THE COLOUR OF MURDER

Carol Reed Mystery 5Walkthrough door Marjo © 2008 www.adventurespel.nl

Uitgever: MDNA Games/ BigFish/2008
Ontwerper: Mikael Nyqvist, MDNA Games

Voor spelbeschrijving en screenshots, ga naar: Marjo's Spel-Info.N.B.: De gebruiksaanwijzing voor dit spel is als Word-bestand te vinden onder
         Start - Alle programma's - The Colour of Murder - Manual.AdrianHarald LundIris en Stefan
Harald Lund's appartement en bootMilestone, Petroglyphen en de ZMM
Adrian's appartement en caravan
Bloemen en belastingdienstGeboortedatum en oorbel
Theater Workshop en Stefan's opslagplaatsAdrian's verblijfplaatsen
Harald Lund's moordenaarIntro

Nadat je het spel opgestart hebt, kun je ervoor kiezen om de instructies te volgen, of meteen door te gaan naar het spel.

Als je de instructies volgt, leer je hoe je moet rondkijken, iets van dichtbij bekijken en iets oppakken. Daarna ga je naar de bovenkant van je scherm, waar je inventaris is. Haal de verfkwast eruit door erop te klikken en sleep hem in het speelscherm. Linksklik om hem weer terug in de inventaris te stoppen.
Door in je inventaris op een voorwerp te rechtsklikken, kun je het in close-up bekijken.
Klik met het ene voorwerp op het andere om ze te combineren.
Gebruik het voorwerp op de plek waar een radertjes-icoon verschijnt.

Nadat je de kamer verlaten hebt, krijg je instructies hoe je deuren open en dicht maakt en het appartement verlaat.
Vervolgens mag je Stina in haar winkel bezoeken en even een praatje met haar maken.
Daarna leer je Carol's aantekenboek gebruiken, dat altijd linksboven in je inventaris zit. In dit aantekenboek vind je hints als je niet meer weet wat te doen.
Tenslotte ben je na alle instructies weer terug in Carol's appartement.Adrian  

Carol's appartement
Carol heeft een paar dagen vrij voor de feestdagen van midzomer. Ze wil die gebruiken om verder te knutselen aan haar poppenhuis en wat werk op te knappen in haar volkstuintje.

Je kunt even rondkijken in Carol's appartement. Je kunt een fotoalbum bekijken in de woonkamer en een brief van Jonas lezen in de keuken. Hij vraagt of Carol naar zijn pas-opgeknapte huisje wil komen op midzomeravond.
Verlaat het appartement door op de voordeur (exit) te klikken.
Je ziet nu een plattegrond.
Klik op "Stina in the store" om Carol's vriendin te bezoeken in haar winkeltje.


Stina's winkel
Praat met Stina door op een conversatieregel op het kladblokje te klikken.
Alles is nog prima in orde met Stina.
---------------------------------
Easteregg
Rechts achter Stina zie je een uitstalkast met glaswerk. Boven het rechter gedeelte staat MDNA. Dit is geen merk. MDNA (games) is de naam van de studio van Mikael Nyqvist, de ontwerper van dit spel.
---------------------------------
Neem afscheid en je bent weer op de plattegrond.
Kies er nu voor om naar "The Allotment" (volkstuintjes) te gaan.


Volkstuintje
Bij de volkstuintjes aangekomen, loop je rechtdoor naar Carol's huisje. Draai naar rechts en je ziet een bankje. Op de rugleuning is een briefje geplakt. Lees het briefje. Willy vraagt of hij even met Carol kan praten.

Willy is Carol's buurman. Draai tweemaal naar rechts en je ziet een rood tuinhuis. Loop er naar toe. Dit is Willy's tuinhuis (shack). Klop op de deur en hij komt naar buiten.

Willy vertelt dat zijn zoon Adrian al een paar dagen verdwenen is.
Toen hij in Adrian's appartement was, vond hij een enveloppe met de naam Harald Lund. Deze Harald Lund werd vorige week vermoord. Willy weet niet veel over Adrian's vrienden, maar hij vreest dat Adrian in slecht gezelschap terechtgekomen is. Hij vraagt of Carol op zoek kan gaan naar Adrian.
Carol krijgt de enveloppe, een sleutel van Adrian's appartement en zijn adres. Ze belooft de komende 3 dagen te zoeken.


Adrian's Appartement
Ga via de plattegrond naar "Adrian's apartment". Als je de sleutel hebt, ga je automatisch naar binnen. Kijk overal rond.

In de badkamer zie je op een rek een mand wasgoed staan. Rechts ernaast liggen wat paperassen. Bekijk ze van dichtbij. Bovenop ligt een "Maximum Paintkillers" lidmaatschapskaart van de Norrköping Paintballclub, op naam van Adrian Vinkelman. De kaart is voorzien van een foto, zodat Carol nu weet hoe Adrian eruitziet.

In de woonkamer staat naast de bank een laag tafeltje met een lamp en een telefoon. Tegen de lamp staat stuk papier. Bekijk het van dichtbij. Het is een loonbriefje van de firma Zodel Moral Mission, waar Adrian als schoonmaker werkt.
De firma wordt toegevoegd aan je plattegrond.
De balkondeur in de woonkamer heeft geen deurkruk. Wel verschijnt daar je radertjes cursor.

Rechts van de woonkamer is een inbouwkast die je kunt openen. Je ziet dan een paar rekken met boeken. Op de bovenste plank van het rek ligt een rode klapper. Jammer genoeg komt Carol er niet bij en heeft ze ook geen laddertje bij de hand.

Ga naar de keuken en maak de lade onder de magnetron open. In de lade vind je een krantenartikel over de moord op Harald Lund.
Hij werd 's avonds laat op straat, zonder aanleiding neergestoken met een mes, maar niet beroofd. De politie zoekt naar een dader van 1,5 meter tot 1,6 meter grootte, gezien de plek van de steekwonden.
Harald Lund, 55 jaar, werkte als decorbouwer voor de Theatre Workshop, in het Norrköping Theater. Hij werkte voorheen als waterdeskundige voor de Norrköping Hydrological Institute, totdat dit instituut gesloten werd.

Klik op het artikel en je ontdekt dat er nog een briefje bijgesloten is. Hierop staat: "Adrian, ik adviseer je sterk om terug te geven wat niet van jou is, als je in leven en gezond wilt blijven".

Leg alles terug in de lade.
De Theatre Workshop en de Three Princes' Alley, de straat waar Lund werd gedood, worden aan je plattegrond toegevoegd.
Als je alles gezien hebt, verlaat je het appartement weer.


The Zodel Moral Mission
Het is een goed idee om ook de plek waar Adrian werkte te bezoeken. Ga dus via de plattegrond naar de Zodel Moral Mission.
Na binnenkomst draai je naar rechts. Op tafel zie je een groene folder liggen. Lees hem.
De Zorel Morqal Mission (ZMM) is een spirituele organisaie, in 1928 gesticht door Evald Zodel. De ZMM verkondigt een Christelijke en morele leefwijze en de aanhang is nog steeds groeiende. De familie Zodel is tevens een industriële grootmacht en heeft 1500 mensen op de loonlijst staan. De huidige leider van het imperium is Perik Zodel.

Als je de close-up van de tafel verlaat, verschijnt een vertegenwoordiger van de ZMM.
Hij verklaart dat Adrian al een paar weken niet op zijn werk verschenen is. Zijn baantje is hij dan ook inmiddels kwijt.
Verlaat de ZMM weer.
Harald Lund  

Three Princes' Alley
Tijd om eens te onderzoeken wat Adrian met Harald Lund te maken heeft. Begin met het onderzoek in de steeg waar Lund vermoord werd en ga via de plattegrond naar de Three Princes' Alley.

Loop de steeg in tot het einde. Draai hier naar rechts en je ziet op de grond een rode kaars (candle) liggen. Raap hem op en verlaat de steeg weer.


