THE PHANTOM OF VENICE

Nancy Drew 18Walkthrough door Marjo © 2008 www.adventurespel.nl

Uitgever: Her Interactive/Big Fish/2008
Ontwerper: Her Interactive

Voor spelbeschrijving en screenshots, ga naar: Marjo's Spel-Info.Dag 1:
IntroCa'NascostaPiazza San MarcoDuifEasteregg
MicrochipWorstjesZendertjes, Vermomming en GeldEasteregg 2
Scopa kaartspelGina's schaakspel
Dag 2:
Fles en tegeltjesKatkostuumSaffierChinese doos
Dag 3:
Folder en Scopa codekaartBeveiligde opslagplaatsN.B.:
Je hebt in dit spel een zekere mate van vrijheid om de dingen in je eigen volgorde te doen. Bepaalde gebeurtenissen zullen in dat geval op een ander tijdstip plaatsvinden, dan in de walkthrough wordt beschreven.Intro  

Nancy's kamer thuis
Als eerste zie je het bureau van Nancy.
In het midden ligt de map "Case Files". Klik erop en je ziet waarmee Nancy zich in dit spel gaat bezig houden.
Prudence Rutherford, die Nancy nog kent uit deel 6 "Secret of the Scarlet Hand", heeft haar gevraagd naar VenetiŽ te komen. Daar mag Nancy de Italiaanse politie (GdiF) helpen bij het oplossen van een mysterieuze zaak. Iemand die zich hult in een cape en masker en "The Phantom" genoemd wordt, steelt kostbare kunstwerken.
Nancy moet undercover blijven en mag logeren in het "palazzo" van Margherita Faubourg.

Als je alles gelezen hebt, sluit je de map weer.
Raap dan het Italiaanse woordenboek (dictionary) op.

Als je klaar bent om te vertrekken, klik je op het vliegticket.
Kies vervolgens of je wilt spelen als Junior of Senior Detective en het avontuur begint.

N.B.: Het spelverloop is gelijk, maar als Junior zijn de puzzels iets eenvoudiger op te lossen en krijg je hints als je Joe Hardy en Ned opbelt. Ook heb je dan een lijstje waarop staat wat je nog allemaal moet doen.


Introfilmpje ItaliŽ
Nancy loopt door een donkere gang. Ze loopt een kamer in. De deur valt achter haar dicht en er stroomt water naar binnen. Het water stijgt. Nancy zit in de val en ze vraagt zich af hoe dit allemaal kon gebeuren...
D A G    1


Ca'Nascosta  

Logeerkamer
Nancy wordt wakker in de logeerkamer van Margherita Faubourg's huis.


Belangrijke iconen
Links onderaan in je scherm zie je een rugzak-icoon. Dat is je inventaris. Klik erop. Op dit moment heeft Nancy de sleutel van de voordeur, de bruine "case file" map en het Italiaanse woordenboek bij zich.

Naast het rugzak icoon, zie je Nancy's notitieboekje. Klik erop.
Hierin heeft Nancy belangrijke telefoonnummers (phone numbers) genoteerd. Klik erop en je ziet het nummer van Prudence Rutherford en het nummer van Ned.
In het notitieboek staan ook de dingen genoteerd die Nancy reeds heeft gedaan of die haar opvallen (Observations). Klik erop en je leest dat Nancy met de Italiaanse politie heeft afgesproken, dat ze haar discreet zullen benaderen.
Ook lees je dat Ned bij Joe Hardy logeert en dat Nancy hem nog wil opbellen.

Naast het notitieboekje zie je een klembord icoon.
Als je als Junior speelt, lees je hier wat je nog allemaal moet doen.

Verder heeft Nancy ook nog wat geld bij zich. Links bovenaan in je scherm zie je een beurs met 200 euro.
Naast het beurs-icoon zie je een poppetje-icoon. Als je hierop klikt, zie je welke kleren Nancy draagt.
Rechts onderaan in je scherm zijn de iconen voor gamesettings, load, save en quit.


Nancy's kamer verkennen.
Kijk rond in de kamer.
Bekijk het kleine tafeltje onder de spiegel van dichtbij. Er ligt een boek op, een toeristengids voor VenetiŽ (Interactive guide to Venice). Blader door het boek en bekijk vooral de laatste bladzijdes, waarop een aantal Italiaanse woorden staan. Klik op de rode vierkantjes om de uitspraak te horen.

Links van dit tafeltje staat een grote kleerkast. Klik erop. Nancy zegt dat hier de spullen van haar kamergenootje (roommate) in liggen. Aha. Dus Nancy logeert hier niet alleen.

Links van de kleerkast zie je een dressoir waar een foto van een blond meisje op staat. Op het dressoir liggen ook drie ansichtkaarten die nog verstuurd moeten worden.
Klik op een kaart en klik nogmaals om hem om te draaien. De kaarten zijn geschreven door ene Helena. Dit zal dan het blonde meisje van de foto zijn.
De linker kaart is in het Duits en gericht aan Helena's vader en moeder. Ze schrijft dat ze zich als kat wil verkleden met carnaval.
De middelste kaart is ook in het Duits. Ze schrijft aan haar vriendin Nina die in Hamburg op de "99 luftbaloons" woont dat die hier kan logeren als ze naar VenetiŽ komt.
N.B.: Een echt "easteregg" is dit niet, maar het is wel grappig omdat in Duitsland in 1983, de zangeres Nena een nummer 1 hit had met het nummer "99 Luftballons".
De rechter ansichtkaart is in het Engels. Ze schrijft aan de Killian familie in Chicago dat ze mooie mozaÔeken heeft gevonden.

Op een nachtkastje zie je een telefoon.
Bekijk de telefoon van dichtbij. Klik linksonder in je scherm op het notitieboekje. Klik dan op "phone numbers". Klik vervolgens op de hoorn van het toestel om hem op te nemen.
Nu kun je het telefoonnumer intoetsen, dat je wilt bellen.
Bel Ned Nickerson, 011-523-555-4357. Je krijgt zijn voicemail.
Bel Prudence Rutherford, 011-785-555-7279.
Het duurt even eer Prudence doorkrijgt dat je niet Margherita bent. Dan verneemt Nancy dat captain Brassica van GdiF een pakje voor Nancy zal achterlaten bij de "Ca".

Na het gesprek draai je naar links en open je de balkondeuren. Stap het balkon op en geniet van het uizicht op de kanalen van VenetiŽ. Ga dan weer naar binnen.

Tegenover de balkondeuren zie je de hoge rechte kleerkast van Nancy. Maak hem open.
Je kunt hier andere kleding aantrekken, als je wilt. Klik op een laadje. Datgene wat erin zit, verschijnt aan de rechterkant. Pak het beet en sleep het op het poppetje aan de linkerkant.
N.B.: Als je vaak je kleding wisselt, krijg je op het eind van het spel een "Fashionista Ster".
Bekijk in ieder geval even Nancy's toilettas rechts op de plank. Onthoud dat er haarspelden in zitten.

Rechts van Nancy's kleerkast is de deur van de badkamer. Klik erop en Nancy gaat naar binnen. Je ziet niets, maar je hoort Nancy wel allemaal vreemde opmerkingen maken.
N.B.: Als je vaak naar de badkamer gaat, krijg je op het eind van het spel een "Lavatorio Ster".

Als je alles bekeken hebt, is het tijd om de rest het huis te bekijken.
Verlaat de kamer door de deur naast de kapstok.


Hal - Colin Baxter
Recht voor je staat een laag tafeltje. Belijk het van dichtbij. Eet, als je wilt, alle bonbons op.

Kijk dan naar links en spreek de jongen achter de tafel aan.
Hij heet Colin Baxter en is een student van de universiteit van Oxford, die hier mozaÔeken komt restaureren. Hij voelt zich een beetje schuldig, omdat hij een van die buitenlanders is, die hier in VenetiŽ komen wonen, de huizenprijzen opdrijven en zo het wonen voor de oorspronkelijke Venetianen onmogelijk maken.

Hij vraagt of Nancy zijn "tesserae" wil bekijken. Bekijk onder de microscoop de kleine vierkante stukjes geglazuurd aardewerk, die gebruikt worden om een mozaÔek van te leggen, begeleid door Colin's enthousiaste uitroepen. Verlaat de close-up als je er genoeg van hebt.

Praat dan nog even met Colin over het kostbare bronzen Etruskische beeldje dat op tafel staat. Ook maakt Colin een opmerking over het hangertje dat Nancy om haar nek draagt.
Als je afscheid neemt, zegt Colin dat er buiten een pakje voor Nancy is afgeleverd.

De deur links van Colin is afgesloten.
Draai je om en loop aan de andere kant van de hal naar de schrijftafel met de brandende lamp.
Bekijk het notitieboek dat op tafel ligt. De aantekeningen zijn in het Duits, dus waarschijnlijk is het van Helena.
Onder het blauwe tabblad vind je haar beschrijvingen van enkele personen die ze hier in VenetiŽ ontmoet heeft.
Ze vindt Colin saai, saai, saai, maar denkt ook dat hij iets verbergt, omdat hij zo weining praat.
Over haar gastvrouwe Margherita zegt ze, dat ze een serveerster is die door haar huwelijk wel veel geld heeft gekregen, maar geen stijl en klasse.
Onder het roze tabblad staan enkele ideetjes voor het schrijven van een verhaal.

Loop dan, links van de schrijftafel, de trap op naar het dakterras.


Dakterras - Margherita Faubourg
Je gastvrouwe Margherita ligt hier te zonnen. Praat met haar.
Ze zegt dat je altijd goed de deur achter je moet sluiten, als je de casa verlaat. Ze is bang dat "Il Phantasma" (de Phantom) haar kostbaarheden zal stelen. Ze beklaagt zich erover dat ze geen subsidie krijgt voor de restauratie van dit oude paleis. Informeer naar Colin Baxter en ze zegt dat zij en haar kennissen goede vaklieden ruilen als koekjesrecepten en dat Colin de beste is.
Margherita vindt het hangertje van Nancy maar een goedkoop prul en zegt dat ze wat vaker andere kleren moet aantrekken.
Neem afscheid.
Kijk naar de brief die op het tafeltje links ligt. Margherita zegt dat je te nieuwsgierig bent en je kunt hem dus niet lezen.
Bekijk de plant die rechts van de deur staat. Er zwermen heel veel bijen omheen.
Ga dan door de deur terug naar de hal.


Buiten de voordeur - Helena Berg
De voordeur vind je links van de gele zitbank.
Loop naar buiten. Ga de trap af naar het voorplein en Nancy botst tegen Helena, die prompt haar brieven laat vallen. Raap de brieven op. Je ziet dat eentje gericht is aan Hildegard Killian in Chicago.
Helena stelt zich voor en zegt dat er een pakje voor Nancy op tafel ligt.

