S P E L - I N F O

         

THE DARKSIDE DETECTIVE


Uitgever: Spooky Doorway / 2017-2018
Ontwerper: Spooky Doorway

Platform: PC, Mac, Linux.

Systeemeisen:
--- Windows 10 - Processor: Pentium 4 - 4 GB RAM - Grafische kaart: Dedicated GPU - DirectX 9.0c - 1 GB beschikbare HD ruimte.
--- MAC OS X Yosemite - Processor: Intel® CoreT Duo 1.83GHz - 4 GB RAM - Grafische kaart: Dedicated GPU - DirectX 9.0c - 1 GB beschikbare HD ruimte.
--- LINUX Ubuntu 12.04 LTS - Processor: Pentium 4 - 4 GB RAM - Grafische kaart: Dedicated GPU - DirectX 9.0c - 1 GB beschikbare HD ruimte.

Categorie:
Humoristische detective, bovennatuurlijk mysterie, 2 en 2.5 D retrostijl beelden, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving en review:
De Darkside Detective is een vette knipoog naar de film/televisieserie Twin Peaks.
In het plaatsje Twin Lakes is McQueen een detective die, samen met officer Dooly, bovennatuurlijke verschijnselen onderzoekt en politiezaken oplost. Hun chef heet Scully, die wat neerkijkt op hun afdeling, waar alleen McQueen en Dooly werkzaam zijn.

De Darkside is een parallelle wereld aan de Brightside van McQueen.
Sommige plekken zien er hetzelfde uit, maar zijn dan elkaars spiegelbeeld.
In de Darkside bereik je dan bijvoorbeeld die plekken door naar rechts te lopen en in de Brightside bereik je ze door naar links te gaan. In case 3 zie je op een trap bij het station een straatzanger die liedjes zingt, terwijl die straatzanger in de Darkside niet zingt, maar van McQueen een liedje wil hóren. In de Darkside kom je een andere detective, McScream, tegen die met officer Ghouly juist weer de Brightside van McQueen onderzoekt.
Als de twee werelden met elkaar in aanraking komen, treden er verstoringen op die McQueen moet zien op te lossen en dat is in alle cases het geval.

      

McQueen heeft in dit spel zes zaken op te lossen, zes korte adventures. Dat maakt het spel geschikt voor spelers die langer met een adventure bezig willen zijn en voor hen die liever een kort spelletje doen. Het maakt niet uit of je met case 1 of met case 2 begint. De andere vier spelen zijn in het begin niet toegankelijk, maar locked en kun je pas spelen als je de eerste twee cases hebt opgelost. Die moet je dan in de juiste volgorde doen, van case 3 t/m case 6.

Hoewel het zes afzonderlijke zaken zijn, zijn ze losjes met elkaar verbonden. Sommige personen komen bijvoorbeeld in meerdere cases voor, zoals de al genoemde McScream en Ghouly. Ook zie je de verslaggever Dick Brickman, het jongetje Devon, meneer Wang van een Cinees winkeltje, de irritante, bevoorrechte collega McKing en computerstudente Raxa vaker terug.
Je spel is niet te saven. Door de autosave gaat het spel op de zelfde plek verder als waar je gebleven was, toen je het afsloot.
De spelbediening is eenvoudig gehouden. Je kiest een spel en dan kun je met het vergrootglas objecten bekijken en oppakken of met personen spreken. De puzzels zijn niet moeilijk. Het zijn vooral inventaris- en dialoogpuzzels, af en toe afgewisseld met een schuifpuzzel, een soort legpuzzel om een hoedje in elkaar te zetten of het maken van een elektriciteitscircuit en andere verbindingen van het ene naar het andere punt. De resetknop die er bij die casual puzzels staat is door de eenvoud van de puzzels niet nodig.

