S P E L - I N F O

         

MY EX-BOYFRIEND THE SPACE TYRANT


Uitgever: Up Multimedia / 2012
Ontwerper: Up Multimedia

Platform: PC, Mac, Linux.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7 - CPU Intel Core 2 Duo 1.8 GHZ of AMD Athlon X2 64 2.0 GHZ - 2 GB RAM - Grafische kaart 1024x768, 32 bit kleur - 16 bit geluidskaart - 512 MB HD ruimte.
--- MAC OS 10.7.5 (Lion), 10.8.4 (Mountain Lion), 10.9.3 (Mavericks).
--- LINUX OS Ubuntu/Mint/Debian.

Categorie:
Science fiction, cartoon, humor, mystery, homo thema, getekende 2D en 2.5D beelden, 3de persoon, point & click.

Beschrijving en review:
Het spel lijkt in eerste instantie een traditionele adventure. Je speelt de rol van captain Tycho Minogue, die opgeroepen wordt om de melkweg te redden van een machtige tiran die met zijn vloot van planeet tot planeet gaat om de bevolking te onderwerpen.
Er zit echter een verrassende achtergrond in het verhaal. Tycho en alle mannen die hij ontmoet zijn homosexueel. De tiran is zelfs zijn ex-vriendje. Jammer voor de knappe zeemeermin, die zich afvraagt waarom de mannen in dit avontuur niet naar haar kijken.
Het spel is een humoristische cartoon, dus wordt er behoorlijk de draak gestoken met de vooroordelen ten opzichte van homo's en hun gedrag, zowel visueel als in tekst.

      

In dit spel geen Lara Croft in sexy outfit, maar een knappe jongeman, gekleed in een belachelijk uniform, bestaande uit korte broek en te kort t-shirt. Een standaard outfit die hij dus elke keer kwijtraakt als hij via een transporter reist. Hij duikt dan op in zijn ondergoed en mag eerst een reserve-uniform zoeken. Verder zie je natuurlijk stoere mannen in rubberkleding, een drag queen en lieve jongens die verlegen kijken. Heel stereotyp.
De sexueel getinte opmerkingen die hier en daar gebezigd worden zijn niet aanstootgevend en zeker bedoeld als nonchalant grapje. Al is de pratende lift een beetje op het randje van wat nog kan als hij laat blijken dat hij het prettig vindt dat Tycho in hem stapt.
Wie denkt een sexspel te kunnen spelen, kont dus bedrogen uit. Het is een vriendelijke cartoon waarin toevallig mannelijke figuurtjes rondlopen die op mannen vallen, meer niet. Verander het uiterlijk van een paar van die figuurtjes en niemand zou zich er druk over maken.

      

De achtergronden zijn gedetailleerd en in vrolijke kleuren gehouden om de sfeer van het spel te onderstrepen. De animaties verlopen niet altijd vlekkeloos. Tycho schuift vaak zijwaarts weg in een verkeerd perspectief, in plaats van te lopen. Maar een kniesoor die daarop let. Per slot is het een indie spel. Maar wel een van de weinige spellen die rekening houdt met eventuele visuele beperkingen van een speler. Prima gedaan.
De opgewekte muziek, die net als de geluiden apart vanuit het menu zijn te regelen, passen uitstekend bij de opgewekte, luchtige sfeer.
Ook de vele puzzels passen prima in het geheel. Ze zijn onderhoudend en niet al te moeilijk. Met goed rondkijken en de juiste vragen stellen kom je er best doorheen. En natuurlijk alles oprapen wat niet vast zit en overal op klikken. Bovendien is er een hintfunctie toegevoegd, mocht je echt niet meer weten wat te doen.

      

Samengevat kan gezegd worden dat het een onderhoudend en volledig spel is met niet al te moeilijke puzzels. De vrolijke tekeningen en humoristische opmerkingen over het vermeende gedrag van homo's zijn precies juist gedoseerd. Een spelletje om met een glimlach te spelen.

Eerst uitproberen?   Download de demo, op de officiŽle site.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.