S P E L - I N F O

         

BAYOU ISLAND


Uitgever: Andy Howard Games / 2017
Ontwerper: Andy Howard Games

Platform: PC, android, iOs.

Systeemeisen:
--- Windows Vista/7/8/10 - 2 GB RAM - 128MB Grafische kaart of beter - 300 MB HD ruimte.

Categorie:
Mysterieuze fantasie, schipbreuk, eiland, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving:
Kapitein Chris vindt zichzelf terug op een eiland. Zijn boot en zijn vrouw zijn verdwenen. Hij gaat op onderzoek uit om uit te vinden wat er met zijn vrouw en zijn schip is gebeurd.
Vrijwel meteen aan het begin van het spel, krijg je het idee wie de boef is, maar daarmee ben je op het verkeerde been gezet. De ontmaskering van de werkelijke boef gaat daarna erg snel. Bayou Island is namelijk een erg kort spel. Niet alleen kort omdat het slechts een half uurtje speeltijd vergt, maar ook kort omdat sommige gebeurtenissen onvoldoende uitgewerkt lijken te zijn, zodat je als speler blijft zitten met vragen.
Hoe kan een schip in een krat in een opslagplaats passen? Waarom kan iemand die zich voordoet als geest, maar dat niet is, zo snel verdwijnen en dan ook de hele inventaris stelen? Waarom ziet Chris niet dat een vrouw niet zijn eigen vrouw is, terwijl het niet donker is en ze ook nog met hem spreekt? Allemaal vragen die je je eigenlijk niet hoeft te stellen als aan de uitwerking van het verhaal en de puzzels meer tijd en aandacht was gegeven.

      

Voor een ervaren speler is er niet veel te puzzelen. Er zijn voornamelijk dialoogpuzzels en inventarispuzzels, die niet moeilijk zijn. Zelfs een codepuzzel is geen probleem, omdat er slechts op één plaats iets van getallen te vinden is.
Soms krijg je de oplossing helemaal in de schoot geworpen, zoals bij Chris' bezoekje aan een winkelier. Hij vraagt hem naar zijn hobby, die meteen al op je scherm staat aangegeven. Op deze manier komt het verhaal wat afgeraffeld en makkelijk over.
Er zijn meer momenten waarvan je had gehoopt dat de maker meer tijd en meer logica aan het spel zou hebben besteed. Het lijkt wel alsof sommige puzzels expres makkelijk zijn gemaakt om het spel niet te lang te maken. Dat is jammer want er zijn ook leuke aspecten te benoemen.

      

De tekeningen zijn kleurig en duidelijk. Mimiek op gezichtjes is aanwezig, vooral aan de ogen is beweging te zien. De stripachtige figuurtjes bewegen leuk.
Toch is daar wel wat op af te dingen. Als iemand iets oppakt of aanneemt, zie je die voorwerpen niet, maar zitten die wel al in de inventaris. Er worden pakbewegingen gemaakt naar iets wat niet te zien is. Als Chris een kist opgraaft zie je plotseling een kuil in het zand en geen kist. Die zit dan al in zijn inventaris. Een flesje drank dat hij bestelt, zie je helemaal niet. De bardame houdt een groen flesje vast en blijft dat vasthouden als ze Chris blijkbaar al een flesje heeft gegeven. Dat zit dan in zijn inventaris en het is bruin.
Het lopen van de figuurtjes is goed weergegeven, maar een luik doorgaan of door een vliegengordijn gaan wordt niet geanimeerd. De persoon belandt onmiddellijk in de volgende ruimte, aanklikken volstaat.
Een kleed op de vloer lijkt boven de grond te hangen, de enige geest die voorkomt wordt van hoofd tot voeten in een transparante kleur roze getekend.

      

Er zijn stemacteurs ingezet, over wie geen kritiek. Je kunt van de lage stem van Chris houden of niet, maar zijn stem is herkenbaar en komt natuurlijk over. Een andere mannenstem is echter ook wat laag. De achtergrondmuziek is echt prachtig en past goed bij het eiland Bayou, zwoele klanken buiten en in de bar. Prettig om naar te luisteren.
Je hoort deurbellen, de telefoon, de zee buiten, een instortende brug, maar geen vogels of wind of andere achtergrondgeluiden. Zelfs de elektrische boor maakt geen geluid als die gebruikt wordt.

Samengevat is Bayou Island een spel met potentieel.
Als er meer aandacht gegeven was aan de lengte en de afwerking van verhaal en puzzels, zou het spel met zijn leuke tekeningen, duidelijke bediening, aardige muziek en humor een leuke introductie in het genre zijn. Nu komt het te afgeraffeld en wat kinderachtig over helaas.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.