Als Helena weg is, klik je op de terrastafel.
Raap de krant op en klik op het hoofdartikel. De Phantom heeft weer toegeslagen en een kelk uit het klooster van St. Gervase gestolen.
Raap dan de envelop op. Haal hier een brief van de Banca dell'Oro uit. In de brief lees je dat er een pinautomaat op de Piazza San Marco is, waar Nancy de bijgevoegde pinpas nog even moet activeren. Klik op de brief en de pinpas verdwijnt in Nancy's inventaris (rugzak).


Hal - Helena
Loop terug naar binnen.
Praat met Helena die aan de schrijftafel zit. Nancy verneemt dat Helena een journaliste is, die schrijft voor Eurowelt Magazine. Ze is dol op VenetiŽ en hoopt hier ooit haar eigen palazzo te hebben. Ze vindt dat de Phantom wel tot de verbeelding spreekt, omdat hij zonder geweld alleen kunst steelt. Ze schrijft nu een artikel over de Phantom, die volgens haar best een vrouw kan zijn.

Informeer naar Colin Baxter. Helena zegt dat Colin de telefoon hoorde opnemen met de naam Justin. Dus Colin/Justin gebruikt een valse naam!

Helena informeert ook naar het hangertje. Nancy zegt dat ze het van haar vriend Ned kreeg. Helena is een beetje jaloers.
Nadat Helena je nog wat tips heeft gegeven over plekken die je kunt bezoeken, neem je afscheid en ga je weer door de voordeur naar buiten.
Loop de trap af en verlaat daarna door de spijlenpoort het terrein.
Piazza San Marco  

Reizen
Als je een plaats verlaat, krijg je een plattegrond van VenetiŽ te zien.
De plek waar je je bevindt, licht helder op.
Je ziet een oog-icoon naast een plaats die je ook echt kunt bezoeken.


Je kunt op 3 manieren reizen:
- te voet via de zwarte lijnen,
- met een waterbusdienst via de rode lijnen
- met een toeristische gondel via de blauwe lijnen.
In een gondel kun je genieten van VenetiŽ en zingt de gondolier tegen betaling een lied voor je. Een tochtje met de gondel van Luigi is gratis, maar hij zingt niet.
N.B.: Als je vaak meegaat met de zingende gondoliers, kun je op het einde van het spel een "Musical Muse Ster" krijgen.

Nancy is nu op de Ca'Nacosta (links bovenaan) en ze wil naar Piazza San Marco (rechts onderaan) om haar pinpas te activeren.
Je kunt niet zomaar op het rondje naast Piazza San Marco klikken. Je zult vanaf Ca'Nostra via een gekleurde lijn naar de dichtsbijzijnde plaats moeten en van daaruit weer verder je weg kiezen.

- Ga bijvoorbeeld vanaf Ca'Nacosta
- via de blauwe lijn naar Rialto Market, bovenaan op de kaart (klik 1 keer op het rondje bij de
  naam, kies dan een gondolier).
- Dan verder via de blauwe lijn naar Campo Santa Maria Formosa, rechts op de kaart.
- En van daaruit via de zwarte lijn naar Piazza San Marco, rechts onderaan op de kaart.
Als het rondje bij de piazza verlicht is, klik je nogmaals op het rondje om ook daadwerkelijk de Piazza San Marco te bezoeken.


Piazza San Marco - Banca dell'Oro
Aangekomen op de Piazza San Marco, loop je naar links, waar je naast een bankje een blauwe vogelszaaddispenser ziet staan. Klik op de knop en koop voor 5 euro wat vogelzaad. Klik op het hoopje zaad in de opening en het verdwijnt in Nancy's inventaris.

Verlaat de close-up en loop dan naar de Banca dell'Oro.
Ga het gebouw in en loop naar de pinautomaat.
Open je rugzak, klik op de pinpas en stop hem in de gleuf van de automaat.
Geweldig! Je krijgt geen geld, maar instructies van de politie. Als eerste wordt je verteld, dat je de zaak alleen mag bespreken met je contactpersoon Sophia.

Klik op de "instructions" knop.
In de zaak van de Phantom heeft de politie tot nu toe 1 verdachte: ene Antonio Fango. Een man die graag alleen wandelt en 1 keer per week een doosje bonbons koopt. Fango heeft zijn kantoor in het ARGOS gebouw. Dit gebouw is vanaf het dakterras van Ca'Nostra goed te zien. Als Fango in zijn kantoor is, krijgt Nancy een signaal op de PDA, die de politie ter beschikking stelt.
Via diezelfde PDA kan ze ook contct opnemen met contactpersoon Sophia Leporace.

Als je alles gelezen hebt, klik je op "home" en daarna op "case dossier" om de pinautomaat te verlaten.
In het geldvak liggen een PDA en een verrekijker. Raap beide op en verlaat de bank.
De verrekijker zit nu in je inventaris. De PDA is nu je vierde icoon links onderaan in je scherm.

Kiosk
Loop naar de tijdschriftenkiosk.
Bekijk het assortiment. Koop van de tweede plank van boven de Sassy Detective, Nancy's favoriete tijdschrift voor 5 euro.
Open je inventaris en klik op het tijdschrift. Er staat een artikel in, waarin wordt uitgelegd hoe je met een haarspeld een slot kun openen.

Koop voor 5 euro van de derde plank van boven de Euro Welt, het tijdschrift waar Helena voor schrijft.
Open het tijdschrift in je inventaris. Het is een Duits tijdschrift en dat kan Nancy niet lezen.
Koop voor 20 euro van de onderste plank dus maar een Duits-Engels woordenboek (German-English dictionary).
Open je inventaris en klik op het Duitse tijdschrift.
Pak dan het woordenboek uit je inventaris en klik ermee op het geopende tijdschrift. Nu kun je de tekst in het Engels lezen.
Het artikel is geschreven door Helena Berg en handelt over de rechtszaak tegen de topcrimineel Leo Machiano. In zijn organisatie werden de bendeleden aangeduid met schuilnamen van Romeinse keizers. Blader door meerdere pagina's. De politie pakte ook een computerexpert op, die in Machina's dienst zou zijn. Deze man had de hele organisatie op zijn computer versleuteld opgeslagen, maar de politie wist het ontcijferen. Vervolgens werd ook clubeigenaar Enrico Tazza opgepakt. Jammer genoeg werden de leden van de bende alleen met schuilnamen aangeduid, dus was er geen hard bewijs tegen hem.

Verlaat de kiosk. Verlaat ook de Piazza San Marco en ga via de plattegrond terug naar Ca'Nascosta.
Duif  

Ca'Nascosta
Als Nancy de binnenplaats van de Ca'Nascosta oploopt, begint haar PDA te piepen. Fango is in zijn kantoor, tijd om aan het werk te gaan!

Ga naar het dakterras.
Loop naar de rand van het terras, achter Margherita. Pak je verrekijker en klik ermee op het ARGON gebouw aan de overkant.
Margherita vraagt wat je aan het doen bent. Verzin een smoes.
Blijf naar Fango in zijn kantoor kijken. Op een gegeven ogenblik komt een duif aanvliegen. Fango staat op, pakt de duif en haalt iets van de poot van de duif af. Dan loopt hij zijn kantoor uit.

Nancy wil dit meteen rapporteren en gaat automatisch naar haar kamer, waar ze contact opneemt met Sophia.
Sophia vermoedt dat het een postduif is en wil weten waar hij vandaan komt. Ze wil dat Nancy in het kantoor van Fango sluipt en de duif een volgzender (tracking device) voert.
Nancy kan de zender afhalen in de kostuumwinkel op de Campo Santa Maria Formosa.
Die zender moet ze wel snel vinden, want anders vernietigt het ding zichzelf.
Sophia zal dan een nieuwe volgzender op een andere plaats verstoppen.
Als de duif de zender heeft opgegeten, kan Nancy hem volgen via de peilfunctie op haar PDA.

Als je wilt, kun je nu de Duitse ansichtkaarten van Helena, met behulp van je woordenboek, vertalen in het Engels.
Trek eventueel andere kleren aan, ga naar het toilet of praat nog even met Colin.
Verlaat daarna het huis.

Open je PDA (icoon links onderaan in je scherm). Klik op het envelopje (message) en je ziet een afbeelding van de volgzender, met de plek waar je hem kunt vinden. Ga dan via de plattegrond naar Campo Santa Maria Formosa.


Campo Santa Maria Formosa - volgzender
Als je op de Campo aankomt, zie je voor je de winkel "Costumi di Vera".
Stap naar binnen. Je cursor wordt nu een groene pijl. Begin meteen te zoeken naar een klein wit streepje en klik erop.

N.B.:De allereerste keer dat je naar de zendercapsule zoekt, ligt hij altijd in deze winkel, rechts naast de kartonnen doos waar een schoen op afgebeeld staat.

Je hebt ongeveer een halve minuut, dan ontploft het zendertje in een rookwolkje.
Ga dan weer naar buiten. Op de plattegrond open je je PDA. Je krijgt vervolgens een boodschap waarin Sophia meldt waar een nieuw zendertje verstopt is.


Mogelijke vindplaatsen van de volgzendercapsule

Er zijn drie winkels, waar de zender op diverse plekken verstopt kan zijn:
Op de foto's is aangegeven waar de zendercapsule eventueel kan liggen.

- "Costumi di Vera" op de Campo Santa Maria Formosa.


- "Velina's" op Rialto Market.


- "Kiosk" op de Piazza San Marco.


Als je de volgzender in je inventaris hebt opgeborgen, is het tijd om hem aan de duif te gaan voeren. Het beste kun je hem verstoppen in vogelvoer. Heb je dat nog niet, ga dan een portie kopen op de Piazza San Marco of op Rialto Market.
Ga daarna via de plattegrond naar Campo del Frari.


Campo del Frari - ARGON gebouw
Op de Campo de Frari zie je het ARGON gebouw, waar Antonio Fango een kantoor heeft.
Loop het gebouw in en je staat meteen voor de deur van een kantoor. Haal je Italiaanse woordenboek tevoorschijn en klik ermee op het naambordje. Dit is het kantoor van Antonio Fango.
Klik op de deur. Hij is afgesloten. Nancy denkt dat ze iets nodig heeft om het slot mee open te maken.

Open, als je dit nog niet eerder gedaan hebt, het Sassy Detective tijdschrift in je inventaris. In het artikel lees je, hoe je een slot met behulp van een haarspeld kunt openmaken.
Herinner je, dat je haarspelden hebt gezien in Nancy's toilettas.
Ga dus terug naar Ca'Nascosta.


Ca'Nascosta
Ga naar Nancy's kamer.
Als je nog niet eerder Prudence Rutherford opbelde, is het mogelijk dat de telefoon rinkelt. Neem op en praat met Prudence.

Open na het gesprek de kleerkast.
Open de toilettas rechts boven op de plank. Haal 2 haarspelden uit de kast.


