S P E L - I N F O

         

DA NEW GUYS: Day of the Jackass


Uitgever: Wadjet Eye Games / 2012
Ontwerper: Chris Burton, Icebox Studios

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows ME/XP/Vista/7 - CPU Intel Pentium of gelijkwaardig of beter - 64 MB RAM - DirectX compatible grafische kaart en geluidskaart.

Categorie:
Cartoon, humor, worstelen, kidnap speurtocht, minigames, getekende beelden in 2D en 2.5D, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Brain, een lid van het Da New Guys worsteltrio heeft de titel in de Wrestling Zone competitie gewonnen. Het ging er niet helemaal eerlijk aan toe, dus van feestvieren komt niet veel terecht. Een boze menigte verschijnt aan de deur, maar voordat iedereen het goed en wel beseft, worden Brain en de kostbare Eerste Prijs, een riem, gekidnapt.
Aangezien de ingehuurde detective van weinig nut is, besluiten zijn teamgenoten maar zelf op zoek te gaan naar hun makker ťn de riem. Daarbij zullen de nodige hindernissen en tegenwerking overwonnen moeten worden.

      

Wat volgt is een spel dat een hommage brengt aan de grote adventures van twintig jaar geleden. Volgepakt met cartoonkarakters die allemaal ietwat gestoord zijn, maffe problemen tegenkomen en nog maffere oplossingen daarvoor bedenken.
Ook zijn er hier en daar insider grapjes, zoals de namen Plunkenstein en Trilby op de kastjes van bewakers. Het zijn figuren uit andere adventures.

Voor de ervaren speler zijn de 'onlogische' puzzeloplossingen een feest van herkenning. De jongere speler zal er wellicht even aan moeten wennen aan de manier waarop je haargel, natte verf of spiegeltjes kunt gebruiken. Maar als je niet meer weet wat je moet doen, kun je altijd nog met iedereen overal over praten en alles wat je vindt overal op gebruiken. Dan is er ook voor het meest vreemde probleem altijd wel een oplossing.
Naast de vele puzzels die op je inventaris zijn gebaseerd, zijn er ook enkele minigames, zoals het ontwijken van een bewaker, het langs laserstralen lopen, waterskiŽn of het kapotschieten van een band. Ze zijn een leuke afwisseling en goed te doen.

      

Grafisch gezien roept het spel gemengde gevoelens op. De resolutie is erg laag, waardoor het prettiger is om in een 'window' te spelen. Daar kun je gelukkig bij de setup voor kiezen.
De achtergronden zijn sober en in heldere cartoonkleuren. Ze voldoen en passen bij het spel. Soms zijn ze vrijwel leeg, soms spaarzaam voorzien van details. Die details zijn veelal voorzien van een naamtag, wat het zoeken naar kleine voorwerpen wel vergemakkelijkt. De iconen in je inventaris zijn duidelijk herkenbaar.
De karakters vallen wat tegen. Het zijn uiteraard cartooneske weerspiegelingen van hun ego. Maar iets meer diepte en detail had niet misstaan. Het zijn nu middelmatige figuurtjes die niet in je geheugen blijven hangen. De animaties daarentegen zijn heel goed. De karakters bewegen vloeiend en de tussenscenes zijn van tekenfilm kwaliteit.

De dialogen en het commentaar van de karakters op alles wat je bekijkt en fout combineert, doen denken aan de moderne cartoons op TV. Melig, puberaal, ietwat bot, soms scherp en alleen grappig als je daarvan houdt.
Het stemacteren is overigens uitstekend gedaan. Elk karakter heeft zijn eigen herkenbare stem, die prima bij de cartoonsfeer past. Ook de geluidseffecten en zijn uitstekend en hinten je soms in de juiste denkrichting. De achtergrondmuziek is aangenaam en passend bij elke scene.

      

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.