S P E L - I N F O

         

ESCAPE THE HELLEVATOR!


Uitgever: Fezziwig Games / 2014
Ontwerper: Adrian Woods, Fezziwig Games

Platform: Android mobiel, iPad2, iPhone4S, iPad Touch 5de generatie.

Systeemeisen:
--- Windows

Categorie:
Escape-the-room, casual puzzels, geïllustreerd realisme, realtime 3D, 1ste persoon, touch.

Walkthrough: Het spel bevat een ingebouwde walkthrough/hintfunctie.

Beschrijving en review:
Spelmaker Adrian Woods is de ontwerper van de bekende Mystery Case Files serie, die de trend zette voor vele 'hidden object' spellen. In 2012 had hij echter genoeg van het genre en verliet hij BigFish om zijn eigen studio Fezziwig games op te richten.
En weer is hij vernieuwend bezig. Dit casual spel is geen gewoon plat klikspel, maar maakt in 3D gebruik van alle klik-, knijp- en sleepmogelijkheden die een touchscreen je biedt.

      

Clarence Ridgeway ligt op sterven en wordt naar het ziekenhuis gebracht. De touwen van de lift breken! Terwijl de lift naar beneden valt verschijnt plotseling een mysterieuze priester die Clarence dwingt om zijn zondes te herbeleven. En die zijn niet mals. Clarence heeft onder andere moord en diefstal op zijn geweten. De speler mag in zes hoofdstukjes proberen te ontsnappen uit de kamers die een representatie zijn van de zondes.

Het verhaaltje is simpel en eigenlijk bijzaak. Het wordt in de intro gepresenteerd als een ironisch stripverhaal met een half-realistische tekenstijl.
Je zit zogenaamd alleen in een kamer in je verleden en er zijn dan ook geen gesproken stemmen. Wel zijn er muzikale achtergrondgeluiden die de enge sfeer onderstrepen en natuurlijk ook de logische geluiden die horen bij het open van kasten, het bedienen van apparaten en het gebruik van voorwerpen.

      

Na de intro gaat het meteen door naar de eerste kamer. De zes kamers zijn allemaal zeer gedetailleerd en realistisch rommelig ingedeeld. Een kantoorruimte met ladekast, bureau en printer, maar ook klok, plant, puntenslijper en koffiekopje.
Je staat als het ware midden in een kamer en kunt 360 graden om je heen kijken. Je knijpt om delen van de kamer in close-up te kunnen kijken. En ook in de close-up kun je slepen. Het voelt allemaal zeer realistisch aan bij het oplossen van de puzzels. Je trekt bijvoorbeeld een lade open, haalt er een mes uit, vindt ergens anders een diskette, draait hem om, peutert het ding open met het mes enzovoorts.

Voorwerpen die je opraapt gaan overzichtelijk naar je inventaris aan de linkerkant van je scherm, waar je ze kunt oppakken/slepen, of waar je ze in close-up kunt bekijken en draaien om aanwijzingen zoals codes te vinden, die je in de logische puzzels gebruikt.
Er zitten geen tijdslimieten in de puzzels, ondanks de druk van een lift die naar beneden stort. De puzzels zijn niet echt moeilijk, maar mocht je er desondanks niet uitkomen, dan kun je op een vraagteken klikken om subtiele hints te krijgen. Het spel slaat automatisch op na het oplossen van een kamer.

      

Een escape-the-room spelletje dat grafisch prima in orde is en dat volop gebruik maakt van de klik-, sleep- en knijpmogelijkheden van een touchscreen. Ook de puzzels zijn interessant genoeg om je aandacht vast te houden. Geen groot spel, maar voor de prijs van anderhalve euro zeker een aanrader.


Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.