-------------------------------------------------------------------------------------

Easteregg  

Een "easteregg" is een ingebouwde verrassing in een adventurespel. Ook in deze Nancy Drew kun je een "paasei" ontdekken.

Verlaat Nancy's kamer en ga naar de gesloten deur, links van Colin.
Dit is een prima deur om je inbrekerskwaliteiten op te oefenen.
Haal een haarspeld uit je inventaris en klik ermee op de deur.
Je ziet nu een aantal tweekleurige staafjes die aan een veer vastzitten.
De bedoeling is dat je, door op de staafjes te klikken, ze allemaal in een gelijke positie brengt. De overgang tussen het zilverkleurige en het bruine gedeelte, valt precies op de zwarte lijn.


Als het je gelukt is, zit de deur niet meer op slot en verlaat je de close-up.
Maar deze deur kun je daarna niet openen. In plaats daarvan hoor je een kip kakelen. Open je inventaris en je ontdekt een paasei!

-------------------------------------------------------------------------------------


Campo del Frari - Fango's kantoor.
Nu is het echt tijd om weer naar het ARGON gebouw te gaan.
Klik daar met je haarspelden op de deur van Fango's kantoor en peuter het slot open.

Ga de kamer in en kijk even rond voordat je de duif gaat voeren.
Naast de kapstok hangen de ingelijste diploma's van Fango. Hij heeft in London en in Bologna informatica gestudeerd. Je kunt het Italiaanse diploma in het Engels vertalen, door er met het Italiaanse woordenboek op te klikken.

Tegen de rechter muur staat een rek met dozen, boeken en mappen. Op een van de planken zie je een muziekdoosje. Draai aan het sleuteltje en luister naar een bekend Italiaans lied. Je ziet de noten in beeld. Dat zal niet voor niets zijn. Onthoud dus dat het doosje hier staat.


Links van dit rek staat een metalen kast. Open de deur. De kast is leeg. Aan de binnenkant van de deur hangt een poster van de Comedia dell' Arte. Bekijk hem van dichtbij. Er staan maskers op. Sommige namen zijn doorgestreept. Je kunt wel nog lezen:
- Scaramuccia (zwart, linksboven),
- Il Capitano (geel, linksmidden),
- Brighella (groen, middenonder),
- Arlecchino (rood/zwart, rechtsonder)
- Il Dottore (zwart/rode neus midden)


Rechts van het bureau staat een faxapparaat op een kastje onder het raam.
Aan de linkerkant van de kamer, zie je een tafel met een koffiezetapparaat.
Boven de tafel hangt een ingelijste pagina met een lange binaire code (8-cijferige getallen, bestaande uit nullen en enen).
N.B.: Als je deze code met behulp van een converter zou omzetten naar tekst, lees je: "I love cute little fuzzy animals" (Ik hou van schattige kleine knuffelbeestjes).
Links op de tafel liggen een aantal brochures van exotische vakantiebestemmingen. Klik erop met je Italiaanse woordenboek om de plaatsen in het Engels te kunnen lezen.

Rechts van de koffietafel staat een archiefkast. Open de laadjes.
Je ziet een knuffelbeestje, een klotsbril, een robotje en een kaartspel, waarvan een paar kaarten ontbreken.
Links van het bureau staat een prullenbak. Kijk erin. Je ziet een verpakking van Nancy's favoriete chocolade.


Computer
Loop achter het bureau. Klik op het computerscherm. Je hebt een wachtwoord nodig om op de computer te kunnen rondsnuffelen.
In het balkje zie je een geel masker. Dit gele masker stond ook op de poster, met de naam Il Capitano. Tik dit in als wachtwoord.

Klik rechtboven op het schaakstukicoon (CHESS).
Gina's schaakserver is tijdelijk offline wegens werkzaamheden.

Klik linksonder op het prullenbakicoon (TRASH).
- Klik op de "ECK AIRLINE CANCELLATION" berichten.
  Je leest dat Fango vluchten naar Tahiti en Aruba heeft geannuleerd.
- Klik op CHESS LOG DEC29.
  Fango/Il Capitano speelt schaak met Scaramuccia. Klik rechtonder op het pijltje naar beneden
  om het einde van het bericht te zien. Je leest dat Scaramuccia en Il Capitano elkaar willen
  ontmoeten bij de kiosk op de Piazza san Marco.
Klik op het groene pijltje rechtsbovenaan om terug te gaan.
- Klik op CHESS LOG JAN17.
  Fango deelt Scaramuccia mee, dat vanaf nu zijn vrind Brighella de schaakpartijen overneemt.
- Klik op CHESS LOG JAN21.
  Scaramuccia zegt dat hij een soortgelijk schaakspel in een vuilnisbak buiten Fango's kantoor
  heeft gevonden.
- Klik op CHESS LOG JAN24.
  Scaramuccia zegt dat een gelijksoortig spel gespeeld werd bij de fontein op de Campo San Polo.
Klik op het rode kruisje rechts bovenaan om de prullenbak te verlaten.
Verlaat daarna de computer.


Duif
Bekijk tenslotte de duif op de vensterbank. Hij heeft gele pootjes en een zwarte streep over zijn grijze veren.
Haal het vogelzaad uit je inventaris en leg het voor de duif op de vensterbank. Haal dan de volgzendercapsule uit je inventaris en leg hem tussen het zaad. De duif eet hem meteen op.

Verlaat de close-up van de duif en draai je om.
Op dat moment begint je PDA te piepen. Fango komt terug naar zijn kantoor!
Ren onmiddellijk naar de lege metalen kast en verstop je erin.
N.B.: Als je te laat bent, word je door Fango betrapt en het land uitgezet. Je krijgt dan een tweede kans.

Als je in de kast zit, zie je Fango koffie drinken, hoor je hem ritselen met papier en tegen de duif praten. Dan vertrekt hij weer.
Kom uit de kast. Hang de poster weer netjes tegen de deur en loop verder het kantoor in.
De duif zit niet meer op de vensterbank.
Loop naar het bureau om te kijken wat Fango allemaal deed.

Op het bureau staat een doos bonbons. Ervoor ligt een kaart, waarop de bonbons zijn afgebeeld. Bekijk hem van dichtbij. De naam van de bonbon staat onder de afbeelding.
Anice - Elegante - Praline
Sambuco - Anice - Frutto
Praline - Caramella - Oro


Duif volgen
Verlaat het kantoor om de duif te kunnen volgen.
Open op de plattegrond je PDA.
Klik op het bovenste "track"icoon.
Je ziet nu twee groene pijltjes naar linksonder wijzen.
Bekijk de plattegrond. Je bent nu op de Campo dell Frari. De plek linksonder van deze plek, is de Campo Santa Margherita.
Sluit je PDA. Het peilzender met de pijltjes blijft zichtbaar onder in je balk. Ga naar de Campo Santa Margherita.

Je ziet dat je nu 4 groene pijltjes hebt op je peilzender. De duif is hier dus neergestreken. Klik nogmaals op Campo Santa Margherita om de plek te bezoeken.

Je ziet op het plein voor de "Casa dei Giochi" (spellenhuis) tientallen duiven zitten.
Herinner je dat Fango's duif gele poten en een zwarte streep op zijn veren heeft.
Zoek Fango's duif en klik erop om het briefje van zijn poot te pakken.
Op het briefje staat alleen maar Hello!

N.B.: Als je te vaak op verkeerde duiven klikt, vliegen ze allemaal weg, inclusief Fango's duif. Je zult dan via je PDA weer achter de duif aan moeten gaan en hem op een ander plein vangen.

Nancy besluit om meteen Sophia te bellen, als ze het briefje gelezen heeft.
Sophia vertelt dat de Casa dei Giochi een privťclub is. Eigenaar Enrico Tazza wordt verdacht van het helen van gestolen goederen. Sophia vraagt of Nancy contact kan zoeken met Enrico Tazza en wat rond kan snuffelen in de club.

Als Nancy vertelt dat op het briefje alleen Hello! stond, vraagt Sophia of er een punt onder het uitroepteken stond. Deze punt kan een microfiche zijn.
Nancy zegt dat ze op zoek zal gaan naar een microscoop, om de punt nader te onderzoeken.
Microchip  

Campo Santa Margherita
N.B. Na het gesprek met Sophia, bemerk je, dat je cursor op een deel van je scherm verandert in een groen pijltje. Klik op de rommel die hier en daar op het plein ligt: op het bankje, links van de ingang van de club, onder het raam, op de linker hoek van het gebouw. Hier en daar vindt Nancy munten. Een makkelijk verdiende aanvulling op je zakgeld. En als je het vaak doet, kun je aan het einde van het spel een "Euro Trash Ster" krijgen.

Loop naar voren en klik op de grote dubbele deur van de Casa die Giochi.
De camera gaat aan en draait naar Nancy. Een stem vraagt wie ze is en zegt dat dit een privťclub is en dat ze niet naar binnen mag.

Ga terug en dan naar links, naar de zwarte afvalcontainer.
Links van de afvalcontainer staat een grote propaancontainer. Hij is afgesloten met een viercijferig codeslot.

Open de afvalcontainer.
Snuffel door het afval tot Nancy iets vindt dat interessant genoeg is om nader te bestuderen.
Lees het Scotland Yard rapport over Justin Mathias Beaumont, alias Colin Baxter.
Hij heeft een jaar in de gevangenis doorgebracht vanwege de diefstal van een schilderij.
Sinds hij in VenetiŽ woont, is hij een paar maal gesignaleerd terwijl hij kaartspeelde met Pietro Mazzola, een zwartemarkt kunsthandelaar. Mazzola behoorde vroeger tot de groep van Machiano, de veroordeelde kunstdief, waar Helena een artikel over schreef.

Doorzoek de afvalcontainer nog verder. Nancy vindt een brief van het Doppeler Instituut. Klik erop met je Italiaanse woordenboek om hem in het Engels te vertalen.
De brief is gericht aan Enrico Tazza van de Casa dei Giochi. Het instituut stuurt hem een sterleerling, om een "project" af te maken. De blonde Samantha Quick zal na de carnaval arriveren en een rode jurk, witte handschoenen en zwarte zonnebril dragen.

Aha. Vermomd als Samantha Quick, kun je misschien wťl in de club komen. Maar eerst is de microchip aan de beurt.
Colin heeft een microscoop. Ga dus terug naar de Ca'Nascosta.


Ca'Nascosta - binnenplaats
Loop de binnenplaats op. Nancy ziet meteen dat er weer een pakje bezorgd is. Maar ditmaal niet voor haar, maar voor "Il Dottore".
Il Dottore was ook de naam van het masker midden op de poster in Fango's kantoor!

Maak het pakje open. Er zitten bonbons in.
Herinner je het kaartje met de bonbonnamen, dat je in Fango's kantoor zag: Anice - Elegante - Praline - Sambuco - Anice - Frutto - Praline - Caramella - Oro.

