S P E L - I N F O

         

TANGLE TOWER (Detective Grimoire 2)


Uitgever: SFB Games / 2019
Ontwerper: SFB Games

Platform: PC, Mac, Switch, iPad, iPhone, Playstation 4/5, Xbox One/series X/S.

Systeemeisen:
--- Windows 7 of later - Processor: Intel Core i3 of gelijkwaardig - 2 GB RAM - Grafische kaart: Intel HD Graphics - 550 MB beschikbare opslagruimte.
--- MAC OSX 10.12 of later - Processor: Intel Core i3 of gelijkwaardig - 2 GB RAM - Grafische kaart: Intel HD Graphics - 550 MB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Detective, moord oplossen, humor, casual puzzels, 2D en 2.5D getekende beelden, 3de persoon, point & click, NL ondertiteld.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving:
Freya Fellow is vermoord, terwijl ze een portret stond te schilderen van haar verre nicht Flora Fellow!
De hoofdverdachte? Die staat erbij en heeft een bebloed mes in de hand.
Het enige probleem is, dat het mes op een schilderij geschilderd is! En het bloed op het mes is beslist geen rode verf!
Detective Grimoire probeert het mysterie te ontrafelen, door de onheilspellende plaats delict, helemaal bovenin de toren van Tangle Tower te onderzoeken. Ook ondervraagt hij de negen personen die aanwezig zijn in het gebouw. Het zijn allemaal zeer merkwaardige verdachten, elk met hun eigen duidelijk herkenbare persoonlijkheid en allemaal bereid om de schuld te schuiven op degene die ze het minst aardig vinden. Grimoire vindt bovendien curieuze aanwijzingen én lost veel unieke puzzels op.

      

Heel fijn aan dit detective mysterie is de Nederlandse ondertiteling. Zo hebben ook jongere detectives een goede kans de moordenaar te vinden. Er moet namelijk heel veel gepraat en rondgekeken worden en overal geven de sympathieke, ietwat amateuristisch aandoende Grimoire of zijn slimme, nuchter denkende hulpje Sally commentaar op, al dan niet grappig. Ook stellen ze zichzelf vragen over de aanwijzingen die in het notitieboek staan, en moet er gelezen en hints gecombineerd worden en kun je opgeraapte voorwerpen aan iedereen laten zien. Natuurlijk zijn er ook mechanische schuif- en draaipuzzels.
En er is een (Sally)hintknop die je niet de oplossing geeft, maar je wel in de juiste richting stuurt met opmerkingen als "Kijk eens in die kamer" of "Ga eens met dat personage praten". Zo blijf je toch het gevoel houden dat je het allemaal zelfstandig oplost. Denk er wel aan ook op de kleinste dingen te klikken. Niet alleen voor het leuke commentaar, maar ook omdat het nodig is. Er is geen hotspotcursor.

      

De unieke tekenstijl van het spel is een lust voor het oog. De achtergronden zijn zeer gedetailleerd in aangename tinten en overal zie je voorwerpen die er ook echt thuis horen en niet zomaar als beeldvulling dienen. De karikaturale personages met hun unieke persoonlijkheid, zijn daarvoor natuurlijk ideaal. Zo heeft de exentrieke aristocraat handschoenen in de vorm van grote vleugels. Hij heeft immers een vogelverzameling.
Alle karakters, die als een stripfiguur op de achtergrond verschijnen als ze aan het woord zijn, worden zeer expressief geanimeerd. Let op de pose en de haren van melancholieke tiener Poppy, maar ook op de verandering als er een beschuldiging geuit wordt. Of merk op dat Sally haar nagels bekijkt als ze het ergens niet helemaal mee eens is.
De combinatie van die geanimeerde karakters en het stemacteren is perfect. De dialogen zijn goed geschreven en de acteurs leven zich prima in hun rol in.

      

Samengevat is Tangle Tower een heerlijk detective spel met onverwachte plotwendingen. Niet zomaar wat aanklikken en combineren, maar heuse gesprekken voeren met unieke karakters die diepgang hebben. Heel goed rondkijken, overal commentaar op horen, nadenken, en dan pas met een oplossing komen is het motto. Dit alles in een zeer aangename gedetailleerde artistieke tekenstijl en muzikale begeleiding.
Het is een aanrader voor iedere liefhebber én van elke leeftijd, dankzij de Nederlandse ondertiteling.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de Detective Grimoire serie:
Detective Grimoire: Secret of the Swamp