The Theatre Workshop
Ga nu naar de werkplaats waar Harald Lund als decorbouwer werkte, de Theatre Workshop.
Loop de grijze deur in en praat met de vrouw die je daar ontmoet.
Ze vertelt dat Harald Lund geliefd was. Harald had wat geld problemen omdat hij voorheen als Hydrologist meer verdiende dan hier, maar hij was altijd even vriendelijk en ze heeft niets vreemd aan hem gemerkt de afgelopen weken.
Het is vakantietijd, dus Carol mag op haar gemak rondkijken.


Benedenverdieping
Je staat in een grote werkruimte.
Recht tegenover je, zie je een trap met een blauwe leuning.
Links onderaan de trap hangt een rode brandblusser. En links daarvan zie je twee brievenbakjes aan de muur hangen. Daar wil je graag naar toe.
Draai dus naar links, zet een stap naar voren en draai twee keer naar links. Je ziet nu voor je een dubbele rode deur en aan de rechterkant de trap. Loop naar voren naar de rode deuren.

Draai net voor de deuren naar rechts en bekijk de brievenbakjes.
Bekijk de envelop in het onderste "incoming" bakje van dichtbij. Volgens Carol is dit het interne mailsysteem. De laatste op de lijst, is waarschijnlijk de zender. Dat is dan Harald Lund. De naam daarboven is die van ene Stefan.
Lees ook wat er op het witte vel papier staat: "Het is nu afgeleverd op de gebruikelijke plaats. S".

De rode deuren zijn afgesloten.
Draai je om en ga de trap met de blauwe leuning op, naar de bovenverdieping.


Bovenverdieping
Draai bovenaan de trap naar links en ga door de openstaande deur de kantine in.
Draai hier naar rechts en loop door de halfdonkere gang rechtdoor, in de richting van het groene uitgang-bordje boven een deur.


Loop die kamer in en je ziet links op tafel een halve wereldbol liggen. Draai naar links en je staat voor een oranje houten ladekast.
Open de derde lade aan de rechterkant en je vindt een verjaardagkaart voor Greta, die gemaakt is van een zelfgemaakte foto in een spiegel. Bestudeer de foto.

Draai vanaf de ladekast terug naar rechts, zodat je de wereldbol weer ziet. Loop dan rechtdoor tot aan de tafel. Draai daar naar links en ga door de openstaande deur de galerij op. Je staat nu bovenaan een spriraalvormige trap naar beneden.


Benedenverdieping
Loop de spiraaltrap af. Onderaan de trap draai je je om. Je ziet nu dat er een briefje op de trede van de trap geplakt is. Bekijk het van dichtbij. Het is een Memorandum en telefoonlijst. Je leest dat Stefan bij transport werkt. Zijn telefoonnummer is: 18 77 95. Neem de Memorandum mee.
Misschien weet deze Stefan meer over Harald Lund en moet je hem eens opbellen.
Draai vanaf de trap naar rechts en loop rechtdoor naar de tafel bij het raam.
Hier staan een computer en een printer. Bekijk ze van dichtbij.
Voor de printer zie je een geel doosje met theezakjes staan. In dit doosje vind je een sleutel uit het theedoosje. Volgens het label is het een extra sleutel, maar van wat? Voor de printer, op een stapeltje cd-doosjes zie je ook nog een stuk papier liggen met een getekende instructie voor het buigen van een haakje. Neem deze vreemde instructie (strange instruction)ook mee.

Draai je om en loop terug, langs de spiraaltrap, door de openstaande deur.
Draai dan naar links en je ziet een vieze metalen wasbak. Erboven hangt een lijst, waarin je drie symbooltjes ziet. Bekijk hem van dichtbij. Het is de deur van een kastje en de symbolen zijn het slot van het kastje. Je kunt ze veranderen door erop te klikken.
Deze lijst met symbooltjes heb je eerder gezien!
Ga naar je inventaris en rechtsklik op de verjaardagskaart. Bestudeer hem. In de spiegel op de achtergrond zie je inderdaad deze lijst, maar dan met andere symbooltjes.
Zet nu de symbooltjes op het kastje in dezelfde stand als op de foto. Bedenk wel dat je de symbooltjes op de foto in spiegelbeeld ziet. De juiste stand is dus:    \ X |
Maak het kastje nu open en pak de sleutel uit de theaterwerkplaats (workshop).

Draai vanaf de wasbak naar rechts en loop een stap naar voren.
Draai naar links en je ziet een deur waar een vieze uitgelopen vlek op zit. Maak de deur open. De kamer erachter is donker, Carol ziet niets. Op zoek dus naar licht.

Draai vanaf de vieze deur naar rechts, loop langs het rek door de deuropening naar een gang en draai dan naar rechts.
In het donker zie je nog net een deur waar een radertjescursor op verschijnt.
Gebruik de sleutel uit de theaterwerkplaats om de deur open te maken en ga naar binnen.
Draai in deze requisitenkamer naar rechts en je ziet een stoppenkast.
Bekijk hem van dichtbij. Er branden 2 rode lampjes. Zet de knop onder het derde lampje om, dat nu ook gaat branden.

Ga terug naar het donkere hok achter de vieze deur. Hier brandt nu licht! Kijk rond in de verfopslagplaats. Er is een deur die afgesloten is met een codeslot. Daar kun je nog niets mee.
Achterin de ruimte zie je boven een hele vieze wasbak een briefje staan.
Lees het briefje van Iris aan Harald. Ze probeert hem al sinds vrijdag vergeefs te vinden. Ze vraagt of hij naar een appartement in Trinity Street 26 wil komen kijken, dat zij van plan is te huren. Ze weet dat hij nog geen beslissing heeft genomen, maar zegt dat er ook plaats is voor zijn spulletjes.

Het appartement van Iris staat nu ook op de plattegrond. Misschien moet je eens met Iris gaan praten. Kijk als je wilt nog wat rond en bewonder de leuke kleine theatermaquettes en verlaat daarna de Theater Workshop.
Iris en Stefan  

Iris' appartement
Ga via de plattegrond naar het appartementencomplex waar Iris woont.
Je kunt niet zomaar de deur inlopen.
Kijk naar het belfront, links van de deur. Iris Lindwall woont in appartement 2.
Duw op het belfront op A, dan op 2.
Iris laat je meteen binnen.

Praat met Iris. Ze had een knipperlicht relatie met Harald. Het was aan en uit en meermalen stonden ze op het punt te gaan samenwonen. Toen Harald vermoord werd, woonde hij nog alleen. Zijn adres wordt nu aan je plattegrond toegevoegd.
Iris denkt dat het een willekeurige daad van agressie was, die Harald het leven kostte. Ze kan zich niet voorstellen dat iemand hem wilde vermoorden.
Ze wil een paar dagen naar het buitenland om over de schok heen te komen.
Wens haar plezier en neem afscheid.


Carol's huis
Ga naar "HOME", naar Carol's huis.
Loop de keuken in en draai naar rechts. Hier ligt de telefoon op een stoel.
Raap hem op en toets het nummer van Stefan in: 187795.

Vraag Stefan wat dat briefje met "de bestelling is afgeleverd" betekent.
Stefan legt uit dat spullen voor het theater vaak per boot vanuit het buitenland komen. Stefan neemt dan tegelijk ook wel privé spullen mee voor de theater medewerkers. Stefan heeft toegang tot een oude opslagruimte in de bergen bij de overslaghaven. Hij laat Harald dan even per briefje weten of er spullen voor hem in de opslagruimte liggen.
Stefan wil niet zeggen wat voor spullen dat zijn. Hij is discreet zegt hij.


Stefan's loods
Ga via de plattegrond naar de "The Docks", de overslaghaven, waar de goederen aankomen die Stafan afhaalt en in zijn loods opbergt.
Loop rechtdoor en draai aan het einde van de straat naar rechts.

Aan de overkant van de straat zie je een soort betonnen bunker in een rots.
Loop er naar toe. De bunker is afgesloten met zware metalen deuren. Carol vraagt zich af of dit de opslagplaats van Stefan is. In ieder geval kom je er zonder sleutel niet in.

