S P E L - I N F O

         

FESTER MUDD: Curse of the Gold, ep.1


Uitgever: Replay Games Inc. / 2013
Ontwerper: Paavo Härkönen, PRANK Entertainment

Platform: PC, Mac, Linux.

Systeemeisen:
--- Windows 7/8/Vista/XP - Processor: 1.8Ghz of hoger - 2 GB RAM - DirectX 9.0c compatible videokaart met 256 MB geheugen - DirectX 9.0c - 300 MB beschikbare opslagruimte - DirectX 9.0c compatible geluidskaart.
--- MAC OS X 10.5.0 of groter - Processor: Intel 1.8Ghz of hoger - 2 GB RAM - OpenGL compatible videokaart - 300 MB beschikbare opslagruimte.
--- LINUX Ubuntu 12.04 of groter - Processor: Intel 1.8Ghz of hoger - 2 GB RAM - OpenGL compatible videokaart - 300 MB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Western, cartoon, humor, klassieke getekende 2D en 2.5D beelden, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Episode 1: A Fistful of Pocketlint
Fester Mudd krijgt een brief van zijn broer Bud, die hem vraagt naar de saloon in Loamsmouth te komen. Bud heeft namelijk goud gevonden en wil dit best delen met zijn broer.
Maar als Fester in de stad aankomt, wordt hij om te beginnen al niet toegelaten in saloon. Lukt dat uiteindelijk wel, dan krijgt hij te horen dat zijn broer nooit is teruggekeerd uit de vallei, die midden in Indianengebied ligt. Er zit niets anders op dan een revolverheld in te huren die Fester zal vergezellen. Maar ook dit gaat uiteraard niet zonder de nodige problemen.

      

Fester Mudd begint met de mededeling dat het spel een hommage is aan de klassieke adventures uit de jaren 90 van de vorige eeuw. Dit betekent in de praktijk dat je pixelige figuurtjes hebt, een spelbediening via actieknoppen en geen gesproken teksten. Desondanks blijkt het spel een aangename verrassing en dat komt door het gebruik van humor in beeld, tekst en puzzels.
En natuurlijk door de aanstekelijke 'western' muziek. De vrolijke deuntjes bepalen voor een groot deel de sfeer. En ook die worden in grappen gebruikt, zoals je merkt aan de pianospeler, als je de barman een lang verhaal laat vertellen.
Er zijn stereotype grappen over bankrovers, drankgebruik en de spelling van namen. Maar ook grappen die refereren aan de moderne tijd, zoals een statiegeld automaat, een ID kaart of pillen met een vervaldatum. En de animaties als gevolg van een of andere actie van fester zijn vrolijk en humoristisch. Fester is een sympathieke onnozelaar, waarmee je graag op een speciale wijze problemen oplost.

      

De achtergronden zijn voornamelijk in houtbruin, maar door de vele kleine details heeft het geheel toch een kleurrijke uitstraling. Het stadje ademt een authentieke westernsfeer uit. Een dode in de saloon, een schuur met een koeienkop, een zwerfhond of straat, winkels vol onzinnige spullen, een bank met bankrovers en zelfs een galg. Alles is met liefde voor de sfeer gemaakt.
Er beweegt niet zo veel in de achtergrond, maar er is wel veel aandacht besteed aan de kleine animaties tijdens het spelen. Zo is bijvoorbeeld een kat weliswaar pixelig, maar zie je toch duidelijk hoe ze snuffelt aan een viskoekje. En in de saloon beweegt de reflectie in de spiegel achter de bar mee, als Fester rondloopt.
Het spel komt overigens het beste tot zijn recht als je het in een 'window' speelt. Je hebt dan nauwelijks nog hinder van de pixelige karakters.

      

De puzzels zijn gebaseerd op je inventaris. Ook hier is de humor goed uitgewerkt, door je dingen op een aparte inventieve manier te laten gebruiken. Sponsjes zijn op meerdere wijzes te gebruiken en alcohol hoeft niet altijd opgedronken te worden. Als je een beetje buiten de 'normale' gebaande wegen denkt, kun je een eekhoorn die je verhindert in een boom te klimmen, best wel uitschakelen. Als je tenminste eerst uitgevonden hebt hoe je stank kunt onderdrukken.
Festers problemen zijn voor ervaren spelers niet echt moeilijk en beginnende adventure liefhebbers kunnen leuk aan de slag, zonder gefrustreerd te raken. Je beloning is vaak een grappige animatie.

      

Samengevat is dit niet al te lange eerste deel van Fester Mudd: Curse of the Gold, een heel aardig retrospel geworden. Het is humoristisch heeft zeker voor de beginnende adventurespeler voldoende leuke puzzels.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.