S P E L - I N F O

         

CROWALT: Traces of the Lost Colony


Uitgever: GrabTheGames / 2022
Ontwerper: Madcraft Studios

Platform: PC, Mac, Linux.

Systeemeisen:
Vereist een 64-bitsprocessor en -besturingssysteem.
--- Windows 7 of hoger - Processor: 2 GHz - Grafische kaart: Intel HD 3000 of beter - DirectX 11 - 2 GB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Mysterie, historisch, avontuurlijke zoektocht, piraten, humor, minigames, retro getekende 2D pixelbeelden, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Een groep mensen die in 1587 de eerste kolonie in de Nieuwe Wereld stichtten, zijn na 3 jaar op mysterieuze wijze verdwenen. Ze laten alleen een eilandnaam achter, die in een boom is gekerfd: Crowalt.
150 Jaar later, in 1737, leeft er een charmante, jonge en ambitieuze avonturier met de naam Hugh Radcliff. Hugh gaat op zoek naar de Lost Colony om zijn eerste grote ontdekking te doen.
Op Crowalt aangekomen maakt hij kennis met de lokale bevolking en met de inheemse indianen in een nabijgelegen tentenkamp. Hugh heeft wat moeite met het geheimzinnige gedoe en de ontwijkende antwoorden van iedereen, maar doet zijn best vrienden te maken en iedereen ter wille te zijn.
Op hun beurt zijn dorpelingen en indianen allemaal bereid hem informatie te verschaffen, maar dan moet hij eerst wat klusjes voor hen opknappen, precies zoals dat hoort in een traditioneel adventurespel.

      

Die klusjes variëren van het maken van een leren vest voor de kleinzoon van de Chief en het inbreken in een huis om een boekrol te zoeken, tot het bedienen van bierdrinkende klanten in de herberg. Dat je daarbij ook nog even je vingers op het spel zet in een spelletje met een mes, in niet meer dan normaal, vindt Hugh. Hij is vindingrijk, maakt gebruik van de voorwerpen die hij vindt of ruilt, misleidt hier en daar wat mensen en jaagt tussendoor nog een kraai weg.
Er is dan ook heel veel te doen in dit avontuur.
De meeste puzzels zijn gebaseerd op de inventaris, het zoeken en combineren van voorwerpen, maar er zitten ook twee tijdspelletjes in. Gelukkig zijn die laatste niet al te moeilijk.
Hugh houdt ook keurig een dagboek bij, dus als je even niet meer weet wat te doen, kun je hier je geheugen opfrissen. En wat achtergrondinformatie bij het verhaal, krijg je bij het verwerven van zogenoemde 'artefacten'. Ook kun je met de spatietoets de interessante plekken in je scherm zichtbaar maken.

      

Niet dat de hotspotfunctie echt nodig is, want goed rondkijken is geen straf.
De 2D achtergronden zijn zeer gedetailleerd handgetekend en de voorwerpen en personen duidelijk herkenbaar. Buiten zie je bij dag en nacht, in regen of zonneschijn of avondrood, natuurlijke groene, gele en blauwe tinten. De overtuigend oude, bruine 'houten' interieurs van de binnenlocaties worden vaak opgevrolijkt met gele olielampen en rode hoofdbedekking of andere gekleurde accenten. Het ziet er allemaal goed verzorgd en aantrekkelijk uit. In de close-ups zijn voorwerpen meer schematisch, maar ook goed herkenbaar, net als in de inventaris die uitgeklapt wordt.
Er zijn voldoende achtergrondanimatie. Vuurtjes flakkeren, bomen waaien in de wind, vissen spartelen en figuranten lopen rond. Naast Hugh, die soepel en snel wandelt, zijn er nog andere karakters die bewegen en ademen en ook dat gaat snel genoeg.

Het spel is ondertiteld met pixeltekst, die door de grootte prima leesbaar is.
Er zijn geen gesproken dialogen, maar die mis je ook niet bij zo'n "ouderwets" pixelavontuur. De geluidseffecten, zoals donder, geroezemoes in de bar, zijn goed en aanwezig waar nodig. De achtergrondmuziek bestaat uit sfeervolle deuntjes die bij de locaties passen. Prima gedaan.

      

Samengevat is Hughs zoektocht naar de kolonisten op Crowalt een niet al te moeilijk en leuk spel voor beginnende adventure spelers. Er is veel te doen, het is gevarieerd, Hugh is een charmant karakter en positief grappig in zijn dialogen. Voeg daarbij gedetailleerde beelden en veel lokaties om te bezoeken en je bent een paar uur lekker bezig.

Eerst uitproberen?    Download de gratis proloog, op Steam.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.