Kijk om je heen bij de bunker. Er groeien witte bloemen. Pluk een witte bloem. Carol plukt vanzelf nog een witte bloem", omdat wit zo veelzijdig is, zegt ze. Verlaat de haven dan.
Harald Lund's appartement en boot  

Harald's Appartement
Ga via de plattegrond naar Harald's appartementencomplex.
Loop door de poort het terrein op en ga aan de linkerkant het gebouw in (pijltje schuin links).
Ga naar links, de oranje verlichte gang in. Bekijk de brievenbus op de deur aan de rechterkant. Hier woont Harald Lund.
Gebruik de "extra"sleutel, die je bij de theezakjes vond, om de deur te openen.

Draai je om als je binnen staat. Op de deurmat ligt een brief van de "Calibri Marina". Het is een nota voor de huur van een ligplaats in de haven. Dus Lund heeft een boot!

Kijk rond in het appartement.
In de woonkamer zie je in de kast naast het raam, een doos met 9 gekleurde vlakken. Je kunt op de gekleurde vlakken klikken, maar er gebeurt nog niets.
Maak het kastdeurtje links onderaan open. Je vindt een reageerbuisje (test tube).
Middenin de boekenkast zie je een groen doorzichtig doosje, waar een sleuteltje in zit. Aan de ovenkant zie je een glsuefje. Het is dus een spaarpot. Het slotje zit aan de onderkant. Je hebt geen sleutel die erop past.
Op een rood bijzettafeltje ligt een brief van Rebecca, die schrijft dat Lund alweer 2 weken te laat is met het betalen van de huur. Maar als hij de klok die op zolder staat, kan repareren, schenkt ze hem 1 maand huur kwijt. Wel moet hij het even laten weten als hij op zolder is. De ladder is namelijk nogal gammel.

Bekijk als je wilt de rest van het appartement. Op de koelkast in de keuken staat een oranje schaal, maar Carol kan er niet bij. De deur naast het toilet krijg je ook nog niet open.
Verlaat Lund's appartement. Verlaat het gebouw en loop naar de straat om op de plattegrond te geraken.


Calibri Marina
Ga via de plattegrond naar de Calibri haven om Lund's boot een bezoekje te brengen.
Klim op de boot en loop naar de achterkant.
Lund heeft een blauw zeil met een rits voor de ingang gespannen. De rits zit muurvast.
Gelukkig heb je een kaars bij je. Smeer dus wat kaarsvet op de rits en je kunt hem openen. Ga dan de boot in en kijk rond.

In de slaapcabine, aan de achterkant van de boot, vind je op een kastje een groene vishaak.

Onder het stuurwiel kun je de vloermat weghalen. Je ziet een materialenopbergvak. Er ligt een briefje van Dennis, een ex-collega van Harald, in. Hij voegt bij het briefje een gele lakmoesstrip (litmus paper) , waarmee je de PH-waarde van een vloeistof kunt bepalen. Neem de strip mee.

In het vooronder kun je, naast een rood EHBO koffertje, een lange stok met een haak (boat hook) oprapen. Neem die ook mee en verlaat het schip en de haven.


Harald's appartement
Ga terug naar het appartement van Harald Lund.
Loop de woonkamer in en bekijk het groene doorzichtige spaarpotje in de boekenkast.
Laat het doosje rechtop staan. Haal het groene vishaakje uit je inventaris en vis de sleutel uit Harald's appartement uit de spaarpot.
Verlaat Harald's appartement.
Draai naar links, loop tot aan de donkere deur en draai naar rechts.
Zet 1 stap naar voren en draai voor de EXIT naar rechts. Klim de tredes op tot aan de zolderdeur.


Zolderverdieping
Maak de zolderdeur open met het sleuteltje dat je in de groene spaarpot vond.
Ga naar binnen en draai naar links.
Loop in de richting van de ladder, draai naar rechts en je ziet een deur die met een houten klosje is afgesloten.
Maak de deur open en ga naar binnen.

Achterdoor zie je een ronde blikken koekjestrommel staan. Maak hem open. Hij zit vol brieven en ansichtkaarten.
Het bovenste briefje is van Iris aan Harald. Ze schrijft dat ze de nieuwe sleutel bijsluit en dat ze dol op hem is.
Eronder ligt een krantenartikel. Er verschijnt een boek over het leven van Kurt Haijby, de man die een relatie had met koning Gustav V en hem later probeerde te chanteren hiermee.
Verlaat Harald's rommelhok en loop naar de ander kant van de zolder.

Halverwege aan de rechterkant, zie je een deur met nr. 30 erop. Ga naar binnen.
Draai naar rechts en ga deur nr 2 in. Hier kun je een klein houten trapladdertje stelen.
Verlaat de kamer weer en loop verder.

Een stukje verderop zie je aan de rechterkant een deur waar "clock mechanism" op staat. Dit moet dan de ruimte zijn, waar Harald de klok van Rebecca zou repareren. De deur is afgesloten.

Loop verder, ga rechts de hoek om en loop langs de ladder.
In dit deel van de zolder vind je een vreemd groot metalig ding dat Carol weigert op te rapen.
Links van dit ding zie je een klein wit voorwerp op de houten balk staan. Dit is een zekering (fuse) en die neemt Carol wél mee.
Verlaat de zolder en ga naar beneden.


Harald's appartement
Ga Harald's appartement weer in.
Loop naar de koelkast in de keuken. Probeer de oranje houten schaal te pakken, die bovenop de koelkast staat. Carol komt er niet aan.
Doe een stap terug en zet de trapladder tegen de koelkast. Klim omhoog. Nu kun je in de schaal kijken. Lees de onbegrijpelijke boodschappen aan Harald, die in de schaal liggen.

Op het bovenste briefje staat: "Harald Lund, er is geen reden voor mij om nog verder het belang voor de Z Moral Mission te benadrukken, die brief te krijgen. Ik ben naar de Milestone gegaan volgens jouw instructies, maar ik vond alleen enkele getallen erop, die ik niet begreep. Vertel me aub wat ik nu moet doen."
Op het tweede briefje lees je: "Harald Lund, de locatie is nu duidelijk. Ik begreep je eerdere boodschap verkeerd".


Op het derde blad papier uit Harald's appartement zie je enkele symbolen getekend die je moet mengen en die iets te maken hebben met lakmoes. Ook staan er de getallen 202 en 101 op.


Klim van het trapje af en raap de trapladder dan weer op.
Verlaat Harald's appartement en ga naar de plattegrond.
De ZMM, Milestone en Petroglyphen 

Zodel Moral Mission
De briefje leken afkomstig te zijn van de Zodal Moral Mission. Ga dus via de plattegrond naar het gebouw van de ZMM.
Als je binnen staat, zie je naast de groene folder een schaar op tafel liggen. Steel hem, je weet nooit wanneer je hem nodig hebt.

De vertegenwoordiger van de ZMM spreekt je weer aan.
Carol laat hem de twee briefjes zien die ze bij Harald Lund vond.
De man zegt dat hij inderdaad die briefjes geschreven heeft. Harald bezat een brief die kwalijke publiciteit voor de ZMM kon betekenen. Meer wil hij over die zaak niet kwijt en Carol staat dan ook meteen weer buiten.


Stina's winkel
Stina, Carol's vriendin, wandelt veel en kent de omgeving van Norrköping op haar duimpje.
Misschien weet zij iets over de "Milestone", waarover in het briefje gesproken werd.
Ga dus via de plattegrond naar Stina's store.

Stina kent 1 kleine mijlsteen, die vlakbij Kolmarden Road staat. De plek wordt op je plattegrond toegevoegd.
Carol laat Stina het briefje met de vreemde symbolen zien. Stina zegt dat ze uitzien als petroglyphen. Vlakbij Vrinia kun je heel veel van deze petroglyphen bewonderen.
Ook deze plek wordt nu aan je plattegrond toegevoegd.


Milestone
Ga via de plattegrond naar de Milestone.
Bekijk de mijlsteen, die op een stapel stenen staat, van dichtbij. Carol kan niet goed lezen wat erop staat; 1755 of zoiets, denkt ze. De schrijver van dat briefje wist ook niet wat hij ermee moest.

Bij de voet van de steen groeit een struikje met blauw bloemen. Pluk een blauwe bloem en verlat de Milestone weer.


