S P E L - I N F O

         

THE INITIATE 2: The First Interviews


Uitgever: Deceptive Games / 2018
Ontwerper: Deceptive Games

Platform: PC, Mac.

Systeemeisen:
--- Windows 7, 64-bits - Processor: Intel i7 7700k - 16 GB RAM - Grafische kaart: NVIDIA GeForce GTX 1080 of AMD equivalent - DirectX 9.0c - 5 GB beschikbare HD ruimte - Compatible geluidskaart.
--- MAC OSX 10.10 - Processor: Intel Core I7 of AMD equivalent - 16 GB RAM - Grafische kaart: NVIDIA 3xx and Intel HD3000 met 8 GB geheugen - 5 GB beschikbare HD ruimte - Compatible geluidskaart.

Categorie:
Horror, mysterie, puzzels, realtime 3D beelden, 3 speelbare karakters, 1ste persoon, toetsenbordbesturing.

Walkthrough: klik hier voor Hans' Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
NB: Dit is deel 2 van een gelijknamig spel dat je niet gespeeld hoeft te hebben, want beide spellen staan geheel op zichzelf.

Drie personen ontwaken in belendende cellen. Ze herinneren zich niet hoe ze daar terecht kwamen. Door een luidspreker klinkt een stem die zegt: "Welkom bij je test, je doel is eenvoudig, ontsnap of sterf."
Samantha Blake heeft haar kind verloren bij een hersenoperatie en is radeloos, het leven van alcoholist Benjamin Clarke staat op z'n kop nadat zijn vrouw in een auto-ongeluk overleed en professor Stephen Parfitt heeft zijn wil om te leven verloren in een alsmaar veranderende wereld.
De drie zijn vreemden voor elkaar, maar zullen moeten samenwerken. Dat gebeurt door uitwisseling van gevonden voorwerpen via sluizen (doorgeefluiken) en mondelinge informatie. Waarom ze zijn opgesloten en wat er verder van hen wordt verwacht wordt geleidelijkaan iets duidelijker.

      

Spelervaring
De bediening is met toetsenbord en muis en werkt heel soepel. Maar er is geen uitleg over het gebruik van de toetsen. Dat je kunt bukken met behulp van de C-toets wordt niet verteld, terwijl je die functie wel een keer heel erg nodig hebt. Met de V-toets kun je zelfs overschakelen naar een semi-derdepersoons spelwijze maar dat is geen aanrader.
Je kunt snel tussen de drie personen wisselen met behulp van de toetsen 1, 2 en 3. Vreemd is wel dat de muis na wisseling vast zit totdat je de linkermuisknop een keer hebt ingedrukt.
Er is jammer genoeg slechts één opslagmogelijkheid, die je iedere keer overschrijft.

Lijfelijk of visueel contact tussen de drie gevangenen is er niet. Ze kunnen wel met elkaar praten, maar doen dat zelden. Het spel veronderstelt wel veel overleg en onderlinge communicatie tussen hen. Als speler beschik je namelijk over alle informatie waarover de drie op dat moment beschikken.
Het doorgeven van voorwerpen via de sluizen hoort hierbij. Deze handelingen kosten best wel tijd én omdat je soms van de ene sluis naar de andere moet lopen, én omdat het draaien van een sluis tijdrovend is én omdat je per keer maar één voorwerp kunt verplaatsen.

      

Puzzels
Het spel is slechts gedeeltelijk lineair. Om voortgang te boeken, bijvoorbeeld een deur te openen, moet je eerst een of meer puzzels oplossen. Maar de volgorde van oplossen mag je helemaal zelf bepalen.
De puzzels zijn nogal gevarieerd, sommige zijn gemakkelijk, andere redelijk moeilijk. De vijf raadsels op het computerscherm zijn daarentegen erg moeilijk.
Voor elke puzzel zijn aanwijzingen te vinden, soms bij een van de andere gevangenen, zodat het niet nodig is om een oplossing te forceren door maar allerlei mogelijkheden uit te proberen, iets wat overigens wel soms mogelijk is.

Op allerlei plaatsen liggen boeken waarvan een aantal een bericht voor de speler bevat. Door sommige boodschappen gaat het je dagen wat de bedoeling van de opsluiting is. Andere verschaffen aanwijzingen om een puzzel te helpen oplossen. Ook zijn er teksten en codes te vinden op verschillende media, zoals film, TV of laptop, die een hint bevatten.
De kamers lijken wel volgestouwd met objecten. Met sommige kun je helemaal niets, andere lokken een mondelinge reactie uit, weer andere kun je oppakken en van alle kanten bekijken. Hier zijn voorwerpen bij waarop een tekst is geschreven of die zelfs een nuttige inhoud bevatten. Alles onderzoeken dus!

NB: Enkele kleurenpuzzels kunnen spelers met een visuele beperking voor problemen plaatsen.

      

Beeld
Het eerste wat opvalt zijn de bruintinten die als een saus over alle scènes zijn gelegd. Ze zorgen voor een enigszins mistroostige sfeer.
Er is veel aandacht voor detail. Alle kamers waar je komt, staan vol voorwerpen die goed zijn uitgewerkt. Vooral de uitvergrote objecten zien er heel echt uit.
Animaties zorgen voor enige levendigheid, zoals groene rook, opdwarrelend stof, ronddraaiende sluizen, kisten die uit elkaar vallen en dergelijke.

Merkwaardig is het dat het beeld, als je je muis los laat, een klein beetje wiebelt. Misschien moet dit suggereren dat je een mens bent en bijvoorbeeld geen vast opgestelde camera, maar ook al staan we in het echte leven zelf niet volkomen stil, dan zorgen onze hersenen er toch voor dat we onze omgeving als stilstaand ervaren.

      

Geluid
Er zijn weinig omgevingsgeluiden omdat zich alles binnen afspeelt. Maar je hoort je eigen voetstappen, gebons dat af en toe ergens vandaan komt, geluiden bij het openen en sluiten van deuren, het draaien aan een ijzeren wiel, geluid van knapperend haardvuur, piepjes en bliebjes van elektronische apparatuur. Het klinkt heel natuurlijk en zoals je dat verwacht.
Het flikkeren en ruisen van TV-beelden stoort nogal, temeer daar je de TV niet uit kunt zetten.
De achtergrondmuziek is aangenaam maar erg repetitief. Iets meer variatie was welkom geweest. Nu begint het al snel te vervelen.

De stemmen van Samantha en Ben klinken geloofwaardig, maar Steve praat met een gemaakte stem en valt daarmee uit de toon. Hij verschijnt later ook in beeld en dan lijkt zijn stem helemaal niet bij zijn uiterlijk te passen.
A.R. maakt veel goed door de ironische en zalvende manier waarop hij de gevangenen benadert.

      

Samenvattend is The Initiate 2 een heel leuk spel voor de echte puzzelaars die geen actie hoeven maar hun brein willen laten kraken. Het is niet al te moeilijk maar door goed waar te nemen, te combineren, logisch na te denken, en soms wat inventief te zijn kom je stap voor stap verder en dat is heel bevredigend.
Jammer van die enkele kleurenpuzzels, die voor een probleem kunnen zorgen.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Eerdere delen in de Initiate serie:
The Initiate