S P E L - I N F O

         

MOZART: DE SAMENZWEERDERS VAN PRAAG (Le Dernier Secret)


Uitgever: Easy Computing, Micro Application / 2008
Ontwerper: Game Consulting

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7 - Pentium4 2GHz - 1 GB RAM - 128 Mb videokaart - 2 GB beschikbare opslagruimte.

Extra info: Het spel is verkrijgbaar met Nederlandse ondertitels.

Categorie:
Mysterie, samenzwering, historisch, Praag 1788, geïllustreerd realisme, muziek minigames, 3de persoon, point & click, NL ondertiteld.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Het is 1788 en Mozart is in Praag voor de uitvoering van zijn opera Don Giovanni.
Hij heeft geldproblemen, want de theaterdirecteur weigert hem zijn gage uit te betalen.
Mozart droomt dat zijn beschermheer, keizer Joseph 2, in groot gevaar verkeerd. De volgende ochtend wordt Mozart naar het paleis geroepen en krijgt hij ook nog een boodschap van de vrijmetselaarsloge in Praag.
Als er dan ook nog een moord gebeurd, wordt Mozart in een spel van intriges, verraad en geheime genootschappen betrokken. Een spel, dat hij op zijn eigen muzikale manier meespeelt.

      

Het verhaal is leuk en logisch en wordt goed uitgewerkt, met informatie over vrijmetselaars en hun stichter. Mozart wordt afgeschilderd als een rokkenjager met chronisch geldtekort, die behoorlijk kwaad kan worden en soms arrogant is. De andere karakters krijgen echter niet veel diepgang hangen er zo'n beetje bij.

De puzzels in dit spel zijn soms origineel en altijd passend bij het verhaal. Ze varieren van heel gemakkelijk koffie zetten of een sleutel zoeken, tot bijzonder moeilijk een partituur corrigeren. Dit is te doen zonder muzikale kennis, maar met moeite. Deze puzzel komt meerdere malen in het spel voor.
Ook mag je tot 7 keer toe een letterpuzzel oplossen en dezelfde minigame spelen: Met de punt van een dirigeerstokje (muiscursor) een witte bol over je scherm volgen.
Verder zitten er ook twee puzzels in, waar je uitsluitend op gehoor, zonder visuele hulp, een piano moet stemmen en dat is niet leuk voor mensen met een hoorstoornis. Je kunt de puzzels niet overslaan.

      

De grafische beelden in het spel zijn heel mooi, hoewel veel van het spel zich in het halfdonker afspeelt. Ze geschilderde achtergronden zijn fotografisch echt. De personen die er rondlopen zijn gedetaileerd weergegeven, maar omdat ze "scherper" zijn, passen ze minder in het decor. Jammer is ook dat de personen altijd dezelfde bewegingen maken en een vrijwel statische gezichtsuitdrukking hebben.

Als Mozart piano speelt, kun je beter niet op zijn handen letten en gewoon genieten van de muziek. Daar valt namelijk weinig op aan te merken, het is gewoon muziek van...Mozart.
Leuk is dat je extra stukken kunt horen, die verder niets met het spel te maken hebben. Klik op een piano of clavecimbel die overal rondstaan en Mozart speelt (compleet met orkest) een deuntje uit eigen werk.
Het stemacteren is uitstekend gedaan. Het klinkt allememaal heel natuurlijk en bij de persoon passend.

      


Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.