Petroglyphen
Ga via de plattegrond naar de plek waar je de petroglyphen kunt vinden.
Loop de heuvel op en je ziet een houten rondweg. Bij een bankje staat een informatiebord. Lees het. Petroglyphen zijn inkervingen van figuren en symbolen in rotsen. Petroglyphen worden overal ter wereld gevonden en de oudsten zijn al 10-12 duizend jaar oud.

Loop over de rondweg en bekijk de rotstekeningen en de informatieborden, op zoek naar de afbeeldingen die je op het briefje uit Haralds appartement zag. Bekijk het briefje eerst nog even.
Klik op het informatiebord op een bekende afbeelding en de betekenis ervan wordt op het briefje uit Harald's appartement erbij genoteerd.

Bekijk je briefje nog eens en vergelijk het met de infoborden.

Je ziet dat de kleuren bij de symbolen net andersom zijn.

Op het briefje staat nu: "Kleur van lakmoes in groen en rood water gemengd".

Groen en rood water? Je hebt nog idee waar je dit vandaan moet halen. Verlaat dus het gebied weer.
Adrian's appartement en caravan  

Adrian's Appartement
Met Harald Lund kom je zo niet verder. Mogelijk weet Adrian toch meer van de zaak. Nu je een trapladdertje hebt, kun je misschien ook beter bij de spullen van Adrian komen. Ga dus via de plattegrond naar zijn appartement.

Maak de deur van de inbouwkast, rechts van de woonkamer, open.
Op de bovenste plank van het boekenrek ligt een rode klapper. Zet de trapladder tegen het rek, klim omhoog en je kunt vervolgens de rode klapper inkijken.
Er zit een huurovereenkomst in. Adrian heeft bij Frejas Inc. een plek gehuurd om een caravan neer te zetten!
Klim trapladder af en neem hem mee als je Adrian's appartement weer verlaat.


Trailer Park
Ga via de plattegrond naar de caravanstalling.
Probeer de deur van Adrian's caravan te openen. Dat lukt niet.
Bekijk het raampje links van de deur. Dat kun je wel op een kier openzetten. Kijk door de kier en je ziet de hendel van de deur.
Haal de lange boothaak uit je inventaris en maak daarmee de hendel los.

Sluit het raampje weer.
Maak nu de deur van de caravan open en ga naar binnen.
Recht tegen over je is een kastdeur waar deurkruk van weg is.

Draai naar links. Op tafel zie je een kladblokje liggen. Bekijk het van dichtbij. Op het kladje staat: Tentinger stasion (geen fiets) - The turquaze machine (krijg het niet op) - The Brook (Rechter pijp - de linker is te modderig, heb laarzen nodig).

Midden op tafel ligt nog een briefje. Bekijk het. Er staat een schema op over een brief en geld dat van de Zoodle Moral Mission naar Harald Lund gaat. Dus Adrian wist van die brief! En Harald Lund zou zijn naam veranderd hebben?
Carol zegt, dat dit een zaak van de National Tax Board (belastingdienst) is.
Die wordt meteen aan je plattegrond toegevoegd.

Draai vanaf de tafel naar links.
Open de klep naast de gaspitten. Op het aanrecht zie je nu een vel papier liggen. Raap de pagina uit een encyclopedie op en lees het artikel over Kurt Haijby. Haijby had gedurende 20 jaar een relatie met koning Gustav V. Hij schreef er een boek over, dat hij echter niet mocht publiceren van het Hof. Homosexualitiet was tot 1944 verboden in Zweden. Haijby ontving voor zijn zwijgen meerdere malen een aardig bedrag van de regering. Toen hij ook na de dood van Gustav V nog geld wilde, werd hij in 1952 aangeklaagd voor afpersing en 6 jaar gevangen gezet. Inmiddels was Haijby getrouwd en vader van een zoon. Hij pleegde zelfmoord in 1965.

Klik op het artikel en je ontdekt dat iemand, Adrian?, aan een briefje vol taalfouten begonnen is: "Tony, Ik zal een poosje weg zijn en kan dan de games niet meer spelen. Ik hoop dat ik terug ben om te helpen met het opknappen van de paintballhal naast het oude Fiskby station. Heel erg dat ze het zo vernield hebben. Ik zal snel..."
Ook de paintballhal staat nu op je plattegrond.

Kijk verder rond in de caravan.
Rechts van de deur zonder handgreep, zie je boven het raam een schuifpaneel voor een kastje.
Klik aan de rechterkant en je vindt in het kastje een schroevendraaier. Altijd handig.
Aan de linkerkant vind je de handgreep voor de deur.

Zet de handgreep op de deur en maak de kast open.
In de kast zie je een paar rubberlaarzen. Bekijk ze van dichtbij. Ze zitten helemaal onder de modder en de modder is nog nat!

Verlaat de caravan.
Carol vindt het tijd om de vader van Adrian op de hoogte te brengen van de ontdekkingen.


Volkstuintjes
Ga via de plattegrond naar "The Allotment", het volkstuintjescomplex.
Vertel Willy dat je in de caravan de modderige laarzen vond.
Willy wist niet dat zijn zoon de caravan nog steeds gebruikte. Hij zegt dat Adrian vaak als kind daar in de buurt bij de "Lavender Brook" ging vissen, hoewel er geen vis zit. Hij vond het daar fijn rustig.
De Lavender Brook staat nu op je plattegrond.
Bloemen en belastingdienst  

Intussen is het wel duidelijk, dat er een connectie is tussen Adrian en Harald. Maar welke?
Misschien is het nuttig om verder onderzoek te doen naar wie en wat Harald Lund nu precies was. Er zijn veel onduidelijkheden over zijn persoon. Zoals je las, zou hij zelfs zijn naam gewijzigd hebben.

Belastingdienst
Ga naar de "National Tax Board", de belastingdienst, voor meer informatie.
Daar aangekomen praat je met de man die de stoep veegt.
Je verneemt dat de belastingdienst gesloten is tot na de feestelijkheden rond midzomernacht.
De schoonmaker wil je echter wel even in het gebouw laten, als je hem een plezier doet. Hij wil graag 7 wilde bloemen in 7 verschillende kleuren hebben. Als hij die op midzomernacht onder zijn hoofdkussen legt, droomt hij van de vrouw met wie hij zal trouwen. Een groene bloem heeft hij al.

Carol gaat accoord. Ze denkt dat ze de overige 6 wilde bloemen wel kan vinden, al kent ze geen rode wilde bloemsoort die in Zweden groeit. Ze krijgt een lijstje bloemen. Bekijk het in je inventaris. Carol moet op zoek naar een rode, witte, gele, roze, blauwe en paarse wilde bloem.

Een blauwe en een witte bloem heb je inmiddels al.
En terwijl je bloemen zoekt, kun je natuurlijk ook verder onderzoek doen naar Adrian en Harald.


Lavender Brook

Ga via de plattegrond naar de Lavender Brook, de beek waar Adrian zo graag komt.
Loop rechtdoor over het paadje vanaf de snelweg het bos in.
Aan het einde draai je naar rechts en loop je verder naar de bosrand.
Na twee stappen draai je naar links. Hier zie je een rozebottelstruik met roze bloemen. Pluk een roze bloem.

Vervolg je weg rechtdoor tot aan het beekje.
Hier ga je rechts langs het beekje verder tot je aan de oever van een oversteekplaats staat.
Draai naar rechts en loop door het stroompje tot je voor de ingang naar twee betonnen tunnels staat. Zouden dit de tunnels zijn waarover Adrian schreef in het briefje op zijn tafel?
In ieder geval wil Carol niet zonder passend schoeisel het diepere water in, dus je zult nog eens terug moeten komen.

Loop terug naar de snelweg en verlaat het mooie wandelgebied.


Paintballhal
Ga via de plattegrond naar de paintballhal
Loop naar de oude fabriekshal aan het einde van het pad.
Als je de ladder ziet, die bij de ingang schuin tegen de muur staat, draai je naar links. Je ziet nu hier en daar een bloem in het hoge gras. Pluk een paarse bloem.