Kijk hoe de bonbons in deze doos zijn neergelegd:
Caramella - Oro - Pralina
Pralina - Anice - Sambusco
Anice - Frutto - Elegante
Als je alleen de eerste letter van de naam neemt en die achter elkaar legt, lees je: "COPPASAFE". Volgens je woordenboek staat coppa voor "cup", oftewel "beker/kelk".
Zou hiermee bedoeld zijn te zeggen, dat de gestolen kelk van St. Gervase, waarover je in de krant hebt gelezen, veilig verborgen is?

Ga de trap op naar het huis. Bij de deur aangekomen hoort Nancy, dat er aan de andere kant over haar gepsroken wordt. Margherita lijkt niet erg dol te zijn op Nancy. Ze zegt dat de andere twee het haar meteen mogen vertellen als Nancy hen lastig valt. Helena en Colin zeggen dat ze het goed kunnen vinden met Nancy.


Microscoop - Colin
Ga naar binnen.
Vraag aan Colin of je zijn microscoop even mag gebruiken. Dat is geen probleem.
Haal het "hello!" briefje uit je inventaris en klik ermee op de microscoop, die links op tafel staat. Sleep het briefje tot je de tekst kunt lezen: "Dottore requests you to change the safe room lock combination to 43556" (Il Dottore vraagt of je de combinatie op het slot van de beveiligde opslagplaats wilt veranderen in 43556).

Spreek Collin weer aan.
Praat met hem over de kunstdiefstal waarvoor hij in de gevangenis zat. Hij geeft het uiteindelijk toe en zegt dat Margherita het ook weet. Sindsdien chanteert ze hem. Hij werkt vrijwel gratis voor haar en moet bij zijn restauraties inferieur materiaal gebruiken, maar mag dit niet melden aan het Restauratie Comitť. Als Colin dwarsligt zal ze aan iedereen in VenetiŽ vertellen dat hij een kunstdief is en dan is zijn carriťre voorbij.
Colin zegt verder dat hij niet weet voor wie de doos bonbons is. Hij dacht voor Nancy.
En hij viert geen carnaval, dus hoeft hij ook geen kostuum.


Helena
Spreek Helena aan.
Ook zij dacht dat de doos bonbons voor Nancy was.
Met carnaval wil ze zich als kat verkleden, maar dit wist je al van de ansichtkaart.
Praat over Colin en Margherita en haar werk voor het tijdschrift, als je dit nog niet eerder deed.
Informeer bij Helena in ieder geval naar het artikel over Machiano.
N.B.: Je krijgt deze gespreksoptie alleen als je door het hele Duitse tijdschrift hebt gebladerd en de tekst hebt vertaald met het woordenboek.

Helena vond de organisatie van Machiano fascinerend. Alles was perfect geregeld en alleen Machiani wist wie er achter iedere alias schuil ging. Er was geen "tweede man". Daarbij zette Machiano niets op papier, zodat er ook geen bewijs te vinden was tegen Tazza. Temeer daar ook de gestolen kunstschatten onvindbaar bleven.
Aangezien Mariachi voorlopig nog in hechtenis zit, kan The Phantom zijn plaats als top-kunstdief innemen. Helena acht het onwaarschijnlijk dat The Phantom familie of een oud-bendelid van Machiano is.


Dakterras
Ga naar het dakterras en spreek Margherita aan.
Ze praat niet erg vriendelijk. Over niemand. Ze zegt dat Helena hogerop probeert te komen op de sociale ladder van VenetiŽ, maar dat het haar nooit zal lukken. Helena heeft zichzelf hier uitgenodigd, Margherita kende haar niet.
Ze geeft Nancy het advies wat extra geld te verdienen op Rialto Market, door dingen te verkopen.
Als je over Colin praat, zegt ze dat het juist zijn idee was om te frauderen bij de renovatie.
Margharita is dol op de Comedia dell' Arte en wil dit jaar als Pucinella verkleed gaan met carnaval.
Ze denkt dat de doos boonbons per ongeluk op de binnenplaats is achtergelaten. Ze kent geen "dokter".


Nancy's kamer - Sophia
Ga naar Nancy's kamer, haal je PDA tevoorschijn en klik op het telefoon-icoom om Sophia op te bellen en haar te vertellen wat op de microchip stond.
Nancy vertelt ook over de poster met maskers en de 5 maskers die niet waren doorgestreept. The Phantom draagt altijd een Brighella masker. Het Dottore masker staat in het midden, alsof hij de belangrijkste is. Nancy vertelt ook alles over de bonbons en dat ze een boodschap bevatten en waarschijnlijk afkomstig zijn van Fango.

Sophia vermoedt dat een van de personen in huis Il Dottore is. Ze vraagt of Nancy bij Margherita, Helena en Colin een zendertje kan plaatsen, zodat de politie hen kan traceren. Bij Margherita in een brillenkoker, bij Helena in een pen en bij Colin in een tegeltje. Nancy kan de zendertjes afhalen bij de pinautomaat van de Banca dell'Oro.
Worstjes  

Kijk naar het kastje onder de spiegel. Het is mogelijk dat hier een mandje met worstjes staat.
N.B.: Dit mandje verschijnt soms wel en soms niet in een spel. Het is niet noodzakelijk om het spel te kunnen uitspelen, maar geeft je wel een extra taak.

Lees het kaartje dat erbij ligt. Het een cadeautje van Colin.
Eet alle worstjes op en probeer dan de kamer te verlaten.
Nancy voelt zich prompt beroerd en valt flauw.

Als je weer bijgekomen bent, ga je naar Colin en spreek je hem aan over de worstjes. Hij zegt dat hij ze niet gestuurd heeft.
Je taak bestaat er nu uit, om het handschrift op het kaartje te vergelijken met het handschrift van Colin, Helena en Margherita.

Het handschrift van Helena kun je meteen vergelijken op de ansichtkaarten die ze geschreven heeft. Conclusie: Helena heeft niet het kaartje bij de worstjes geschreven.
Zendertjes, Vermomming en Geld  

Als je geen mandje met worstjes ziet, ga je gewoon verder met het spel.
Gebruik, als je wilt, de telefoon op het nachtkastje om Ned op te bellen en hem op de hoogte te brengen van de ontwikkelingen. Nancy bedankt hem meteen voor het hangertje.
Trek eventueel andere kleren aan, ga naar het toilet en verlaat dan het huis.


Piazza San Marco
Ga via de plattegrond naar de Pizza San Marco (rechts onderaan).
Daar aangekomen, loop je naar de Banca dell'Oro. Ga naar binnen en activeer de pinautomaat, door je pinpas in de gleuf te stoppen. Kies voor "Pick Up" en raap de 3 zendertjes op: een capsule, een tegeltje en een brillenkoker.

Nu je toch in de stad bent, kun je meteen wat inkopen doen, zodat je je kunt vermommen als Samantha Quick. Je hebt een rode jurk, witte handschoenen, zwarte zonnebril en blond haar nodig.

Loop naar de kiosk.
Koop hier een zwarte zonnebril voor 5 euro (rek links).
Koop meteen ook maar de schaakgids (3de plank). Je weet nooit wanneer je hem nodig hebt.


Geld verdienen
Mogelijk heb je niet genoeg geld meer om te rest van de vermomming te kopen. In dat geval zul je eerst wat geld moeten verdienen. Dat kan op twee manieren:
1. Je snuffelt overal waar je komt in het afval en vindt wat munten, zoals je dat deed op de Casa dei Giochi op de Campo Santa Margherita.
2. Je volgt Margherita's advies en gaat eens kijken op Rialto Market.


Rialto Market
Aan de linkerkant zie je een bordje hangen onder de plank met bloemen. Bekijk het van dichtbij. Gebruik je Italiaanse woordenboek om het in het Engels te vertalen. Er staat "we buy flowers" (wij kopen bloemen). Dat is goed om te weten!

Herinner je, dat je op het dakterras mooie bloemen zag. Er vlogen wel erg veel bijen rond de bloemen, dus misschien dat je daar eerst iets aan moet doen.
Kijk rond in de winkel. Bekijk het rek met de bloemenzaden van dichtbij. Daar staat ook een insectenspray te koop voor 20 euro. Koop hem.

Vertaal, als je wilt, de namen op de zaadzakjes in het Engels met behulp van je woordenboek.
N.B.: Als je dit woordenboek vaak gebruikt, verdien je een "Webstressa Ster" op het eind.

Bekijk/vertaal, rechts van het bloemzadenrek, de recyclekast.
Rechts hiervan staat een frisdrankautomaat. Je kunt voor 1 euro een blikje fris kopen in de smaken groen, blauw en rood, als je nog geld hebt.
Helemaal rechts staat een grote kast met allerlei smaakjes ijs (gelato) voor 2 euro per hoorntje.
Open de kast door erop te klikken.
Pak dan rechts een hoorntje. Vul het hoorntje met maximaal 4 bolletjes ijs naar keuze.

-------------------------------------------------------------------------------------

Easteregg 2 Vul een ijshoorntje met drie bolletjes ijs in de kleur: rood, wit en groen
Je hoort nu een kip kakelen en in je inventaris zit een paasei, geschilderd in de kleuren van de Italiaanse vlag (groen, wit, rood)


-------------------------------------------------------------------------------------

Ca'Nascosta - zendertjes
Ga terug naar Ca'Nascosta. Geef Colin het tegeltje met het zendertje erin. Omdat het van Nancy komt, zal hij het als een schat bewaren.

Je ziet dat Helena niet achter de schrijftafel zit.
Dit is je kans om haar aantekeningen in het Engels te vertalen met het Duitse woordenboek. Lees wat ze te vertellen heeft over de mensen die ze in VenetiŽ ontmoette.
Pak dan de pen op, schroef de dop eraf en stop de zendercapsule in de pen.

Als je wilt, kun je even je kamer ingaan en de duer van het toilet openen. Helena zal hem onmiddellijk dichtgooien en zeggen dat je maar even je beurt moet afwachten.

Ga naar het dakterras. Geef Margherita de brillenkoker. Ze vindt het een lief gebaar van Nancy.


Dakterras - Bloemen
Kijk naar de bloemen rechts van de deur. Klik erop en Nancy vraagt of ze een paar bloemen mag plukken. Dat mag van Margherita. Ze heeft de bloemen van het Hilihili Research Centrum op Hawai (Nancy Drew 15, Capu Cave) en ze groeien als onkruid.

Pak je insectenspray uit de inventaris en klik op de bloemen. Onmiddellijk komen de bijen op je afvliegen. Spuit ze met de insectenspray stuk voor stuk bewusteloos, voordat de rode bijen je kunnen steken. Als je te vaak gestoken wordt, mag je van Margherita niet meer het huis verlaten. Je krijgt een tweede kans.

Als alle bijen voor pampus liggen, plukt Nancy de bloemen. Stop ze in je inventaris en verlaat daarna het huis.


