S P E L - I N F O

         

BUNKER, The Underground Game


Uitgever: 2-tainment / 2015
Ontwerper: Tony Sundell, Nightly Studios

Platform: PC

Systeemeisen:
--- Windows Vista/7 - Processor: 2.5 GHz (Single Core) of 2 GHz (Dual Core) - 4 GB RAM - OpenGL 2.0 compatible met 512 MB RAM (Shared Memory niet aanbevolen) videokaart - DirectX 9.0c - 1 GB HD ruimte - DirectX compatible geluidskaart.

Categorie:
Humoristisch, politiek getint, ontsnappen uit Russische bunker, retrostijl beelden in 2D en 2.5D, minigames, 3de persoon, point & click.

Beschrijving en review:
De ietwat naieve Otto Thompson is teleurgesteld. Als hij een reactie krijgt van zijn internetdate, blijkt degene waarmee hij chatte, een stoere bebaarde Rus te zijn in plaats van een mooie meid. Otto wordt neergeslagen en ontvoerd door zijn date en belandt in een zeer vreemde Russische bunker. Uiteraard probeert hij te ontsnappen, maar dat is niet eenvoudig. Otto heeft nogal wat problemen met oude techniek en cultuurverschillen. Oude computers repareren lukt nog wel, absurde experimenten uitvoren is al wat moeilijker, maar zelfs een atoomoorlog ontketenen gaat Otto niet te ver. De situatie wordt steeds gekker in dit onsamenhangende, humoristische Koude Oorlog spel.

      

De puzzels zijn een samenraapsel van absurde problemen. Eigenlijk ben je alleen maar bezig met het zoeken naar een uitgang uit de bunker, waarbij je allerlei vreemde personen tegenkomt met vreemd gedrag. De puzzels zijn niet al te moeilijk, ook niet voor een beginnende speler en passen prima bij het verhaal, waar ook geen touw aan vast te knopen is. Met een beetje creatief denkwerk bij het oplossen van Otto's problemen, kom je al een heel eind. Deuren openen, brandkasten kraken of oude computers voor de gek houden vergt even denken buiten de gebaande paden.
Naast de logische puzzels waarbij je voorwerpen gebruikt die je hier en daar vindt en een enkele dialoogpuzzel, zijn er ook kleine minigames en zelfs een parodie op een RPG gevecht. Voorwerpen die je opraapt worden bewaard in een overzichtelijke balk onderin je speelscherm en je spel opslaan wanneer je dat wilt, kan via Otto's smartphone. Heel prettig geregeld allemaal.

      

Er zitten genoeg dialogen in het spel en ze zijn goed geschreven. Otto levert humoristisch commentaar op alles wat je kunt aanklikken. Soms met open-deur grappen zoals een referentie naar een songtext als "who let the dog out", als je probeert voorbij een grommende hond te komen. Het is dan ook heel jammer dat er geen gesproken tekst is. Ook omdat een stem Otto iets meer persoonlijkheid had kunnen geven.
De achtergrondmuziek bestaat uit een paar opgewekte deuntjes, die weliswaar vaak herhaald worden, maar gelukkig niet zo vaak dat het op je zenuwen gaat werken.
Achtergrondgeluiden zijn waar nodig aanwezig.

      

Grafisch ziet het spel er niet slecht uit. De achtergronden zijn met gevoel voor detail getekend in een retrostijl. Otto beweegt soepel en gelukkig tamelijk snel, want er is een hoop heen-en-weer geloop.
De tussenscenes zijn goed geanimeerd, maar in een andere stijl dan het spel. Storend is dat niet. Vervelend is daarentegen wel dat sommige interactieve voorwerpen wl en andere weer niet herkenbaar zijn aan een highlight. Zo zit er niets anders op dan toch maar overal met je muis te klikken en zoeken naar een pop-up schermpje.

      

Al met al is Bunker best wel een grappig puzzelspel waarin je zonder al te veel hersengekraak je tijd besteedt aan het ontsnappen uit de handen van een zeer vreemde Rus. Geschikt voor een luie zondagmiddag.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.