Nu je toch hier bent, kijk je meteen even in de hal zelf rond. Adrian is lid van de paintballclub.
Ga via open deur naast de ladder naar binnen.

Aan de linkerkant zie je een grote machine, waar je nog niets mee kunt.
Draai naar rechts en je ziet, door een gat in de muur, een aantal autobanden liggen. Loop er naar toe en bekijk ze. Tussen een houten plank en een autoband, ligt een verlichtingsset (headlights) dat je op je hoofd kunt dragen. Waarschijnlijk gebruikt bij de nachtelijke paintball spelen, vermoedt Carol. Neem het ding mee.

Loop naar het andere einde van de grote hal. Achter een rechtopstaande hardboardplaat zie je een blik verf en een spuitbus. Bekijk het van dichtbij. Op de grond tussen het blik en de spuitbus zie je een kleine rode bloedverf capsule. Raap hem op. In deze capsule zit sterk geconcentreerde rode verfstof, die ze bij paintball gebruiken om bloed te simuleren.

Als je rode verf had, zou je de witte bloem kunnen verven, want wilde rode bloemen vind je in Zweden niet. Jammer genoeg is de verf in het blik opgedroogd.
Verlaat de paintballhal en ga terug naar de plattegrond.


Volkstuintje
Ga naar The Allotment, het volkstuintjescomplex.
carol zegt dat ze hier geen bloemen wil plukken, omdat het dan geen wilde bloemen zijn.
Loop naar Carol's tuinhuisje, maak de witgeverfde deur open en ga naar binnen.

Op de grond staat een blik witte verf. Bekijk hem van dichtbij.
Maak het blik open met de schroevendraaier.
Leg de capsule rode verfstof in het blik.
Met je schaar knip je de capsule doormidden. Even later heb je een primna blik rode verf.
Haal een witte bloem uit je inventaris en doop hem in de verf. Nu heb je een rode bloem.
Maak het blik verf weer dicht en verlaat het tuinhuisje.

Op weg naar de uitgang van het volkstuintje zie je aan de linkerkant een laag wit houten opberghok.
Ga er naar toe en maak het hok open. In het hok vind je een paar rubberlaarzen (gum boots). Neem ze mee, ze zijn handig als je de tunnel in wilt.


Stina's winkel
Ga naar Stina's winkel. Carol zegt dat ze op zoek is naar groen en rood water.
Stina vertelt dat ze in het Industrial Park de waterval altijd rood kleuren. Momenteel staat hij echter droog, omdat de laatst gebruikte kleurstof de vissen doodde.
Ze vraagt of je ook even naar haar oorbel wil zoeken, als je toch daar bent. Ze verloor hem in een rooster op de buis die uitzicht geeft op de waterval. Carol belooft het.
Het Industrial Park is nu aan je plattegrond toegevoegd.


Industrial Park
Ga via je plattegrond naar het Industrial Park.
Als je daar aankomt zie je voor je een heel breed gebouw. Loop rechtdoor onder de boogdoorgang het terrein op. Dit industrieel museumpark is heel uitgebreid en je verdwaalt er gemakkelijk. Kijk gerust overal rond voor je gericht op zoek gaat naar de oorbel.

Loop vanaf de ingang rechtdoor tot aan een kerkgebouw met twee hoge metalen schoorstenen op het dak. Volgens het toeristenbordje bij de ingang van het park, is dit de Heating Church.
Draai naar rechts en loop rechts van de garage verder.
Na twee stappen sta je voor een metalen brug. Draai hier naar rechts.

Je ziet nu een huis met een metalen branddtrap langs de gevel.
Loop langs de brandtrap verder over het metalen looppad. Als je naar beneden kijkt, zie je dat dit een drooggelegd kanaal is. Hier stroomde voorheen dus het rode water van de waterval.
Ga rechts de bocht om en je ziet voor je aan de linkerkant een hele dikke roestrode buis.

Loop verder, een klein trapje af en draai onderaan het trapje naar rechts. Langs het looppad groeien klein gele boterbloemen. Pluk een gele bloem. Dat was de enige die je nog miste!

Loop tot naast de dikke buis draai naar links. Je ziet dat de buis open is en dat je erin kunt. Vanuit deze buis kon je naar de waterval kijken toen hij nog niet drooggelegd was. Stap dus naar binnen en loop links het trapje af.
Onderaan het trapje draai je je om. Loop langs het trapje. Je staat nu op het rooster waar Stina haar oorbel verloor. Kijk naar beneden en je ziet de oorbel liggen. Jammer genoeg heb je niets bij je om hem op te vissen.

Loop rechtdoor en verlaat de buis aan de andere kant. Loop verder rechtdoor tot aan het huis en draai daar naar links.
Loop langs de shovel verder tot je voor een hekwerk staat, waar je niet verder mag. Draai hier naar links.
Je ziet nu een muurtje waar je radertjescursor verschijnt.
Zet je ladder tegen het muurtje en klim omhoog. Je bent nu aan de andere kant van het drooggelegde kanaal. Carol neem vanzelf de ladder mee.


Loop de helling af tot aan de oever en draai naar links.
Hier zie je nog een paar plasjes rood water. Haal je testbuisje uit de inventaris en vul het buisje met rood water. Loop terug de helling op en plaats je ladder tegen de blauwe kast. Klim omhoog en spring aan de andere kant van het muurtje weer naar beneden. Carol neemt vanzelf de ladder mee.

Loop langs de shovel rechtdoor en je ziet dat je vlakbij de ingang ben. Verlaat het Industrial Park.


Belastingsdienst
Nu je alle bloemen hebt, ga je via de plattegrond terug naar de National Tax Board.
Vertel de schoonmaker dat je alle bloemen hebt en hij laat je het gebouw in.

In het halletje staat aan de linkerkant, bij de spiraaltrap een printer. Handig om te weten.
Loop het archief in. Ga naar het rek dat tegen de achterwand staat en bekijk het van dichtbij.
Op een plank ligt een hoopje schroefhaakjes. Carol vindt ze erg handig. Steel een schroefhaakje (screw hook).
Rechts van de haakjes zie je een pasje liggen. Raap het op.
Draai het pasje om. Aan de achterkant staan 3 namen geschreven: Ivan, Xerxes en Viktor.

-------------------------------------------
Easteregg
Op het pasje staat de naam Stephan Lundgren. De foto is echter van Mikael Nyqvist, de ontwerper van dit spel!
-------------------------------------------

Loop terug naar de deur.
Links van de deuropening hangt een brief. Bekijk hem van dichtbij.
het is een mededeling van Lotta aan Johanna. Ze schrijft dat ze een lijst heeft gemaakt om nieuwelingen wegwijs te maken in het archief. Ze heeft de printer opdracht gegeven, maar omdat het papier op was, heeft hij niet alles geprint.
Dit is goed nieuws. Als je papier hebt, kun je die lijst alsnog uitprinten.
Neem dit briefje uit het archief mee en ga om de hoek naar de printer.

Leg het briefje rechts op de printpapier-invoer.
Klik dan op het paneel van de printer. Hij vraagt om een code! Herinner je de namen die aan de achterkant van het pasje staan: Ivan, Xerxes en Viktor.
De eerste letters van deze namen zijn I, X en V. Dit zijn de Romeinse cijfers 1,10 en 5.
Voer op de printer de code 1 1 0 5 in en je krijgt je archieflijst.
Onder sectie FA staan de naamsveranderingen (name changes).

Ga het archief weer in.
De tweede rij aan de rechterkant is sectie Fa. Je hebt echter Harald's geboortedatum nodig om hier iets te kunnen vinden!
Verlaat het gebouw van de belastingdienst.
Geboortedatum en oorbel  

Industrial Park
Ga via de plattegrond naar het Industrial park.
Loop hier rechtdoor tot aan de kerk en dan rechtsaf langs de garage.
Loop alsmaar rechtdoor tot je bij het "Arbetets Museum" staat.
De ingang is aan de linkerkant. Ga naar binnen.