Rialto Market
Ga terug naar de winkel op Rialto Market.
Bekijk de plank met bloemen van dichtbij. Haal de bloemen uit je inventaris en zet ze op de lege plek op de plank. Nancy krijgt 30 euro retour.
Verlaat de winkel weer.

N.B.: Je kunt, als het nodig is, nogmaals een bosje bloemen gaan plukken op het dakterras. Ze groeien inderdaad als onkruid zo snel.


Campo Santa Maria Formosa - vermomming
Als je geldvoorraad is aangevuld, ga je via de plattegrond naar de kostuumwinkel op de Campo Santa Maria Formosa.
Koop hier voor 60 euro een rode jurk, voor 5 euro witte handschoenen (blauwe doos op rek rechts) en voor 40 euro een blonde pruik.
Zwarte zonnebrillen verkopen ze hier niet, maar die heb je al in de kiosk gekocht.

Als je nog genoeg geld hebt, kun je ook een paar Italiaanse schoenen kopen.
N.B.: Als je veel Italiaanse schoenen koopt, kun je een "Coglio Star" aan het einde van het spel verdienen.

Verlaat de winkel en je PDA begint te piepen. Fango is weer in zijn kantoor!
N.B.: Dit gepiep kan ook al iets eerder in het spel gebeuren.


Ca'Nascosta
Ga na het gepiep van je PDA, terug naar Ca'Nascosta.
loop naar het dakterras en bekijkt het ARGON gebouw met je verrekijker. Nancy ziet dat Fango weer een duif met een booschap wegstuurt.

Ga naar je slaapkamer en zoek via de PDA contact met Sophia.
Nancy hoeft de duif ditmaal niet te volgen. Sophia denkt dat Fango zijn eerste boodschap nogmaals naar Tazza gestuurd heeft, omdat deze door Nancy onderschept werd en dus niet aankwam.
Je kunt je nu dus bezig houden met toegang krijgen tot Enrico Tazza.
Scopa kaartspel  

Nancy's slaapkamer
Als je alle spulletjes bij elkaar hebt, is het tijd om je te vermommen als Samantha Quick.
Open Nancy's kleerkast en trek de rode jurk en de witte handschoenen aan. Zet de blonde pruik op en de zwarte zonnebril. Doe ook je zwarte schoentjes aan en Nancy is klaar om te vertrekken.


Casa dei Giochi
Ga via de plattegrond naar de Campo Santa Margherita.
Loop naar de deur van de Casa dei Giochi en klop aan. Ze hadden Samantha pas na de carnaval verwacht, maar Nancy wordt toch binnengelaten.

Praat met Enrico Tazza, die met een groen masker voor zijn gezicht aan een kaarttafel zit.
Praat met hem. Hij zegt dat hij met carnaval altijd hetzelfde verkleed gaat. Vertel hem niks over jezelf, maar zeg dat je zo snel mogelijk aan het werk wilt gaan. Tazza wil echter alleen zaken doen, als je hem een keertje verslagen hebt met COPA, een typisch Italiaans kaartspel. Laat Tazza de regels van het spel uitleggen en speel daarna net zo lang totdat je gewonnen hebt.


Spelregels COPA
- Er zijn 4 soorten kaarten: munten, zwaarden, bekers en stokken.
- Elke soort bestaat uit 10 kaarten: 7 met getallen en 3 met plaatjes.
- De munten 7 is de kostbaarste.
- Bij de puntentelling leveren het meeste op: 7, 6, 1(aas), 5, 4, 3, 2 en dan pas de plaatjes.


- Ieder krijgt 3 kaarten in de hand en in het midden
  worden 4 kaarten neergelegd.
- Vergelijk je eigen kaarten met de kaarten in het midden.
  Als je een kaart met gelijke waarde hebt, klik je op je eigen
  kaart en dan op de kaart in het midden. Klik vervolgens
  aan de rechterkant op "TAKE" en je raapt beide kaarten
  op. Dit wordt een "trick" genoemd.


- De som van je eigen kaart, telt ook als "trick". Dus als je
  zelf bijvoorbeeld een 9 hebt, en in het midden liggen een
  6 en een 3, mag je die ook pakken. Of als je zelf een 10
  hebt, mag je ook een 2+3+5 pakken.
  Gelijke kaarten hebben echter altijd voorrang.

  - Als je de laatste kaart van de tafel opraapt, heet dit
   "SCOPA". Je krijgt er extra punten voor.

- Als je niets kunt oprapen, leg je een van je eigen kaarten in het midden neer. Klik erop en
  dan aan de rechterkant op "DISCARD".

- Als je eigen kaarten of die in het midden op zijn, worden er nieuwe kaarten uitgedeeld, totdat er
  geen meer zijn.
- Dan zal Tazza de punten tellen. Je krijgt een punt voor munten 7, voor de meeste munten,
  voor de meeste "tricks", voor de waarde van de tricks en voor scopa.

- Er wordt daarna opnieuw uitgedeeld en verder gespeeld totdat een van de spelers 11 of meer
  punten heeft.

N.B.: Een savegame voor direct na het winnen van het kaartspel, is op aanvraag verkrijgbaar.


Enrico Tazza
Als Nancy het kaartspel gewonnen heeft, is Tazza eindelijk bereid om over zaken te praten.
Tazza geeft Samantha de opdracht om de beroemde Sadal Melik saffier te stelen uit het Palazzo Zattere van de griek Valdimir Thanatos. De steen wordt zeer goed bewaakt, maar Gina kan Nancy helpen met het beveiligingssysteem. Ze moet maar even contact met haar opnemen.
Gina wie?....Tazza denkt dat Nancy een grapje maakt als ze vraagt wie Gina is.

Neem afscheid van Tazza en verlaat de Casa dei Giochi.
Gina's schaakspel  

Als je weer buiten staat, bel je met je PDA Sophia op, om haar te vertellen dat je een saffier moet stelen. Ze vindt het geweldig nieuws. De huidige eigenaar heeft hem niet rechtmatig gekregen. Als Nancy hem steelt zal Tazza haar vertrouwen. Later kan de politie de saffier weer van Tazzo terugvorderen.
Nancy krijgt geen hulp bij de diefstal, maar de politie zal wel zorgen dat de echte Samantha Quick niet voor haar voeten loopt.

Bedenk dat je op de computer van Antonio Fango een schaakserver zag die "Gina" heette. Zou dit de Gina zijn, die Tazza bedoelt?


Fango's kantoor
Ga via de plattegrond naar de Campo del Frari.
Ga het ARGON gebouw in.
Open op de bekende wijze met je haarspeld de deur van het kantoor van Fango.

Loop naar de computer.
Als je achter de tafel staat, begint je PDA te piepen. Fango komt eraan!
Loop onmiddellijk weer naar de kast om je te verstoppen.
Ditmaal hoor je hoe Fango een laadje van de archiefkast open en dicht doet.

Als Fango weer weg is, kom je uit de kast.
Ga nar de archiefkast in de hoek en trek het laadje open waar de pakjes kaarten in liggen. Nancy ziet dat er weer een kaart uit het spel verdwenen is.


Schaken
Ga naar de computer. Log in met "Il Capitano"
Klik dan rechtsboven op het schaak-symbool. De server is ditmaal online en Scaramuccia vraagt om een spelletje schaak. Je zou kunnen gaan schaken, als je wist wat je moest intypen. Sluit daarom maar even het programma.

Klik linksonder op de prullenbak (trash).
Open Chess Log Dec29.
Je leest hier dat Scaramuccia de voorkeur geeft aan de algebraÔsche manier van zetten noteren, terwijl "Il Capitano" de Krolmeister methode gebruikt.
Je leest dat Il Capitano begint met KH3.
Dit betekent: K(oning) naar H3.
Maar hoe noteer je dit in de Krolmeister methode?

Open het schaakboek dat je in de kiosk hebt gekocht.
Je leest hier dat de Krolmeister methode vooral gebruikt werd om codeberichten door te geven.
Bekijk het gewone schaakbord en neem als voorbeeld het vakje waar "KH3" naar verwijst.
De eerste letter is niet van belang, die geeft immers alleen aan of je met een koning, paard, loper enzovoorts speelt. H3 geeft het vakje aan.


Bekijk dan het Krolmeister bord. Vakje H3 is hier de P.
De tweede notering van Il Capitano is NA4.
Vakje A4 is op het Krolmeisterbord een A.

Dit kan Nancy dus ook.
Ze wil informatie over de beveiliging in Palazzo Zattere.
Zoek dus de letters op het Krolmeisterbord en kijk dan op het gewone bord hoe je dit in gewone schaaktermen kunt neerschrijven.
Aangezien je niet echt schaak speelt, is het niet van belang wat de eerste letter is. Je kunt overal de K van koning voorzetten als je wilt. (of de Q(queen) of P(pawn=pion))

Klik op het schaakicoon rechtsboven.
- Type de eerste code (KH3) met je eigen toetsenbord in.
  Duw op de entertoets.
  Je ziet nu verschijnen in witte letters: "Il Capitano: KH3"
- Na Scaramuccia's (groene) antwoord, typ je de tweede code (KA4) in.
  Duw weer op de entertoets.
Blijf dit doen tot je "Palazzo Zattere" gespeld hebt.

KH3 KA4 KD3 KA4 KB1 KB1 KG3 KB1 KA4 KD2 KD2 KE4 KB2 KE4
PAL AZZ OZA TTE RE


Als je alles correct deed, zal Scaramuccia na de laatste code die je invoert, laten weten dat ze morgen een fles (bottle) bij de recycle-bak op Rialto Market voor je achterlaat.


Einde dag 1
Sluit de computer af en verlaat Fango's kantoor.
Je kunt tot de volgende ochtend niets meer doen. Dus als je zin en geld hebt, maak je een tochtje met een gondel of koop je schoenen of eet je een ijsje.

Ga daarna naar Ca'Nascosta.
Praat als je wilt nog even met Helena, die beweert dat Margherita haar zo ongeveer smeekte om bij haar te logeren, of met Colin, die meteen ziet dat Nancy een pruik draagt.

Ga dan naar Nancy's kamer. Bel als je zin hebt nog even Prudence op, om te vertellen dat Margherita niet zo blij is met Nancy's aanwezigheid. Prudence vertelt dan dat het geld dat Margherita erfde van haar man, bijna op is en dat Prudence wat geld aan Margherita gaf voor de restauratie van de Casa.
Bel ook nog even met Ned. Hij is waarschijnlijk in gesprek.
Klik tenslotte op het bed om te gaan slapen.
D A G    2


Fles en tegeltjes  

Nancy's kamer
Nancy wordt midden in de nacht wakker. The Phantom staat bij haar bed en steelt haar halsketting met het hangertje dat ze van Ned kreeg.
Helena komt net uit de badkamer, ziet The Phantom en begin te gillen. The Phantom ontsnapt via het balkon.