      

De tekeningen zijn bijzonder. Pixelart waar de pixels geen pixels zijn zoals in de oude adventures of retro games, maar grotere blokken. Die geven toch duidelijk weer hoe de personages eruit zien. Tekst op kalenders e.d. wordt weergegeven als een rechte streep.
De personages bewegen alleen hun hoofd. Ze lopen, klimmen of rennen niet, maar staan onbeweeglijk op de plek waar ze al stonden. Door de grote blokken waaruit ze zijn opgebouwd zie je geen gezichtsuitdrukkingen of bewegende monden als ze spreken; de vaak humoristische tekst volstaat.
Bewegingen zijn er wel eens als een politieauto zich verplaatst, niet in een vloeiende beweging maar door een snelle overgang naar een andere plaats. Ook een afvalcontainer beweegt zich op deze manier na een duwtje. Alleen elektrische flitsen, een tentakel, een door zijn knieën zakkende mummie en enkele andere objecten kennen vloeiende snellere bewegingen, de personen niet.
Mooi is het beeld in case 6 van een CNN-achtig tv-programma waar de onderwerpen uit het nieuws in een rode balk over het scherm gaan. Dit komt levensecht over. Toch stoort het niet dat de personages zo statisch zijn. De tekst vangt alles op en de kleuren verduidelijken ook veel.

      

Er zijn geen stemacteurs ingezet, ook hier is de tekst ervoor verantwoordelijk dat die niet gemist worden. Als iemand aan het woord is, verschijnt een groot tekstblok met een portretje van de spreker en een duidelijke tekst in kleur.
De achtergrondgeluiden zijn goed. Je hoort af en toe een politieauto op de achtergrond, de lift heeft een belletje zoals je in liften aantreft, onweer komt natuurlijk over, je hoort een klik als je een boek in de boekenkast zet, die dan openschuift. De achtergrondmuziek in een Chinees winkeltje is muziek waarin je de Chinese toonaarden herkent, zoals ook de muziek in de kerktoren past bij wat je verwacht in een kerk. De vormgeving van beeld en geluid is kortom bijzonder, maar goed.

Humor is belangrijk in dit adventure. Vooral Dooly is een figuur apart. Hij heeft licht criminele neigingen en schijnt niet te begrijpen dat dat niet past voor een politieman. Hij geeft liever rugdekking aan McQueen dan met hem mee te gaan op kritieke momenten en wordt niet door zombies aangevallen als hij bij ze in de buurt is; per slot van rekening eten die hersenen!
Kinderen zijn vaak het "slachtoffer" van de humor van de spelmakers. Als je de boeken op de kinderafdeling in case 2 bekijkt vind je titels als "Waarom ouders niet van je houden" en de vader uit case 1 zegt dat hij gelukkig niet vaak in de buurt is van zijn dochter, als McQueen de asbak bekijkt en zegt te hopen dat de vader niet rookt als zijn kind in de buurt is.
Ook de tekenaars worden op de hak genomen. Dat de maan steeds rond is in de cases komt omdat de tekenaars te lui waren een andere tekening te maken en als McQueen opmerkt dat de telefoon op een vreemde plaats staat, zegt Dooly: "De tekenaars hadden niet genoeg ruimte hem ergens anders te tekenen, ik bedoel, te plaatsen".

      

Samengevat is The Darkside Detective een onderhoudend en bijzonder vormgegeven adventure met aardige verhaallijnen.

In december 2017 hebben de makers een extra, gratis, hoofdstuk toegevoegd: Hard Buy, dat zich afspeelt in een warenhuis waar kerstcadeautjes te koop zijn en Santa Claus te bezoeken is.
Kort na het bezoek aan Santa Claus vindt er weer een verstoring op tussen the Dark Side en the Bright Side. Pas na het spelen van twee arcadespelletjes kun je verder met het spel.
Arcadespelletjes kwamen niet eerder in The darkside Detective voor. Het toevoegen van dit hoofdstuk maakt The Darkside Detective dus nét wat veelzijdiger wat de puzzels betreft.

Ook in 2018 zijn er twee cases toegevoegd. De mini game Polterguys en de case Baits Motel.

Eerst uitproberen?    Download de demo, via de officiële site.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.