Kijk op je gemak rond in het museum, dat je een goede indruk geeft, van tin- koper en ijzersmeden in de vorige eeuw. Je ziet het interieur van de oude ambachtelijke smeden en de werktuigen die ze gebruikten. Overal hangen verklarende foto's en teksten, alsmede de gemaakte voorwerpen.

Als je genoeg rondgekeken hebt, ga je vanaf de ingang rechtdoor, door het donkere gedeelte van het museum, naar het beter verlichte gedeelte.
Als je niet verder rechtdoor kunt, draai je naar rechts. Op de vensterbank zie je een kleine combinatietang (pliers) liggen. Leen de tang even.
In deze ruimte zie je overigens dingen die met boekbinden te maken hebben.

Loop terug naar het donkere gedeelte.
Ga door de deuropening waar een enorm hoefijzer boven hangt. Draai dan meteen naar rechts en loop naar de werkbank van een smid.
Je ziet hier een bankschroef. Bekijk hem van dichtbij.
Klik aan de rechterkant op de knop om de bankschroef te sluiten.
Haal je schroefhaakje uit de inventaris en zet hem in de spleet van de bankschroef.
Gebruik dan de combinatietang om het haakje om te buigen.
Haal het omgebogen schroefhaakje (bent screw hook) uit de bankschroef.
Maak de bankschroef weer open en verlaat de close-up.

Loop terug naar het verlichte gedeelte en leg de geleende combinatietang weer op zijn plek in de vensterbank.
Verlaat dan het museum en verlaat ook het park.


Harald's appartement
Ga via de plattegrond naar Harald's appartement.
Loop door de tuin het gebouw in en ga naar de woonruimte van Harald. Loop naar binnen.

Als je binnenstapt sta je voor twee deuren. Zoals je misschien al ontdekt hebt, voert de linkerdeur naar de badkamer. De rechterdeur is op slot.
Gebruik je omgebogen haakje op het slot van de rechter deur en je kunt Harald's slaapkamer in.

Kijk in de bruine plastic prullenbak die voor de radiator staat.
Je vindt een briefje in de prullenbak, dat waarschijnlijk geschreven is door Harald: "Ik zal jou de brief geven, nadat jij me het geld gegeven hebt. De plaats en tijd voor de ontmoeting zal onthuld worden door de regen op de muur van de limestone kliprand. Ik zal de brief niet meenemen naar de ontmoetingsplaats. Ik wil ook..."

Verder ligt er in de prullenbak ook nog een gele folder, waar Harald's geboortedatum op staat: 23/06/1953.

Kijk in Harald's kleerkast.
Doorzoek de zakken van zijn jas. Je vindt een briefje in de jaszak, waar twee getallen op staan: 8591 en 1173.

Verlaat Harald's kamer en woonruimte.


Zolder
Nu je toch in het gebouw bent, kun je ook proberen om de deur op zolder open te maken, die afgesloten was en waar Harald aan de klok werkte.
Loop de trap op naar de zolder.
Maak de zolderdeur open en loop naar rechts, tot bij de deur waar "CLOCK MECHANISM" op staat.
Maak de deur open met behulp van je omgebogen schroefhaakje. Ga naar binnen.

Je ziet een oud orgel. Je kunt erop spelen als je wilt.
Loop naar rechts, waar je een ladder ziet staan. Klim de ladder op naar een zoldertje onder de nok van het dak. Het is te donker, Carol ziet niets.
Klim de ladder weer af. Links naast de ladder vind je een stoppenkast tegen de muur. Een van de stoppen ontbreekt. Haal de zekering, die je eerder op zolder vond, uit je inventaris en zet hem in het paneel.

Klim de ladder weer op. Nu is er licht op het zoldertje en kun je het mechanisme van de klok van dichtbij bekijken. Je kunt hem niet in beweging zetten, er ontbreekt een hendel.
Verlaat de close-up.

Loop rechts voorbij het klokmechanisme.
Draai dan naar rechts en je ziet op een balk een oliekannetje (oil can) staan. Neem het mee en verlaat de zolder.
Verlaat ook het gebouw om terug te gaan naar de plattegrond.


Belastingdienst
Ga naar het gebouw van de National Tax Board.
Loop het archief in en ga naar sectie Fa, tweede rij rechts.
Zoals je intussen weet is Harald op 23 juni geboren. Klik in de rij linksonder, boven kaartje 23, op de mappen.

De map is met een touwtje dichtgebonden. Knip het door met je schaar en bewaar het touwtje (string) in je inventaris.
Lees het document.
Harald Lund is geboren als Harald Haijby, zoon van Kurt en Maija Haijby! Dat is interessant!
Verlaat het archief van de belastingdienst.


Industrial Park
Ga via de plattegrond naar het Industrial Park.
Loop naar de grote metalen buis, naast het drooggelegde kanaal.
Ga in de buis en kijk naar het rooster onder je voeten. Hier ligt Stina's oorbel.
Combineer in je inventaris het touwtje met de vishaak.
Hengel met de combinatie Stina's oorbel (earring) omhoog.
Verlaat dan het Industrial Park weer.


Stina's winkel
Ga via de plattegrond naar Stina's winkel en geef haar de oorbel terug.
Verlaat dan de winkel weer.
Theater Workshop en Stefan's opslagplaats  

Theater Workshop
Ga via de plattegrond naar de Theater werkplaats.
Loop de rechte trap op, door de kamers en dan de spiraaltrap weer af.
Loop dwars door de grote hal naar de gang, waar je die vieze deur naar de verfopslagplaats hebt en waar je het briefje van Iris vond. Ga naar binnen.
Zoals je eerder zag, is hier een deur die afgesloten is met een cijfercodeslot.

Herinner je dat je in Harald's jaszak een briefje met twee getallen vond: 8591 en 1173.
Tik op het codeslot 8 5 9 1 in klik daarna op de klink om de deur te openen.

Recht voor je hangt een "International Color Chart" aan de muur. Daaronder zie je twee grote blikken met geopend deksel staan.
Kijk in het linker blik. Je ziet nog net het puntje van een enveloppe. Haal de envelop uit het blik en maak hem open. In de enveloppe zit een sleutel en een briefje van Stefan.
Op het briefje staat: "Bewaar deze sleutel op een veilige plek. Hij ontsluit de deur in de noordwesthoek van de berg. Nadat je de berg ingegaan bent, zie je een kleine kamer met een groene deur aan de linkerkant. Als ik iets voor je aflever, zal ik het in een kist in die kamer leggen. Gebruik deze sleutel ook voor de kist. Stefan".

Bekijk voor je de kamer verlaat, nog even naar de kleurenkaart.
Herinner je dat briefje uit Harald's appartement, waar iets opstond over groen en rood water. Daar staan ook twee getallen op: 202 en 101.
Op de kleurenkaart zie je dat 202 roze en 101 geel is.

Verlaat nu de verfopslagkamer en verlaat ook de theater werkplaats.


Stefan's opslagplaats
Ga via de plattegrond naar The Dock, de overslaghaven.
Loop rechtdoor en dan naar links, naar de betonnen bunker in de rots, waar je voorheen de witte bloemen plukte.
Loop naar de meetalen deur en bekijk hem van dichtbij. Stop Stefan's sleutel in het slot. Klik op de sleutel. Hij zit muurvast in het slot. Je krijgt hem ook niet meer eruit.
Verlaat de close-up. er zit niets anders op dan een andere ingang te zoeken.

Draai je om, loop naar de straat en draai naar rechts. Nu kun je hier verder lopen (dus links van de ingang, over het trottoir).
Na twee passen draai je naar rechts. Je ziet een stenen trap. Loop de trap op.
Loop verder naar voren, over de draad tot bij met graffiti bespoten metalen platen. Een van de platen staat half open. Een achteringang naar de bunker in de grot?

Ga naar binnen. Het is donker in de grot, dus haal je hoofdverlichtingsset tevoorschijn en loop dan verder. Kijk na elke stap naar links en rechts. Vlak voordat je bij een deuropening komt, zie je aan de linkerkant een hamer op de grond liggen. Neem hem mee.

