S P E L - I N F O

         

3 GEEKS


Uitgever: Adipson / 2019
Ontwerper: Romuald Serrado

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows 7 of hoger - Processor: 1 GHz of sneller 32-bit(x86) of 64-bit(x64) - 2 GB RAM - Graphische kaart: 1280 x 720, 64 bits - DirectX 9.0 - 2 GB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Science fiction, humor, cartoon, 2D handgetekende beelden, 3 speelbare karakters, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review door Yvonne:
Rodolphe Wallace is een 30 jaar oude uitvinder zonder baan, Cyprien Karanoff is een neurotische freak met smetvrees en Luc Vega is een bipolaire impulsieve mafkees met slechts vier secondes actief geheugen.
De drie vrienden ontsnappen uit het gekkenhuis, waar ze al een jaar opgesloten zaten. Ze verbergen zich in een spaceshuttle en worden de ruimte ingeschoten in een baan om de aarde.
Op deze wijze ontkomen ze per ongeluk aan een verwoestende nucleaire explosie, die veroorzaakt wordt door Nathanael, een maniak die de dood van zijn lievelingsgeit wil wreken.
Vijf jaar en enkele avonturen later keert de shuttle terug op een met radio-actief materiaal vervuilde aarde en landt in een woestijngebied in Frankrijk, bij een post-nucleair stadje met de naam Raccoon City.
De drie hoofdpersonen Rodolphe, Cyprien en Luc spelen om beurten de hoofdrol. Ieder heeft zijn eigen vaardigheden. Passend bij hun karakter is vooral het verhaal van Luc, die een kort geheugen heeft. Vooral aan het eind van het verhaal als hij co÷rdinaten steeds vergeet en zijn vrienden dus niet kan vinden. Verder maakt het niet uit wie de rol speelt.

      

De humor is nogal puberaal: de dokter die in de bezemkast met zeer rondborstige verpleegsters aanrommelt en aanwijzingen geeft die alleen seksueel op te vatten zijn. Het spel heeft redelijk wat poep- en piesgrappen. Er worden scheten gelaten door everzwijnen, maar ook door Luc, als hij iemand ermee bedreigt om zijn zin te krijgen en een alien ontlast zich regelmatig van een paarse smurrie. Gelukkig zijn er ook andere grapjes. Leuk is de dansende dwerg, die Gangnam Style danst bij zijn radiootje. Ook leuk is de Franse president die op Hollande lijkt en een bewaker die een Borat-zwempak draagt.

De tekeningen zijn goed en zorgen ervoor dat de stripfiguurtjes heel natuurlijk overkomen. Hun mondjes bewegen als ze praten en verder is er voldoende mimiek op hun gezichtjes te zien. Het lopen gaat ze natuurlijk af. De dieren, zoals een everzwijn dat jeuk heeft aan zijn billen, het hondje Candy en een rupsje zijn erg leuk getekend. De voorwerpen zijn over het algemeen goed te vinden. Nergens is het te donker om ze te zien en de kleuren zijn helder in niet schreeuwende kleuren. Een stukje cellotape is wat moeilijker te zien, maar dat hoort ook zo. Cellotape heeft ten slotte geen kleur. Dat transparante is mooi gedaan.

      

Dit spel was oorspronkelijk bedoeld voor de Franse markt, maar is ook in het Engels te spelen. De omzetting naar het Engels laat echter veel slordigheden zien.
Dat er op een deur 'personnel seulement' staat, is nog wel logisch gezien de plaatsing van het verhaal in Frankrijk. Enkele teksten, in de gesprekken die je kunt voeren, zijn echter ˇˇk vaak in het Frans en staan onvertaald tussen de Engelse gespreksopties. Het notitieboek is niet vertaald en als je het spel beëindigt, krijg je daarbij een waarschuwing je spel eerst op te slaan. In het Frans!
Deze Franse teksten leveren geen grote problemen op, maar storen toch, net als de Engelse teksten die niet allemaal correct zijn en veel her/him-fouten vertonen. Een van de figuurtjes vraagt steeds naar een quindaire bouÚnow. Dat dit een soort reep is, moet je zelf maar ontdekken.

De achtergrondmuziek is muzak zoals je hoort als je in de wacht wordt gezet bij het bellen naar een bedrijf, maar soms wat meer in up-tempo. Je zult je er niet aan ergeren, want er is voldoende afwisseling in de muziek. Er zijn geen geluiden van voetstappen of vallende voorwerpen openende deuren en dergelijke. Die mis je echter niet. Wel hoor je het geluid van een blender en piepjes bij de liften of toegangsdeuren.

      

Er zijn verschillende soorten puzzels op te lossen, die variŰren in moeilijkheid. Over het algemeen zijn dat inventaris- en dialoogpuzzels. Je moet een generator in elkaar zetten en een recept namaken, waarvoor je meerdere voorwerpen moet gebruiken, maar meestal kun je een enkel voorwerp gebruiken om de puzzel op te lossen. Sommige voorwerpen zijn wat lastiger te vinden dan andere keren en het combineren van de voorwerpen in de inventaris is niet altijd logisch, maar goed te doen. Het kan wel eens lastig zijn de inventarisvoorwerpen op de juiste plek te zetten. Dan moet je dat vaker proberen en je krijgt dan het idee dat je een andere oplossing moet vinden. Het blijkt bijvoorbeeld heel goed mogelijk water uit een trog te halen, nadat dat eerder niet lijkt te lukken.
Een ander slordigheidje is het gebruik van de pijlen om je van scherm naar scherm te verplaatsen. Aan het einde van het spel moet je dat vaak zonder de pijlen doen en soms moet je meerdere keren op de pijl klikken om naar een volgend scherm te kunnen gaan.

      

Samengevat is 3 Geeks een aardig adventure, waarin voldoende te puzzelen valt. Je moet echter de slordigheidjes voor lief nemen en wel houden van de vaak puberale grapjes. Het is dus heel geschikt voor jong volwassenen.

Eerst uitproberen?    Download de demo, op Itch.io.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.