S P E L - I N F O

         

MERIDIAN 157


Uitgever: NovaSoft Interactive / 2019 / 2020 / 2021.
Ontwerper: NovaSoft Interactive

Platform: PC, Mac, Android, iPad, iPhone.

Systeemeisen:
--- Windows 7 of hoger - Processor: Dual Core met Hyper-Threading - 2 GB RAM - Grafische kaart: Intel Pro Iris Graphics - 250/550/800/2000 MB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Mysterie, onderzoek, verlaten eiland, 2D geïllustreerd realisme, slideshow, casual puzzels, 1ste persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Hans' Nederlandstalige walkthrough voor de proloog, hoofdstuk 1 en 2.
Walkthrough: klik hier voor Hans' Nederlandstalige walkthrough voor hoofdstuk 3.

Beschrijving en review door Hans:
Meridian 157 is een puzzel-avonturenspel in vier afleveringen, waarvan de eerste, de relatief korte Proloog, helemaal gratis is.

Verhaal
Je speelt als David Zander, een meteoroloog uit Alaska die naar een eiland ten zuiden van het vasteland reist (op de 157ste lengtecirkel van de aardbol) om een mysterieus afwijkend weersverschijnsel te onderzoeken. Daar aangekomen ontdekt hij een geheime wetenschappelijke basis zonder ook maar één levende ziel aan te treffen. Wat is dat voor een plek, waarom is iedereen weg en eenmaal binnen: hoe kom je er weer uit? Aan de hand van briefjes en dagboeken wordt heel geleidelijk het onderliggende verhaal duidelijk. Door de omgeving te verkennen en puzzels op te lossen dring je steeds dieper door in de basis die uit meerdere onderling verbonden locaties bestaat.

In de relatief korte Proloog duurt het even voordat je met je boot naar het onbekende eiland kunt varen. Daar aangekomen ontdek je een stalen deur in een rotswand, maar het kost enig speur- en puzzelwerk voordat je die open hebt.

      

In Hoofdstuk 1 verken je als David wat het Transportdistrict van de basis blijkt te zijn. Vrijwel iedere deur, elke kluis en alle kisten en laden die hij tegenkomt zijn met puzzelsloten beveiligd. Langzaam dringt hij door in oude mijnen en modernere maar verlaten gangen en vertrekken, maar begrijpt nog niet wat zich hier heeft afgespeeld en waarom iedereen is vertrokken. Dan blijken er elders nog andere ondergrondse faciliteiten te zijn die per metro zijn te bereiken. Hoofdstuk 1 eindigt met een dramatisch verlopen treinreis.

In Hoofdstuk 2 zet je je speurtocht voort en bereik je na het oplossen van talloze puzzels en via mijngangen, tunnels en riolen de buitenwereld en tenslotte Sector C van de geheime basis. Van hieruit weet je de hoofdbasis Lambda te bereiken. Het verhaal krijgt al meer kleur door de ontdekking van dagboekfragmenten en aantekeningen.

Hoofdstuk 3 begint bij het betreden van de basis Lambda, die erg uitgebreid blijkt te zijn met meerdere verdiepingen waar je al puzzelend in doordringt. Nu wordt duidelijk wat zich hier in het verleden heeft afgespeeld. Maar het gevaar is nog niet geweken. Lukt het jou om de wereld voor een dreigende catastrofe te behoeden?

Af en toe verschijnt er even een donkere gedaante in beeld. David vraagt zich af of die reëel is of een hersenschim. Ondanks dat de spanning in het verhaal geleidelijk toeneemt wordt het nergens een echte horror. Je wordt niet aangevallen en hoeft niet te vluchten of te vechten.

      

Puzzels
De nadruk bij dit spel ligt op de puzzels die variëren van gemakkelijk tot echte hersenkrakers. De gemakkelijke zijn van het type: je vindt een sleutel die even later op een deur blijkt te passen, of: je wilt een paar schroeven verwijderen en gaat op zoek naar een schroevendraaier. De moeilijke zijn intelligent ontworpen puzzels waarbij je vaak gegevens moet combineren om ze op te lossen. Ook is het regelmatig nodig om 'out of the box' te denken, dus je aanpak over een andere boeg te gooien. Het geeft veel voldoening als dat dan gelukt is.

Niet zelden vraag je je bij een puzzel af: heb ik hier al een aanwijzing voor gekregen, of: kan ik hem door uitproberen of logisch nadenken oplossen, of: moet ik wachten tot ik verder in het spel een aanwijzing krijg? Maar wat de bedoeling van de puzzel is moet je zelf maar achterhalen. Dat is een deel van het plezier.

De meeste puzzels zijn van een hoog niveau. Slechts in één geval schoot de logica tekort. En op de chemische reactie die je een keer moet uitvoeren valt ook wel het een en ander aan te merken.

