S P E L - I N F O

         

JACK KEANE 2: The Fire Within (Das Auge des Schiksals)


Uitgever: Astragon Software / 2012 (Duits) - Nordic Games / 2013
Ontwerper: Deck 13 Interactive

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows XP (32 bit)/Vista/7/8 (32/64 bit) - Processor:Intel Core2 Duo 2.6 GHz of vergelijkbare processor met SSE3 - 3 GB RAM - videokaart: NVidia GeForce 9800 GT / ATI Radeon HD 4850 of beter met shader model 3.0 ondersteuning - DirectX 9.0c - 3600 MB beschikbare opslagruimte - DirectX 9.0 compatible geluidskaart.

Categorie:
Schatzoektocht in Afrika, humor, actie-elementen, getekende beelden, realtime 3D, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Na zijn avonturen met dr. T., gaat de onverbeterlijke held en pechvogel Jack Keane, uiteraard vergezeld door zijn grote liefde Amanda, op zoek naar een legendarische schat. Jammer genoeg zit een sjamaan, die als enige weet waar de schat is, in de staatsgevangenis van Sjanghai. En het is makkelijker daar binnen te komen, dan weer eruit, ontdekt Jack. Tot overmaat van ramp stopt de sjamaan de kennis over de locatie van stukken amulet in Jacks onderbewustzijn en overlijdt daarna.
Jack geest is nogal chaotisch en hij heeft jammer genoeg de neiging moeilijke zaken te verdringen. Dus mag je als speler rondlopen in Jacks innerlijke wereld en hem wat zelfvertrouwen geven, eer je weer een beetje informatie krijgt en in de echte wereld Jacks problemen kunt gaan oplossen.

      

Het is niet nodig Jack Keane, deel 1 gespeeld te hebben, al begrijp je dan wel beter de verhouding tussen Amanda en Jack. In dit deel krijgt Amanda namelijk amoureuze concurrentie in de vorm van de goed uitziende fotojournaliste Eve. De hatelijkheden tussen beide dames zijn grappig en als speler mag je zo nu en dan voor een van beiden partij trekken. Dit be´nvloedt Jacks verhouding met de dames en lichtelijk de uitkomst van het spel. Ook lost elke dame een probleem zoals het verjagen van vleermuizen, op haar eigen manier op. Even saven en een stukje opnieuw doen is aan te raden om te kunnen genieten van beide acties.
Je kunt je spel opslaan wanneer je wilt, maar er zijn ook vaste savepunten in het spel. Dat is wel handig als je per ongeluk afsluit zonder te saven, of een bepaalde actie meteen opnieuw wilt doen.

      

De bediening van dit spel is eenvoudig. Je kunt Jack overal in de 3D wereld laten rondlopen door je muiscursor ingedrukt te houden en te slepen. Het is even wennen, maar werkt goed. Als dat te inspannend is, kun je die ingedrukte cursor zelfs 'vastzetten'. Je kunt ook de WASD toetsen op je toetsenbord gebruiken om te lopen. Dit heeft op sommige moeilijk toegankelijke plaatsen zelfs de voorkeur. Springen gaat met de spatietoets en ook rennen is mogelijk.

Alles wat je verder nodig hebt is via duidelijke iconen in je speelscherm altijd aanklikbaar. Er zit zelfs een functie in om voorwerpen die je kunt oprapen, te laten oplichten. Echt nodig is dat niet, want er verschijnt ook zo nodig een handje-cursor. Bovendien is het leuker om zelf te zoeken naar bruikbare dingen.

      

De meeste puzzels zijn gebaseerd op je inventaris. Je zoekt voorwerpen die je dan ergens anders gebruikt. Een beetje vindingrijkheid is daarbij wenselijk. Een ananas gebruiken om kruit aan te stampen vergt "even buiten het boekje denken". Echt ingewikkeld wordt het echter niet, want het spel is tamelijk lineair en wat je nodig hebt is altijd bij de hand.

Er zitten enige getimede actiescŔnes in het spel, die niet al te moeilijk zijn. Zo mag je op het juiste moment klikken op het kaartje met een bepaalde gevechtstechniek, die Jack dan automatisch uitvoert. Als eenmalig element zou dit een goede keus zijn ter afwisseling van de denkpuzzels. Je krijgt in de loop van het spel echter een stuk of zeven tegenstanders en dit wordt gewoon saai. Al moet je voor elke tegenstander wel op zoek naar een nieuwe gevechtstechniek en zijn de puzzels die hierbij horen dan wel weer leuk om te doen.

      

De grafische beelden zijn een plezier voor het oog. Het lijkt alof je rondloopt in een interactieve tekenfilm. Animaties als wuivende bomen en zandkolken houden de gedetailleerde achtergronden sfeervol, net als de schaduwen die correct meebewegen als iemand in de zon loopt. Als Jack een fakkel vasthoudt, zie je niet alleen de vlammen en vage rook, maar ook de zinderende hitte. De hoofdkarakters hebben ook een goede, levendige mimiek.
En als er een bepaalde actie wordt uitgevoerd, zoals iets oprapen, dan zie je dat daadwerkelijk in een kort filmpje, dat prima ge´ntregreerd is. Meestal verspringt dan ook je camera standpunt, wat het geheel levendiger maakt.

Een meebewegende camerastandpunt is wel iets waar je even aan moet wennen, als je gewoon rondloopt. Het kan gebeuren dat rotsblokken of zuilen dan ineens "in de weg" staan. Ook kan het gebeuren dat iemand boven een brug lijkt te zweven in plaats van erop te lopen. Het is echter niet onoverkoombaar en slechts een kleine oneffenheid in een verder prima vormgegeven 3D omgeving.

      

De muziek verdient een extra compliment. Ook hier heb je het gevoel in een film belandt te zijn. Er zijn herkenbare deuntjes die aan Indiana Jones doen denken, rust waar het nodig is en sfeerverhogend orchestrale klanken op spannende momenten.
De dialogen zijn vaak grappig, op het melige af. Zo denkt Jack bijvoorbeeld dat iemand Rolf heet, omdat de muiscursor dat aangeeft! En moet Jack bewijzen dat hij Brits onderdaan is, dan kun je laten weten dat je je Britse accent niet via morsetekens kunt aantonen.

Welke gespreksoptie je ook kiest, de uitkomst is hetzelfde, al kan het gebeuren dat de eindaftiteling even verschijnt als je foute dingen zegt. Maar dan volgt altijd een tweede kans.
In de humoristische opmerkingen zitten ook hints verborgen voor de goede verstaander. Als Amanda zegt dat Jack voorzichtig moet zijn omdat Duitsers geen gevoel voor humor hebben, is dit eigenlijk een hint dat je iemand kunt provoceren.
Het stemacteren is prima gedaan. De stemmen passen bij de karakters en voelens nergens geforceerd aan. Jammer is alleen dat het geluid van de stemmen onverwacht harder en zachter gaat. Alles is overigens handmatig in te stellen in het optiemenu.

      

Samengevat is dit tweede deel in de serie een heerlijk humoristisch spel, vol leuke puzzels en acties, die je het gevoel geven mee te doen in een Indiana Jones film. En de prima muziek draagt daar zeker ook aan bij.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de Jack Keane serie:
Jack Keane