S P E L - I N F O

         

DOMINIQUE PAMPLEMOUSSE: It's All Over Once the Fat Lady Sings!


Uitgever: Deirdra Kiai Productions / 2013
Ontwerper: Deirdra Kiai (Squinky)

Platform: PC, Mac.

Systeemeisen:
--- Windows XP of later - 2.33GHz of snellere x86-compatible processor, of Intel Atom 1.6GHz of snellere processor voor laptops - 1 GB RAM - Grafische kaart met 128MB geheugen - 60 MB beschikbare opslagruimte.
--- MAC OS X v10.6 en hoger - Intel Core Duo 1.83GHz of snellere processor - 1 GB RAM - Grafische kaart met 128MB geheugen - 60 MB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Muzikale detective-noir, vermiste popster, stop motion klei animaties, 2D en 2.5D zwart-wit beeld, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Dominique Pamplemousse is een niet-zo-succesvolle privé detective van onbestemd geslacht, die de huur niet meer kan betalen. Als hij/zij op het punt staat uit zijn huis gezet te worden, krijgt hij een opdracht van een CEO van een grote platenmaatschappij. Maar een vermiste popster localiseren brengt meer aan het licht dan Dominique kon vermoeden.

Het verhaal lijkt in eerste instantie simpel, maar telkens als je denkt dat je weet wat er speelt, gebeurt er iets waardoor jij en Pamplemousse er weer heel anders over gaan denken. De plot ontwikkelt zich leuk en voelt niet geforceerd aan.
De puzzels zijn goed in het verhaal geďntegreerd. Meestal ben je op zoek naar informatie, die je kunt krijgen als je de juiste vragen stelt of als je een computer kunt doorzoeken of een huis betreden. Andere keren zoek je methodes om mensen te misleiden. Het is allemaal niet moeilijk en als je klikt op elk actief punt, krijg je vanzelf aanwijzingen.

      

Deirdre Kiai maakte de achtergronden zelf van ribbeltjeskarton, plakband, restjes stof en aluminiumdraad. Ook de kleipoppetjes zijn door haar in elkaar geknutseld.
Vervolgens is er gebruik gemaakt van de stop motion techniek om beweging in het spel te brengen. Hierbij maak je dus een foto, zet je de figuurtjes in een iets andere positie, maak je weer een foto enzovoorts. Het is zeer tijdrovend, want voor elke seconde beweging zijn er zo'n 20 foto's nodig, als je wilt dat alle bewegingen vloeiend gaan. En dat doen ze in dit spel! Er wordt niet veel bewogen, maar als het beweegt, dan gaat het ook zonder hakken en stoten.

Eigenlijk is het heel jammer dat het complete spel in zwart-wit gespeeld wordt, want ook in kleur ziet het er heel charmant uit. De foto's van de 'making of', zijn op Deirdra's website te bewonderen.

      

Maar bij het knutselen van het decor houdt Deirdre Kiai's creativiteit nog niet op.
Alle stemmen alsook de muziek op de tuba en cornet, zijn eveneens door die ene Deirdra geschreven én uitgevoerd! De achtergrondmuziek is een aanstekelijk deuntje en elk figuur heeft zo zijn eigen melodie.
Aangezien dit een musical is, komt er nog heel wat bij kijken om een duidelijk herkenbare stijl aan elk figuurtje mee te geven. Deirdre slaagt daar wonderwel in.
Er wordt in rijm gezongen, met gesproken teksten tussendoor. Alles uiteraard duidelijk ondertiteld.
Het spel heeft een autosavefunctie. Er is geen mogelijkheid je spel zelf op te slaan. Echt nodig is dit wellicht ook niet. Het spel is niet zo lang en in ruim een uurtje uit te spelen.

      

Samengevat is Dominique Pamplemousse een origineel en bijzonder creatief gemaakt muzikaal detectivespel.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Meer muzikale avonturen van Dominique Pamplemouse:
Dominique Pamplemousse and Dominique Pamplemousse in Combinatorial Explosion!