Loop verder, door de deuropening, een kleine ruimte in. Hier vind je een draadkniptang (metal cutters).
Draai naar links en je ziet in de hoek een gesloten kist staan. Stefan's kist. Hij is afgesloten en de sleutel zit aan de buitenkant in die grote metalen deur! mar misschien kun je hem vanaf de binnekant eruit duwen?

Verlaat het kamertje en ga meteen naar rechts. ga naar voren en weer naar rechts. Nu zie je die grote metalen deur vanaf de binnenkant. Bekijk hem van dichtbij.
Haal het oliekannetje uit je inventaris en stop het tuitje in het sleutelgat. Pak dan je hamer en geef een mep op het oliekannetje. Je hoort hoe de sleutel uit het sleutelgat valt. Carol stopt het oliekannetje weer in haar inventaris.

Loop terug door de gangen naar de achteruitgang. Loop naar buiten en de trapjes af.
---------------------------------
Easteregg
Recht tegenover je, aan de overkant van de straat, zie je een bord met "LEN GREEN Shipping". Len Green is een bekend reviewer van adventurespellen en wordt in dit spel ook als adviseur genoemd in de credits.
---------------------------------
Loop terug naar de grote metalen voordeur.
Raap de sleutel op en ga weer via de achteringang naar het kamertje met de afgesloten kist. Vergeet niet je verlichting op te zetten.
Maak de kist open met de sleutel. Til het deksel op.
Er zitten flessen sterke drank in, vergezeld van een briefje van Stefan, waarin hij schrijft: "Harald! Hier zijn je flessen, zoals je bestelde op dit briefje. De limestone zal echter tot de volgende keer moeten wachten. Stefan".

Klik op de brief om hem om te draaien.
Hierin vraagt Harald of Stefan ook even bij de oude steengroeve wat limestone kan halen en bij het theater kan afleveren. Hij wil er standbeelden van maken. Harald vertelt dat zijn vader vroeger in die groeve werkte. Harald is dol op die mooie plek bij het water en het inspireerde hem om hydrologist te worden.
Carol begrijpt nu ineens de twee briefjes die ze op de koelkast van Harald vond. Hier was Stefan, door een misverstand, bij de Milestone geweest. Het moest Limestone zijn!

Maak de kist weer dicht en verlaat de grot.
Stefan en Harald smokkelden dus sterke drank.
Maar wat heeft dit alles te maken met Adrian? Tijd om weer eens naar hem op zoek te gaan.
Adrian's verblijfplaatsen  

Lavender Brook
Je hebt nu laarzen. Ga dus via de plattegrond naar Lavender Brook. Loop helemaal tot aan de tunnels. Haal je laarzen tevoorschijn en klik ermee op het water.

Loop verder tot aan de tunnels.
Het briefje in Adrian's caravan sprak over een rechter tunnel. Loop dus de rechter tunnel in.
Het is donker. Zet je hoofverlichting op en loop verder door de tunnel.
Acheteraan in de tunnel kun je naar rechts draaien. Hier zie je op een richel een koffertje liggen. Het koffertje zit met een steige ketting vast aan de wand.
Pak je draadkniptang en knip de ketting door. Pak dan het koffertje (briefcase).

Het koffertje is afgesloten met een cijferslot. Je kent de combinatie niet. Misschien vind je aanwijzingen in Adrian's appartement.


Adrian's appartement
Ga via de plattegrond naar Adrian's appartement.
Loop de woonkamer in en bekijk de balkondeur van dichtbij. Nu je de losse deurkruk uit de caravan hebt, kun je de deur open maken. Ga het balkon op.

Rechts op het balkon zie je een plastic zak liggen. Maak hem open en haal er een briefje uit. Lees het briefje. "Adrian, Na de laatste bijeenkomst probeerden we het papierwerk te organiseren. Ik wil je alleen maar vertellen dat je we oude scores gevonden hebben en andere dingetjes met jouw naam erop. Omdat je wilde dat we alles weggooiden, hebben we alles in een zak gedaan en in de turquoise machine gegooid, waar waarschijnlijk niemand het ooit zal vinden. Lizzy".

Een turquoise machine? Verlaat Adrian's appartement weer.


Paintballhal
Ga via de plattegrond naar de paintballhal.
Loop door de eerste deur het gebouw in en draai naar links.
Bekijk de machine van dichtbij. Zou dit de turquoise machine zijn?
Bekijk de machine van nog dichterbij. Probeer de klep te openen. Hij is verroest en heeft wat olie nodig. Haal dus het oliekannetje uit je inventaris en smeer de klep. Daarna kun je hem bij de hendel open maken.

Haal je lange stok met haak uit de inventaris en vis in de opening. Je haalt er een plastic zak uit met een briefje van Lizzy, waarin ze schrijft: "Nee Adrian, we kunnen je niet nummer 127 geven, omdat er maar 12 leden in de club zijn. Als je wilt, kunnen we je wel nummer 12 geven".

Adrian's favoriete nummer is dus 127?
Rechtsklik op het koffertje in je inventaris. Tik de code 1 2 7 in en het koffertje gaat open. Er zit veel geld in het koffertje! Carol denkt dat het nu echt noodzakelijk is, dat ze Adrian vindt.
Verlaat de paintballhal.


Trailer Park
Ga via de plattegrond naar de caravanstalling. Loop de caravan in.
Adrian is aanwezig! Hij ia bang dat Carol hem pijn wil doen.
Stel hem gerust en zeg dat zijn vader heel ongerust is.

Adrian zegt dat hij bij zijn schoonmaakwerk een sleutel vond, waarmee hij een safe kon openen. Toen hij al dat geld zag, raakt hij de kluts kwijt en nam het mee. Hij heeft er spijt van. Vooral omdat hij daarna dreigementen ontving.

In de safe vond Adrian ook een enveloppe met de naam Harald Lund erop. In de enveloppe zaten papieren waarin iets over Harald Lund en Harald Haijby stond. Adrian snapte er niet veel van en stuurde de papieren terug.

Verder zat er in de safe nog een collecte-emmertje met kleingeld, dat hij ook meenam. Hij geeft het emmertje (bucket) aan Carol.

Adrian werd pas echt bang toen Harald Lund vermoord werd. Daarom hield hij zich schuil.
Carol geeft hem het advies contact op te nemen met zijn vader.

Dan herinnert Carol zich dat het inmiddels midzomerdag is.


Volkstuintjes
Carol gaat automatisch naar de volkstuintjes, waar ze Jonas treft, die de hele dag op haar heeft zitten wachten. Gelukkig heeft hij er begrip voor dat Carol zo druk bezig was, dat ze de afspraak met hem helemaal vergeten was. Hij heeft eten en drinken meegenomen en is zelf maar gekomen.

Jonas heeft met Adrian's vader wat wijn gedronken en daarna is Willy naar huis gegaan.
Even later heeft Jonas de barbecue aangestoken en de tafel gedekt en maken Carol en hij er nog een gezellige avond van.
Harald Lund's moordenaar  

Adrian had dus gelukkig niets te maken met de moord op Harald Lund.
Maar Carol zou Carol niet zijn, als ze nu op haar lauweren ging rusten. Op zoek dus naar de moordenaar van Harald Lund. Er zijn nog steeds losse eindjes in het verhaal.


Stina's winkel
Ga via de plattegrond naar Stina's winkel. Vraag haar of ze weet waar de limestone steengroeve is, waar Harald over schreef in de brief aan Stefan.
Stina vertelt waar je hem kunt vinden en hij wordt aan je plattegrond toegevoegd.


Steengroeve
Ga via de plattegrond naar de Limestone Quarry.
Loop rechtdoor over het pad. Ga aan het einde rechtsaf en klim links over de steenbrokken heen.
Je arriveert bij een deel van de kalksteengroeve dat vol groen water staat!
Je kunt het groene water van iets dichterbij bekijken, maar niet dicht genoeg bij de oever komen om je emmertje te vullen.

Loop rechts verder, langs de witte kalksteen naar rechts.
Je ziet een gedeelte van de groeve waar wat bruin water staat.
Loop naar de muur aan de rechterkant. Ga ervoor staan en kijk naar de onderkant van je scherm. Daar zie je nog net een wit touw liggen. Raap het op.

