S P E L - I N F O

         

THE SILENT AGE


Uitgever: Meridian4 / 2015 (PC)
Ontwerper: House On Fire

Platform: PC, Mac, Android, iPad, iPhone/iPod Touch.

Systeemeisen:
--- Windows XP Service Pack 3 of nieuwer - Processor: 2.4 GHz Intel i3 of hoger - 4 GB RAM - 2048 MB NVIDIA GeForce GT 750M videokaart - DirectX 9.0 - 4 GB HD ruimte - DirectX compatible geluidskaart - muis.
---MAC Yosemite 10.10.3 of later - Processor: 2.7GHz dual-core Intel Core i5 processor - 4 GB RAM - Grafische kaart: 2048 MB NVIDIA GeForce GT 750M - Breedband internetverbinding - 4 GB beschikbare opslagruimte - geluidskaart - muis.

Categorie:
Science fiction, tijdreizen, wereld redden, gestileerde 2D en 2.5D beelden, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving en review:
Het is 1972 en Joe werkt als schoonmaker bij 'Archon National Defense Services', een geheimzinnige firma die zich bezig houdt met gevaarlijke chemische stoffen, maar het niet zo nauw neemt met de veiligheid. In Joe's kantoor, dat eigenlijk een voorraadhok is, staan wat vaten chemisch afval opgeslagen.
Nadat Joe de taken van zijn plotseling, op mysterieuze wijze, verdwenen collega overneemt, ontdekt hij een oude, stervende man in een van de laboratoriums. De man vertelt Joe dat er bepaalde dingen helemaal fout zullen gaan, met catastrofaal gevolg voor de toekomst. Hij geeft Joe een draagbaar tijdreisapparaat en zegt dat hij de ramp moet voorkomen. Het overleven van de mensheid ligt in zijn handen.

      

De plot van het verhaal zit op zichzelf wel goed en logisch in elkaar. Jammer genoeg wordt hij niet gedoseerd verteld. In het begin krijg je wat informatie en tegen het einde van het spel volgt de nodige uitleg. In het middelste gedeelte ben je voornamelijk bezig met Joe te verplaatsen van de ene ruimte naar de andere. En dat gaat uiteraard met de nodige problemen gepaard. Joe blijft opmerkelijk kalm en neemt de dingen maar zoals ze komen, zoals hij zijn hele leven al gedaan heeft.
En de kalmte waarmee Joe de problemen oplost heeft ook zijn weerslag op de speler. Rustig kijk je rond en als je in het ene tijdperk niet verder kunt, dan gebruik je onmiddellijk je tijdmachine om in het andere tijdperk naar nuttige voorwerpen te zoeken die je kunt meenemen. Door een geopende deur in het ene tijdperk gaan, betekent in het andere tijdperk dat je niet meer hoeft te modderen met dat obstakel. Opgeraapte voorwerpen worden in een overzichtelijke inventarisbalk bewaard.

      

Grafisch heeft dit spel een geheel eigen stijl. Niet onaangenaam, maar wel opvallend plat. Er wordt zeker gebruik gemaakt van licht en schaduw, maar de grote details in egaal overlopende kleuren met weinig structuur geven nauwelijks diepte. Op het kleine scherm van een pad zal dat lekker overzichtelijk uitzien, maar op een 23 inch PC beeldscherm lijkt alles toch wat kaal. Voordeel hiervan is wel dat je niet intens hoeft te zoeken naar interactieve voorwerpen. Het ligt meestal wel voor de hand wat je nodig hebt om een probleem op te lossen, dus is een hotspot cursor ook overnodig.
De animaties lopen vloeiend en soepel. Joe beweegt op een natuurlijke manier. Hij bukt en grijpt als hij iets opraapt en je ziet hem zelfs uit een opgeraapt glas drinken, zo klein als hij is. Mooi gedaan.

      

De muziek is sober, wat precies past bij de titel en de inhoud van het spel. Soms zijn het niet meer wat onbestemde klanken. Heel mooi gedaan.
Achtergrondgeluiden zijn ook waar nodig aanwezig. Je hoort krakende touwen en een ratelende lift in een verder stille omgeving.
Op de handheld apparaten zitten geen stemmen.
Voor de PC versie zijn de dialogen echter wel ingesproken en dat geeft met name Joe meer persoonlijkheid. Een popup schermpje laat zien wie aan het woord is. Het is overigens bijzonder leuk te merken dat de gedachtes van Joe gewoon stil zijn en alleen via tekst kenbaar gemaakt worden. Hij heeft er duidelijk geen behoefte aan om hardop commentaar te leveren op de dingen die hij ziet, al hoor je zo nu en dan wel een hmm of aaahhh.

      

The Silent Age is een science fiction spel dat vasthoudt aan de sfeer van de titel. Met voldoende inventarispuzzels, een eenvoudige spelbediening en tijdreissysteem. De aangenaam originele grafische stijl, goed geschreven dialogen en gedoseerde muziek completeren dat. Prima spel voor een rustig weekend.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Meteen spelen?    Download dit gratis spel, via Softonic.