S P E L - I N F O

         

NOT ANOTHER WEEKEND


Uitgever: Dionous Games / 2021
Ontwerper: Animatic Vision, Dead Blue Friends

Platform: PC, Mac, Linux, Android, iOs.

Systeemeisen:
Vereist een 64-bits processor en besturingssysteem.
--- Windows Vista/7/8/10 - Processor: 2.5 GHz (Single Core) of 2 GHz (Dual Core) - 4 GB RAM - 3D grafische kaart, compatible met OpenGL 2.0 compatible en 1 GB RAM - DirectX 11 - 300 MB beschikbare opslagruimte.
--- MAC OS X 10.15 of later.
--- LINUX Ubuntu 14.04, Mint 17.

Categorie:
Science fiction, humor, 80-tiger jaren hotel, queeste, getekende 2d of 2.5D retro-beelden, 3de persoon, point & click, leeftijd 16+.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review door Yvonne:
Mike Melkouts moeder en haar broer waren de eigenaars van hotel 404, totdat het werd overgenomen door de zakelijk partner van Mikes oom. Mikes oom wil het hotel terug hebben en hoewel hij dood is, kan Mike tóch met hem communiceren. Mike bewaart de hersenen van zijn oom namelijk in de wijnkelder van het hotel en pakt ze er af en toe uit om zijn oom op de hoogte te houden van zijn acties.
Hij gaat in het hotel werken als loopjongen en probeert alle gasten en personeel uit het hotel weg te werken, zodat zijn oom het rijk alleen heeft om het hotel weer in zijn bezit te krijgen én weer als normaal te functioneren.
Mike heeft daar één weekend voor, van zaterdagochtend tot zondagnacht en maakt gebruik van de zwakheden van zijn slachtoffers. Zo zijn er onderhoudstechnicus Bob, die een complotdenker is en Ritz de badmeester, tevens beveiliger, die voornamelijk bij het zwembad achter de dames aan zit. Ook voor een seriemoordenaar die nog niet uit de kast is, omdat hij te verlegen is, heeft Mike een speciaal plannetje.

      

Het spel is behoorlijk lang en er zijn bijzonder veel puzzels op te lossen. Dat is niet te moeilijk, maar je moet er verschillende stappen voor zetten. Je beweegt je van de ene naar de andere verdieping om weer terug te gaan en weer eens een andere kamer te bezoeken. Je moet spullen vinden die je in moet zetten om problemen op te lossen en goed opletten als je met een figuurtje praat. Het zijn dus vooral dialoog- en inventarispuzzels, waarmee je te maken krijgt.
Niet alle oplossingen lijken logisch in elkaar te zitten, maar zijn dat wel degelijk. Dat je bijvoorbeeld met een octopus de juiste getallen voor een code kunt intypen lijkt absurd, maar is best logisch. Je ziet in kranten en op tv wel vaker dieren, die worden gebruikt om sportuitslagen te voorspellen.
Het spel is lineair. Sommige gesprekken zijn niet te voeren als je niet eerder iets gevonden of gehoord hebt, maar je kunt wel spullen vinden die je later pas gebruikt. Op een gegeven moment komt Mike terecht in een sitcom, waar hij de hond des huizes speelt. Hij kan dan niet ondertussen naar andere hotelkamers gaan, maar moet het probleem daar oplossen, voor hij verder kan.
Behalve dit soort puzzels heb je ook te maken met raadsels die op een cryptische manier de oplossing duidelijk maken.

      

De helder gekleurde tekeningen zijn leuk. Er zijn veel details te zien. De mimiek is goed, de gezichtjes zijn expressief en de figuurtjes maken goede bewegingen. Mike ziet er leuk uit in zijn uniform. Ook andere figuurtjes zijn aardig om te zien. Er is een onderhoudstechnicus die in complotten gelooft, een actrice in films voor volwassenen, een gezin met een lastige puberzoon, een popartieste met 5 dansers die haar come-back wil maken, een ontdekkingsreiziger met een lastig aapje en meer bijzondere types. Het enige nogal statische figuurtje is de mediterende Shao Lee, maar dat past wel bij wat hij moet uitstralen.
De animatie op de achtergrond is zo goed als afwezig. Door de veelheid aan voorwerpen op de plaatjes mis je dat niet. Er is voldoende te zien.

Er zijn in dit spel geen symfonische grote muziekstukken te horen. Wel zich herhalende elektronisch orgelgeluidjes op de begane grond van het hotel. Ook een stukje als een speelgoedpianootje met hoge heldere klanken in de kelder. Gingers kamer heeft uptempo muziek met mondorgel. Op het dak klinkt jazzy loungemuziek. De jazz in de lift klinkt goed, ook al vindt de getraumatiseerde politieman die niet te verdragen.
Andere geluiden zijn ook in orde: wasmachines die draaien, geklop op deuren, het gegil van kamermeisje Sasa of van popster Gia als ze terecht van iets schrikken.

      

Another weekend is een grappig spel en niet alleen door de heldere tekeningen in cartoon-pixelstijl. De humor is vaak absurdistisch. De communicatie van Mike en de hersenen van zijn oom, het muteren van een rat tot ninja-rat na het eten van iets uit de keuken, de onervaren kok die magneetjes met aanwijzingen op de koelkast plakt, zoals "Bubbles mean water boils!". Een robot die zich voordoet als mens en bij wijze van deodorant een anti-roestmiddel op spuit en zo zijn er veel situaties die absurd overkomen.
Het zijn allemaal grappige figuurtjes die op een leuke manier weggewerkt worden.
Er wordt ook gespeeld met namen. Zo staat de veel wetende Jonny Cocktail achter de bar en heet het 6 sterren hotel misschien 404 naar de bekende "not found" error op internet?
Leuk zijn de hoogdravende beschrijvingen van de schilderijen in kamers en gangen. Herkenbaar taalgebruik als uit de kunstgeschiedenis, en in dit spel bespottelijk gemaakt.

      

Behalve de gasten en medewerkers speelt ook detective Verbin op een gegeven moment een rol. Hij onderzoekt de verdwijning van de sombere politieman die uit het hotel is verdwenen. Hij noemt het al snel een moord en wil dat iedereen zich voor hem 'opent' zodat hij achter de toedracht kan komen. Dat levert dan bijvoorbeeld op dat hij de lift moet zien te openen en de lift als medeplichtige geldt.
Ook seksuele grapjes komen voor. Als Mike voor het oplossen van een probleem toe moet kijken als Tulip en Doug seks hebben, is dat een best grappige situatie zonder grofheid. Ginger Hot, de actrice uit films voor volwassenen, heeft een doos speeltjes bij zich. Die blijkt echter kinderspeelgoed te bevatten. De situaties waarbij aan seks gerefereerd wordt zijn nooit grof, niet expliciet en passen binnen het verhaal.
Het spel is dus geschikt voor volwassenen en adolescenten. Voor kinderen is het niet aan te raden, niet omdat het spel te aanstootgevend is, maar omdat ze sommige dingen niet zullen begrijpen. Er komen op een gegeven moment ten slotte een vibrator en condooms in de inventaris terecht en ergens kun je erectiepilletjes oppakken, die verhuld beschreven worden.

      


Al met al is Not Another Weekend een bij de traditie passend, humoristisch adventure met een innemende hoofdpersoon en leuke puzzels die goed te doen zijn. Omdat je niet gedwongen wordt kamer voor kamer leeg te spelen is het spel afwisselend in de verhaallijn. Een spel voor (jong-)volwassenen waaraan veel plezier is te beleven.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.