Die ochtend staat in de krant dat The Phantom ook Margherita's Etruskische beeldje gestolen heeft, dat bij Colin op de werktafel stond. Nancy belt die ochtend met Prudence Rutherford, die haar aanspoort om snel The Phantom te ontmaskeren.

Bel, als je wilt, Ned op. Je krijgt Joe aan de telefoon. Breng hem op de hoogte van de gebeurtenissen.
Trek andere kleren aan (Je draagt nog steeds de Samantha vermomming). Probeer daarna de slaapkamer te verlaten.

De telefoon gaat.
N.B. Dit telefoontje kun je ook later in het spel krijgen.
Neem de hoorn op. De echte Samantha belt op en geeft Nancy een waarschuwing. Ze mag deze klus voor Tazza doen, maar daarna moet ze terug naar de VS. Samantha weet wie Nancy is en kent zelfs Ned's naam.

Probeer nogmaals de kamer te verlaten.
Als je op de deur klikt, hoor je dat Helena en Colin ruzie hebben. Ze verwijten elkaar dat ze de deur van de Casa open hebben laten staan.
Helena zegt nog iets over een Chinees doosje dat Colin in zijn handen heeft.


Dakterras
Dan begint Nancy's PDA te piepen. Fango is weer in zijn kantoor!
Ga naar het dakterras en bekijk het ARGOS kantoor met de verrekijker.
Je ziet hoe Margherita voor Fango staat en opgewonden met een stuk papier wappert. Nancy vraagt zich af wat Margherita bij Fango te doen heeft.

Nu Margherita niet op het dakterras is, kun je eindelijk de brief lezen die op tafel ligt. Vertaal hem met je Italiaanse woordenboek.
Het is een bedankje aan een vriendin van Margherita, die haar uitnodigde op een feestje.
N.B.: Als je het mandje met de worstjes vond, kun je nu meteen het handschrift van Margherita vergelijken met het handschrift op het kaartje. Conclusie: Het was niet Margherita die het kaartje schreef.


Colin
Verlaat het dakterras en praat met Colin. Informeer naar het Chinese doosje (box), dat rechts op tafel staat. Het is een doosje dat je alleen kunt openen als je een puzzel oplost. Hij heeft het doosje gewonnen met gokken en laat het nu op tafel staan, omdat Margherita het misschien wil kopen. Nancy mag niet aan het doosje komen, zolang Margherita nog geen beslsissing genomen heeft.

Neem afscheid van Colin.
Het is tijd om de fles te gaan zoeken, die Sophia voor je zou achterlaten.


Rialto Market - fles
Ga via de plattegrond naar Rialto Market.
Tussen de standaard met zaden en de frisdrankautomaat, zie je een blauwe kast waar "riciclaggio" op staat. Klik erop met je Italiaanse woordenboek. Dit is de recyclekast!
Bekijk de kast van dichtbij en raap dan de fles op.
Klik op de fles en de bodem schuift eraf. Haal een kaartje waar Hi op staat en een magneetkaartje met electronica eraan uit de fles. Nancy gooit de fles zelf in de recyclekast.
Het kaartje met "Hi" bevat waarschijnlijk weer zo'n microchip. Dus heb je weer de microscoop nodig.


Ca'Nascosta
Ga terug naar Ca'Nascosta. De doos met bonbons voor Il Dottore ligt niet meer op de tuintafel.
Ga naar binnen, loop naar Colin's werktafel en klik op de microscoop.
Je ziet het licht knipperen en uitgaan. Zonder licht kun je niets door de microscoop zien.
Colin wordt een beetje boos, omdat hij denkt dat Nancy de microscoop kapot maakte. Maar hij kalmeert als hij hoort dat hij alleen maar een nieuwe peer hoeft te zoeken.
Nancy mag intussen het mozaiek afmaken, waar hij mee bezig was.


Mozaiek
Je ziet een plankje voor je met 4 mozaiek voorbeeldkaarten.
Klik op de kaart linksboven. Je ziet nu het voorbeeld aan de onderkant. Aan de bovenkant mag je hetzelfde patroon leggen. Sommige tegeltjes zitten al op hun plaats. Klik op een kleurtje aan de bovenkant en klik aansluitend op een leeg vakje.
Als je een kaart helemaal goed hebt ingevuld, zie je weer het plankje en kun je verder met de volgende kaart.
N.B.: Als je het mozaÔek gelegd hebt, zonder je een keer te vergissen krijg je een Ster aan het einde van het spel.

Als je allevier de kaarten hebt gedaan, klik je in het midden van het plankje. Je krijgt nu het kant en klare kunstwerk te zien.
Colin komt meteen aanlopen en is zeer tevreden. Hij heeft intussen al een nieuwe peer in de microscoop gedraaid.

N.B.: Verlaat het mozaÔekplankje even, voordat je de 4 mozaÔeken klaar hebt.
Je kunt nu op Colin's werktafel op het boek aan de rechterkant klikken. Het is een boek over relikwieŽn. Open het boek. Je kunt informatie lezen over de Kelk van Gervase, die door de Phantom gestolen is. Er ligt ook een gele envelop in het boek. Lees de brief die erin zit. Het is een uitnodiging aan Colin om de kelk te bekijken.
Dit is je enige kans om het boek te bekijken. Het lukt niet als Colin erbij staat.


Microchip
Bekijk de microscoop van dichtbij als er een nieuwe peer inzit. Haal de "Hi"kaart uit je inventaris en klik ermee op de microscoop. De punt op de i is inderdaad weer een microchip. Lees de boodschap.

"Vlad is de komende maand nog in Gstaad, dus hij komt niet. De saffier ligt in de opslagplaats onder de Palazzo - de spijlendeur in het steegje is de ingang.
Je hebt een anti-thermaal pak nodig voor dit karwei. Ingeval je het jouwe kwijt bent, Fausto van de Club Micio in Campo San Polo is de enige die nog eentje heeft. Maar pas op, hij is op het rechte pad en doet niet langer mee met onze zaakjes, dus je zult een afspraakje moeten maken met een van zijn dansers, omdat Fausto de stof voor de kostuums van de dansers gebruikt. Maar dat zal voor jou geen enkel probleem zijn.
Gebruik bijgevoegd kraakslot om de combinatie voor de entree van de opslagplaats te kraken. Het electronische kraakslot zal je de volgorde laten zien, waarin je de knoppen moet induwen.
Gebruik deze volgorde:.
De opslagplaats wordt door bewegende robots bewaakt.
Er zijn 4 stroombronnen, die je moet vinden en overbelasten, om tijdelijk de stroom uit te schakelen van het alarmsysteem dat de saffier beschermt. De saffier ligt in het midden van de opslagplaats"
.

Dat is veel informatie ineens. Laten we als eerste maar op zoek gaan naar dat anti-thermaal pak. Verlaat het huis en ga naar de Campo San Polo.
Katkostuum  

Campo San Polo - dansauditie
Op de Campo San Polo aangekomen, kun je eventueel nog wat kleingeld oprapen tussen de rommel. Steek dan het plein over naar de Club Micio.
Voor de ingang staan twee bloembakken, maar deze bloemen durft Nancy niet te stelen.
Op het bordje naast de deur lees je, na vertaling, dat ze dansers zoeken. Ga de Club in.

Als je binnenstapt vraagt iemand meteen of je voor de dansauditie komt. Je mag dan het dansinstructieboek lezen, het kostuum aantrekken en optreden. Als je goed genoeg bent, word je aangenomen en mag je het kostuum houden. Ook kun je dan altijd komen dansen voor tipgeld. Als je niet voor de auditie komt, willen ze niet met je praten.

Raap het zwarte boek op, dat op het rode krukje ligt. Lees de dansinstructies. Het zijn 7 pagina's met dansbewegingen, die overeenkomen met geluiden en kleuren. Duw op het luidspreker-icoon om een voorbeeld van het geluid te horen.
Bel=geel, handenklappen=zeegroen, ocarinafluit=oranje, scheidsrechterfluit=blauw, zoemer=groen, sirene=rood, laser=paars.

Als je klaar bent met lezen, klik je op het zwarte katkostuum dat aan de wand hangt.
Nancy loopt het toneel op.
Boven haar hangen 7 gekleurde bollen. Als je dwars door de muziek heen, een geluid hoort, klik je onmiddellijk op de bijbehorende bol en Nancy maakt dan de bijpassende bewegingen.
Soms zie je als hulpje, ook de lichtbalken aan de zijkant of onderkant van het toneel van kleur veranderen, tegelijk met het horen van het geluid.

Helemaal bovenaan zie je een balkje/dansmeter. Als deze meter aan het einde van de auditie in het geel staat, krijgt Nancy de baan, een andere naam en het zwarte katkostuum, dat dus eigenlijk een thermaal pak is.

N.B.: Een savegame, direct na het succesvol dansen, is op aanvraag verkrijgbaar.


Geld verdienen
Na de auditie staat Nancy weer in de kleedkamer. Als je voor geld wilt dansen, ga dan naar je slaapkamer, trek je katkostuum aan en ga terug naar de club. Klik dan op het gele gordijn.
Als je meerdere malen voor geld gedanst hebt, kun je een "Dancing Super Ster" krijgen aan het einde van het spel.


Ca'Nascosta
Ga via de plattegrond naar Ca'Nascosta.
Als je nog buiten de poort staat, zie je langs de muur bladeren naar beneden dwarrelen.
Nancy kijkt omhoog. Een bloempot valt naar beneden!
Klik onmiddellijk op de pijl naar beneden, om niet verpletterd te worden!

Ga het huis in.
Loop naar het dakterras.
Ga naar de balkonrand. Naast de linker bloempot ligt een skopa kaart. Raap hem op. Dit is de missende kaart uit het spel in Fango's kantoor!

Ga naar Nancy's slaapkamer.
Open de kleerkast en trek je katkostuum aan: Zwart shirt, zwarte broek, zwart masker, zwarte kattenoren, zwarte laarzen en zwarte handschoenen.

Probeer de slaapkamer te verlaten. De telefoon gaat. Neem op. Het is Margherita die zegt dat ze tot morgen de stad uit is.
Na het telefoontje kun je wel de kamer verlaten.
Saffier  

Palazzo Zattere
Ga via de plattegrond naar Zattere (links onderaan op de map).
Aan de rechterkant van het gebouw zie je een spijlendeur. Ga daar naar toe.
Links van de deur zie je het electronische slot. Bekijk het van dichtbij.
Haal het kaartje met het electronische kraakslot uit je inventaris en stop het in de gleuf.
Even later zie je de symbolen op het rode display oplichten.
Duw op de symboolknoppen in de volgorde zoals je die op de microchip las.
     

Als je het correct deed, gaat de spijlendeur open. Loop naar binnen.
Je ziet nu een bovenaanzicht van een kamer. Nancy staat in de ingang midden bovenaan. Je kunt met behulp van de pijltjestoetsen op je toetsenbord, over de geblokte gangpaden lopen. Via de doorgangen aan de zijkanten van het scherm, ga je naar een volgende kamer.

