S P E L - I N F O

         

DETECTIVE GRIMOIRE: Secret of the Swamp


Uitgever: Armor Games / 2014
Ontwerper: SFB Games

Platform: PC, Mac, Linux, Android, iOS.

Systeemeisen:
--- Windows

Categorie:
Detective, moordonderzoek, humor, casual puzzels, handgetekend beeld, slideshow, 1ste persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
De hulp van detective Grimoire wordt ingeroepen, als er een moord is gepleegd. De eigenaar van een kleine toeristische attractie die midden in het moeras ligt, lijkt te zijn vermoord door "Boggy", het mythische wezen waaromheen zijn attractie werd gebouwd.
Dit is het hele verhaal, dat op een interessante manier verder wordt uitgewerkt. Je mag de detective helpen bij het onderzoeken van de plaats delict en de omgeving en het ondervragen van de vele verdachten. Personeel, vaste bewoners en bezoekers hebben allemaal hun eigen karakter en verhaal en ook bijna allemaal iets te verbergen.
Combineer je aantekeningen om tot een logische conclusie te komen. Bekijk enkele plaatsen van dichtbij en klik overal op om meer informatie te krijgen of belangrijke voorwerpen te vinden. Presenteer de verdachten bewijsmateriaal dat je vond en soms vertellen ze je iets meer erover.

      

Een enkele mechanische puzzel, zoals het verbinden van radertjes, of het doorzoeken van een prullenbak zal niet tot problemen leiden om het spel te kunnen uitspelen.
Het spel heeft een autosave, zodat je niets opnieuw kunt spelen. Maar ook de vele tekstpuzzels zijn absoluut niet moeilijk op te lossen. Je kunt opnieuw praten met verdachten of alles nalezen in de uitgebreide, prima gesorteerde, aantekeningen van de detective. Er is zelfs een hintfunctie.
Met behulp van een leuk meerkeuzesysteem, waarin je tekst en plaatjes combineert, komt de detective tot een conclusie. Dit leidt vervolgens dan weer tot de mogelijkheid meer onderwerpen te bespreken.
Hoewel je niet bestraft wordt als je een foute keuze maakt, is het toch wel prettig een behoorlijke kennis van het Engels te hebben. Het spel steunt op tekst en het begrijpen ervan.

      

De vormgeving is niet alleen bij de puzzels leuk gekozen.
De statische achtergronden van de vele locaties zijn in een eigen stijl, goed gedetailleerd en in passende 'moerastinten' uitgevoerd. De karakters zijn in heldere tinten, maar toch passend in het kleurgamma. Zo heeft de vrouw die in de boomhut woont, haren in de vorm en kleur van een herfstblad. En geeft de verlichting in het museum kleur aan de omgeving.
Spreek je met een verdachte, dan staat de detective of de verdachte naast een tekstveld met hele grote letters. Niet statisch, maar op diverse manieren geanimeerd. Dit geeft zelfs de ondervragingen een levendig karakter. De tussenfimpjes zijn vloeiend en passen perfect in het geheel.

      

Er zijn geen 'hotpots', maar je ontdekt al snel dat bijna alles wat je in de achtergronden aanklikt, voorzien is van commentaar. Het spel is volledig voorzien van stemmen. Niet alleen bij het aanklikken van de omgeving, maar ook als je iets bespreekt met de karakters, of als de detective nadenkt.
Bij het correct oplossen van een puzzel hoor je een helder geluidje.
Het stemacteren verdient een groot compliment. De stemmen zijn professioneel goed ingesproken. Het klinkt allemaal duidelijk verstaanbaar en heel natuurlijk. De stemmen passen uitstekend bij het karakter dat je in beeld hebt, van de verleidelijke souvenirverkoopster, tot de arrogante filmregisseur.
De achtergrondmuziek is een aangenaam leidmotief, doorspekt met mysterieuze geluiden, die de sfeer van het verhaal onderstrepen.

      

Samengevat is Detective Grimoire een spel dat je ontspannen in een weekend uitspeelt. De grafische beelden zijn aangenaam gedetailleerd met prima animaties en komen vooral op een klein scherm goed tot zijn recht. Het stemacteren is uitstekend en pas perfect bij de sfeer.
Omdat het spel steunt op ondervragingen, is een behoorlijke kennis van het Engels wel noodzakelijk.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de Detective Grimoire serie:
Tangle Tower