S P E L - I N F O

         

MATA HARI


Uitgever: DTP entertainment / 2010
Ontwerper: Cranberry Production

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/2000 - Processor: 1.6 GHZ minimum, 2.0 GHZ aanbevolen - 512 MB minimum, 1 GB aanbevolen - Grafische kaart met 128 MB geheugen, 256Mb aanbevolen - DirectX 9.0c - 2 GB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Historische fantasie, spionage, Europa begin 20ste eeuw, minigames, geïllustreerd realisme, 3de persoon, point & click.

Extra info:
Het Duitstalige spel werd in 2008 in Duitsland uitgeven. De Engelstalige versie volgde in 2009 in Noord-Amerika en in 2010 in Europa.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Mata Hari, exotisch danseres, courtisane en spionne, was een van de meest besproken vrouwen uit het begin van de vorige eeuw. De wereld was op weg naar een oorlog, waarin voor het eerst chemische middelen en vliegtuigen werden ingezet. En spionnen haalden hun informatie in het bed van loslippige minnaars.
De ontwerpers uit de oude Lucas Arts stal, Hal Barwood en Noah Falstein, die nog meewerkten aan het befaamde Indiana Jones and the Fate of Atlantis, gaf het blijkbaar voldoende inspiratie voor het maken van een adventurespel.

      

Het spel begint in 1936, als een journalist een interview heeft met ene Elsbeth Schragmuller, die een vriendin was van de beroemde Mata Hari. Wat volgt zijn flashbacks van vier episodes uit het leven van Mata Hari.
Om te beginnen zien we een jonge danseres arriveren in Parijs. Ze wil de beroemde Gabriel Astruc ervan overtuigen haar manager te worden.
Later wordt Mata Hari door de Zwitserse idealist en spion Oscar Samsonet overgehaald om voor hem te werken. Ze kan immers met haar vrouwelijke charmes toegang krijgen tot kamers en geheimen waar Samsonet niet bijkomt. In eerste instantie doet Mata Hari mee vanwege het geld, maar naarmate de jaren verstrijken wordt ook zij gegrepen door idealisme.

      

Mata Hari doet haar uiterste best om vliegtuigmotoren te saboteren en een zenuwgasfabriek te laten ontploffen en daarbij ook nog een moordenaar te vangen die de man van haar vriendin Marie Curie vermoordde.
Om haar doel te bereiken moet ze onder andere dansen en reizen.
Dit zijn dan meteen de steeds weer terugkerende minigames in het spel.
Bij het dansen mag je noten aanklikken die over het scherm schuiven. Voor een geslaagde voorstelling krijgt je geld.
Maar je mag alleen dansen als je eerst inspiratie opdoet en die vind je in fonteinen en wolken en dergelijke. Het betekent in ieder geval veel reizen per trein.
En nog meer reizen om gesprekken te voeren of voorwerpen te vinden. En elke keer als je reist over een kaart, zijn er spionnen die je moet ontwijken. Al dit reizen kan op den duur zeer vervelend werken.
Je kunt de minigames wel overslaan, maar dan krijg je geen punten en de punten en het geld dat je verzamelt, bepalen de afloop van het spel.

      

De grafische achtergrondbeelden in het spel zijn uitstekend. Er zijn niet zo heel veel plekken die je kunt bezoeken, maar ze zijn wel allemaal zeer gedetailleerd en passend bij 1914. Wat erg leuk is, zijn de figuranten. Ze lopen in beeld, praten met elkaar en lopen weer verder en het zijn steeds andere mensen. Het geeft de achtergrond een minder statisch idee.
Mata Hari heeft 12 verschillende dansen ter beschikking, als je tenminste alle inspiratiebronnen vindt. Ze beweegt heel leuk met heupen en bui. Het is dan ook jammer dat je geen tijd hebt ernaar te kijken, omdat je muzieknoten moet vangen. Doe je dat niet, dan wordt de dans meteen heel houterig.
De tussenscènes zijn niet slecht, maar grafisch minder mooi.

De muziek is goed, vooral het hoofdthema. Door het spel heen geeft de muziek wel de dreiging van een naderende oorlog aan, maar draagt niet echt bij tot de sfeer van het moment.
De muziek waar Mata Hari in het spel op danst, past niet bij het tijdperk begin 1900.
Het stemacteren is goed gedaan, al had er wel wat meer emotie in gemogen toen er een lijk ontdekt werd.

      


Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.