S P E L - I N F O

         

MAGE'S INITIATION: Reign of the Elements


Uitgever: Himalaya Studios / 2019
Ontwerper: Himalaya Studios

Platform: PC, Mac, Linux.

Systeemeisen:
--- Windows XP of hoger - Processor: Pentium of hoger - 128 MB RAM - Grafische kaart: 1280x800, 32-bit kleur, 1200 Mhz - DirectX 8.0 - 2 GB beschikbare opslagruimte - DirectX-compatible geluidskaart.
--- MAC OS X 10.11 - Processor: 2 GHz - 2 GB RAM - Videokaart met 256MB RAM - 2 GB beschikbare opslagruimte - Digitale geluidskaart.
--- LINUX Debian 9.x, Ubuntu 16.x, SteamOS - Processor: Pentium of hoger - 128 MB RAM - Grafische kaart met OpenGL 2.x, 3D mogelijkheid - 2 GB beschikbare opslagruimte - Digitale geluidskaart.

Categorie:
Fantasie, queeste, magie, RPG-hybride, getekende beelden in 2D en 2.5D, meerdere spellijnen, 3de persoon, point & click.

Beschrijving en review:
D'Arc is een zestienjarige student aan de Magiërs School van Iginor. En zoals met alle jonge magiërs, volgt ook voor hem het moment dat hij zijn opleiding kan afsluiten met een meesterproef.
D'Arc wordt naar de Hallowed Hall geroepen, waar de vier Meesters van de Elementen op hem wachten om zijn magische en mentale krachten te testen. Hij krijgt drie queestes te vervullen en mag dan terugkeren naar de Hall met de symbolen van zijn slagen: Een lok haar van de priesteres Amun-Cul, een ongebroken eierschaal van een griffioen en een hoorn van een tricorn.
Voor hij de middeleeuwse wereld intrekt krijgt D'Arc extra magische kracht van een van de elementen aarde, vuur, water of lucht. Welke wordt bepaald door het beantwoorden van vragen van de Meesters.
Nadat hij voor elke taak, die het spel als het ware in drie delen splitst, nog even oefent in de Reading Hall, kan de jonge magiër op pad door gevaarlijke bossen met goblins en barre woesternijen, diepe oceanen en over hoge bergen waar mysterieuze wezens wonen.

      

Het spel is te spelen als een klassiek adventure, met een inventaris in een balk boven in je scherm en een duidelijk icoon aan je cursor, die aangeeft wat je kunt doen. Je kunt echter ook kiezen voor een modernere variant, waarbij je rechtsklikt op een voorwerp en dan een cirkeltje ziet met opties als praten en pakken. Dialoogopties verschijnen in een venstertje.
Het spel bevat vier opties die je normalerwijze alleen in RPG (Role Playing Game = rollenspel) ziet. D'Arc kan zijn 'kracht' en zijn 'intelligentie' opkrikken, wat van invloed is op de effectiviteit van zijn toverspreuken. Zijn 'constitutie' zorgt voor maximale gezondheid en bij 'magie' kun je de hoeveelheid 'mana' verhogen, die hij nodig heeft om toverspreuken te kunnen gebruiken. Sommige dingen zijn te koop, andere moet je verdienen door ervaring op te doen.
De gevaren onderweg kan D'Arc overwinnen met toverspreuken, maar ook door ze voorzichtig te vermijden en weg te rennen. Lijfelijk vechten is in dit spel niet nodig, D'Arc kan wegrennen.
Mocht je dat willen, dan kun je bijvoorbeeld wel op goblins jagen en eventueel hun goud stelen.

      

Door D'Arcs keuze van een van de elementen voor hij op op pad gaat, krijgt het toch al lange avontuur (ruim 15 uur) grote herspeelbaarheid, want elk element heeft een gemeenschappelijk verhaal/gebied dat onderzocht kan worden en deels ook zijn eigen gebied met toverspreuken, puzzels en oplossingen. Ook is het mogelijk het spel uit te spelen, zonder dat je alle zijdelingse queestes gedaan hebt. En ook dat stimuleert om het spel nogmaals te spelen om alles te vinden/zien.
Het is ook wel grappig om te onderzoeken op hoeveel manier D'Arc kan overlijden. Probeer eens wat bijen boos te maken bijvoorbeeld. Er is gelukkig een autosave als je in gevaar bent.
Na de drie aparte delen, waarin D'Arc de opdrachten vervult, volgt een vierde deel, waarin alle draadjes van het verhaal bij elkaar komen. Voor degenen die zich de moeite namen om goed op te letten bij de dialogen, een grote voldoening. D'Arc is een bedachtzame, ernstige, oprechte jongen en dat merk je in de dialogen. Hij heeft veel woorden nodig om zijn gedachtes te formuleren. Hij heeft geen onaangename stem om naar te luisteren, maar jammer genoeg past de intonatie niet altijd bij de inhoud. Alles is uiteraard ondertiteld

      

D'Arc loopt ook erg langzaam, maar je kunt hem via dubbelkikken laten rennen. Eerlijk gezegd, ziet dat minder fraai uit en is het niet erg effectief. Hij is niet in staat harder te rennen dan zijn 'vijanden', wat het lastig maakt als voldoende afstand wilt houden.
Het langzame tempo geeft je natuurlijk wel de kans om volop te genieten van de handgeschilderde achtergronden, die met veel liefde voor detail zijn gemaakt. En niet alleen te bekijken. Veel van die kleine details die het spel zo attractief maken, zijn ook aanklikbaar. En overal lopen wel figuranten rond, stroomt water of vliegen vogels. Het zorgt voor de levendigheid van de omgeving.
Doordat elk van de taken in een compleet unieke omgeving uitgevoerd moet worden, is er een enorme variatie in locaties te bezoeken. Neem de tijd om eens rustig in de bibliotheek rond te kijken of in een bos. Geniet van de vergezichten als je boven op een berg staat. Zelfs een woestijn is niet eentonig of saai.

      

Behalve de mooi vormgegeven achtergronden, is er ook volop aandacht besteed aan de karakters. Het gezicht sprekende karakter verschijnt in een popup venstertje, niet statisch, maar met lipsynchronisatie tijdens het spreken. En ook dat is werkelijk uitstekend gedaan.
De gekozen stemmen passen over het algemeen perfect bij de karaktertjes die je ziet. Diep statig of nerveus hoog. Een compliment als je bedenkt dat niemand eigenlijk weet hoe bijvoorbeeld een goblin spreekt.
Ook over de muziek is goed nagedacht door de spelamkers. Hij past bij de sfeer van het moment, overheerst en stoort nergens en blijft aangenaam op de achtergrond. Bij een bepaald gebied buiten het kasteel hoor je zelfs helemaal geen muziek en kun je genieten van de vogels en dergelijke, want ook de achtergrondgeluiden zijn daar waar nodig aanwezig. Grappig is dat je in het menu de het voetstappengeluid zelfs kunt uitzetten, mocht je dat onverhoopt storen.

      

Samengevat is Mage's Initiation een heerlijk lang ouderwets adventurespel met lichte RPG elementen. Er wordt niet echt in gevochten, wel volop (logisch) in gepuzzeld. De vele handgeschilderder gedetailleerde achtergronden en de close-ups met uitstekende lipsynchronisatie zijn een lust voor het oog en alle aandacht meer dan waard.
Het spel is kortom een absolute must voor liefhebbers van klassieke Sierra adventures.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Meer adventures van Himalaya studios:
Al Emmo and the Lost Dutchman's Mine
Remake versies van Kings Quest I, II en III (gratis)
Remake versie van Quest for Glory II (gratis)