dit zegt, dan is het zo.
- Zeg dan dat je dacht dat tovenaars zich niet in menselijke aangelegenheden mochten mengen (I thought sorcerer's could not interfere with normal folk)
Ze zegt, dat dit klopt, maar dat tovenaars wel de mensen mogen beschermen.
- Vraag haar tenslotte of het niet duidelijk is, dat haar meester zich bemoeit met de troonopvolging (Is it not obvious that your master interferes with the succession).

Het meisje moet erover nadenken en geeft Maeldun gelijk. Ze doet een stap terug en laat Maeldun en Branwyn passeren. Hoewel ze zich daarmee de woede van haar meester op de hals haalt. 1% wisdom, 3% honor

Als je de magische gordel hebt teruggestolen van Iseult, kun je die nu aan de leerlinge geven, om haar te bechermen 3% honor.

Confrontatie
Als je al de gordijnen in brand hebt gestoken, ga je nu, vanaf de troonzaal, aan de onderkant van je scherm naar de hal.
Loop de trap tot halverwege op en gebruik je zwaard om het standbeeld dat hiet staat, naar benden te meppen 1% wisdom.

N.B.: Er is nog een andere manier om de soldaten af te leiden.
Ga via de keuken de trap op. Ga dan op de grote trap staan. Haal je fluit tevoorschijn en blaas het melodietje dat je van Taliesin leerde 2% wisdom. Loop dan tot halverwege de trap en mep het standbeeld omver 2% wisdom


Ga tenslotte, nadat de soldaten weg zijn, naar de opwindas, links onderaan in de hal en gebruik hem om de poort te openen.
Geraint komt binnen met zijn manschappen en herovert het kasteel.
Dan gaan ze naar boven, naar de slaapkamer van de koning, waar de tovenaar zich verschanst houdt 4% honor.

Ga absoluut niet uitgebreid met de tovenaar in gesprek.
Zeg meteen dat je hem zult stoppen (We will put and end to this now!)

Haal de windgong van de Elfenkoningin uit je inventaris en klik ermee op de tovenaar. Hij omhult de windgong met magie, zodat de gong onbruikbaar omhoogvliegt.

Zeg nu tegen Geraint dat hij moet aanvallen (Klik met Geraint's zwaard op de tovenaar). Het zwaard wordt magisch verpulverd.

Zeg dan tegen Branwyn, dat ze met haar dolk op de betoverde gong moet mikken. (Klik met Branwyn's dolk op de betoverde windgong) 3% honor....................................

N.B.: Als je de Prinses Ún Ashe geholpen hebt, zal er een sprookjesachtige einde volgen.KopiŰren en/of wijzigen van Marjo's walkthroughs is niet toegestaan.
Vraag toestemming om naar een walkthrough te linken.