S P E L - I N F O

         

THE SHIVAH (+ Kosher Edition)


Uitgever: Wadjet Eye Games / 2006, 2013
Ontwerper: Dave Gilbert, Wadjet Eye Games

Platform: Windows / Mac, Linux, iOs, Android.

Systeemeisen:
--- Windows 2000 of hoger - Processor Pentium of hoger - 64 MB RAM - 256 kleuren, 266 Mhz of hoger videokaart - 150 MB HD ruimte - DirectX-compatible geluidskaart.
--- MAC OS X 10.9.0 of later (macOS 10.13 High Sierra niet ondersteund)- NVIDIA of ATI videokaart vereist.
--- LINUX Ubuntu 14.04/Linux Mint 17 - Processor: 1 GHz - 256 MB RAM - Videokaart met 64 MB VRAM.

Extra info:
In 2013 is er een 'Kosher Edition' van het spel uitgegeven. Hierin zijn de grafische beelden verbeterd en zijn 'steam-achievements' toegevoegd.
In 2014 verschenen ook Mac, Linux en Android versies.

Categorie:
Detective, moord, psychologisch, rabbi, meerdere eindes, getekend 2D en 2.5D realistisch beeld, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Rabbi Stone raakt in een geloofscrisis als hij merkt dat nog maar weinig mensen zijn synagoge bezoeken. Ook kan het gebouw wel een opknapbeurt gebruiken. Dan lijken zijn zorgen voorbij te zijn, als hij 10.000 dollar erft. Probleem is alleen, dat de overledene vermoord is en de politie de rabbi ziet als verdachte. Stone gaat zelf op onderzoek uit, want hij wil wel weten waarom iemand, die hij acht jaar geleden de synagoge uitgooide, hem nu zoveel geld nalaat.
Als eerste brengt hij een Shivah-bezoek - een condoleance bezoek in de zevendaagse rouwperiode - aan de weduwe. Ook zij heeft zo haar vragen.

      

De sfeer van het verhaal wordt meteen bij aanvang duidelijk als de rabbi zegt: "De scheidslijn tussen verlossing en verdoemenis is dun. Ik weet niet meer waar ik sta en wat ik moet doen. Maar ik weet wel wie ik ben." Een rabbi die twijfelt en gedeprimeerd is. Desondanks is niet alles somber, een glimlach kan er makkelijk vanaf als de rabbi cynische opmerkingen plaatst.

De Shivah is meer een interactief verhaal, dan een puzzel adventure. Er zijn vrijwel geen voorwerpen op te rapen. Wel zijn er veel dialogen, die zorgvuldig uitgekozen dienen te worden. Je kunt daarbij altijd kiezen voor een vragende, een verontschuldigende of een ietwat agressievere benadering. Het spelverloop reageert hierop, met als gevolg dat er drie eindes mogelijk zijn. Je kunt zelfs voortijdig overlijden, als je je woorden verkeerd kiest.
De rabbi maakt aantekeningen en die kun je soms combineren om meer gespreksopties te krijgen.
Ook heb je voor sommige puzzels een Joods woordenboek nodig, dat uiteraard in het spel in ingebouwd. Verder maak je gebruik van de PC van de rabbi om noodzakelijke adres- en andere gegevens te krijgen.

      

De grafische beelden doen in de 2006-versie ietwat verouderd en pixelig aan. Ook in de 2013-versie, met sterk opgepoetste beelden, blijft het spel een 'retro look' houden. Dit is overigens geen enkel probleem voor het speelplezier en inmiddels zelfs een handelsmerk van de spellen van Dave Gilbert.
Wat wel opviel is het feit dat de ruimtes een 3D-look krijgen door ze in de verte kleiner te laten worden, maar dat de karakters die rondlopen overal even groot zijn. Dit geeft vervolgens een totaal vertekend perspectief.
Het spel is niet zo groot en er zijn dan ook weinig locaties te bezoeken.
In de deluxe versie zijn pop-up schermpjes toegevoegd voor de pratende personen.

De bediening van het spel is eenvoudig. Linksklik om een actie te ondernemen en rechtsklik om iets te bekijken. Het stem-acteren is goed uitgevoerd en klinkt heel natuurlijk. Er is geen sprake van lipsynchronisatie. In de bovenhoeken verschijnt een portretje van degene die aan het woord is.
De achtergrondmuziek is een aangenaam, onopvallend jazzy deuntje.

      

Samengevat is The Shivah een kort, maar wel boeiend interactief verhaal, met mooie retro achtergrondbeelden en uitstekend stemacteren.

Eerst uitproberen?   Download de PC demo 2013-versie, op de officiŽle site.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.