S P E L - I N F O

         

A THREAD THROUGH REALITY


Uitgever: SerpentPictures / 2022
Ontwerper: Aki Ahonen, AJA Games

Platform: PC, Mac, Linux

Systeemeisen:
--- Windows - videokaart met resolutie 1920x1080.

Categorie:
Fantasie, humor, andere realiteit, vriendschap, 2D handgetekend cartoonrealisme, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review door Yvonne:
Dit charmante spel gaat over Susan. Zij is naaister en is bezig een spinnenpakje voor haar buurjongetje te maken.
Opeens komt er door een portal een patchwerkje binnen. Dat vraagt haar om hulp. De werkelijkheid van andere werelden en tijden dringt namelijk door scheuren in Susans werkelijkheid binnen en het patchwork vraagt haar de scheuren dicht te naaien.
Het patchwork doet niet aan namen en Susan noemt hem daarom maar Frank, omdat zijn lichaam op een fractal lijkt. Hij blijft haar consequent seamstress (naaister) noemen, totdat de avonturen voorbij zijn en ze afscheid van elkaar nemen.

Er zijn drie scheuren die Susan repareert. Frank levert haar daarvoor de draden uit zijn eigen lichaam.
De eerste scheur is als de werkelijkheid van een kermis uit 1690 doorbroken wordt. Als de problemen hier zijn opgelost en Susan de scheur heeft dichtgemaakt, komen ze terecht bij een religieuze beweging in de toekomst. Daar is een tweede scheur, die veel groter is.
Daarna is ze terug in haar eigen naaiatelier. Daar zijn 4 scheurtjes, waardoor een monsterspin met zijn poten door de werkelijkheid heen probeert te breken. Als ze dat probleem op een leuke manier heeft opgelost nemen Frank en Susan op een ontroerende manier afscheid van elkaar.

      

Hoewel het spel kort is, is er veel te doen. Het spel kenmerkt zich door problemen die je op moet lossen door weer andere problemen op te lossen. Ze volgen niet achter elkaar, maar zijn met elkaar verbonden. Voordat je bij de eerste scheur bijvoorbeeld het draaimolentje aan de gang krijgt, moet je behoorlijk wat andere problemen te lijf gaan.
Verderop in het spel krijg je niet alleen te maken met dialoog- en inventarispuzzels, maar ook met een puzzel die enige snelheid vereist. Je komt daardoor niet vast te zitten, want je ontdekt wel hoe je je snelheid kan verbeteren.
Er zijn ook twee puzzels waar je een code moet zien te achterhalen.
De puzzels zijn niet zo moeilijk, maar passen heel goed bij het verhaal en zijn leuk om te doen. Ze zijn gevarieerd, waardoor een beginnende speler een goed idee krijgt van wat je in adventures kunt verwachten.

      

Het mooiste van het spel zijn de tekeningen en animaties. Prachtige, psychedelische kleuren die op de achtergrond en in de lucht bizarre vormen laten zien, zoals je in de jaren '60 de vloeistofdia's had. Pulserend en uit elkaar knallende vormen in felle vuurwerkkleuren.
De figuurtjes zijn getekend in cartoonstijl en ze zijn levendig van aard. Er ligt expressie op de gezichtjes en ze bewegen hun monden als ze praten. Susan kan grote ogen opzetten of ze droevig dichtdoen. De figuurtjes gebruiken ook hun handen als ze iets aanpakken.
Het figuurtje Frank dat eruit ziet als een stralend gekleurd kantwerkje, accepteer je snel als een 'normaal' karakter. Hij zorgt voor een ontroerend einde.
Ook de vakjes in het spelmenu zijn leuk gedaan: lapjes vastgezet met kruissteken, waarop de categorieŽn staan.

      

Muziek en achtergrondgeluiden zijn passend bij de situatie. Aan elkaar gelinkte tonen afwisselend van hoog en kabbelend naar laag en dreigend. Bij de kerk klinkt herkenbaar kerkorgelmuziek. Je hoort het zoefgeluid van de portal, plofgeluiden als er iets valt, het gestamp van een wandelstok en spinnenpoten en verschrikte of verbaasde stemgeluidjes.
Er zijn geen stemacteurs gebruikt.
Humor is er ook. En hoe! Er valt veel te lachen.
De motieven van de mannen die op de kermis een vrouw op een brandstapel hebben geplaatst zijn grappig en economisch van aard. Bij de Jezusbeweging zit er een grappige, veel drinkende dame in bad, die weinig verstand van wijn blijkt te hebben. De norse zwerver antwoordt , als Susan veronderstelt dat hij weinig 'friends' heeft: French? I hate the French! De reden waarom de sekte een machine niet gebruikt, die spullen vermenigvuldigt, is hilarisch!

      


Het humoristische, prachtig getekende spel is geschikt voor jong en oud, ervaren en beginnende speler, zelfs voor niet te jonge kinderen.
De vele, gevarieerde puzzels zijn niet zo moeilijk, maar passen heel goed bij het verhaal en zijn leuk om te doen. Muziek en achtergronden onderstrepen de sfeer.
Kortom een leuk adventurespel dat best langer had mogen zijn, behalve misschien voor mensen die al van een tekening van spinnen panisch raken. Spinnen spelen namelijk van begin tot eind een grote rol.

Meteen spelen?    Download het gratis spel, op de officiŽle site.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere spellen van AJA Games:
Barely Floating (gratis)