S P E L - I N F O

         

SPACE QUEST: Vohaul Strikes Back (fanmade)


Uitgever: sqvsb / 2011
Ontwerper: team op sqvsb.com

Platform: PC, Mac, Linux.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7 - Grafische kaart 32 bits kleur, minimale resolutie van 800x600

Categorie:
Science fiction, cartoon, humor, planeet Radon, handgetekende 2D en 2.5D beelden, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Dit, door fans van de serie in AGS gemaakte, gratis spel, is de eerste nieuwe Space Quest aflevering sinds 1995.
Tiran Vohaul is al twee keer door Roger Wilco gedood. Jammer genoeg weet hij zijn brein in een robot te laten planten. Hij wil daarna wraak nemen op Roger Wilco en het universum vernietigen, in die volgorde.
Roger Wilco is gezellig op vakantie op Romantica-7. Zijn geliefde Beatrice vertelt hem net dat ze zwanger is en met hem wil trouwen, als plotseling een aapsoldaat verschijnt. Hij wil Roger ontvoeren naar de planeet Radon. Beatrice weet het te voorkomen, maar vervolgens gaan de twee toch naar Radon, om te proberen Vohaul te weerhouden zijn snode plannen ten uitvoer te brengen.

      

Het verhaal zit goed en logisch in elkaar en je kunt merken dat de ontwikkelaars niet alleen de Space Quest serie gespeeld hebben, maar ook veel andere adventures.
De puzzels in het spel zijn niet altijd makkelijk. Ze vragen wel wat van je fantasie en oplossend vermogen. Maar als je met iedereen praat, krijg je subtiele hints die je op weg helpen. Ze zijn voornamelijk gebaseerd op het zoeken en inventief gebruiken van voorwerpen. Er zitten ook enkele dialoogpuzzels in.
Natuurlijk kun je net als in de oude Space Quest spellen dood gaan. Eigenlijk is het best leuk om tijdens het spelen te zoeken naar de verschillende manieren waarop Roger aan zijn einde kan komen. Soms komt het onverwacht. Soms ligt het voor de hand en moet je juist dit probleen vermijden, zoals bij het drinken van een kopje thee. Je krijgt echter altijd een nieuwe kans.
De bediening van het spel is klassiek en goed uitgevoerd, met iconen die je door rechtsklikken kunt wisselen.

      

De grafische beelden zien er wat amateuristisch uit, maar zijn beslist niet slecht. De achtergronden zijn prima realistisch en zien eruit als schilderijtjes in pastel. De tweedimensionale omlijnde stripfiguurtjes die erin rondwandelen steken daar wel wat schril bij af, al zorgt dit wel voor een luchtige toon in het verhaal.
De bewegingen van de karakters zijn soepel, maar niet altijd in perspectief. Met name het zijdelings omhoogwandelen is grappig fout. De tussenfilmpjes zijn uitstekend geanimeerd.

Er zijn geen gesproken stemmen.
De dialogen zijn voor elk karakter anders gekleurd, zodat je weet wie er spreekt. Via de vaak grappige dialogen wordt het verhaal met en met op een goede manier verteld, geheel in de stijl van de originele Space Quest spellen. De nieuwe karakters in dit spel passen uitstekend bij de oude bekendes.
De achtergrondmuziek is niet bijzonder, maar wel aangenaam aanwezig met voor elke situatie een ander deuntje. De geluiden zijn passend bij de acties en ruim voldoende aanwezig.

      

Meteen spelen?    Download dit   Gratis spel, (280 MB)  op de site van de spelmakers.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.