S P E L - I N F O

         

SALLY FACE


Uitgever: Portable Moose / 2016/17/18
Ontwerper: Steve Gabry, Portable Moose

Platform: PC, Mac, Linux, Switch, PS5, PS5, Xbox One, Xbox series X/S.

Systeemeisen:
--- Windows 7 - Processor: 2GHz - 4 GB RAM - 450 MB beschikbare HD ruimte.
--- MAC OS X 10.8 - Processor: 2GHz - 4 GB RAM - 500 MB beschikbare HD ruimte.
--- LINUX Ubuntu 14.04.5 LTS - Processor: 2GHz - 4 GB RAM - 500 MB beschikbare HD ruimte.

Categorie:
Mysterie, horror, cartoon, duistere humor, handgetekende 2D of 2.5D beelden, 3de persoon, toetsenbordbesturing.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving en review:
Sally is een jongetje met blauwe staartjes en een prothese gezicht. Hij wordt gekweld door vreemde dromen over de dood van zijn moeder. Maar niet alleen Sally's uiterlijk is nogal vreemd, ook zijn hele verleden is voorlopig nog een mysterie.

In episode 1: Strange Neigbors zijn Sally en zijn vader net verhuisd naar een appartementencomplex. Terwijl vader de verhuisdozen uitpakt, gaat Sally kennis maken met de andere bewoners van de flat. De weinigen die bereid zijn met Sally te praten lijken ook niet helemaal gewone standaard mensen. Of toch? En dan is er ook nog een misdaad gepleegd in een van de appartementen en is de politie aanwezig. Voorlopig zal Sally zich dus niet vervelen.

      

Het spel is meer een interactief verhaal dan een echt spel, maar wel van het leuke soort.
Het verhaal is goed opgebouwd via dialogen en episode 1 heeft een verrassend einde.
In episode 2 zijn er een aantal minigames toegevoegd.

In episode 2: The Wretched heeft Sally nachtmerries. Hij praat erover met zijn beste vriend Larry. Larry laat hem dan zijn boomhut zien en vertelt hem over de dag dat zijn vader verdween. Vervolgens gaat Sally op zoek naar geesten, om de waarheid over Larry te achterhalen.

In episode 3: The Bologna Incident hebben Sally en zijn vrienden hun handen vol aan onderzoek van de vreemde gebeurtenissen op hun middelbare school.

In episode 4: The Trial staan Sal en zijn vriend Larry voor een diepe duisternis in het appartementencomplex, waar duidelijk vele dingen niet deugen.

In episode 5: Memories and Dreams komt er een einde aan het grote, duistere mysterie.

      

Als je het spel opstart, krijg je de mogelijkheid te kiezen uit diverse menu items, zoals bv 'new game' of 'controls'. Met de pijltjestoets ga je naar je voorkeur. Vervolgens probeer je je keuze te bevestigen met Enter, maar dat werkt niet! Het duurt even eer je doorhebt, dat je daarvoor je spatietoets of de F toets moet gebruiken, maar daarna is de verdere bediening geen enkel probleem meer. Onder 'controls' vind je alles wat je nodig hebt en ook in het spel wordt aangegeven welke toets je kunt gebruiken. Sally loopt heen en weer met de A en D toets. Kom je langs een voorwerp waar interactie mogelijk is, dan verschijnt een naamtekst en gebruik je de spatietoets. De juiste actie volgt vanzelf. Je hoeft jammer genoeg nooit na te denken over wat je moet doen, want je doel wordt duidelijk aangeven en opgeraapte of gekregen voorwerpen worden vanzelf op de juiste plek gebruikt.

      

Er zijn geen gesproken dialogen. De teksten schuiven in een duidelijk leesbaar lettertype voorbij en zijn zelfs sneller weg te klikken. Op de achtergrond hoor je dan een vrolijk deuntje dat aangenaam bij het spel past en niet echt stoort, ondanks het repetatieve karakter. Op een bepaald punt in het spel luistert Sally met zijn nieuwe vriend naar heavy metal muziek. Die muziek is niet alleen heel goed, maar de bijbehorende beelden zijn ook nog plotseling grappig. Ook in episode 2 wordt het spel gedragen door prima achtergrondmuziek.

Over het geheel genomen zien alle beelden er goed verzorgd uit. De handgetekende achtergronden zijn in zachte tinten gehouden en stijlvol minimalistisch gedetailleerd. Er zijn geen animaties in de achtergronden, maar dat verwacht je ook niet echt in een gang met deuren. En bij slapende figuren mis je het ook niet echt. Sally zelf is prima geanimeerd en beweegt heel soepel en vloeiend. Ook de animaties van de andere karakters en de minigames zijn prima in orde.

      

Samengevat is Sally Face een mooi getekend, duister-humoristisch horrorverhaal, omlijst met prima muziek en niet al te moeilijke dialoog-gerelateerde puzzels en enkele minigames.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots ep. 1.   of   screenshots ep. 2.