In de kamers lopen echter ook 3 bewakingsrobots rond, die met hun laserstralen de ruimte afzoeken. Als Nancy geraakt wordt door een laserstraal, zal ze niet overlijden als ze het katkostuum draagt. Maar ze wordt wťl naar het beginpunt teruggebracht.

ingang
   
 
De opslagruimte heeft 9 kamers (3 rijen van 3)
In de 4 hoekkamers zit een beveiliging, die je eerst moet uitschakelen, voordat je in de middelste kamer de saffier kunt stelen.
Je herkent de beveiliging aan het bliksemicoon. Loop er naar toe en ga er bovenop staan.
Je krijgt dan 7 witte luiken te zien, waaronder 7 hendels zitten.

De bedoeling is nu dat je, door in de juiste volgorde aan de hendels te trekken, alle luiken dicht maakt.
Deze volgorde is in elke puzzels anders. Je komt er alleen achter door te proberen.
Trek aan de hendels tot 1 luik dit gaat. Dit is dan de eerste.
Trek aan een andere hendel. Blijven beide luiken dicht, dan was het de juiste en kun je een volgende hendel proberen.
Gaan alle luiken weer open, dan was het de verkeerde en moet je opnieuw beginnen met de eerste hendel.

Als alle luiken dicht zijn, heb je de eerste beveiliging uitgeschakeld.
Schakel op dezelfde manier allevier de beveiligingen uit.
Loop daarna naar de middelste kamer en raap de saffier op.
Verlaat tenslotte de opslagplaats, via de ingang in middelste kamer bovenaan.

N.B.: Savegame direct na het verlaten van de opslagplaats met saffier, is op aanvraag verkrijgbaar.

Verlaat de Pallazo Zattere en ga terug naar Ca'Nascosta.


Ca'Nascosta
Om de saffier aan Enrico Tazza te kunnen overhandigen, zul je je weer als Samantha Quick moeten vermommen.
Ga dus naar de slaapkamer, open de kast en trek de juiste kleding aan: rode jurk, witte handschoenen, blonde pruik, zwarte zonnebril en zwarte schoenen.
Verlaat daarna de casa weer.


Campo Santa Margherita
Ga naar de Casa dei Giochi op de Campo Santa Margherita en klop op de deur.
Nancy gaat naar binnen en geeft Enrico Tazza de saffier.
Dan gaat zijn telefoon. Hij praat met ene Nico, die een Chinees puzzeldoosje heeft verloren. Nu weet hij niet wat zijn volgende doelwit is, want de lijst zit in dat doosje. Je hoort dat je in ieder geval even met het doosje moet rammelen voordat je het open kunt maken.
Tazza adviseert Nico om contact op te nemen met Il Capitano en bij zijn volgende klus een ander kostuum te dragen, want hij irriteert Il Dottore ermee.

Na het telefoontje zegt Tazzo dat Nancy alleen haar geld krijgt als ze hem nog een keer verslaat met het Scopa kaartspelletje.
Speel dus Scopa en win van Tazzo.

N.B.: Savegame direct na het gewonnen kaartspel is op aanvraag verkrijgbaar.

Nadat je gewonnen hebt, vertelt Tazzo, dat hij het geld op een Zwitserse bankrekening zal zetten!
Daar kun je niet veel mee, dus ga maar terug naar de Casa, om je bezig te houden met dat Chinese doosje.
Chinese doos 

Ca'Nascosta
Ga terug naar Ca'Nascosta.
Loop de slaapkamer in om je dagelijkse kleding weer aan te trekken. Als je de slaapkamer instapt, zie je meteen een briefje op je hoofdkussen liggen. Raap het op. het is van Colin!
Hij neemt afscheid van Nancy. Hij moet VenetiŽ onverwacht verlaten, maar hij zal haar nooit vergeten en is blij zo'n vriendelijk en inspirerend persoon ontmoet te hebben.Hij laat het Chinese doosje als een cadeautje voor Nancy achter.
N.B.: Als je het mandje met de worstjes vond, kun je nu het handschrift van Colin vergelijken met het kaartje. Conclusie: Het was, ondanks zijn ontkenning, tůch Colin die het kaartje schreef!

Trek andere kleren aan, verlaat de slaapkamer en loop naar Colin's werktafel.
Bekijk het Chinese doosje van dichtbij. Je kunt met de pijlcursor aan de zijkant, het doosje ronddraaien. Er staan 4 tekeningen op: water, boom, vuur en bergtop.
Klik nog eens op het doosje en Nancy rammelt ermee. Nu klapt het deksel open en zie je 9 knoppen met Chinese symbolen erop. Maar wat betekenen die symbolen?


Piazza san Marco
Ga naar de kiosk op de Piazza San Marco.
Koop hier een boek over Chinese symbolen, "An Introduction to Chinese Symbols". (groene boek, midden tweede plank)
Ga dan weer terug naar Ca'Nascosta.


Chinese doosje
Bekijk de zijkanten van het doosje nog eens.
Je ziet dat bij de afbeelding van de boom ook een Chinees symbool in de hoeken staat.

Open het gekochte boek met Chinese symbolen. Vergelijk de tekens met het symbool naast de boom. Dit teken stelt het getal "1"(one) voor.
Doe hetzelfde met de andere afbeeldingen.
Bij de bergtop staat "2" (two), bij het vuur staat "3"(three) en bij het water staat "4"(four).

Klik in het midden van het doosje om het te openen.
Bekijk de symbolen in het doosje en vergelijk ze met de tekens in het boek.
Je leest:
man - berg - regen (man - mountain - rain)
bos - water - vrouw (wood- water - woman)
vuur - os - draak (fire - ox - dragon).

Druk de knoppen in de volgorde in, zoals aan de zijkant van het doosje wordt aangegeven, namelijk: bos - berg - vuur - water.
Het doosje schuift open en je kunt er een scopa codekaart uithalen.

Bekijk de codekaart. Onder iedere afgebeelde scopakaart is een locatie genoteerd.
Nico krijgt de opdracht om elke dag op het vaste communicatiepunt te zoeken naar een scopakaart. Op deze wijze wordt hem verteld waar zijn volgende doelwit is.

Omdat er verder niets meer te doen is, ga je naar Nancy's kamer. Klik op het kussen om te gaan slapen.
D A G    3


Folder en Scopa codekaart  

Dakterras
Als Nancy de volgende ochtend wakker wordt, begint haar PDA te piepen.
Ga naar het dakterras en bekijk het ARGON gebouw met de verrekijker. Te laat! Niemand meer te zien.

Praat met Margherita.
Ze was in Fango's kantoor om een draadloos netwerkje te laten aanleggen in haar huis. Margherita had in de prullenbak zijn foldertje gevonden, maar toen ze bij Fango was, kreeg ze te horen dat hij dat niet meer deed.
Nancy krijgt Fango's foldertje. Vertaal de folder met je Italiaanse woordenboek. Het is inderdaad reclame voor het aanlegen van een draadloos netwerk, door Antonio Fango.
Draai de folder om. Op de achterkant staat iets geschreven: "111#046". Een faxnummer?

Praat ook over Colin. Margherita denkt dat Colin ervandoor is, omdat ze ontdekte dat hij, tegen de afspraak in, dure materialen voor de restauratie gebruikte.
Neem afscheid van Margherita en verlaat het huis.


Campo dei Frari - foldertje
Ga naar Fango's kantoor op de Campo dei Frari.
Maak de deur open met een haarspeld en ga naar binnen.

Loop naar het faxapparaat aan de rechterkant van het bureau.
Toets het nummer in, dat je aan de achterkant van Fango's folder zag: 111#046.
De fax begint de printen. Haal de
fax uit het apparaat.
Wat je ziet lijkt op de toetsen van het faxapparaat, maar dan met muzieknoten in plaats van getallen.

Ga naar het muziekdoosje met het paardje, dat in de open kast aan de andere kant van de kamer staat.
Draai aan het sleuteltje. Noteer de noten die het doosje speelt:
mi-re-do-si-la-re-re-do-la-fi-sol-do-mi-do-do-sol-sol-mi-fa-re-re-re-la-si-re-do.
Loop terug naar het faxapparaat en toets de "muzieknoten" in:
2 9 1 # * 9 9 1 * 7 0 1 2 1 1 0 0 2 6 9 9 9 * # 9 1.

Je krijgt een automatisch menu aan de lijn.
Kies 1 voor een personeelslijst.
Kies 2 voor de locatie gebouwen (Store locations)
Kies 3 voor communicatie
Kies 0 om een stap terug te gaan in het menu. (alleen als SENIOR)

Stap door alle menu-onderdelen om de informatie te krijgen die je nodig hebt.

1. Personeelslijst:
    -Signore Dottore is de president van de firma
    -Il Capitano zorgt voor de communicatie
    -Arlecchino is verantwoordelijk voor het verzenden en ontvangen
    -Scaramucho zorgt voor de veiligheid.
    -Brighella is verantwoordelijk voor de inkoop

2. Locatie gebouwen
    -Hoofdkwartier: in het ARGON gebouw
    -Beveiligde opslagplaats: bij de fontein op de Campo Santa Maria Formosa.
    Nancy zegt dat ze denkt dat hier de gestolen schatten bewaard worden.
    -Inkooppartners: azen, lopers en koningen (aces, knights, kings)
    -PresidentiŽle suite: in Ca'Nascosta
    -Propaan opslag: op de Campo Santa Margherita
    -Alle andere: kijk op de kalender

3. Communicatie
    -PresidentiŽle communicatie: via een doos bonbons naar Il Dottore
    -Inkoop via tijdelijke ontmoetingsplekken: zie de geleverde kaarten
    -Veiligheid via schaakspel en vervolg, gecontroleerd door Scaramuccia
    -Verzenden en ontvangen bij de propaanopslagplaats.


Scopakaart
Loop naar de ladekast bij het raam.

Open het laadje waar de scopakaarten inzitten. (3de rij, 3de la)
Nancy ziet dat ditmaal de Munten-koning verdwenen is (Re di Danari).
Volgens de codekaart die je in het Chinese doosje vond, is deze kaart voor de locatie "Palazzo Orpello".


Bel Sophia op met de PDA en vertel haar dat je weet waar de Phantom zal toeslaan en dat hij Nico heet. Sophia kent Nico Petit. Ze wil met een aantal agenten een val zetten en Nico oppakken als hij met de buit naar buiten komt. Ze vraagt Nancy om ook aanwezig te zijn. Nancy moet dan wel even haar Italiaans opfrissen, zodat ze de agenten kan verstaan als die door hun portofoons praten.
Nancy zegt dat ze een Italiaans lesboek in haar kamer heeft.