Je kunt aan het begin van een spel kiezen uit twee modi: een normale moeilijkheidsgraad waar je eventueel van hints gebruik kunt maken en hulp krijgt bij de puzzels, of een moeilijke modus waarbij deze hints en hulp ontbreken.
Er is bovendien zelfs een modus voor mensen met een kleurzichtbeperking!

      

Bediening
Meridian 157 is een point-and-clickspel met een uiterst eenvoudige bediening. Je gebruikt alleen de linker muisknop. De cursor is een pijltje en dat verandert niet van vorm. Je kunt op elke locatie verder gaan door ergens te klikken of je zoomt in op een detail zonder dat er van pixeljagen sprake is. Er zijn geen hotspots. Naar links en rechts kijken kan niet. En door op een pijl linksonder in beeld te klikken ga je steeds één stap terug (achteruit in het spel).

Je vindt al gauw een camera die linksonder in beeld zichtbaar blijft en waarmee je 20 opnamen kunt maken en naar believen weer verwijderen. Dat is handig om teksten, figuren en dergelijke vast te leggen, zodat je geen aantekeningen hoeft te maken.

Linksboven in beeld staat een loep (ingeval van de normale modus) waarmee je een hint (in stappen) kunt oproepen, maar waar je natuurlijk zo min mogelijk gebruik van maakt.

      

Sommige voorwerpen kun je meenemen in je inventaris die als leren tas rechtsonder in beeld zichtbaar is zodra je die gevonden hebt. Als je bijvoorbeeld een deur wilt openen die op slot zit dan open je de tas, klikt met de cursor op een sleutel en daarna op de deur, en als de sleutel past dan is de deur meteen open en de sleutel verdwenen (niet meer nodig, weg ermee! Dus geen uitpuilende inventaris, het blijft allemaal erg beperkt). Wel blijft de inventaris geopend totdat je hem sluit.
Vanaf Hoofdstuk 2 kun je ook voorwerpen uit de inventaris combineren, wat een aardige aanvulling is.

Jammer van het spel is dat je niet zelf je voortgang kunt opslaan. Dat wordt uitsluitend bij onderbreking (Exit) voor je gedaan. Je drukt de volgende keer op Continue om je spel te vervolgen. Zo kan het zijn dat je al proberend een puzzel 'per ongeluk' oplost, zonder helemaal te begrijpen waarom het lukte. Maar herhalen zou betekenen dat je de aflevering van voren af aan opnieuw moet spelen. Zelf opslaan voordat je een puzzel probeert op te lossen zou welkom zijn geweest.

Maar verder loopt alles uiterst soepel. Geen bugs of vastlopers. Prima!

      

Beeld en geluid
Beeldend ziet het er heel goed uit met prachtig tekenwerk en meer detail waar dat nodig is. Omdat het een point-and-clickspel is zie je niet veel bewegen behoudens hier en daar wat kabbelend water, een lekkende waterpijp, vonken die op naderende kortsluiting duiden, een ventilator die ronddraait en zo meer. Toch doet het hele spel niet statisch aan omdat je dingen oppakt of neerlegt, met beweging in puzzels bezig bent en natuurlijk van beeld naar beeld 'springt'.

Halverwege het hele spel sluipen er toch iets mee bewegingsmogelijkheden in. Sommige voorwerpen kun je dan handmatig bewegen zoals draaien aan een zwengel. Ook treden er korte animaties op: bijvoorbeeld een deur die langzaam open schuift in plaats van ineens open is. En elke aflevering heeft een inleidend en/of afsluitend filmpje.

      

Ook de geluiden zijn dik in orde. Bij aankomst onweert het. Een deur gaat hoorbaar open, een hek piept en bij een lade hoor je hout over hout schuiven. Omdat je niemand tegenkomt zijn er geen gesprekken en de hoofdpersoon praat ook niet in zichzelf. Je hoort dus geen stemmen en er is daarom geen ondertiteling nodig. Wel worden gedachten van David in een kader boven in beeld zichtbaar gemaakt, in de trant van "Dat lijkt me niet nuttig" als je iets probeert wat geen zin heeft of "Ik moet eerst ... doen voordat ik hier verder kan". Op deze manier wordt je enigszins door het spel geleid.

Er is in elke aflevering eigen muziek die weliswaar steeds wordt herhaald, maar omdat die prachtig klinkt toch niet verveelt en maakt dat het niet voortdurend stil is om je heen. In sommige omgevingen is de muziek functioneler en gemengd met het geronk van machines.

      

Samenvatting
Meridian 157 is een buitengewoon onderhoudend spel met intrigerende creatieve puzzels, een pakkend verhaal, mooie beelden, goede geluiden en aangename muziek. Als eerste spel van een piepklein team een geweldige prestatie! We hopen in de toekomst nog veel meer moois van hen tegemoet te zien.

Eerst uitproberen?    Download de gratis proloog, via de officiële site.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.