S P E L - I N F O

         

ESELMIR AND THE FIVE MAGICAL GIFTS


Uitgever: Stelex Software / 2018
Ontwerper: Stelex Software

Platform: PC, MAC

Systeemeisen:
--- Windows XP en hoger - Processor: 2.5 GHz (Single Core) of 2 GHz (Dual Core) - 2 GB RAM - Videokaart met minstens 512MB Shared VRAM en openGL 2.0 support - 5 GB beschikbare HD ruimte - Geluidskaart: openAL compatible - Aanvullende opmerkingen: spelresolutie 1024x768.
--- MAC OS 10.7+ (Lion) - Processor: 2.5 GHz (Single Core) of 2 GHz (Dual Core) - 2 GB RAM - Videokaart met minstens 512MB Shared VRAM en openGL 2.0 support - 5 GB beschikbare HD ruimte - Geluidskaart: 16 bit - Aanvullende opmerkingen: spelresolutie 1024x768.

Categorie:
Fantasie, schatzoektocht, middeleeuwse wereld, mythes, halfgoden, 2D of 2.5D beelden, actie-elementen, 3de persoon, point& click.

Beschrijving:
Eselmir is een priester in dienst van de Godin der Tijd. Hij stamt af van een ras van halfgoden, elfen en mensen uit de oostelijke bergen.
Op een nacht krijgt Eselmir van zijn godin een taak opgelegd, die het lot van velen kan veranderen. Hij mag op zoek gaan naar de vijf verloren geraakte magische geschenken van de overleden koning Theoson, die samen met zijn schatten is begraven op een geheime plek, die nadien nooit meer gevonden werd.

Het spel is gebaseerd op de fantasy boeken van de Zwitserse schrijver Sebastiano B. Brocchi en is een mengeling van een RPG reis-verhaal met helden in een magische omgeving en een klassiek point &click avontuur met puzzels die opgelost moeten worden.
De verhalen en de personen zijn goed uitgewerkt en maken het je makkelijk om je in te leven in hun zorgen en hun verwachtingen, mits je uiteraard op iedereen klikt met een oog- of praaticoon. Ook de optionele taken die Eselmir uitvoert, geven meer diepte aan het verhaal en zijn aan te bevelen.

      

De taken die Eselmir voor zijn kiezen krijgt zijn afwisselend en interessant. Zoals het hoort in een rpg-adventure krijg je niets voor niets. Als je hulp of een voorwerp wilt hebben, zul je in ruil een tegendienst moeten leveren. Dat zorgt ervoor dat Eselmir een labyrint doorzoekt, vreemde apparaten probeert te doorgronden, spiegels en standbeelden verplaatst, een recept ontcijfert en kruiden zoekt, maar ook een vogelfluitje leert gebruiken, een legpuzzel maakt, liedjes zingt, balletje-balletje speelt, raadseltjes oplost van onzichtbare wezen of heel voorzichtig rondsluipt.
Overigens gebruikt Eselmir de voorwerpen uit zijn inventaris automatisch op de juiste plek. Rechtsklik je op een hotspot, dan wordt aangegeven of je daar iets kunt gebruiken. En dingen die je niet nodig hebt, kun je proberen te verkopen.
Jammer genoeg zitten er ook gevechten in, als je ze zo mag noemen. Het komt erop neer dat je supersnel op Eselmirs heen en weer flitsende icoon moet klikken, als dat in het groene deel van een balkje komt. Het is meer geluk dan kunde als het je lukt.

      

Het spel bevat 170 handgetekende achtergronden in een geheel eigen stijl. De auteur van de boeken is betrokken geweest bij de totstandkoming hiervan en dat is zichtbaar. De plaatjes zijn gedetailleerd en in mooie pasteltinten ingekleurd en lijken zo uit een prentenboek afkomstig. Verwacht dan ook geen 3D rondlopen, maar meer een bewegend prentenboek, want ook de animaties zijn minimaal en soms wat stijfjes. Het geheel heeft een heel eigen sfeer die wonderwel bij het spel en het verhaal past.

Het is heel erg jammer dat er enige technische mankementen zijn, die er bijvoorbeeld voor zorgen dat ineens je figuren verdwenen zijn uit de achtergrond. Afsluiten via taakbeheer is dan de enige oplossing. Ook bij het laden van een opgeslagen spel kan het voorkomen dat je alleen de prachtige achtergronden te zien krijgt en dus niet kunt spelen. Laten we hopen dat dit met een patch verholpen gaat worden.

      

Er is duidelijk veel aandacht besteeed aan de achtergrondmuziek. Vrijwel elke plek die Eselmir bezoekt, heeft zijn eigen bijpassende muziek. Dat begint al in het menu, waar het leidmotief al snel aangenaam aanstekelijk blijft hangen. Maar niet alleen de klanken van onder andere piano of saxofoon zijn te horen. Er worden ook twee liederen gezongen en dat kan ietwat storend werken als je tegelijk een dialoog probeert te lezen.
Ook de achtergrondgeluiden zijn volop te horen en prima verzorgd, of het nu klaterend water, het zoemen van insecten of een blatend schaap is.
Gesproken tekst vind je echter alleen in de tussenscènes, voor de rest komt het aan op leeswerk. Er zijn veel goed geschreven dialogen in het spel, die zorgen voor betrokkenheid bij de karakters die in deze fantasiewereld leven. Ook zijn er heel veel voorwerpen waar veel over te vertellen valt, vooral tegen het einde van het spel. Het is gedurende het hele spel behoorlijk wat leeswerk, maar de doorzetter wordt beloond met een voldaan gevoel, als alle puzzelstukje in elkaar passen in dit logische en goed opgebouwde verhaal.

      

Samengevat is Eselmirs zoektocht naar de vijf magische voorwerpen een lange afwisselende reis van ruim 22 uur speeltijd in een handgetekende omgeving, waarin hij goed uitgeewerkte karakters ontmoet en heel veel gevarieerde problemen en puzzels oplost.
Een aanrader voor liefhebbers van fantasy die geen problemen hebben met veel leeswerk in een omgeving vol muziek en geluiden.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.