Ca'Nascosta
Ga naar Nancy's kamer in de Ca'Nascosta.
Op het tafeltje onder de spiegel ligt een boek. Open het. Blader naar de laatste twee pagina's. Hier zie je Italiaanse woorden en uitdrukkingen. Duw op de rode vierkantjes naast elke tekening om de uitspraak te horen.

Als je denkt dat je alles kunt verstaan, bel je Sophia op met je PDA.
Even later staat Nancy midden in de nacht voor de Palazzo Orpello.


Palazzo Orpello
Nancy krijgt nog een paar laatste aanwijzingen. Er zijn 4 agenten aanwezig, die laten weten waar ze zich bevinden. Soms laten ze zich ook even zien. Maar Nancy mag niet op hun schaduwen klikken.

Let op wat de agenten zeggen. Ze laten zich ook even zien, nadat ze zeggen waar ze zitten. Vervolgens verschijnt de tekst van hun schuilplaatsen ook links onder in beeld.

Zoek Nico op een plek waar gťťn agenten staan.
Als je hem ziet, klik je op Nico's schaduw.
Nancy zegt dan waar ze hem ziet en een agent zal "fermati" zeggen en hem gaan zoeken.

Je zult een paar maal Nico's schaduw moeten vinden en aanklikken, eer de agenten hem kunnen inrekenen.


Als de agenten Nico te pakken hebben, hoor en zie je sirenes.

N.B.: Savegame direct na het inrekenen van Nico is op aanvraag verkrijgbaar.
Beveiligde opslagplaats  

Even later staat Nancy op de binnenplaats van Ca'Nascosta en meldt Sophia zich via de PDA.
Nico ontkent dat hij iets te maken heeft met de Phantom en hij wil dus ook niet de echte naam van Il Dottore noemen.
Behalve wat hij gestolen heeft in de Palazzo, had Nico ook een kwitantie voor propaangas bij zich. Op de achterkant van de kwitantie staat een getal: 3447.
Nancy krijgt een idee.


Campo Santa Margherita
Ga naar de Campo Santa Margherita. Voor je zie je de ingang van Casa dei Giochi.
Loop naar de linkerkant, naar de afvalcontainer.
Hier staat links tegen de muur, zoals je eerder zag, ook de propaancontainer met het codeslot.

Bekijk het slot van dichtbij.
Voer de code 3 4 4 7 in, door aan de wieltjes te draaien en de container gaat open.
Er zitten inderdaad flessen propaangas in. Maar tegen het deksel zit ook een sleutel geplakt. Pak hem mee.
N.B.: Als JUNIOR speler vind je hier ook een schema om mee te nemen.


Campo Santa Maria Formosa
Zoals je weet van het automatische menu op de telefoonfax in Fango's kantoor, worden de goederen bewaard in de beveiligde opslagplaats bij de fontein op de Campo Santa Maria Formosa.
N.B. Nancy moet dit gehoord hebben, anders is de plek niet toegankelijk.

Ga dus naar Campo Santa Maria Formosa.
Loop naar het kleine metalen deurtje rechts van de fontein.
Gebruik je zoŽven gevonden sleutel op het hangslot.
De deur gaat open en je kunt naar binnen stappen.


Watertunnels
Als je binnen bent, kijk je meteen naar de rechter muur. Hier hangt een schema van de tunnels en de waterreservoirs.
Nancy is het rode bolletje onderaan de linker ladder. De bedoeling is, dat ze via de rechter ladder weer uit de tunnels klimt.
De vlakken met het cirkel-, driehoek- en ruitsymbool zijn reservoirs, waarin je water kun laten stijgen en zakken.

N.B.: Als JUNIOR vergelijk je dit schema met het schema dat je in de propaancontainer vond. De cijfers geven de route aan, die je moet volgen.


      
             JUNIOR schema

Verlaat de close-up van het schema.
Ga verder door de gang aan de rechterkant.

-Punt 1-
Aan het einde sta je voor de schacht van het "cirkel"reservoir, zoals je aan de gele cirkel kunt zien. Maar hoe kom je aan de overkant?

Draai naar links en je ziet een afsluitwiel.
Als je het wiel naar links draait, vul je het reservoir met water (to fill).
Als je het wiel naar rechts draait, pomp je het water weg (to drain).
Links van het afsluitwiel zie je drie buisjes, waarin het waterniveau van de reservoirs wordt aangegeven.

Draai het wiel naar links en het "cirkel"reservoir vult zich tot het bovenste niveau met water.
Er drijft een brug op het water! Loop naar de overkant.

-Punt 2-
Draai direct aan de overkant van de brug naar rechts.
Draai hier het wiel naar rechts om het water achter je weer te laten zakken.
Loop dan verder door de tunnel en klim de ladder af, naar de verdieping eronder.
Draai je dan om en je ziet dat het water en de brug op deze middelste verdieping zijn.
Loop naar de overkant.

-Punt 3-
Aan de overkant van de brug draai je meteen naar rechts.
Draai hier het wiel naar rechts om dit reservoir nog verder leeg te pompen.

Loop verder door de tunnel bergaf en je arriveert voor het reservoir met het gele driehoeksymbool. Het water dat je zoeven wegpompte, staat nu in dit reservoir.
Loop over de brug naar de overkant.

-Punt 4-
Aan de overkant van de brug draai je meteen naar rechts.
Draai hier het wiel naar rechts om ook dit reservoir leeg te pompen.

Loop daarna door de tunnel omhoog en je arriveert voor het lege reservoir met het ruitsymbool.

-Punt 5-
Draai hier het afsluitwiel (aan de linkerkant) naar links om het reservoir te vullen.
Nu kun je over de brug naar de overkant lopen.

-Punt 6-
Aan de overkant van de brug draai je meteen naar rechts.
Draai hier het wiel naar rechts het ruitreservoir achter je verder leeg te pompen.

Loop verder door de tunnel en klim aan het einde de ladder af naar de onderste verdieping.
Draai je om, loop door de tunnel en over de brug naar de overkant van het ruitreservoir.

-Punt7-
Aan de overkant van de brug draai je meteen naar rechts.
Draai hier het wiel naar rechts het ruitreservoir achter je helemaal leeg te pompen.

Loop dan door de tunnel tot je voor het reservoir met het driehoeksymbool staat.

-Punt 8-
Blijf staan en ga niet naar de overkant.
Draai naar links en draai het afsluitwiel naar links om dit driehoekreservoir helemaal leeg te pompen.

Loop dan door de tunnel terug naar het reservoir met het ruitsymbool.
Nu kun je over de brug lopen naar de overkant van het reservoir.
Ga dan verder en klim de ladder op, naar de middelste verdieping.
Draai je om en loop weer terug tot aan het reservoir.

-Punt 9-
Je was hier al eerder (punt 6), maar toen had je niet genoeg water om het reservoir nog verder te kunen vullen.
Draai naar links en draai het afsluitwiel naar links om het reservoir te vullen tot het middelste niveau.

Ga niet naar de overkant, maar loop terug de ladder en klim omhoog naar de bovenste verdieping.
Draai je om en loop tot aan het reservoir.


-Punt 10-
Draai hier het afsluitwiel naar links om het reservoir met het ruitsymbool helemaal te vullen.
Daarna kun je naar de overkant lopen.


Volg de rode pijl naar links en klim aan het einde van de tunnel de ladder omhoog.


Opslagplaats gestolen goederen
Bovenaan de ladder draai je je om. Je bent eindelijk op de plaats van bestemming aangekomen, maar het is wel nogal donker hier.
Aan de linkerkant zie je vaag iets geels op een paaltje. Bekijk het van dichtbij.Het is een oplaadbare zaklamp. Raap hem op.

Haal de zaklamp vervolgens uit je inventaris en schijn de gang in.
Nancy loopt verder door de gang. Loop tot aan de metalen deur.
Bekijk het codeslot op de deur van dichtbij.
Herinner je nu het "Hello"briefje dat je van de poot van de duif haalde. Onder de microscoop las je, dat de code van het slot op de beveiligde opslagplaats veranderd moest worden in 43556.
Druk dus op de knoppen 4 3 5 5 6 en de deur gaat open.


Beveiligde opslagkamer
Loop de kamer in. Je ziet een houten krat aan de andere kant van de ruimte. Klik erop.
Nancy leest het opschrift aan de zijkant van de krat: "Kilian". Ze herinnert zich waar ze deze naam eerder gezien heeft.

Open het deksel van de krat.
Haal er een masker uit. Klik nog eens en het Etruskische beeldje van Margherita komt uit het masker tevoorschijn.
Op dat moment valt de deur achter Nancy dicht en begint water in de ruimte te stromen.

Draai naar links en kijk naar de rode afsluitwielen, die voor de waterdruk zorgen.
Boven de wielen zie je kijkglazen. Je moet nu supersnel ervoor zorgen dat het water in die kijkglazen allemaal in het midden gelijk staan. Je kunt dit lezen op het waarschuwingsbord, alhoewel je eigenlijk geen tijd hebt om dit te vertalen.

Als een van de meters meters de bovenkant bereikt, verdrinkt Nancy.
Als je niet snel genoeg bent, verdrinkt Nancy.

Nummer de rode wielen van links naar rechts 1-5.
wiel 2 - klik 2 keer aan de rechterkant
wiel 1 - klik 5 keer aan de linkerkant
wiel 3 - klik 3 keer aan de rechterkant
wiel 5 - klik 4 keer aan de linkerkant
wiel 4 - klik 2 keer aan de rechterkant
wiel 5 - klik 1 keer aan de linkerkant
wiel 4 - klik 2 keer aan de rechterkant


Het rode streepje staat nu bij alle meters precies in het midden.
De deur gaat open.

N.B.: Savegame als de deur weer open is, is op aanvraag verkrijgbaar.


Achtervolging
Verlaat de opslagplaats en klim via de touwladder omhoog.
Nancy belt meteeen met Sophia en vertelt wat er gebeurd is.

Omdat alle agenten bezig zijn met orde houden tijdens carnaval, mag Nancy Il Dottore gaan achtervolgen. Het zendertje wordt geactiveerd, maar zendt niet constant uit, zoals bij de duif.
In dit geval krijg je, in het Italiaans, aanwijzingen waar Il Dottore het laatst gezien is en op wijze hij verder reist.

Op je plattegrond zie je een knipperend licht. Dat is de laatste verblijfplaats van Il Dottore.
De route die Il Dottore neemt is in elk spel anders, maar je begint de achtervolging altijd in Campo san Polo. Ga daar dus naar toe.
Vervolgens zegt een stem:
- a piedi (te voet) - kies dan een zwarte lijn om verder te gaan.
- vaporetto (waterbus) - kies voor een rode lijn.
- gondola (gondel) - kies voor een blauwe lijn.

Als je de juiste keuzes maakt, zal Nancy Il Dottore ergens treffen .............................KopiŽren en/of wijzigen van Marjo's walkthroughs is niet toegestaan.
Vraag toestemming om naar een walkthrough te linken.