S P E L - I N F O

         

QUANTUMNAUTS 2: Black Hole Happens!


Uitgever: Midian Design / 2013
Ontwerper: Danilo Cagliari/Midian Design

Platform: PC

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7 - CPU 2.0 GHZ processor - 1 GB RAM - 1.5 GB beschikbare opslagruimte - 1 GB DirectX 9.0 videokaart.

Categorie:
Science fiction parodie, vreemde planeet, getekende 2D en 2.5D beelden, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Wat doe je als je de keus krijgt tussen de dood of een baantje bij de Quantumnauts? Juist!
Er zijn sindsdien drie jaar voorbijgegaan. Bob is kapitein op zijn eigen schip en hij en Neena zijn een gelukkig paar. Maar kolonel Fen'Herh blijft Neena lastig vallen met zijn avances. Als Neena hem blijft afwijzen, stuurt hij Bob op een "no return" missie.
Gelukkig weet Bob op het nippertje aan het Zwarte Gat te ontsnappen, maar is hij wel gedwongen te landen op een onbekende planeet, die bevolkt wordt door zelfdenkende robots. Hier wordt hij tot zijn verbazing als een teruggekeerde God binnengehaald.
Al snel ontdekt Bob echter, dat dictator Primo hem wil gebruiken om zijn macht te versterken. Gelukkig is er ook nog een groep rebellerende AtheÔsten die begrijpen dat Bob een mens is en hem willen helpen terug te keren naar zijn Neena.

      

Het eerste dat opvalt na opstarten van het spel is de verbeterde grafische kwaliteit ten opzichte van deel ťťn. Het spel kan in een hogere resolutie gespeeld worden, waardoor zelfs een close-up in een tussenfilmpje er prima uitziet. Ook zijn er nu meer details te bewonderen, zoals een glimmende vloer, diepte-effecten en een schaduw die correct met Bob meebeweegt. En niet alleen de achtergronden zijn mooier, er is ook gedacht aan de bewegende karakters. Bobs schoenveters zijn goed zichtbaar en hoewel hij normalerwijze strak rechtop staat, zakt hij opmerkelijk soepel door zijn knieŽn als hij iets op de grond doet.
De spelbediening blijft prettig eenvoudig. Rechtsklik om iets te beijken en linksklik om actie te ondernemen. Alle actieve punten hebben een naamplaatje, net als de iconen in je inventaris.

      

De meeste puzzels in het spel zijn gebaseerd op de voorwerpen die je opraapt en op de juiste plek moet gebruiken. Ze zijn niet al te moeilijk en Bob geeft hier en daar hints. Maar overal goed rondkijken en logisch nadenken blijft nodig, want met alleen simpel proberen kom je er niet.
Verder zit er een muziekpuzzel in, die niet moeilijk is, maar voor mensen met gehoorproblemen wel een kwestie van proberen blijft.
Er zijn ook puzzels die gebaseerd zijn op dialogen waarin je de juiste vraag moet stellen of de juiste respons moet geven. Echt de fout ingaan kun je hiermee niet, maar je krijgt wel extra punten als je de juiste beslissing neemt. Dit stimuleert natuurlijk om het spel nog een keer te spelen om het maximaal haalbare te verdienen.

      

Het spel bevat geen gesproken stemmen, maar de goed gekozen electronische muziek maakt dit ruimschoots goed. Zelfs als Bob heel even zijn geliefde metal-muziek laat horen.
De spaarzame achtergrondgeluiden zoals voetstappen zijn aanwezig waar nodig.
De hele sfeer van het goedvertelde verhaal is boeiend en tegelijk luchtig gehouden. Er zitten zelfs uitgesproken hilarische stukjes in. Bob is zijn naÔviteit niet kwijtgeraakt en heeft de nodige zelfspot.
Het laatste stukje valt dan ook een beetje uit de toon. Hierin komt Bob God tegen (Morgan Freeman in een bekende rol) en wordt er diepzinnig gepraat over de reden van iemands bestaan en parallelle universums. Bovendien bezoekt Bob heel kort locaties in eerdere spellen van Cagliari, die vanwege de achterliggende theorieŽn van onder andere Hawkin en Bohm min of meer gelinkt zijn. Dit is alleen echt te begrijpen door degenen die de eerdere spellen van Cagliari speelden. Jammer van een verder aardig adventurespelletje.

      

Samengevat is het tweede deel in de Quantumnauts serie niet onaardig gelukt. De grafische beelden zijn duidelijk verbeterd en de puzzels wat je ervan verwacht. Jammer alleen van die ene muziekpuzzel. Het verhaal wordt goed verteld.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Eerdere avonturen van Bob Marshall in
Quantumnauts