Combineer in je inventaris de emmer met het touw.
Loop terug naar de poel groen water. Kijk naar het water. Laat je emmer aan het touw in de poel zakken en haal een emmer groen water omhoog.

Loop terug naar het deel met het bruine water. Loop rechtdoor tot je het woord EXIT ziet. Draai hier naar rechts en loop over de richel kalksteen verder. Je bent nu op de muur, boven de plek waar jet het touw vond.
Draai aan het einde naar links en bekijk de muur. Er zijn vaag woorden te zien.
Herinner je wat Harald op het briefje schreef: "De plaats en tijd voor de ontmoeting zal onthuld worden door de regen op de muur van de limestone kliprand."
Gooi wat water uit je emmer op de kalkstenen wand.
Nu kun je de tekst lezen! "Juni 9, 23.00 a.m. aan de achterkant van de Hedwig Kerk."
Carol zegt dat dit de nacht van de moord was!
De Hedwig Kerk wordt aan je plattegrond toegevoegd. Verlaat de steengroeve.


Hedwig Kerk
Ga via de plattegrond naar de Hedwig Church.
Loop rechtdoor via de hoofdingang de kerk in.
Zet een stap naar voren en draai, voordat je op het groene tapijt verder gaat, naar rechts. Ga hier een kleine opslagruimte in.
Aan de linkerkant hangt, aan een houten rek, een stok met grijper (reacher). Carol wil hem wel meenemen, als je hem later weer netjes terugbrengt.

Loop de kerk in en kijk overal rond.
Links van het altaar zie je een mooi preekgestoelte. Rechts daarvan is een deur. Loop door de deur een halletje in, waar je een deur naar buiten vindt.
Ga door die deur en je komt uit op een grasveldje naast de kerk. Dit moet de plek zijn waar Harald zijn afspraak maakte!

Draai je om en kijk naar de verveloze achterdeur. Carol kijkt meteen naar de grond. Links naast de opstapje ligt een mobieltje in het gras! Raap hem op. Carol denkt dat Harald hem misschien verloren heeft.

Rechtsklik in je inventaris op het mobieltje om het van dichtbij te bekijken.
Je moet een code invoeren.
Herinner je het briefje met de twee getallen, uit Harald's jaszak. Het ene getal heb je gebruikt op de deur in de verfopslagplaats.
Gebruik de andere code op het mobieltje. Tik in: 1 1 7 3.

Je krijgt toegang en leest meteen en SMS-je van Iris: "Ik zal op je wachten. Zorg dat je veilig bent. Loop door het steegje en dan over de brug, zodat niemand je ziet. Misschien kunnen we gaan reizen van het geld! Iris"
Klik op het schermpje van het mobieltje op het rode "previous" (vorige).
In het vorige bericht van Isis staat, dat haar buitendeurcode is veranderd in 3395.

Loop naar rechts en dan naar links, om de kerk heen.
Voordat je het voetpaadje oploopt, draai je naar rechts. Aan de overkant van de straat zie je de ingang naar de "Three Princes' Alley", het steegje waar Harald vermoord werd gevonden!
Loop door het steegje en Carol zegt dat aan de andere kant het appartementencomplex ligt, waar Iris woont!

Iris zei dat ze een paar dagen met vakantie ging. Misschien is dat de gelegenheid om daar eens rond te snuffelen. Maar dan heb je niet alleen de code van de buitendeur nodig, maar ook de sleutel van het appartement zelf. Zou Harald er eentje hebben?


Harald's appartement
Ga via de plattegrond naar Harald's appartementencomplex.
Loop naar binnen en ga de woonkamer in.
Naast het raam met de blauwe gordijnen in staat een kast. In deze kast zie je een kastje met 9 gekleurde vakken. die gekleurde vlakjes kun je indrukken. Maar in welke volgorde?

Herinner je dat briefje van Harald waarop iets stond over groen en rood water. Op datzelfde briefje stond bovenaan een tekening met 9 vakjes en onderaan de getallen 202 en 101.
Van die getallen weet je intussen dat 202 kleurcode roze en 101 kleurcode geel is.

Combineer in je inventaris het groene water in de emmer, met het rode water in he reageerbuisje.
Pak het gele stripje lakmoespapier en doop het in het mengsel van rood en groen water in de emmer. Het lakmoespapiertje kleurt blauw.

Bekijk nu de doos met de 9 vakjes van dichtbij.
Duw op vakje blauw, roze en geel. De doos gaat open en je kunt er een zwengel (machine handle) uithalen.

Verlaat Harald's woonruimte en ga naar de zolder.

Zolder
Ga op zolder de kamer met het klokmechanisme in.
Klim de ladder op en bekijk het mechanisme van dichtbij.
Zet de zwengel op het mechanisme. Klik er tweemaal op en je ziet boven in de nok van het dak een luikje open gaan.

Pak de zwengel van het mechanisme af.
Loop rechts van het klokwerk naar de de ladder aan de linkerkant. Klim omhoog en je ziet het luikje. Het zit echter te hoog om erin te kunnen kijken.

Haal de grijper, die je uit de kerk leende, uit je inventaris en Carol vist een enveloppe uit het gat.
In de enveloppe vind je een sleutel met een label waarop staat; "Voor mijn favoriete bloemenbegieter." Dit moet de sleutel zijn van Iris' appartement!

Er zit ook nog een brief in de enveloppe. Hij is van Harald's vader.
Harald krijgt de brief als hij 20 jaar wordt. In de brief legt Harald's vader uit, dat hij nooit een relatie heeft gehad met Gustav V. Hij heeft de koning zelfs nooit ontmoet!
Harald's vader was bevriend met Evald Zodel. En Evald had dus wél iets gehad met de koning. Maar omdat Evald een politiek/spirituele carrière nastreefde, kon hij niet met dat verhaal in de openbaarheid komen. Ze spraken af, dat Harald's vader dat zou doen, om zo geld los te peuteren van het hof. De rest van het verhaal is bekend. Harald's vader heeft er later spijt van, maar kan het niet meer rechtzetten.
Bij de brief zit ook een foto van hem en Evald Zodel.

Verlaat de zolder en verlaat ook het gebouw.


Hedwig Kerk
Ga als eerste via de map naar de Hedwig Church.
Carol loopt meteen zelf naar binnen en hangt de grijper weer netjes op zijn plaats aan het rek terug.


Iris' appartement
Ga dan naar het appartementencomplex waar Iris woont.
Bekijk het paneel links van de deur.
Zoals je op het SMS-je las, is de code van de voordeur nu 3 3 9 5. Tik dat in en je hoort een klik.
Maak nu de voordeur open en ga naar binnen.

Je staat voor de voordeur van Iris Lindwall.
Maak de deur open met de sleutel die je op zolder vond en ga naar binnen.
Kijk rond in de flat.
In de keukenlade ligt een blauw briefje met een Chinese wijsheid. Bovendien staat hier het gewicht en de lengte van Iris op: 1.56 m lengte en een gewicht van 167 pond.

In de slaapkamer zie je een klein bureautje staan. Bekijk het van dichtbij.
Maak de bovenste lade open en je vind een sleutel .

Ga naar de woonkamer. De TV staat op een kastje met een afgesloten deur.
Gebruik de zojuist gevonden sleutel om het kastje te openen.
Achter het deurtje zie je een vak met flessen en erboven een lade. Maak de lade open.
In de lade ligt een briefje, geschreven in het handschift van de man bij de Zodel Moral Mission. Hij heeft gezien hoe Iris Harald met een mes neerstak in het steegje. Hij wil haar afpersen in ruil voor zijn zwijgen.

Stop de brief terug, duw de lade dicht en sluit het kastje.
Verlaat de kamer en loop naar de voordeur. Daar hoor je iemand de sleutel in het slot steken.
Iris komt terug!
Draai je snel om en loop door de deur aan de andere kant van de gang, voordat Iris binnenkomt.

Als je op tijd wegkomt, legt Carol de zaak verder uit ...............................................Kopiëren en/of wijzigen van Marjo's walkthroughs is niet toegestaan.
Vraag toestemming om naar een walkthrough te linken.